Tenslotte moet worden beoordeeld of er op dit moment (ex nunc) aanleiding bestaat om het huisverbod op te heffen.
Na verlenging van het huisverbod is een aantal keer het geplande systeemgesprek afgezegd. De eerste keer was dat vanwege ziekte van de heer Gotzenberger. Dit kan gebeuren.
Dat echter betrokkenen is voorgehouden dat zijn collega’s de gesprekken verder zouden oppakken en dat dit niet is gebeurd en er vervolgens nog twee keer gesprekken zijn afgezegd, betreurt de voorzieningenrechter ten zeerste. Dat had niet mogen gebeuren.
De voorzieningenrechter heeft overwogen om gelet op deze gang van zaken het beroep gegrond te verklaren. Op het moment dat tot drie keer toe een systeemgesprek wordt afgezegd, dient er tijdens de mondelinge behandeling een klinkklare en maar voor één uitleg vatbare verklaring te komen waarom die gesprekken niet hebben plaatsgevonden. De enkele verklaring tijdens de mondelinge behandeling dat deze gesprekken door persoonlijke omstandigheden van het personeel van Veilig Thuis geen doorgang hebben gevonden, is te mager. Gelet op het hiernavolgende zal de voorzieningenrechter daar toch niet die zware consequentie aan verbinden.
Op vrijdag 25 september 2020 heeft alsnog het systeemgesprek met verzoeker en achterblijfster heeft plaatsgevonden in het bijzijn van “ [naam 3] en [naam 4] ”. De voorzieningenrechter had er de voorkeur aan gegeven dat die [naam 3] en/of [naam 4] bij de mondelinge behandeling waren geweest in plaats van de casemanager. Temeer omdat de verklaring van achterblijfster en die van de casemanager over het systeemgesprek niet met elkaar stroken.
Wat daar ook van zij, voldoende staat vast dat verzoeker tijdens het systeemgesprek emotioneel was en niet, althans moeilijk, aanspreekbaar. Hij vertelt tijdens de mondelinge behandeling zelf dat hij er “niet helemaal bij” was omdat hij zich miskend voelde vanwege de eerdere afzeggingen, zelfs vlak voor aanvang van het geplande gesprek. Het systeemgesprek was mede bedoeld om te kijken of het huisverbod na het maken van veiligheidsafspraken, opgeheven kon worden. Dat aan betrokkenen gelijk al is medegedeeld dat de verlenging van het huisverbod gehandhaafd zou worden, zoals hij en achterblijfster stellen, acht de voorzieningenrechter daarom niet waarschijnlijk. Na het systeemgesprek is verzoeker enige tijd in het gebouw op een trap blijven zitten en heeft daarna nog langere tijd in zijn auto gezeten. Dat alles zorgde ervoor dat er geen veiligheidsafspraken konden worden gemaakt en dat verweerder zich grote zorgen maakte over de geestestoestand van verzoeker. Dat heeft ertoe geleid dat verweerder het huisverbod niet heeft opgeheven.
Uit verklaringen van achterblijfster blijkt dat verzoeker de afgelopen weken zichzelf niet was. Er had een wijziging in zijn gedrag plaatsgevonden. Hij was gaan drinken en gaan blowen. Eerst was hij rustig en afwezig maar uiteindelijk was er die plotselinge geweldsuitbarsting. Weliswaar zegt achterblijfster nu dat verzoeker weer thuis mag komen, maar uit niets blijkt dat het gevaar is afgenomen of waarom de terugkeer van verzoeker naar de woning nu wel veilig zou zijn. Mede gelet op hetgeen is voorgevallen tijdens en na het systeemgesprek op 25 september 2020, en zelfs met inachtneming van de op zich begrijpelijke emoties bij verzoeker vanwege de eerdere afzeggingen, is er ook geen reden om daar van uit te kunnen gaan.
Gelet op het voorgaande, is de voorzieningenrechter van oordeel dat er eerst veiligheidsafspraken moeten worden gemaakt met verzoeker voordat hij terug kan naar de woning. Deze veiligheidsafspraken zijn er nog niet. Daarom kan niet worden geconcludeerd dat het gevaar is geweken. Evenmin is er een artsenverklaring of een verklaring van de moeder van verzoeker overgelegd waaruit zou blijken dat de situatie onhoudbaar is en een belangenafweging in het voordeel van verzoeker zou moeten uitvallen. Er bestaat dan ook geen aanleiding om het huisverbod nu op te heffen.