2.11In een andere email van 23 maart 2019 schrijft verzoeker aan verweerder:
‘(…) Waarom moet het contact moment van mij uit gaan (…) het enige wat de bedrijfsarts zelf heeft gedaan, is dat hij op 25 Februari mij heeft gebeld, rond middernacht trouwens, lokale tijd hier (…) er kan niet van mij worden verwacht dat ik op zo’n tijdstip nog wakker ben (…) de arts heeft na 25 februari geen contact meer met mij gezocht (…) Ik reken op je medewerking en stuur die uitnodiging voor een arts hier, voor onderzoek, zo spoedig mogelijk.’
3. Aan het bestreden besluit heeft verweerder ten grondslag gelegd dat verzoeker vanaf 18 december 2018 geen medewerking verleent aan zijn re-integratie en geen openheid van zaken geeft over zijn mate van arbeidsongeschiktheid, zijn verblijfs- en contactgegevens in het buitenland. Verzoeker weigert mee te werken aan een door of vanwege de arbodienst in te stellen medisch onderzoek en is er de oorzaak van dat het arbeidsgezondheidskundig onderzoek door een door de arbodienst aangewezen arts niet kan plaatsvinden. Verweerder heeft verzoeker een hersteltermijn gegeven tot 8 april 2019 om alsnog een getekende verklaring volgens paragraaf 3.2.3. de Leidraad verzuim gemeente Rotterdam ‘Samen verantwoordelijk voor duurzame inzetbaarheid (de Leidraad) te verstrekken.
Ter zitting heeft verweerder toegelicht dat hij er van uitgaat dat verzoeker zich op
11 februari 2019 vanuit het buitenland heeft ziekgemeld.
4. Verzoeker betoogt dat verweerder zijn salarisbetaling ten onrechte heeft gestaakt, omdat hij niet nalatig heeft gehandeld dan wel heeft geweigerd om verweerder informatie te verstrekken. Verzoeker heeft daartoe aangevoerd dat hij op 7 maart 2019 zijn volledige adresgegevens aan verweerder had doorgegeven en dat hij in afwachting was van een medisch onderzoek ter plaatse. Door dit onderzoek niet in gang te zetten heeft verweerder verzoekers vertrouwen geschonden en onzorgvuldig gehandeld. Verder heeft verzoeker aangevoerd dat hij op 25 maart 2019 een medische verklaring heeft overgelegd, dat de bedrijfsarts conform afspraak op 29 maart 2019 telefonisch contact heeft opgenomen met verzoekers behandelaar en dat daaruit (volgens opgave van de bedrijfsarts zelf) zijn arbeidsongeschiktheid in elk geval over de periode 21 maart 2019 tot en met 31 maart 2019 blijkt. Ten slotte heeft verzoeker aangevoerd het onzorgvuldig van verweerder te vinden om terwijl verzoeker tot 23 maart 2019 nog in afwachting was van een uitnodiging voor een medisch onderzoek ter plaatse hem daarna, gelet op de datum van het bestreden besluit, maar twee dagen te geven om informatie van een arts te verstrekken.
5. Artikel 51c van het AR luidt als volgt.
1. Burgemeester en wethouders zijn bevoegd de arbodienst opdracht te geven de ambtenaar aan een geneeskundig onderzoek te onderwerpen:
a. indien naar het oordeel van burgemeester en wethouders redelijkerwijs aanleiding bestaat tot twijfel aan een goede gezondheidstoestand van de ambtenaar;
b. indien de ambtenaar niet of niet langer volledig geschikt is gebleken voor het naar behoren vervullen van zijn betrekking, dit ten einde na te gaan of hiervoor medische oorzaken zijn aan te wijzen.
2. De ambtenaar is verplicht zich aan een onderzoek, bedoeld in het eerste lid, te onderwerpen.
Op grond van artikel 56b, eerste lid, aanhef en onder a en e, van het AR wordt de doorbetaling van de bezoldiging, bedoeld in artikel 52, gestaakt, indien en voor zolang de ambtenaar:
a. weigert de in artikel 51c, tweede lid, of artikel 56, eerste lid, neergelegde verplichting tot het verlenen van medewerking aan een door of vanwege de arbodienst in te stellen medisch onderzoek na te komen;
(..)
e. er de oorzaak van is dat het arbeidsgezondheidskundig onderzoek door een door de arbodienst aangewezen arts niet kan plaatshebben.
6. In 3.2.3 van de Leidraad is het volgende bepaald.
Verzuimmelding bij ziekte in het buitenland
Bij ziekte tijdens verblijf in het buitenland meldt de medewerker het verzuim op de gebruikelijke wijze.
Daarnaast moet de medewerker een getekende verklaring van de behandelend arts in het buitenland opsturen naar de bedrijfsarts van de gemeente Rotterdam (een met de PC opgemaakt document, dus niet handgeschreven).
De verklaring moet de volgende gegevens bevatten:
- Naam, adres en telefoonnummer van de behandelend arts;
- Naam en volledig verblijfadres van de medewerker;
- Aanvangsdatum van ziekte en/of datum (dienst) ongeval;
- Duidelijke omschrijving van de mate van ongeschiktheid of van het (dienst) ongeval;
- Een schatting van de vermoedelijke duur van arbeidsongeschiktheid;
- Verklaring of medewerker al dan niet in staat is om te reizen en, zo nee, waarom niet.
De werkgever kan een verzuimcontrole in het buitenland laten uitvoeren.