Uitspraak
RECHTBANK ROTTERDAM
1.De procedure
- de dagvaarding
- de conclusie van antwoord
- de overgelegde producties
- de mondelinge behandeling op 19 november 2018
- de pleitnota van EWC
- de pleitnota van Alcoa Nederland Holding.
2.De feiten
Alcoa European Works Council Agreement’) gesloten tussen EWC en ‘
Alcoa Establishments, represented by Alcoa Netherland Holding B.V.’ (hierna ook te noemen: de EWC Agreement).
THE PARTIES AGREE AS FOLLOWS
3.Het geschil
Estatuto de Trabajadores) te beëindigen en alle gevolgen van het overleg terug te draaien, bij gebreke waarvan Alcoa Nederland Holding een dwangsom verbeurt jegens EWC van € 250.000 per dag of gedeelte hiervan, dan wel een in goede justitie te bepalen dwangsom per tijdseenheid, waarbij de verbeurde dwangsom dient te worden vermeerderd met wettelijke rente indien de dwangsom(men) niet binnen 14 dagen na iedere datum van verbeuren worden voldaan.
4.De beoordeling
verstrekking van informatieaan en
raadplegingvan werknemers. Er dienen passende voorzieningen te worden getroffen om ervoor te zorgen dat de werknemers van ondernemingen met een communautaire dimensie of van concerns met een communautaire dimensie naar behoren worden geïnformeerd en geraadpleegd wanneer in een andere lidstaat dan die waarin zij werken, beslissingen worden genomen die gevolgen voor hen hebben (preambule 12). Via een Europese ondernemingsraad wordt vorm gegeven aan deze en informatie- en raadplegingsplicht.
tijdigte informeren en te raadplegen. Tijdig wil in dit verband zeggen: op een zodanig tijdstip […] dat werknemersvertegenwoordigers in staat zijn op basis van de verstrekte informatie over voorgestelde maatregelen ten aanzien van grensoverschrijdende aangelegenheden waarmee de raadpleging verband houdt, binnen een redelijke termijn advies uit te brengen, waarmee rekening kan worden gehouden bij het nemen van het besluit (art. 1 lid 1 sub h WEOR). Daarom faalt de stelling van EWC dat zij te laat geraadpleegd is.
tijdigeraadpleging schriftelijk te melden aan vakbonden. Deze raadpleging dient plaats te vinden zodra een concreet voornemen bestaat om tot collectief ontslag over te gaan. De werknemersvertegenwoordigers moeten materiële invloed op de finale besluitvorming kunnen uitoefenen. Het ontslagbesluit mag derhalve nog niet zijn genomen. Het beroep van EWC op de WMCO is derhalve onjuist. Deze wet bepaalt nu juist dat ook de vakbonden tijdig op de hoogte gesteld moeten worden.