Uitspraak
RECHTBANK ROTTERDAM
DE GRAAFSTROOM,
1..De procedure
2..De feiten
Lactobacillus rhamnosusgeen gespecificeerd onderdeel van dit zuursel uit. Deze productiespecificatie werd ook in 2015 door CSK gehanteerd.
Lactobacillus rhamnosusbehoort tot de groep mesofiele lactobacillen.
- De bemonsterde scheur in 12 weekse kaas GSLG98729 laat de hoogste frequentie Lactobacillus rhamnosus zien.
- Lactobacillus rhamnosus vormt heterofermentatief ook lactaat, acetaat en C02. Dit C02 kan scheurvorming veroorzaken.
- Lactobaccillus rhamnosus springt eruit met betrekking tot correlatie met het scheuren defect.
- De bemonsterde scheur in 12 weekse kaas GSLG98729 laat naast de aanwezigheid van een hoge frequentie van Lactobacillus rhamnosus de aanwezigheid van Clostridium tyrobutyricum zien. De overige kazen laten geen Clostridium tyrobutyricum zien.
- Clostridium tyrobutyricum is aanwezig in 12 weekse kaas GSLG98729 op laag niveau en is daarmee bij deze kaas niet uit te sluiten als (mede)kandidaat voor C02 productie en daarmee scheurvorming.
- Lactaat en acetaat (als ook gevormd door Lactobacillus rhamnosus) zijn substraat voor boterzuurgisting door Clostridium tyrobutyricum.
- De andere kazen van 12 weken vertonen ook de aanwezigheid van Lactobacillus spp met name kaas GSLH356509 (bemonsterd bij mogelijke scheur). Bij dat laatste monster is Clostridum tyrobutyricum niet aangetroffen. Dit zou de eerder genoemde C02 vorming door Lactobacillus rhamnosus onderschrijven.
- Lactobacillus rhamnosus is beschreven als zijnde geassocieerd met het bederfvermogen van kaas door Clostridium tyrobutyricum (Bassi et al. 2015).
- Lactobaciltus rhamnosus wordt ook aangetroffen in zuursel Bos + A welke een belangrijk integraal onderdeel van de kaas is. Lactobacillus rhamnosus wordt niet aangetroffen in enkel Bos zuursel.
Lactobacillus rhamnosusin zuivelmonsters, waaronder acht potjes zuursel A uit batch #26664, door middel van de zogenaamde qPCR-methode. Het rapport vermeldt – voor zover hier van belang – :
3..Het geschil
Lactobacillus rhamnosusbesmet zuursel A toerekenbaar is tekort geschoten jegens De Graafstroom, dat De Graafstroom als gevolg daarvan schade heeft geleden en dat CSK gehouden is die schade te vergoeden;
Lactobacillus rhamnosus. Hierdoor heeft zich in de door De Graafstroom geproduceerde kazen gas gevormd. Dat heeft geleid tot grotere ogen in jongere kazen en scheurvorming in oudere kazen en tot een ongewenste geur en scherpe smaak. De Graafstroom heeft hierdoor schade geleden, bestaande uit:
4..De beoordeling
Lactobacillus rhamnosusen dat de scheurvorming en smaak- en geurafwijking in de door haar geproduceerde kazen daar het gevolg van is, baseert De Graafstroom op de in de rapporten van TNO van 13 januari 2016 en 14 juli 2017 neergelegde bevindingen. Verder, zo stelt De Graafstroom, hebben andere producenten van kaas die het door CSK geproduceerde zuursel A gebruiken vergelijkbare problemen ondervonden en hebben de problemen zich bij De Graafstroom niet meer voorgedaan sinds zij met het gebruik van zuursel A is gestopt.
Lactobacillus rhamnosusin enkele monsters van zuursel A uit batch #26664 gevonden en onduidelijk is of het gevonden materiaal dood of levend is en of de waarnemingen betrouwbaar c.q. niet vals positief zijn. Productiebatch #26289 is niet in het onderzoek betrokken. Zuursel dat (zeer) beperkte hoeveelheden melkzuurbacteriën zoals
Lactobacillus rhamnosusbevat leidt niet tot problemen voor een kaasproducent. De in de scheur van de kaas van De Graafstroom geconstateerde aanwezigheid van
Clostridium tyrobutyricumis een meer voor de hand liggende oorzaak. Er zijn andere mogelijke en meer voor de hand liggende bronnen van besmetting met
Lactobacillus rhamnosusin de fabriek van De Graafstroom. De dertien andere afnemers van zuursel A uit de batches #26289 en #26664 hadden geen klachten.
Lactobacillus rhamnosusin het door CSK geproduceerde zuursel A alleen tot groei van die bacterie in de kazen van De Graafstroom kan hebben geleid, indien die bacterie levend aanwezig was. De testresultaten van TNO bieden daarover geen uitsluitsel. Die onduidelijkheid en de voormelde gemotiveerde betwisting van CSK brengen mee dat vooralsnog niet is komen vast te staan dat de door TNO in zuursel A aangetroffen
Lactobacillus rhamnosuslevend moet zijn geweest en de scheurvorming en smaak- en geurafwijking in de kazen van De Graafstroom heeft veroorzaakt. Ook de rapporten van de partijdeskundigen bieden daarover onvoldoende zekerheid. Daarom is een deskundigenbericht noodzakelijk en zal het ter comparitie aangekondigde deskundigenbericht nu worden bevolen.
Lactobacillus rhamnosusde gestelde problemen
heeftveroorzaakt en niet of die ze
kan hebbenveroorzaakt.
5..De beslissing
Lactobacillus rhamnosuslevend aanwezig in batch #26289 en/of batch #26664 van het zuursel A van CSK?
Lactobacillus rhamnosusaanwezig?
Lactobacillus rhamnosusin welke mate op de te produceren kaas van De Graafstroom?
Lactobacillus rhamnosusde gestelde problemen in de kaas van De Graafstroom veroorzaakt? Zo ja, wanneer?
binnen twee wekenna deze beslissing het volledige procesdossier in afschrift aan de deskundige doet toekomen;
- een afschrift van dit vonnis;
- de Leidraad deskundigen in civiele zaken;
- de Gedragscode voor gerechtelijk deskundigen in civielrechtelijke en bestuursrechtelijke zaken;