7.3.2.Rapportages
Reclassering Nederland heeft op 19 april 2018 een rapport over de verdachte opgemaakt. Dit rapport houdt onder meer het volgende in.
De indruk bestaat dat de verdachte steeds verder in de criminaliteit aan het afglijden is.
De verdachte is meermalen veroordeeld voor vermogensdelicten met geweld. Er is dan ook sprake van een delictspatroon. Er zijn problemen het gebied van sociaal netwerk, dagbesteding, financiën, huisvesting, softdrugsgebruik, houding, denkpatronen, gedrag en vaardigheden.
Het NIFP heeft in 2017 vastgesteld dat er bij de verdachte sprake is van een ernstig norm overschrijdende gedragsstoornis en een bedreigde persoonlijkheidsontwikkeling met antisociale kenmerken. Ook is vastgesteld dat er sprake zou zijn van een ouder-kind relatieprobleem, een stoornis in het cannabisgebruik, problemen met justitiële maatregelen en een laag gemiddelde intelligentie.
Gelet op de jonge leeftijd van de verdachte, het steeds terugkerende delictgedrag, de hoge kans op recidive en de ernstige gedragsproblematiek, acht de reclassering een intensieve begeleiding en/of behandeltraject noodzakelijk. Indien er geen intensieve vorm van begeleiding en/of behandeling wordt ingezet, zal de kans op recidive hoog blijven.
De eerder voorgestelde interventies kunnen gecontinueerd worden, maar dan in combinatie met elektronisch toezicht door middel van een enkelband. Er zal dan middels een strak ingezet tijdsschema, dat op doordeweekse dagen slechts ruimte biedt voor zinvolle dagactiviteit, gesprekken met de toezichthouder en behandeling, geprobeerd worden structuur na te streven, waardoor verwacht wordt dat de risico’s op delictgedrag zullen verminderen. Verder kan het controlemiddel de verdachte ervan onthouden om ontsnappingspogingen te doen, zoals hij eerder bij de avondklok (waarbij achteraf wordt gereageerd op overtredingen) bij de jeugdreclassering heeft gedaan. Daarnaast biedt elektronisch toezicht de mogelijkheid dat de verdachte naar school kan gaan, kan werken, zijn antisociale vrienden kan vermijden en nieuwe sociale contacten kan opbouwen.
Hoewel er nauwelijks beschermende factoren zijn geconstateerd, kan als positief worden beschouwd dat de verdachte aangeeft open te staan voor de eerder genoemde interventies en zegt dat hij wil stoppen met het plegen van delicten. Tevens blijkt uit informatie van Topzorg de Waag dat hij voldoende inzet toonde en dat de Waag nog begeleidings- en behandelmogelijkheden ziet.
De reclassering adviseert een (deels) voorwaardelijke gevangenisstraf, met daarbij de volgende bijzondere voorwaarden:
- meldplicht bij de reclassering;
- ambulante behandelverplichting;
- opname in een instelling voor begeleid wonen of maatschappelijke opvang;
- contactverbod;
- locatiegebod met elektronische controle;
- andere voorwaarden het gedrag betreffende:
# de verdachte heeft de inspanningsverplichting om mee te werken aan begeleiding gericht op dagbesteding en het volgen van een opleiding, vrijwillig/passend werk of ander soort dagactiviteiten.
# de verdachte heeft een inspanningsverplichting om zijn financiën te stabiliseren.
# de verdachte heeft de inspanningsverplichting om mee te werken aan praktische ondersteuning van Middin.
# de verdachte dient, indien nodig, mee te werken aan urinecontroles, met als doel zijn softdrugsgebruik te reduceren.
De rechtbank heeft acht geslagen op dit rapport.