Rapportages
Deskundige I.I. Schultze, GZ-psycholoog, heeft een forensisch psychologisch rapport over de verdachte opgemaakt, gedateerd 5 december 2017. Dit rapport houdt onder andere het volgende in.
De verdachte is lijdende aan een ziekelijke stoornis van de geestvermogens in de zin van een aanpassingsstoornis, met een gemengde stoornis van emoties en gedrag, aan een stoornis in het alcoholgebruik en aan een gebrekkige ontwikkeling van de geestvermogens in de zin van een ongespecificeerde persoonlijkheidsstoornis. Dit was ook zo ten tijde van het tenlastegelegde en dit beïnvloedde haar gedragskeuzes op dat moment. Er was een reactie op een duidelijk herkenbare stressor, kort voorafgaand aan en ten tijde van het tenlastegelegde. Verder is er sprake van een gebrekkige coping. Structurele diagnostiek wijst op een defect in de persoonlijkheidsstructuur, te weten op een borderline persoonlijkheidsstructuur met daarbij vroege ontwikkelingsproblematiek. Onderzochte is weinig introspectief en gaat om met psychische spanningen door het ontwikkelen van lichamelijke spanningsklachten en/of paniekklachten. De psycholoog adviseert de verdachte het tenlastegelegde in verminderde mate toe te rekenen.
Reclassering Nederland heeft een rapport over de verdachte opgemaakt, gedateerd 29 maart 2017. Dit rapport houdt onder meer het volgende in.
Voorafgaand aan het tenlastegelegde was er sprake van een acute aanpassingsstoornis, met een gemengde stoornis van emoties en gedrag, die zich uitte in paniekaanvallen en een verminderd functioneren. De dreigende uithuiszetting was een stressor. Daar kwam bij dat betrokkene voorafgaand aan het delict die nacht slechts 2,5 uur had geslapen, drie blikken bier van een halve liter had gedronken en er een gespannen thuissfeer was. Dit alles maakte dat betrokkene in verhoogde emotionele toestand verkeerde ten tijde van het tenlastegelegde. Tevens is er sprake van ongespecificeerde persoonlijkheidsproblematiek, met kenmerken van een borderline persoonlijkheidsstructuur. Hierdoor heeft de verdachte beperkte coping vaardigheden en is het zelfgevoel krenkbaar en kwetsbaar. Zij voelde zich door de medewerker van de winkel gekrenkt. Dit, in combinatie met haar verhoogde emotionele toestand, maakte dat zij ontwrichtte en haar gedrag naar eigen zeggen niet meer onder controle had. Het tenlastegelegde lijkt hiermee een totstandkoming van een samenloop van omstandigheden te zijn geweest.
De verdachte toont beperkt inzicht te hebben in de gevolgen van haar acties voor omstanders van het tenlastegelegde. Zij spreekt voornamelijk over wat haar is aangedaan naar aanleiding van het tenlastegelegde en ziet zichzelf als slachtoffer hiervan. Zij lijkt in mindere mate in te zien dat dit het gevolg is van haar gedrag. Desondanks geeft betrokkene wel aan dat wat zij heeft gedaan, niet had gemogen en dat zij zichzelf er niet in herkent.
Sinds het tenlastegelegde heeft de verdachte stappen ondernomen om haar leefsituatie te verbeteren en te stabiliseren. Zo woont zij nu alleen en heeft steun van het wijkteam op gebied van financiën, waarmee een dreigende uithuiszetting is afgewend.