2.4Op 20 februari 2017 werd door de Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel van de Nationale Politie, Eenheid Rotterdam, hierna verder te noemen “AVIM” op het gehuurde een bestuurlijke controle gehouden. In het van de controle opgemaakte proces-verbaal is (onder andere) vermeld:
“(…)
Op maandag 20 februari 2017 werd door medewerkers van de Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel in hun hoedanigheid als toezichthouders contact gelegd met iemand die seksuele handelingen met een ander tegen betaling aanbood via een advertentie op de website Kinky.nI.
Er werd een telefonische afspraak gemaakt met een vrouw die adverteerde onder de werknaam “[X.]”.
De telefoon werd opgenomen door een Engelstalig sprekende vrouw, welke aangaf dat de “klant” naar de [straat-en plaatsnaam] moest rijden. Als de “klant” daar was, moest hij wederom contact opnemen om het huisnummer te verkrijgen. Ter plaatse werd per SMS contact gelegd en werd doorgegeven dat de “klant” op de eerste verdieping op nummer [huisnummer] moest zijn.
Op maandag 20 februari 2017, omstreeks 14:05 uur werd door een personeelslid van de AVIM aangebeld bij de woning aan de [straat-en plaatsnaam]. Er werd open gedaan door een schaars geklede vrouw. Het personeelslid van de AVIM legitimeerde zich door middel van het door dienstwege verstrekte politie legitimatiebewijs en deelde zijn doel en komst mede. Vervolgens liet de vrouw de medewerkers van de AVIM binnen. Er werd door de medewerkers van de AVIM een controle in de woning uitgevoerd.
Er waren twee personen aanwezig tijdens de controle. Over hun aanwezigheid en betrokkenheid is het volgende bekend:
Aanwezige 1
De vrouw die seksuele handelingen aanbood met als werknaam [X.] bleek te zijn:
M---A---- B---- geboren op 11 augustus 1995 te ----- in -----.
Woonachtig / verblijvende op [straat-en plaatsnaam].
De vrouw staat niet ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.
Betrokkene werd door een van de medewerkers van AVIM in de Engelse taal gehoord. Over het aanbieden van seksuele handelingen en haar aanwezigheid verklaarde zij het volgende:
Mijn naam is M----Al----B----. Ik kom uit -----.
Ik werk op vrijwillige basis in de prostitutie. Mijn werknaam is [X.].
Ik doe dit werk geheel op vrijwillige basis. Niemand dwingt mij iets om dit te doen. Het verdiende geld kan ik zelf behouden. Ik draag niet af.
Ik doe dit werk vanwege mijn financiële situatie. Ik probeer op deze manier mijn studie te betalen.
U zegt tegen mij dat U van een politie-eenheid bent die zaken van mensenhandel onderzoek. Ik kan U verzekeren dat dit in mijn geval niet zo is.
Mijn ouders en zus woning nog in ----- Zij weten wel dat ik in Nederland ben maar weten niet dat ik dit werk doe.
De woning waar ik verblijf heb ik gehuurd via een agentschap. Ik weet hier geen naam meer van en telefoonnummer. U zegt dat U mij niet geloofd maar het is zo. Ik weet dat hier een donkere man woont met de naam [gedaagde 1]. Ik verblijf nu ongeveer 4 maanden in deze woning, Ik weet niet waar [gedaagde 1] woont. Volgens mij gaat hij naar Afrika. Ik zie hem 1 keer per maand als hij de huur komt ophalen. Ik betaal aan hem 700 euro per maand. Ik heb dus al 2800 euro aan hem betaald. Er bestaat geen huurcontract voor de woning tussen [gedaagde 1] en mijzelf. Ik denk niet dat hij weet dat ik in de prostitutie werk.
U vraagt aan mij hoeveel klanten ik heb gehad. Ik denk per week ongeveer 5 of 6. Ik werk altijd met condoom en laat mij in ---- testen op geslachtsziekten.
De man die U in de woning aantrof woont samen met mij hier. Hij is mijn vriend. Hij weet dat ik dit werk doe.
(…)
Aanwezige 2
De man die werd aangetroffen in een van de slaapkamers bleek te zijn:
M----A---- geboren op 07 september 1977 te ----.
Woonachtig ---- te -----
Betrokkene werd door een van de medewerkers van AVIM in de Engelse taal gehoord. Over zijn aanwezigheid en het aanbieden van seksuele handelingen in de woning verklaarde hij het volgende:
Ik ben een vriend van B. Ik woon normaliter in Ik weet dat er prostitutiewerkzaamheden in
deze woning plaatsvinden. Ik heb daar verder niets mee te maken. Ik weet niet van wie de woning is.
(…)
Aangetroffen situatie in woning, omschrijving bedrijfsmatigheid
Dat er in het pand sprake was van (bedrijfsmatige) prostitutie, bleek uit de aangetroffen situatie:
Het pand [straat-en plaatsnaam] betreft een flatwoning op de eerste verdieping. Het betreft een driekamerfiat. In alle drie de kamers was een bed aanwezig. In slaapkamer 1 werd een tweepersoons opgemaakt bed aangetroffen. In slaapkamer 2 werd tevens een tweepersoons opgemaakt aangetroffen. In deze slaapkamer stond ook een nachtkastje met daarin een condoomverpakking en glijmiddel. In de woonkamer was een bedbank aanwezig welke ook was opgemaakt met beddengoed. In slaapkamer 1 en 2 hingen geen voorwerpen aan de muur. De woonkamer was minimaal ingericht. Er werd in de woning
geen prullenbak aangetroffen met gebruikte condooms.
De prostituee is geen huurder of eigenaar van de woning. De prostituee staat niet ingeschreven op het adres waar ze werd aangetroffen. Er wordt geadverteerd door de prostituee.
(…)
De prostituee verklaarde zelf al vanaf november 2016 in de woning te verblijven en haar werkzaamheden als prostituee daar uit te voeren. Ze verklaarde verder vijf a zes
klanten te ontvangen per week. Verder verklaarde ze het verdiende geld te gebruiken om haar studie te bekostigen.
In de telefoon van betrokkene B----- werden veel afspraken met klanten teruggevonden. Verder kon in de telefoon bevestigingen teruggevonden worden van registratie bij de site Kinky.nl en Happyescort.nl. Tevens was in de telefoon te zien dat vanaf 09 november 2016 tot 03 februari 2017 er aanmeldingen plaatsvonden bij eerder genoemde sites.
Er zijn geen klachten bekend bij de politie met betrekking tot overlast in het betreffende pand.
(…)
BESTUURLIJKE AANGRIJPINGSPUNTEN
(…)
Het volgende werd geconstateerd:
1. Naar aanleiding van de bevindingen die hierboven zijn vermeld, is het vermoeden ontstaan dat in de woning [straat-en plaatsnaam] een seksinrichting wordt geëxploiteerd waarbij in ieder geval een (1) dame is betrokken.
2. Op het adres [straat-en plaatsnaam] verblijven 2 personen waarvan er een (1)
werkzaam is als prostituee die adverteert op Kinky.nl en daar niet BRP staan ingeschreven.
3. Op het adres [straat-en plaatsnaam] staan twee personen ingeschreven, die op het moment van de controle daar niet verbleven.
4. Op dit adres en aan alle genoemde betrokkenen is door het bevoegd orgaan — de gemeenteRotterdam — geen vergunning afgegeven voor het exploiteren van een seksinrichting.
5. Door geen van de aanwezigen werd en huurovereenkomst getoond die betrekking zou hebben op de woning alhoewel een (1) betrokkene aangaf het pand te huren en daar al vier maanden te verblijven.
6. De foto’s die zijn gebruikt op de site Kinky.nl zijn gemaakt in de woning aan [straat-en plaatsnaam].
7. Bij nacontrole bleek dat de advertentie met nummer [advertentienummer] op 21 februari 2017 nog steeds in gebruik was op Kinky.nl, dit maal werd de naam “[Y.]” gebruikt. De advertentie bevatte dezelfde tekst als die van [X.]” op 20 februari en kennelijk is betrokkene B---- niet met haar aktiviteiten gestopt ondanks dat dit haar wel was aangezegd door medewerkers van de AVIM.
De woning aan [straat-en plaatsnaam] is geen vergunde seksinrichting als bedoeld in artikel 3.3 onder 1 van de Algemene Plaatselijke Verordering Rotterdam 2012, terwijl de woning wel als zodanig gebruikt werd.
(…)
Gelet op het illegale gebruik van de woning aan de [straat-en plaatsnaam] is medegedeeld dat de burgemeester wordt verzocht maatregelen te treffen om de illegale situatie te beëindigen en dat een maatregel een (tijdelijke) sluiting van de illegale seksinrichting kan inhouden.
Ik verzoek de burgemeester van de gemeente Rotterdam in overweging te nemen om:
• passende bestuurlijke maatregel(en) te nemen om de illegale situatie te beëindigen.
• het gebruik van de locatie te toetsen aan de bestemming volgens het bestemmingsplan en in het geval van een andere bestemming dan prostitutie, adequate maatregelen te nemen om de
overtreding te stoppen en voor de toekomst te voorkomen.
• de BRP-inschrijving van de woning te controleren in verband met mogelijke adresfraude.
• te controleren of er mogelijk sprake is van uitkeringsfraude.
• de eigenaar en gebruiker van de woning te wijzen op hun verantwoordelijkheid.
(…)”