Rapportages
De Raad voor de Kinderbescherming (hierna: de Raad) heeft een rapport over de verdachte opgemaakt, gedateerd 23 september 2016. Dit rapport houdt onder meer het volgende in.
De verdachte is in korte tijd is betrokken geraakt bij verschillende middelzware delicten. Hierbij heeft hij de grenzen van anderen niet gerespecteerd. De verdachte ziet de oplossing van zijn antisociale gedrag in het volgen van onderwijs, een goede en nuttige vrije tijdbesteding en het meer thuis blijven. De verdachte noemt daarbij geen veranderingen in zijn eigen manier van handelen. Hij is hierbij sterk externaliserend en heeft weinig oog voor de gevolgen voor de slachtoffers. In het raadsonderzoek laat de verdachte sterk sociaal wenselijk gedrag zien.
De verdachte liet storend gedrag zien op zijn school en hij heeft te weinig inzet getoond, waardoor hij niet is geslaagd voor zijn examen. De verdachte volgt momenteel volwassenenonderwijs maar dat is slechts gedurende 12 uur per week. Voorts werkt hij 6 uur per week als vakkenvuller. Hij heeft daarnaast geen nuttige vrijetijdsbesteding. De verdachte heeft zijn delictgedrag vertoond in zijn vrije tijd.
De vaardigheden van de verdachte in het kunnen inschatten van de interne en externe risicofactoren, de situaties en zijn aandeel hierin lijken te kort te schieten. De verdachte is geneigd te externaliseren en te bagatelliseren.
De verdachte dient zijn vaardigheden te vergroten en ook meer empathie te ontwikkelen voor de slachtoffers. Een gedragsinterventie, gericht op het vergroten van de vaardigheden in het herkennen van het eigen aandeel in situaties en zelfreflectie in het handelen, kan de kans op herhaling verkleinen. Ook het herkennen en accepteren van grenzen van anderen zijn onderdelen welke opgenomen dienen te worden binnen de gedragsinterventie.
In het raadsonderzoek toonde de verdachte sociaal wenselijk gedrag. Het is van belang dat de verdachte openheid gaat tonen in zijn denken en de wijze waarop hij situaties kan inschatten en oplossen om de kans op herhaling te kunnen verlagen en om de vaardigheden te vergroten in het oplossen van lastige situaties. Een gedragsinterventie in de vorm van Tools4U lijkt hierbij passend om de ontwikkeling van de verdachte te kunnen bevorderen. Daarnaast zal de dag- en vrijetijdsbesteding met school, sport en werk vormgegeven dienen te worden. De Raad schat in dat de verdachte dit niet eigenhandig kan. Hierbij ziet de Raad een grote meerwaarde in begeleiding vanuit de jeugdreclassering.
Geadviseerd wordt aan de verdachte de gedragsinterventie Tools4U op te leggen met de bijzondere voorwaarde dat de verdachte zich zal houden aan de aanwijzingen van de jeugdreclassering
De rechtbank heeft acht geslagen op dit rapport.
De gecertificeerde instelling Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond, afdeling jeugdreclassering heeft een Plan van Aanpak opgemaakt, gedateerd 28 september 2016.
Het advies is om aan de verdachte onder meer de leerstraf Tools4U op te leggen en dan de verlengde variant van de leerstraf, bestaande uit 12 bijeenkomsten.
De rechtbank heeft eveneens acht geslagen op dit rapport.