4.7.0.DSW heeft ter onderbouwing van haar standpunt o.a. afschriften in het geding gebracht van:
- het verslag van de door DSW verrichte dossiercontrole;
- een verslag van een door tandarts [persoon1] verrichte beoordeling van 24 patiëntendossiers en bijbehorende röntgenfoto`s d.d. 1 december 2015;
- een rapport van het inspectiebezoek op 2 oktober 2014 van de Inspectie voor de Gezondheidszorg van november 2015.
Door gedaagden zijn o.a. schriftelijke verklaringen van twee stoelassistentes en een door vele patiënten ondertekende verklaring overgelegd.
4.7.1.De dossiercontrole heeft zich gericht op de periode september 2010 tot en met december 2013 en betrof o.a. een bezoek aan de praktijk uitgevoerd op 23 juli 2013 en vervolgd op 14 augustus 2013; een onderzoek van de agenda/kamerbezetting en het beoordelen van 46 behandeldossiers, waarvan vast staat dat de feitelijke behandeling is uitgevoerd door [gedaagde1] . Voor zover van belang voor (het door DSW onder 4.3. genoemde) element b luiden de conclusies als volgt:
-
er is sprake van onrechtmatig geleverde tandheelkundige zorg
[..]
Uit de controle is gebleken dat dhr. [gedaagde1] vaak zonder toezicht werkt, de afspraken rond supervisie schriftelijk niet zijn vastgelegd en voor geen van de door ons onderzochte dossiers een schriftelijke werkopdracht is gegeven aan dhr. [gedaagde1] door mw. [gedaagde2] dan wel mw. [gedaagde3] .
Mw. [gedaagde2] stelt dat er altijd een toezichthoudend tandarts aanwezig is, maar dit wordt niet bevestigd noch door de agenda, noch door het arbeidscontract en de hierin opgenomen honorering.
Als voorbeeld de agenda van de week van 18 oktober 2012
Mw [gedaagde2] is met zwangerschapsverlof. Er zijn dan ook geen afspraken voor kamer 1 in de agenda vermeld. Dhr. [gedaagde1] werkt alle dagen van de week.
Mw. [gedaagde3] werkt volgens de agenda op dinsdag alleen het einde van de middag, woensdag de gehele dag, donderdag uitsluitend aan het eind van de middag en vermoedelijk die dag alleen op de [adres2] en vrijdagochtend en in de middag een paar uur.
Het is geenszins geloofwaardig dat mw. [gedaagde3] op alle overige tijden onbezoldigd haar tijd doorbrengt in de [bedrijf1] om te superviseren.
Bovendien blijkt uit de agenda dat er in ieder geval geen BIG-geregistreerde tandarts staat ingeroosterd op de volgende dagen:
Di 03-07-2012 Do 05-07-2012 D1 18-09-2012 Do 2-09-2012 Di 25-09-2012 Do 27-09-2012 Ma 08-10-2012
Tijdens het gesprek van 14 augustus 2013 is mw. [gedaagde3] op vakantie en mw. [gedaagde2] is in de gespreksruimte aanwezig. Tussendoor worden patiënten behandeld door dhr. [gedaagde1] . Desgevraagd
antwoordt mw. [gedaagde2] dat het niet (meer) noodzakelijk is om direct toezicht te houden op de werkzaamheden van dhr [gedaagde1] .
In ieder geval is tijdens het gesprek van 14 augustus geconstateerd dat dhr. [gedaagde1] geheel zelfstandig patiënten behandelt, aangezien de gespreksruimte door mw. [gedaagde2] niet is verlaten om te superviseren tijdens ons twee uur durende bezoek die dag.
De vaststelling dat het delegeren van taken niet schriftelijk is vastgelegd, heeft tot gevolg van dhr.
[gedaagde1] onbevoegd voorbehouden handelingen verricht, hetgeen in strijd is met de Wet BIG. Dit maakt dat de uitgevoerde behandelingen door dhr. [gedaagde1] onrechtmatig zijn verricht, zodat de declaraties tevens onrechtmatig zijn.
[..]
-
Kwaliteit en doelmatigheid laat op veel vlakken te wensen over
De kwaliteit en doelmatigheid van de uitgevoerde tandheelkundige behandelingen laat op veel vlakken zeer te wensen over. De volgende constateringen zijn gedaan:
- In de door dhr. [gedaagde1] gereserveerde tijd is het absoluut onmogelijk om kwalitatief acceptabele vullingen te vervaardigen. Ook volgens zijn eigen tijdsinschatting (zie tabel op pagina 10: dhr. [gedaagde1] heeft voor een 3kanalige endo minder dan de helft van de tijd nodig dan waar de NMT van uitgaat) is het niet mogelijk om binnen de beschikbare tijd zoveel verrichtingen uit te voeren. Desgevraagd loopt dhr [gedaagde1] bovendien weinig uit tijdens de patiëntenbehandeling. Daarnaast komt het regelmatig voor dat patiënten tussendoor behandeld worden terwijl ze geen afspraak hebben. Daarmee wordt de discrepantie tussen gereserveerde tijd en aantal verrichtingen alleen maar groter.
- Veel vullingen worden in korte tijd overgelegd of in ieder geval opnieuw gedeclareerd. De meeste binnen drie jaar, vaak al binnen een paar maanden. Dit kan niet alleen het gevolg zijn van onvoldoende mondhygiëne of bepaalde gewoontes (bijvoorbeeld knarsen). Vaak worden meerdere vullingen per kwadrant (`op rij`) gedeclareerd. In de betreffende dossiers zijn overigens geen aantekeningen aangetroffen die zouden duiden op slechte mondhygiëne of parafuncties.
[..]
- Bij veel van de onderzochte patiëntendossiers is röntgenologisch vastgesteld dat cariës nog aanwezig is terwijl de vulling recent daarvoor is gedeclareerd. Veel vullingen sluiten bovendien niet correct aan.
- Het grote aantal endo's (endodontische behandeling of wortelkanaalbehandeling) laat zich niet verklaren door de samenstelling van de patiëntenpopulatie. Het grote aantal endo's wordt verklaard door het feit dat op de röntgenfoto aanwezige caviteiten niet tijdig worden behandeld.
- Bij veel van de endo's blijkt op de foto dat de guttapercha is doorgeperst (door de wortel heen in het kaakbot). Een aparte lengte foto wordt niet genomen. In plaats daarvan wordt er een foto genomen met de points in situ.
- Ook bij endo's (wortelkanaalbehandelingen) worden relatief weinig röntgenfoto's genomen. Meestal slechts één, terwijl het protocol voorschrijft beginfoto, minimaal één lengtefoto en eindfoto.
[..]
- Er worden relatief weinig röntgenfoto's gemaakt en zeker te weinig bite-wings. Dit is een kwaliteitsaspect. Voor het vroegtijdig stellen van een juiste diagnose is het regelmatig nemen van bite-wings absoluut noodzakelijk.
[..]
Gezien bovenstaande moet geconcludeerd worden dat de kwaliteit zoals die door ons is vastgesteld op de röntgenfoto's ver ligt onder het niveau dat verwacht mag worden van een redelijk bekwaam handelend tandarts. Dit wordt bovendien bevestigd door het grote aantal vullingen in hetzelfde element dat binnen zeer korte tijd (soms zelfs enkele maanden) opnieuw gedeclareerd wordt. Tevens wordt hierbij vastgesteld dat het door de wetgever beoogde toezicht duidelijk te kort schiet.
[..]
Eindconclusies
•Er is in deze praktijk sprake van onbevoegde tandheelkunde met aantoonbare schade aan de patiënt waarbij tevens geconcludeerd moet worden dat de kwaliteit zoals die door ons is vastgesteld op de röntgenfoto's ver ligt onder het niveau dat verwacht mag worden van een redelijk bekwaam handelend tandarts.
•Onrechtmatig en ondoelmatig geleverde tandheelkundige zorg
[..]”
4.7.2.Het onderzoek door tandarts [persoon1] , lid van de KNMT en lid Kwaliteit register tandartsen KRT, houdt als samenvatting het volgende in:
“DSW heeft mij de opdracht gegeven om een aantal patiëntendossiers van de [bedrijf1] te beoordelen.
Het betreft patiëntendossiers die zij bij haar onderzoek naar bovengenoemde praktijk betrokken heeft.
Het beoordelen van de patiëntendossiers van deze praktijk inclusief de daarbij behorende röntgenfoto's is heel arbeidsintensief gebleken: de patiëntendossiers van deze praktijk lieten op zoveel vlakken te wensen over (dit licht ik hieronder verder toe), dat een goede beoordeling per patiëntendossier zeer tijdrovend bleek. Aangezien de conclusies van de patiëntendossiers in ieder dossier eenzelfde beeld opleverden, heb ik mij beperkt tot de verslaglegging van de beoordeling van 24 van de 45 patiëntendossiers en de bijbehorende röntgenfoto's. [..] De beoordelingen van de genoemde dossiers samenvattend kom ik tot de volgende conclusies. Ten eerste laat de kwaliteit van de röntgenfoto's zeer te wensen over.
Het merendeel van de foto's is in spiegelbeeld geprojecteerd en ook nog eens geroteerd.
Dat maakt het voor een behandelaar bijzonder lastig om zich te oriënteren en een goed beeld te vormen van de gebitssituatie. Het is niet denkbeeldig dat hierdoor gemakkelijk fouten in de behandeling kunnen ontstaan.
De vergelijking met een wegenkaart die op zijn kop gelezen moet worden en dan ook nog eens tegen het licht moet worden gehouden om de weg te vinden, dringt zich op.
Ik zet dan ook vraagtekens bij de kundigheid c.q. bekwaamheid van degene die in deze praktijk het röntgenapparaat bedient, en bij de anatomische kennis van de behandelaar.
Met dergelijke röntgenfoto's is het zeer lastig om adequate behandelplannen en zorgplannen op te stellen.
Ten tweede is er slechts gedurende drie jaar dossiervorming voorhanden, terwijl de declaratie geschiedenis een veel groter tijdsvlak omspant. Hierdoor blijft er veel onduidelijk. Er is in deze praktijk blijkbaar geen rekening gehouden met de bewaarplicht van medische dossiers van 10 jaar.
Ten derde ontbreken in veel gevallen voor behandelingen essentiële röntgenfoto's, zoals lengtefoto's bij een wortelkanaalbehandeling.
De kwaliteit van de verrichte wortelkanaalbehandelingen is naar de huidige richtlijnen binnen de endodontologie slecht. Regelmatig zijn er wortelkanaalvullingen doorgeperst door de wortelpunt tot in het bot.
Tevens moet vermeld worden dat de verslaglegging door de behandelaar in de onderzochte patiëntendossiers zoveel te wensen overlaat dat het onmogelijk is om de gegevens foutloos te interpreteren.
Over het geheel genomen kon ik geen andere conclusie trekken dan dat er sprake is van kwalitatief slechte tandheelkunde. Ondanks het feit dat er veel verrichtingen zijn gedeclareerd, is er nog steeds sprake is van veel restproblemen en achterstallig onderhoud van het gebit bij het merendeel van de door mij beoordeelde dossiers.”