De door [eiser] op 17 november 2015 ondertekende
“Maatschap overeenkomst Medisch Specialist Bedrijf [gedaagden] te Rotterdam”(hierna: de Maatschapsovereenkomst) bepaalt onder meer het volgende:
“Artikel 3. Aanvang en duur
Lid 1
De Overeenkomst neemt een aanvang na ondertekening en duurt onbepaalde tijd voort.
[…]
Artikel 5. Winstverdeling
Lid 1
De winst van de Maatschap zal worden verdeeld conform de verdeelafspraken zoals opgenomen in bijlage 5. […] de winstuitkering, die jaarlijks te bepalen is door de Vergadering van Maten […].
[…]
Lid 4
Onderdeel van de verdeelafspraken kan zijn het maximum bedrag dat door ieder van de Maten (al dan niet te regelen via de Organisatorische Eenheden) maandelijks kan worden opgenomen als voorschot op het winstaandeel. Bevoorschotting vindt plaats op basis van een door de Vergadering van Maten opgestelde begroting inclusief bevoorschottingsoverzicht op voordracht van het Bestuur. […]
Artikel 6. Maten
[…]
Lid 5
De toetreding van nieuwe maten gebeurt op voordracht van de organisatorische eenheid via de beoordelingscommissie. Het oordeel van de commissie wordt voorgelegd aan de Vergadering van Maten die het uiteindelijke besluit tot toetreding neemt.
Voor nieuwe Maten geldt een proefperiode van 9 maanden. Tijdens deze proefperiode is de nieuwe Maat volledig gerechtigd (op basis van zijn / haar arbeidsinbreng) in het resultaat van de Organisatorische Eenheid. Over het al dan niet functioneren van de nieuwe maat in de proefperiode wordt het advies gevraagd van de Organisatorische Eenheid, dit advies zal worden voorgelegd aan de Vergadering van Maten. Alle overige bepalingen in deze overeenkomst zijn voor hem/haar van toepassing.
[…]
Artikel 12. Vergadering van Maten – algemeen
[…]
Lid 6
Als in het artikel over besluitvorming door de Vergadering van Maten is bepaald dat een minimum aantal Maten of Organisatorische Eenheden aanwezig moet zijn (of moet hebben gestemd via email), moet bij het ontbreken van dat minimum aantal Maten door het Bestuur binnen veertien dagen een volgende Vergadering van Maten worden uitgeschreven. In de betreffende vergadering is aanwezigheid van een minimum aantal Maten niet vereist voor de betreffende besluitvorming.
[…]
Artikel 13. Vergadering van Maten – stemmen, besluitvorming
[…]
Lid 4
Voor alle besluiten aangaande zaken die de Maatschap betreffen, zullen de leden van de Maatschap zich inspannen om consensus te bereiken. Leden van de Maatschap zijn verplicht er naar te streven zelf zoveel mogelijk in persoon in de maatschapvergadering aanwezig te zijn.
Indien een lid van de Maatschap is verhinderd zal hij/zij hiervan uiterlijk 24 uur voor aanvang van de Maatschap vergadering kennis moeten geven aan de secretaris van de Maatschap of bij diens afwezigheid aan een ander bestuurslid van de Maatschap.
Indien een Maat is verhinderd kan hij/zij zich desgewenst laten vertegenwoordigen door een ander lid van de Maatschap. De leden van de Maatschap brengen hun stem mondeling uit en dienen bij afwezigheid schriftelijk te stemmen. Het schriftelijk stemmen kan zowel per brief als per email.
Indien bij afwezigheid geen schriftelijke stem wordt uitgebracht, vervalt de stem, tenzij aannemelijk kan worden gemaakt dat de betreffende Maat tevoren niet van de stemming op de hoogte was. Een Maat kan een andere Maat volmacht geven. Partijen spreken af een volmacht uitsluitend schriftelijk te verlenen. Over besluiten aangaande personen wordt schriftelijk gestemd.
Lid 5
De maten hebben per persoon één stem. In geval van zeer belangrijke besluiten wordt de stemzwaarte gekoppeld aan de gerechtigheid in de Maatschap.
Maten kunnen per Organisatorische Eenheid een vertegenwoordiger machtigen, die namens hen de Vergadering van Maten bijwoont en aldaar het woord voert.
Op basis van vorenbedoelde schriftelijke volmacht (bijlage 7) zal hij/zij de uitkomsten van de stemmen van de maten uit zijn/haar Organisatorische Eenheid overleggen.
In geval van zeer belangrijke besluiten geldt deze machtiging niet en dienen de individuele maten bij de vergadering aanwezig te zijn of een individuele volmacht afgegeven te hebben, zoals in lid 4 is omschreven.
Artikel 14. Besluiten
De Maatschap kent 3 soorten besluiten: