2.4.In voornoemde notariële akte staat, voor zover hier van belang:
“(..)
BLOKKERINGSREGELING.
Artikel 10.
1. Overdracht van aandelen (waaronder in het hierna in de artikelen 10 en 11 bepaalde mede wordt verstaan van aandelen en afgeleide rechten zoals claims, stockdividenden en dergelijke) kan, tenzij alle aandeelhouders daartoe schriftelijk toestemming verlenen, waarna de overdracht binnen drie maanden na die toestemming moet plaatsvinden, slechts plaatshebben nadat de aandelen aan de overige aandeelhouders te koop zijn aangeboden op de wijze als hierna is bepaald.
2. De aandeelhouder - hierna te noemen de aanbieder - deelt aan de directie mede welke aandelen hij wenst over te dragen, onder opgave van de naam van de eventuele gegadigde(n).
3. Deze mededeling geldt als een aanbod aan de mede-aandeelhouders tot verkoop van de aandelen. Indien de vennootschap houdster is van aandelen in haar eigen kapitaal kan zij toch slechts op het aanbod reflecteren indien de aanbieder bij zijn aanbod heeft verklaard daarmede in te stemmen. Deze kan aan zijn instemming de voorwaarde verbinden dat hem het belastingnadeel, hetgeen geleden wordt door het niet aan een willekeurige derde verkocht zijn van de aandelen, wordt vergoed.
De prijs zal - tenzij de aandeelhouders eenparig anders overeenkomen - worden vastgesteld door één of meer onafhankelijke deskundigen, die door de aandeelhouders in gemeenschappelijk overleg zullen worden benoemd.
Komen de aandeelhouders hieromtrent binnen dertig dagen na ontvangst van de in lid 5 van dit artikel bedoelde kennisgeving van het aanbod niet tot overeenstemming, dan zal de meest gerede partij aan de Voorzitter van de Kamer van Koophandel en Fabrieken, binnen welker ressort de vennootschap statutair is gevestigd, de benoeming van drie onafhankelijke deskundigen verzoeken.
4. De in het vorige lid bedoelde deskundigen zijn gerechtigd tot inzage van alle boeken en bescheiden van de vennootschap en tot het verkrijgen van alle inlichtingen waarvan kennisneming voor hun taxatie dienstig is.
…
10. De aanbieder blijft bevoegd zijn aanbod in te trekken, mits dit geschiedt binnen één maand nadat hem bekend is aan welke gegadigden hij al zijn aandelen, waarop het aanbod betrekking heeft, kan verkopen en tegen welke prijs.
1. Ingeval van overlijden, faillissement of ontbinding anders dan door overlijden van een huwelijksvermogensgemeenschap of een geregistreerd partnerschapsgoederengemeenschap van een aandeelhouder, alsmede bij ontbinding van een aandeelhouder-rechtspersoon, indien bij een juridische fusie een aandeelhouder-rechtspersoon door het van kracht woeden van de fusie ophoudt te bestaan, zomede indien door overgang van het stemrecht op aandelen de zeggenschap, direct of indirect, over de activiteiten van de onderneming van een aandeelhouder-rechtspersoon door één of meer anderen wordt verkregen, moeten zijn aandelen aan de andere aandeelhouders te koop worden aangeboden met inachtneming van het in de volgende leden van dit artikel bepaalde.
Deze verplichting geldt niet:
a. indien de aandelen zijn gaan behoren tot een gemeenschap waartoe naast een aandeelhouder ten name van wie de aandelen bij het ontstaan van de gemeenschap stonden, nog één of meer andere personen gerechtigd zijn, voorzover de aandelen binnen zevenhonderd twintig dagen na het ontstaan van de gemeenschap zullen zijn geleverd aan de aandeelhouder als onder dit sub a. bedoeld;
b. indien de aandelen tengevolge van het overlijden van de echtgenoot van de aandeelhouder zijn overgegaan op de aandeelhouder zelf;
c. indien door overgang van het stemrecht op aandelen de zeggenschap, direct of indirect, over de activiteiten van de onderneming van een aandeelhouder-rechtspersoon wordt verkregen door één of meer personen als onder a. bedoeld;
d. indien alle overige aandeelhouders schriftelijk verklaren akkoord te
gaan met de nieuwe eigenaar of eigenaren van de aandelen.
2. Ingeval een verplichting tot tekoopaanbieding bestaat, is het bepaalde in artikel 10 leden 1 tot en met 16 van overeenkomstige toepassing, met dien verstande, dat de aanbieder:
a. niet het recht heeft zijn aanbod in te trekken overeenkomstig lid 10 van dat artikel:
b. zijn aandelen kan behouden', indien van het aanbod geen of geen volledig gebruik wordt gemaakt.
3. Degenen die tot tekoopaanbieding van één of meer aandelen zijn gehouden, dienen binnen dertig dagen na het ontstaan van die verplichting in het geval in lid 1 sub a. genoemd na verloop van de daar genoemde termijn - van hun aanbieding aan de directie kennis te geven. Bij gebreke daarvan zal de directie de tot aanbieding verplichte personen op de bepaling van de vorige zin bij aangetekende brief wijzen; blijven zij dan in gebreke de aanbieding binnen veertien dagen alsnog te doen, dan zal de vennootschap de aandelen namens de betreffende aandeelhouder(s) te koop aanbieden en indien van het aanbod volledig gebruik wordt gemaakt, de aandelen aan de koper, tegen gelijktijdige betaling van de koopprijs, in eigendom overdragen; de vennootschap is alsdan daartoe onherroepelijk gemachtigd.
1. De vennootschap wordt bestuurd door een directie bestaande uit een door de algemene vergadering van aandeelhouders te bepalen aantal van één of meer leden. Tot lid van de directie zijn benoembaar zowel natuurlijke als rechtspersonen.
2. De directeuren zijn met de gehele leiding van de zaken van de vennootschap belast. De directie kan een reglement opstellen, waarin haar interne aangelegenheden worden geregeld. De directeuren kunnen, al dan niet bij reglement, hun werkzaamheden onderling verdelen.
..
5. De directeuren worden benoemd door de algemene vergadering van aandeelhouders en kunnen door haar te allen tijde worden geschorst en ontslagen. Het salaris, het eventuele tantième en de verdere arbeidsvoorwaarden van de directeuren worden vastgesteld door de algemene vergadering van aandeelhouders.
6. Een besluit tot schorsing of ontslag van een directeur kan slechts worden genomen met een meerderheid van tenminste twee/derde van de geldig uitgebrachte stemmen, vertegenwoordigende meer dan de helft van het geplaatste kapitaal.
…
7. Ingeval van belet of ontstentenis van één of meer directeuren, zijn de overblijvende directeuren of is de enig overblijvende directeur met het gehele bestuur belast.
1. De directie vertegenwoordigt de vennootschap. De bevoegdheid tot vertegenwoordiging komt mede toe aan iedere directeur. Een wettelijk toegelaten of voorgeschreven beperking van of voorwaarde voor de bevoegdheid tot vertegenwoordiging kan slechts door de vennootschap worden ingeroepen; ..
3. De directie behoeft de machtiging of goedkeuring van de algemene vergadering van aandeelhouders voor bestuursbesluiten strekkende tot:
a. het verkrijgen, vervreemden, huurkopen en huurverkopen, huren en verhuren, pachten en verpachten of bezwaren van registergoederen en belangen daarin, almede het verpanden van roerende zaken en vorderingen;
b. het sluiten van kredietovereenkomsten;
c. het ten laste van de vennootschap aangaan van geldleningen waaronder niet is begrepen het gebruik maken van een aan de vennootschap verleend bankkrediet;
d. het oprichten van of het deelnemen of zich op andere wijze interesseren in andere ondernemingen, het aanvaarden van de directie over andere ondernemingen, het vestigen en opheffen van filialen en het vervreemden van deelnemingen;
e. het doen van een voorstel tot juridische fusie of juridische splitsing;
f. het ter leen verstrekken van gelden;
g. het verbinden van de vennootschap voor schulden van anderen, hetzij door borgtocht, hetzij op andere wijze;
h. het benoemen en ontslaan van personen als bedoeld in lid 2 van dit artikel en het vaststellen van hun bevoegdheid en hun titel, zomede het toekennen aan een lid van het personeel van een jaarsalaris boven de zogenaamde ziekenfondsgrens welke op het tijdstip van toekenning in aanmerking wordt genomen en het ontslaan van een lid van het personeel dat een salaris als hierboven omschreven geniet;
i. het aangaan van dadingen en het voeren van processen, met uitzondering van maatregelen van spoedeisende aard;
j. het uitoefenen van stemrecht op en het uitoefenen van de andere rechten verbonden aan niet ter beurze genoteerde aandelen;
k. het toekennen van pensioenrechten aan werknemers van de vennootschap;
l. alle handelingen, welke voor de vennootschap een belang, waarvan het bedrag periodiek door de algemene vergadering van aandeelhouders zal zijn vastgesteld, te boven gaan.
(..)”