De Bank heeft bij AIG een zogenoemde Bankiersverzekering afgesloten. Het polisblad van 24 januari 1997 houdt onder meer het volgende in:
"Bankierspolis. (…)
Verzekeringnemer: Friesland Bank N.V.
Verzekerden: Friesland Bank N.V. en/of dochterondernemingen en gelieerde banken. (…)
Condities: De verzekering geschiedt op basis van de hierbij aangehechte Algemene Verzekeringsvoorwaarden. (…)
Termijn: De ingangsdatum van deze verzekering is 1 januari 1992. (…) Intermediair: Friesland Bank Assurantiën B.V."
De Algemene Verzekeringsvoorwaarden houden, voor zover hier van belang, in:
"(…)
Art. 2 Omschrijving van de dekking
2.1 De Verzekeraar verbindt zich de op het polisblad genoemde Verzekerden te verzekeren tegen te lijden vermogensschade:
2.1.1 (…)
2.1.4 als gevolg van valsheid in geschrifte, bedrog, verduistering, samenspanning of oplichting, gepleegd door directeuren, één of meer ondergeschikten van Verzekerden of door enig ander persoon of personen indien zodanig feit geheel of gedeeltelijk verlies van bank- of girosaldi of andere vorderingen ten name van Verzekerden of het ontstaan van een schuld ten laste van Verzekerden tot gevolg heeft.
(…)
Art. 7 Verplichtingen bij schade
Verzekeringnemer is verplicht:
- De Verzekeraar direct kennis te geven van elke gebeurtenis, waaruit voor de Verzekeraar een verplichting tot schadevergoeding zou kunnen ontstaan;
- De Verzekeraar alle van belang zijnde gegevens te verschaffen;
- instructies van de Verzekeraar resp. de door deze benoemde deskundige(n) op te volgen;
- zich te onthouden van alles wat de belangen van de Verzekeraar zou kunnen schaden.
Art. 8 Gebeurtenis
Onder gebeurtenis zal worden verstaan elk zelfstandig voor Verzekerden vermogensschade veroorzakend evenement, dan wel een aantal in zodanig verband met elkaar staande evenementen, dat zij als één voortgezet evenement moeten worden beschouwd, (onverschillig aan hoeveel interesten door die gebeurtenis materiële schade wordt veroorzaakt, onverschillig of die interesten aan één en dezelfde eigenaar of aan verschillende eigenaars toebehoren en onverschillig voor hoeveel personen uit de veroorzaakte materiële schade of uit die gebeurtenis één of meer aanspraken op schadevergoeding mochten voortvloeien).
Als één gebeurtenis zal in ieder geval worden beschouwd het aanbieden van valse cheques en/of valse bankbiljetten door één en dezelfde persoon op één en dezelfde dag bij diverse kantoren van Verzekerden, in welk geval de schadevergoedingsplicht van de Verzekeraar een bedrag van Nlg. 15.000.000,- (premier risque, per verzekeringsjaar) nimmer zal kunnen overtreffen. (…) ".
Bij de Bank is, als "accountmanager zakelijk", in dienst geweest [persoon 1] (hierna: [persoon 1]).
In 2002 is de Bank van onregelmatigheden gebleken in het accountbeheer door [persoon 1] ter zake van kredietverstrekkingen aan een aantal cliënten van de Bank. Na nader onderzoek is [persoon 1] op 29 mei 2002 geschorst en vervolgens op 30 mei 2002 op staande voet ontslagen. De door [persoon 1] voor akkoord ondertekende ontslagbrief van 30 mei 2002 houdt, voor zover hier van belang, in: "(…) In de gesprekken (…) heeft u bij herhaling bevestigd dat u onder andere met betrekking tot vorenstaande relaties de u bekende instructies, regels en procedures niet, danwel onvoldoende, heeft nageleefd en dat u: * bancaire akten heeft ondertekend terwijl u niet tot ondertekening bevoegd was; * mutaties voortvloeiende uit deze akten eigenhandig in de systemen hebt verwerkt danwel dat u collega's die voor u administratieve werkzaamheden verrichten opdracht hebt gegeven mutaties te verwerken; * eigenhandig, in samenwerking met de klant zonder een bevoegde collega, mutaties op verschillende rekeningen van de klanten heeft verricht teneinde overstanden te voorkomen; * kredieten hebt verstrekt zonder dat hiervoor, volgens interne procedures, de nodige dossiers aanwezig waren die volgens de u bekende regels waren samengesteld en handtekeningen van een bevoegde collega ter goedkeuring was gegeven; * zelf een kredietverstrekking heeft geaccordeerd en een handtekening hebt gezet, terwijl u hiertoe niet bevoegd was; * de klanten geen extra kosten in rekening hebt gebracht (korting hebt gegeven) zonder dat u hiertoe bevoegd was. U hebt aangegeven dat u vorenstaande handelingen bewust en zonder toestemming en medeweten van uw leidinggevende hebt verricht en dat u bewust het bancaire systeem zodanig heeft gemanipuleerd dat zogenaamde overstanden voor uw leidinggevende niet zichtbaar werden. (…)"
De Bank heeft op 3 september 2002 telefonisch contact gehad over deze kwestie met Friesland Bank Assurantiën BV, intermediair ter zake van de door de Bank bij AIG afgesloten Bankierspolis.
In een door [directeur], directeur bij de Bank, afgelegde verklaring van 25 maart 2004 is een opsomming van constateringen betreffende [persoon 1] gegeven, met de volgende toevoeging: "Vraag die blijft is waarom? Mijn indruk is dat [persoon 1] wilde uitstralen dat hij alles voor de klant kon regelen. In functioneringsgesprekken wees ik [persoon 1] erop niet te familiair met relaties om te gaan. Dit om "nee-verkopen" niet onmogelijk te maken. Kortom de balans tussen klant- en bankbelang sloeg te veel door naar het klantbelang met alle gevolgen van dien."
De Bank heeft in een aan AIG gerichte notitie van 31 juli 2004 per betrokken cliënt een toelichting gegeven op het handelen van [persoon 1] en als conclusie aangegeven: "Onze overall conclusie luidt dat HdV aan bepaalde cliënten op een niet geautoriseerde manier gelden heeft verstrekt en voorts deze activiteiten heeft weten te verhullen door de systemen van de FB te manipuleren, waardoor overstanden niet werden gerapporteerd. Naar onze mening valt de door zijn handelen voor FB ontstane schade onder artt. 2.1 jo. 2.1.4 van de bankierspolis, zoals die bij u loopt onder nummer 50.92.0077. Wij verzoeken u dan ook tot uitkering van deze schade over te gaan."
In opdracht van AIG heeft [persoon 2] van Crawford & Company (Nederland) BV (hierna: Crawford) onderzoek verricht en op 17 januari 2005 schriftelijk gerapporteerd. Bij brief van 16 februari 2005 heeft AIG de Bank dekking ontzegd.
De Bank heeft geen aangifte gedaan bij de politie.