ECLI:NL:RBROT:2007:BB6074

Rechtbank Rotterdam

Datum uitspraak
26 september 2007
Publicatiedatum
5 april 2013
Zaaknummer
278927 / HA ZA 07-505
Instantie
Rechtbank Rotterdam
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Civiel recht
Procedures
  • Eerste aanleg - enkelvoudig
Rechters
  • L. de Loor-Alwin
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Toepasselijkheid van algemene voorwaarden bij koop op veiling en forumkeuze

In deze zaak, die werd behandeld door de Rechtbank Rotterdam op 26 september 2007, stond de toepasselijkheid van algemene voorwaarden bij een veiling centraal. De eiser, een besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid, had een telefonische bieding uitgebracht op een veiling georganiseerd door Troostwijk Veilingen B.V. De gedaagde, Troostwijk, stelde dat de algemene veilingvoorwaarden, waarin een forumkeuze was opgenomen voor de rechtbank te Amsterdam, van toepassing waren op de overeenkomst. Troostwijk vorderde dat de rechtbank zich onbevoegd verklaarde en de zaak naar Amsterdam verwees.

De rechtbank oordeelde dat de stelling van Troostwijk niet kon worden onderbouwd. De eiser had de veiling niet bezocht en was niet op de hoogte van de voorwaarden die bij de telefonische bieding niet aan de orde waren geweest. De rechtbank concludeerde dat de enkele verwijzing naar de veilingcatalogus niet voldoende was om aan te nemen dat de eiser de voorwaarden had aanvaard. Bovendien was het enkele feit dat de eiser eerder interesse had getoond in veilingen van Troostwijk niet voldoende om de toepasselijkheid van de voorwaarden te rechtvaardigen.

Uiteindelijk wees de rechtbank de incidentele vordering van Troostwijk af en veroordeelde hen in de proceskosten. De beslissing in de hoofdzaak werd aangehouden. Dit vonnis benadrukt het belang van duidelijke communicatie over de toepasselijkheid van algemene voorwaarden en de noodzaak voor partijen om zich bewust te zijn van de voorwaarden waaraan zij zich verbinden bij het aangaan van overeenkomsten.

Uitspraak

RECHTBANK ROTTERDAM
Sector civiel recht
Zaak-/rolnummer: 278927 / HA ZA 07-505
Uitspraak: 26 september 2007
VONNIS van de enkelvoudige kamer
in de zaak van:
de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid
[eiser],
gevestigd te Nieuwe Tonge,
eiseres in de hoofdzaak,
verweerster in het incident,
procureur mr. E.A. Bik,
advocaat mr. J.J. Schelling en mr. M.J.E. Harmsen,
- tegen -
1. de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid VAN UDEN FINANCE B.V.,
gevestigd te Rotterdam,
gedaagde in hoofdzaak,
2. de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid
TROOSTWIJK VEILINGEN B.V.,
gevestigd te Amsterdam,
gedaagde in de hoofdzaak,
eiseres in het incident,
procureur mr. S.P.J.F. Zwanen,
advocaten mr. F.H. Tiethoff en mr. E.A.L. van Emden.
Partijen worden aangeduid als “[eiser]”, “Van Uden” en “Troostwijk”.
Het procesverloop blijkt uit het griffiedossier, waar de rechtbank kennis van heeft genomen.
1. Het geschil en de beoordeling daarvan in het incident
1.1 Troostwijk heeft gevorderd dat de rechtbank zich bij vonnis uitvoerbaar bij voorraad onbevoegd verklaart van de vorderingen kennis te nemen en de zaak verwijst naar de rechtbank te Amsterdam.
1.2 Troostwijk heeft hieraan ten grondslag gelegd dat de algemene veilingvoorwaarden (hierna: de voorwaarden) deel uitmaken van de aan de hoofdzaak ten grondslag gelegde overeenkomst, en in art. 13 de rechtbank te Amsterdam met uitsluiting van elke andere instantie bevoegd verklaren om te beslissen in geschillen uit de veiling voortvloeiende.
1.3 [eiser] heeft de vordering gemotiveerd betwist.
1.4 De stelling dat tijdens de veiling mondeling is gewezen op de toepasselijkheid van de voorwaarden kan Troostwijk niet baten, daar – wat niet in geschil is – [eiser] de veiling niet heeft bezocht, doch een telefonisch bod heeft uitgebracht en de voorwaarden bij het uitbrengen van het telefonische bod niet aan de orde zijn geweest.
1.5 De – algemeen geformuleerde – stelling dat de veilingcatalogus, met daarin de verwijzing naar de voorwaarden, ter beschikking is gesteld aan [eiser], die de kijkdagen heeft bezocht, omdat “iedere bezoeker die de kijkdag bezoekt van tevoren van de internetsite van Troostwijk een veilingcatalogus downloadt dan wel ter plekke een exemplaar pakt ” is onvoldoende om aan te kunnen nemen dat [eiser] dit ook heeft gedaan en aldus kennis heeft genomen van de toepasselijk verklaring van de voorwaarden.
1.6 Ook als [eiser] een professionele partij is die in 2001, 2002 en 2003 interesse toonde op door Troostwijk georganiseerde veilingen, leidt dit niet zonder meer tot toepasselijk verklaring van de voorwaarden op de in de hoofdzaak ten grondslag gelegde overeenkomst. De juistheid van deze stelling kan dus in het midden blijven. Anders dan Troostwijk heeft betoogd, leidt het enkele kopen op de veiling niet tot toepasselijk verklaring van de voorwaarden.
1.7 Dat [eiser] zich na deze koop heeft beroepen op de voorwaarden, betekent niet zonder meer dat hij de voorwaarden bij de totstandkoming van de overeenkomst geacht kan worden te hebben aanvaard.
1.8 De enkele ongespecificeerde en niet onderbouwde stelling dat de voorwaarden van toepassing zijn op de aan de hoofdzaak ten grondslag gelegde overeenkomst, omdat partijen eerder zaken met elkaar hebben gedaan en [eiser] toen facturen van Troostwijk waarin werd verwezen naar de voorwaarden, heeft aanvaard en/of geen voorbehoud heeft gemaakt ten aanzien van (de forumkeuze in) de toepasselijk verklaarde voorwaarden, is onvoldoende om te leiden tot het oordeel dat de voorwaarden deel uitmaken van de overeenkomst.
1.9 Het voorgaande leidt tot afwijzing van de incidentele vordering, met veroordeling van Troostwijk in de kosten.
2. De beslissing
De rechtbank,
in het incident
wijst de vordering af;
veroordeelt Troostwijk in de kosten in het incident, tot aan de uitspraak aan de zijde van [eiser] begroot op € 452,00 aan salaris voor de procureur;
in de hoofdzaak
houdt iedere beslissing aan.
Dit vonnis is gewezen door mr. L. de Loor-Alwin
Uitgesproken in het openbaar.
1634/1548