ECLI:NL:RBROE:2006:AV1952
Rechtbank Roermond
- Eerste aanleg - enkelvoudig
- Rechtspraak.nl
Niet-ontvankelijkheid openbaar ministerie bij ontnemingsvordering na transactieaanbod
In deze zaak heeft de politierechter van de Rechtbank Roermond op 20 januari 2006 uitspraak gedaan in een strafzaak tegen een verdachte die was gedagvaard na het niet betalen van een transactieaanbod van EUR 2300,00. Dit transactieaanbod was gedaan ter voorkoming van verdere strafvervolging voor hennepteelt en diefstal van elektriciteit. De officier van justitie heeft vervolgens een vordering tot ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel ingediend ter hoogte van EUR 112.720,00. De politierechter heeft geoordeeld dat het openbaar ministerie niet-ontvankelijk is in deze vordering. Dit oordeel is gebaseerd op de beginselen van behoorlijke procesorde, waarbij de rechter heeft vastgesteld dat het transactieaanbod duidelijk niet betrekking had op een ontnemingsvordering. Na het transactieaanbod zijn er geen nieuwe feiten of omstandigheden gebleken die een dergelijke vordering mogelijk zouden maken.
De politierechter heeft in zijn overwegingen benadrukt dat het openbaar ministerie niet vrijstond om terug te komen op de beslissing om geen ontnemingsvordering in te dienen. De rechter heeft vastgesteld dat de hoogte van het transactiebedrag in vergelijking met het bedrag van de ontnemingsvordering een duidelijke contra-indicatie vormt voor de toepassing van de ontnemingsregels. Bovendien is er geen expliciete vermelding gemaakt in het transactievoorstel dat een deel van de transactie ter ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel diende. Hierdoor heeft het openbaar ministerie met het transactieaanbod de beslissing genomen om geen ontnemingsvordering in te dienen.
De uitspraak van de politierechter leidt tot de conclusie dat het openbaar ministerie niet-ontvankelijk is verklaard in de ontnemingsvordering, omdat er geen basis was voor het indienen van deze vordering na het transactieaanbod. De beslissing is genomen in aanwezigheid van de griffier en is openbaar uitgesproken.