Uit het verlengingsadvies komt, zakelijk weergegeven, het volgende naar voren.
Bij de terbeschikkinggestelde is sprake van een antisociale persoonlijkheidsstoornis met borderline en narcistische trekken, een stoornis in alcoholgebruik, langdurig in remissie in een gereguleerde omgeving, en een beperkte neurocognitieve stoornis door traumatisch hersenletsel. De terbeschikkinggestelde is in januari 2021 opgenomen bij [locatie]. Sindsdien is er met hem slechts beperkt overeenstemming bereikt over de beschreven diagnostiek. De terbeschikkinggestelde richt zich voornamelijk op zijn niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en de gevolgen van de inname van de destijds aan hem voorgeschreven Tramadol, die naar zijn overtuiging hebben geleid tot de indexfeiten. De terbeschikkinggestelde is zeer ontevreden over zijn verblijf in de kliniek, het behandelaanbod en de inadequate wijze waarop de kliniek omgaat met zijn NAH. Desondanks heeft hij deelgenomen aan de delictanalyse en heeft hij vaktherapie gevolgd om beter te leren omgaan met zijn NAH. Momenteel is er geen behandeling, dagbesteding of vrijetijdsinvulling. De terbeschikkinggestelde heeft een euthanasiewens en is zelf een traject gestart bij het expertisecentrum voor euthanasie.
Sinds november 2023 verblijft de terbeschikkinggestelde in afzondering. Hij is zeer prikkelgevoelig wat regelmatig leidt tot grensoverschrijdend gedrag. Vanwege dat gedrag komt het ook voor dat hij wordt overgebracht naar een extra beveiligende kamer (separatie). Er is sprake van een behandelimpasse en dat leidt tot de nodige frustraties bij de terbeschikkinggestelde.
De kliniek heeft het Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE) geconsulteerd vanwege het langdurend moeten treffen van repressieve maatregelen om het grensoverschrijdende gedrag van de terbeschikkinggestelde onder controle te houden en het gebrek aan samenwerking. Hieruit is gebleken dat prikkels op een gedoseerde wijze moeten worden aangeboden, maar dit kan, met de geldende veiligheidsmaatregelen in de kliniek niet worden gerealiseerd. Getracht wordt om zijn verblijf voorspelbaarder en duidelijker te laten verlopen en daarmee meer rekening te houden met zijn problematiek
Vanwege de chronische problematiek en psychiatrische kwetsbaarheid is het de verwachting dat de terbeschikkinggestelde langdurig afhankelijk zal zijn van een kader met intensieve begeleiding, structuur en controle. Aangezien binnen de kliniek alle opties zijn uitgeput, er geen enkel perspectief is op doorplaatsing/uitstroom, wordt een overplaatsingsverzoek (naar een ander FPC) ingediend. Er wordt tevens bekeken of een geschikte NAH + + organisatie is die met de problematiek van de terbeschikkinggestelde om kan gaan. De verwachting is dat dit lastig zal worden het forensische kader, de ondersteuning die hij nodig heeft en het feit dat hij niet groepsgeschikt is. Als uiteindelijk uitstroomdoel denkt de kliniek aan een kleinschalige woonvoorziening waar specialistische zorg met betrekking tot NAH-problematiek beschikbaar is, evenals forensische scherpte.