ECLI:NL:RBOVE:2024:7017

Rechtbank Overijssel

Datum uitspraak
17 december 2024
Publicatiedatum
20 januari 2025
Zaaknummer
08-322598-21 (TUL)
Instantie
Rechtbank Overijssel
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Strafrecht
Procedures
  • Eerste aanleg - meervoudig
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Afwijzing vordering tot tenuitvoerlegging van voorwaardelijk opgelegde gevangenisstraf en wijziging bijzondere voorwaarden

Op 17 december 2024 heeft de Rechtbank Overijssel, zittingsplaats Almelo, uitspraak gedaan in de zaak van een veroordeelde die eerder was veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaren. De vordering tot tenuitvoerlegging van de voorwaardelijk opgelegde gevangenisstraf werd ingediend door de officier van justitie op 26 november 2024. Tijdens de zitting werd vastgesteld dat de veroordeelde zich niet aan de bijzondere voorwaarden had gehouden, waaronder het verblijven in een instelling voor beschermd wonen en het melden bij de reclassering. Ondanks deze overtredingen oordeelde de rechtbank dat het toewijzen van de vordering niet opportuun was. De reclassering had aangegeven dat de voorwaarde van beschermd wonen geen toegevoegde waarde meer had en dat de focus moest liggen op ambulante begeleiding. De rechtbank besloot de vordering tot tenuitvoerlegging af te wijzen en de bijzondere voorwaarden te wijzigen, waarbij de voorwaarde van beschermd wonen kwam te vervallen, maar de overige voorwaarden in stand bleven. De rechtbank benadrukte dat het nu aan de veroordeelde was om te laten zien dat hij in het ambulante kader zijn begeleiding en behandeling positief kon afronden.

Uitspraak

RECHTBANK OVERIJSSEL

Team Strafrecht
Zittingsplaats Almelo
Parketnummer: 08-322598-21 (TUL)
Uitspraak van de meervoudige strafkamer voor strafzaken op de vordering van de officier van justitie op grond van artikel 6:6:21 Wetboek van Strafvordering (Sv) in de zaak van
[de veroordeelde] ,
geboren op [geboortedatum] 1999 in [geboorteplaats] ,
wonende aan de [adres] .
verder te noemen de veroordeelde,
bijgestaan door mr. S. Groothuismink, advocaat in Enschede.

1.Het verloop van de procedure

Bij onherroepelijk geworden vonnis van de meervoudige kamer voor strafzaken van de rechtbank Overijssel, zittingsplaats Almelo, van 17 juni 2022 is de veroordeelde veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van 24 maanden met aftrek van de tijd die de veroordeelde in verzekering en voorlopige hechtenis heeft doorgebracht, waarvan
12 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaren. De proeftijd is ingegaan op
17 augustus 2022.
In het vonnis heeft de rechtbank aan de voorwaardelijk opgelegde gevangenisstraf als bijzondere voorwaarden verbonden dat de veroordeelde:
zich binnen drie werkdagen na onherroepelijk worden van het vonnis meldt bij Reclassering Nederland, regio Oost, via het telefoonnummer 088-804140, en zich daarna blijft melden, zo frequent die instelling dat noodzakelijk acht;
zich ambulant laat behandelen bij de forensische zorginstelling, te bepalen door de reclassering. De behandeling duurt de gehele proeftijd of zoveel korter als de reclassering nodig vindt. De veroordeelde zal zich dan houden aan de regels die door of namens de instelling of behandelaar zullen worden gegeven;
medewerking zal verlenen aan nadere diagnostiek indien de reclassering dit noodzakelijk acht;
zal verblijven in een instelling voor beschermd wonen of maatschappelijke opvang, te bepalen door de reclassering, en zich zal houden aan de huisregels en het dagprogramma dat deze instelling in overleg met de reclassering heeft opgesteld. Het verblijf duurt de gehele proeftijd of zoveel korter als de reclassering nodig vindt;
zal meewerken aan het vinden en behouden van een passende dagbesteding en huisvesting en zich conformeert aan de afspraken en aanwijzingen omtrent zijn financiële situatie en middelengebruik.
Op 26 november 2024 heeft de officier van justitie op de griffie een vordering ingediend tot tenuitvoerlegging van de aan de veroordeelde voorwaardelijk opgelegde gevangenisstraf van twaalf maanden. De vordering is gedateerd 26 november 2024.
De vordering is behandeld op de openbare terechtzitting van 17 december 2024.
Bij de behandeling zijn de officier van justitie, de veroordeelde en zijn raadsvrouw gehoord.
Ook is als deskundige gehoord [reclasseringswerker] , werkzaam bij Reclassering Nederland en belast met het reclasseringstoezicht.
De rechtbank heeft kennisgenomen van het vonnis van de rechtbank Overijssel van 17 juni 2022, de justitiële documentatie van de veroordeelde van 26 november 2024 en het voortgangsverslag van Reclassering Nederland van 20 november 2024.

2.De standpunten van de officier van justitie en de verdediging

Het standpunt van de officier van justitie
De officier van justitie heeft zich ter zitting op het standpunt gesteld dat de vordering tot tenuitvoerlegging moet worden afgewezen en dat de bij vonnis van 17 juni 2022 opgelegde bijzondere voorwaarden moeten worden gewijzigd, in die zin dat de voorwaarde onder 4, over het begeleid wonen en de maatschappelijke opvang, komt te vervallen.
Het standpunt van de verdediging
De raadsvrouw heeft zich primair aangesloten bij het standpunt van de officier van justitie en heeft verder verzocht om Humanitas Homerun in de voorwaarde onder 2, over de ambulante behandeling, aan te wijzen als ambulante behandelinstantie. Subsidiair, indien de rechtbank van oordeel is dat de vordering tot tenuitvoerleggingmoet worden toegewezen, heeft de raadsvrouw verzocht om in plaats van de tenuitvoerlegging van de gevangenisstraf tenuitvoerlegging van een taakstraf te gelasten.

3.De ontvankelijkheid

De vordering is tijdig ingediend. De rechtbank stelt vast dat deze ook overigens ontvankelijk is.

4.De beoordeling

Op grond van de stukken en de behandeling op de zitting stelt de rechtbank vast dat de veroordeelde de hierboven onder 2 en 4 genoemde bijzondere voorwaarden niet heeft nageleefd. Het reclasseringstoezicht verliep vanaf het begin moeizaam. Zowel bij Forensisch Begeleid Wonen (hierna: FBW) van Transfore, waar de veroordeelde op grond van de bijzondere voorwaarden moest verblijven, als bij de reclassering kwam de veroordeelde (meldplicht)afspraken stelselmatig niet na. Hij was meermalen ’s nachts niet aanwezig bij FBW Transfore en was soms enkele dagen achter elkaar onbereikbaar. Deze overtredingen hebben er – na officiële waarschuwingen en berispingen – toe geleid dat het behandeltraject niet werd voortgezet en dat de veroordeelde FBW Transfore per 1 december 2024 moest verlaten. Sindsdien verblijft hij ter overbrugging bij zijn ouders.
Hoewel de veroordeelde zich niet aan de gestelde voorwaarden heeft gehouden, acht de rechtbank het toewijzen van de vordering niet opportuun. Reclasseringswerker [reclasseringswerker] heeft op de zitting toegelicht dat de voorwaarde van verblijven in een instelling voor beschermd wonen en maatschappelijke opvang op dit moment geen toegevoegde waarde heeft en niet langer gewenst is. Wel is het van belang dat de veroordeelde ambulante begeleiding krijgt. Momenteel wordt ingezet op het vinden van een zelfstandige woning voor de veroordeelde en het opstarten van een meer laagdrempelige ambulante begeleidingsvorm bij Humanitas Homerun. Deze instantie kan naast begeleiding verschillende behandelmodules aanbieden en is bovendien gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met een autismespectrumstoornis. De reclassering ziet perspectief in dit plan van aanpak en meent dat het uitzitten van twaalf maanden gevangenisstraf er enkel voor zal zorgen dat het leven van de veroordeelde komt stil te staan. Er zijn geen signalen van delictgedrag, de veroordeelde is nog jong en erg gericht op (het vinden van) werk. Dat lukt hem ook steeds op eigen kracht. Op deze wijze probeert hij zijn leven op te bouwen. Hoewel de focus op dit moment bij Humanitas Homerun ligt, is Transfore nog altijd bereid om aan de veroordeelde en zijn ouders een systeemgerichte behandeling aan te bieden op het moment dat de veroordeelde hiertoe gemotiveerd is.
De rechtbank is om bovenstaande redenen van oordeel dat de vordering tenuitvoerlegging moet worden afgewezen en dat de bijzondere voorwaarden moeten worden gewijzigd. De voorwaarde van verblijven in een instelling voor beschermd wonen of maatschappelijke opvang zal komen te vervallen. De overige voorwaarden zullen ongewijzigd in stand blijven. De rechtbank zal Humanitas Homerun niet aanwijzen als specifieke behandelinstantie, zodat de reclassering voldoende vrijheid behoudt ten aanzien van de invulling van deze voorwaarde en de reclassering niet alleen Humanitas Homerun maar ook – bijvoorbeeld – de door Transfore aangeboden systeemtherapie alsnog kan inzetten indien zij dat wenselijk acht. De rechtbank biedt de veroordeelde hiermee een laatste kans en benadrukt dat het nu aan hem is om te laten zien dat hij in dit ambulante kader zijn begeleiding en behandeling tot een positieve afronding kan brengen.

5.De beslissing

De rechtbank:
  • wijst de vordering tot tenuitvoerlegging van de voorwaardelijk opgelegde gevangenisstraf van twaalf maanden af;
  • gelast dat de onder 4 genoemde bijzondere voorwaarde komt te vervallen;
  • bepaalt dat de overige opgelegde voorwaarden in stand blijven.
Deze beslissing is genomen door mr. N.P. Heisterkamp, voorzitter, mr. A.M.G. Ellenbroek en mr. P.A.M. Miltenburg, rechters, in tegenwoordigheid van mr. E.A.B. Kroeze, griffier en in het openbaar uitgesproken op 17 december 2024.
Mr. Heisterkamp is niet in de gelegenheid deze beslissing mede te ondertekenen.