Uitspraak
RECHTBANK Overijssel
1.[eiser 1] ,
2.
[eiser 2],
3.
[eiser 3],
4.
[eiser 4],
1.PURE ENERGIE WIND B.V.,
2.
[gedaagde 1],
3.
[gedaagde 2],
4.
[gedaagde 3],
5.
[gedaagde 4],
6.
[gedaagde 5],
7.
[gedaagde 6],
2.De procedure
3.De feiten
4.Het geschil
5.De beoordeling
“een groeiende groep bezorgde medici die zich hebben verdiept in de veiligheid van windturbines voor mens en milieu”.Op de website wordt beschikbare wetenschappelijke literatuur gepubliceerd om de kennis hierover te vergroten. De opstellers schrijven: “
Op basis van de vele wetenschappelijke literatuur over de hinder van windturbines voor omwonenden staan wij kritisch tegenover de plaatsing van windturbines nabij bebouwing. Wij dringen aan op meer, onafhankelijk, onderzoek naar de gezondheidseffecten van windturbines op omwonenden in de Nederlandse situatie, waar een norm wordt gehanteerd die uitmiddelt over het hele jaar, de Lden[rechtbank: Level day - evening – night]
– volgens de WHO alleen geschikt voor stationair draaiende geluidsbronnen. Hierdoor mag veel dichter bij bewoning worden gebouwd dan in alle andere Europese landen.”. Omdat dit bijzonder veel impact heeft op omwonenden bepleiten zij minimale afstandsnormen zoals die in andere Europese landen worden gehanteerd.
onder invloed van dwalingtot stand is gekomen. Vast moet komen te staan dat de overeenkomst
bij een juiste voorstelling van zaken niet zou zijn gesloten.
dezehandelende bij een juiste voorstelling van zaken zou hebben gedaan.
“Onderzoek: hoe is het om te wonen bij een windmolen?”staat. Daarin staat dat dit een vraag is die omwonenden vaak hebben nu windturbines immers geluid maken, slagschaduw veroorzaken en opvallen op door hun grootte.
“Hoe willen wij dat aanpakken”staat dat een goede relatie met de omgeving van haar windparken voor Pure Energie erg belangrijk is. “
Wij hebben de intentie om onze windparken zodanig te ontwikkelen dat zoveel mogelijk energie wordt geproduceerd, zonder onaanvaardbare hinder voor omwonden en andere functies nabij de locatie te veroorzaken.”
“veelgestelde vragen”–
“over effecten van windmolen”een rubriek
“hoe zit het met geluid”.Daarin wordt informatie gegeven en kan worden doorgeklikt op onderzoeken. Ook laagfrequent geluid wordt genoemd. Genoemd wordt dat de meeste woningen op een dusdanige afstand staan dat het gemiddelde geluid op de gevel minder zal zijn dan de wettelijke normen. Dat betekent echter niet dat windmolens nooit te horen zullen zijn. Uit de praktijk blijkt dat de overgrote meerderheid van omwonenden (80%) met deze normen geen geluidshinder ondervindt, aldus deze website.
Of mensen last hebben van het geluid, is vaak een persoonlijke ervaring. Wie principieel tegen windmolens is, zal eerder de windmolens horen en zich daaraan ergeren. Die ervaart dus overlast. Maar wie wel vóór windmolens is of bijvoorbeeld via een coöperatie mede-eigenaar is, hoort de windmolens vaker niet of nauwelijks en ervaart ze niet als overlast, zo blijkt uit onderzoek.”.
“Wind voor Buren”is een voorbeeld om te laten zien hoe Pure Energie de buurt wil betrekken (zie r.o. 5.35.2 tweede alinea).