ECLI:NL:RBOVE:2024:5668

Rechtbank Overijssel

Datum uitspraak
28 oktober 2024
Publicatiedatum
31 oktober 2024
Zaaknummer
C/08/322909 / KG ZA 24-214
Instantie
Rechtbank Overijssel
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Civiel recht
Procedures
  • Proces-verbaal
Rechters
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Afwijzing vorderingen tot medewerking aan LBV-overeenkomst met de Staat

Op 28 oktober 2024 heeft de Rechtbank Overijssel in Zwolle uitspraak gedaan in een kort geding tussen eiser en gedaagden. Eiser, vertegenwoordigd door mr. K.H.P. Selcraig, vorderde dat gedaagden, vertegenwoordigd door mr. A.G. Baan, zouden meewerken aan de totstandkoming van een LBV-overeenkomst met de Nederlandse Staat. Deze overeenkomst is essentieel voor de subsidieverstrekking die op 2 mei 2024 aan het bedrijf van eiser is toegekend. Gedaagden hebben echter gemotiveerd aangegeven dat zij er belang bij hebben om niet mee te werken aan de overeenkomst, omdat dit hun toekomstige mogelijkheden als pluimveehouder zou kunnen belemmeren.

De voorzieningenrechter heeft in zijn beoordeling de contractsvrijheid van partijen als uitgangspunt genomen. Eiser heeft niet transparant gehandeld over de subsidieaanvraag en heeft gedaagden pas in september 2024 op de hoogte gesteld van de beschikking van de RVO, terwijl deze al in mei 2024 was ontvangen. Dit heeft geleid tot een onnodige spoed bij de ondertekening van de overeenkomst. Bovendien heeft de voorzieningenrechter opgemerkt dat eiser de mogelijkheid heeft om een nieuwe subsidieaanvraag in te dienen, wat ook een factor is in de afweging.

Uiteindelijk heeft de voorzieningenrechter geoordeeld dat van gedaagden niet kan worden verlangd dat zij op dit moment meewerken aan de totstandkoming van de LBV-overeenkomst. De vorderingen van eiser zijn afgewezen, en de proceskosten worden gecompenseerd, zodat iedere partij zijn eigen kosten draagt. Deze mondelinge uitspraak is gedaan door mr. C.H. de Haan en openbaar uitgesproken in aanwezigheid van de griffier.

Uitspraak

RECHTBANK Overijssel

Civiel recht
Zittingsplaats Zwolle
Zaaknummer: C/08/322909 / KG ZA 24-214
Proces-verbaal van de mondelinge uitspraak in kort geding van 28 oktober 2024
in de zaak van
[eiser],
wonend in [woonplaats 1],
eisende partij,
advocaat: mr. K.H.P. Selcraig,
tegen

1.[gedaagde 1],

wonend in [woonplaats 2],
2.
[gedaagde 2],
wonend in [woonplaats 3],
gedaagde partijen,
advocaat: mr. A.G. Baan.
Eiser wordt hierna [eiser] genoemd. Gedaagden worden aangeduid met [gedaagde 1] en [gedaagde 2].
Het kort geding wordt gehouden in het gebouw van de rechtbank in Zwolle.
De zaak wordt behandeld door mr. C.H. de Haan, voorzieningenrechter, en mr. S.D. van Wijk als griffier.
Aanwezig zijn:
  • de heer [eiser], bijgestaan door mr. K.P.H. Selcraig,
  • mevrouw [gedaagde 1] en de heer [gedaagde 2], bijgestaan door mr. A.G. Baan.
Partijen hebben op de zitting hun standpunten toegelicht. Vervolgens is de mondelinge behandeling gesloten en heeft de voorzieningenrechter op de zitting in aanwezigheid van partijen mondeling uitspraak gedaan.

1.De beoordeling

1.1.
Met deze procedure wil [eiser] bewerkstelligen dat [gedaagde 1] en [gedaagde 2] meewerken aan de totstandkoming van de LBV-overeenkomst met de Nederlandse Staat. Die overeenkomst is een voorwaarde voor de subsidieverstrekking op grond van de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties met piekbelasting. De subsidie is op 2 mei 2024 toegekend aan [bedrijf] V.O.F. De LBV-overeenkomst moet uiterlijk 2 november 2024 ondertekend en teruggezonden worden aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
1.2.
De voorzieningenrechter stelt voorop dat tot uitgangspunt moet worden genomen dat het partijen in beginsel vrij staat om te bepalen met wie zij een overeenkomst sluiten en wat de inhoud van die overeenkomst is (de contractsvrijheid). Met zijn vordering wenst [eiser] dat van die contractsvrijheid wordt afgeweken door [gedaagde 2] te vragen mee te werken aan een overeenkomst met de Nederlandse Staat. Het belang van [eiser] moet dan heel zwaarwegend zijn om [gedaagde 2] daartoe te kunnen bewegen. Aan de andere kant heeft [gedaagde 2] gemotiveerd aangegeven dat hij er gerechtvaardigd belang bij heeft om niet mee te werken aan de totstandkoming van de LBV-overeenkomst: [gedaagde 2] wil immers de mogelijkheid openhouden om in de toekomst pluimveehouder te worden en het beroepsverbod in de LBV-overeenkomst zou die wens verhinderen.
1.3.
[eiser] is niet van begin af aan transparant geweest over de subsidieaanvraag. Hij heeft [gedaagde 1] en [gedaagde 2] daarvan niet op de hoogte gesteld. [eiser] heeft de beschikking van de RVO in mei 2024 ontvangen, maar heeft die beschikking pas in september 2024 gedeeld met [gedaagde 1] en [gedaagde 2]. [eiser] heeft te veel tijd laten verstrijken tussen de aanvraag en de mededeling daarvan aan [gedaagde 1] en [gedaagde 2] en heeft daardoor aan zichzelf te wijten dat er spoed is ontstaan bij de ondertekening.
1.4.
Tot slot weegt de voorzieningenrechter mee dat [eiser] de mogelijkheid heeft om een nieuwe subsidieaanvraag in te dienen. Aanvragen voor een subsidie op grond van de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties met piekbelasting zijn mogelijk tot en met 20 december 2024. Als een hernieuwde subsidieaanvraag leidt tot een lagere subsidieverstrekking als gevolg van een lagere taxatiewaarde (wegens waardevermindering van de bedrijfsgebouwen), dan is ook dat het gevolg van de handelwijze van [eiser].
1.5.
Het voorgaande leidt ertoe dat van [gedaagde 1] en [gedaagde 2] niet kan worden verlangd dat zij op dit moment moeten meewerken aan de totstandkoming van de LBV-overeenkomst. De vordering van [eiser] wordt dan ook afgewezen.
1.6.
Gelet op de relatie tussen partijen zullen de proceskosten tussen hen worden gecompenseerd, in die zin dat iedere partij de eigen kosten draagt.

2.De beslissing

De voorzieningenrechter
2.1.
wijst de vorderingen van [eiser] af,
2.2.
compenseert de kosten van de procedure tussen partijen, in die zin dat iedere partij de eigen kosten draagt.
Deze mondelinge uitspraak is gewezen door mr. C.H. de Haan en in het openbaar uitgesproken in aanwezigheid van de griffier.
Waarvan proces-verbaal,
de voorzieningenrechter