ECLI:NL:RBOVE:2024:4199

Rechtbank Overijssel

Datum uitspraak
2 augustus 2024
Publicatiedatum
2 augustus 2024
Zaaknummer
C/08/314196 / HA RK 24-46
Instantie
Rechtbank Overijssel
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Civiel recht
Procedures
  • Beschikking
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Executie van aandelen in LioniX na arbitraal vonnis tegen Magic Micro

Op 14 april 2021 heeft een scheidsgerecht in New York een arbitraal vonnis gewezen waarbij Magic Micro werd veroordeeld tot betaling van $ 27.000.000 aan Monsoon. Magic Micro heeft echter niet voldaan aan deze betalingsverplichting. Monsoon heeft de rechtbank verzocht om te bepalen dat de aandelen in LioniX, die in beslag zijn genomen, verkocht kunnen worden. De rechtbank heeft geoordeeld dat de belangen van Monsoon zwaarder wegen dan die van LioniX en LIDP, en heeft de statutaire blokkeringsregeling buiten toepassing verklaard. De rechtbank heeft bepaald dat de aandelen onderhands verkocht kunnen worden, met een termijn van twee maanden voor LIDP om een bod uit te brengen. Indien LIDP geen bod uitbrengt, kunnen andere partijen gedurende zes maanden een bod uitbrengen. De rechtbank heeft ook bepaald dat de verkoop uiterlijk op 2 augustus 2025 moet plaatsvinden, met de mogelijkheid tot verlenging. De kosten van de executie komen ten laste van de opbrengst, en Magic Micro is veroordeeld in de proceskosten van Monsoon.

Uitspraak

RECHTBANK Overijssel
Civiel recht
Zittingsplaats Almelo
Zaaknummer / rekestnummer: C/08/314196 / HA RK 24-46
Beschikking van2augustus 2024
in de zaak van
de rechtspersoon naar buitenlands recht
MONSOON BLOCKCHAIN STORAGE INC.,
gevestigd te Las Vegas, Nevada (Verenigde Staten),
verzoekster,
hierna te noemen: Monsoon,
advocaten: mrs. G.J. Meijer, R.H. Hansen, F. Lambert en J. Lustis,
tegen
de rechtspersoon naar buitenlands recht
MAGIC MICRO CO. LTD,
gevestigd te Danwon-gu, Ansan 15421 (Zuid Korea),
verweerster,
hierna te noemen Magic Micro,
niet verschenen (advocaat mr. T. Hekman heeft zich onttrokken),
en de belanghebbenden:
1. de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid
LIONIX INTERNATIONAL B.V.,
gevestigd te Enschede,
hierna te noemen LioniX,
advocaten: mrs. M.W. van Rijnsoever en M. Kampman,
2. de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid
LIONIX INTERNATIONAL DUTCH PARTICIPATION B.V.,
gevestigd te Amstelveen,
hierna toe noemen LIDP,
advocaten: mrs. T.S.F. Hautvast, O.M. Weeshoff en D.D. Kalter,
3. de naamloze vennootschap,
INVEST-NL N.V.,
gevestigd te Amsterdam,
hierna te noemen Invest-NL,
niet verschenen,
4.
[naam 1]en
[naam 2],
(toegevoegd) gerechtsdeurwaarders,
kantoorhoudende te [vestigingsplaats 1] ,
hierna te noemen: [gerechtsdeurwaarders] dan wel gerechtsdeurwaarder(s).
1. De procedure
1.1. Het verloop van de procedure blijkt uit:
- het verzoekschrift,
- de verweerschriften van LioniX en LIDP.
De zaak is behandeld op de zitting van 9 juli 2024 (in hybride vorm), waarbij Monsoon, LioniX en LIDP en [gerechtsdeurwaarders] (vertegenwoordigd) zijn verschenen. Tevens waren twee tolken aanwezig ten behoeve van Monsoon. Monsoon, LioniX en LIDP hebben hun standpunten nader toegelicht, mede aan de hand van pleitaantekeningen. De griffier heeft aantekeningen gemaakt tijdens de mondelinge behandeling.
1.2. De beschikking is bepaald op vandaag.

2.De feiten

2.1.
LioniX houdt zich bezig met het ontwikkelen en vercommercialiseren van fotonica-technologie. Zij beschikt over sensitieve technologieën, waardoor de Wet veiligheidstoets op investeringen, fusies en overnames (Wet Vifo) op haar van toepassing is.
2.2.
LIDP is een consortium waarin de aandelen worden gehouden door lnvest-NL, Ontwikkelingsmaatschappij Oost-Nederland N.V. (hierna: Oost NL), FORWARD.one, Photon Delta en Universiteit Twente Holding. LIDP heeft sinds december 2022 een aandelenbelang van 25% in het kapitaal van LioniX. Magic Micro houdt sinds juni 2018 de overige 75% van de aandelen in het kapitaal van LioniX.
2.3.
Op 14 april 2021 is er een arbitraal vonnis (hierna: het arbitraal vonnis) gewezen in de procedure tussen Monsoon en Magic Micro door een scheidsgerecht onder de Arbitration Rules of the American Arbitration Association, bij het International Centre for Dispute Resolution in New York. Daarbij is Magic Micro onder meer veroordeeld tot betaling van
$ 27.000.000,- aan Monsoon, vermeerderd met diverse kosten (rentes, transcriptiediensten en de kosten van de arbitrageprocedure).
2.4.
Magic Micro heeft niet vrijwillig aan het arbitraal vonnis voldaan.
2.5.
Om verhaal voor haar vordering veilig te stellen heeft Monsoon de voorzieningen-rechter in deze rechtbank, locatie Almelo, verzocht om verlof te verlenen tot het leggen van conservatoir (derden)beslag. Dat verlof heeft zij op 13 juni 2022 gekregen. Vervolgens heeft zij conservatoir beslag gelegd op de aandelen die Magic Micro houdt in LioniX (hierna: de aandelen).
2.6.
Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden (hierna: het gerechtshof) heeft bij beschikking van 4 juli 2023 het verzoek van Monsoon tot erkenning en tenuitvoerlegging van het arbitraal vonnis toegewezen en Magic Micro veroordeeld in de proceskosten.
2.7.
Bij exploot van 4 augustus 2023 zijn de beschikking van 4 juli 2023 en het arbitraal vonnis aan Magic Micro betekend. Bij exploot van 22 april 2024 zijn voornoemde stukken betekend aan LioniX.
2.8.
De statuten van LioniX (hierna: de statuten) bevatten een blokkeringsregeling (in artikel 13), met voor zover van belang, de volgende inhoud:
13.1
Overdracht van Aandelen kan slechts geschieden nadat zij met toepassing van het bepaalde in de leden 2 tot en met 18 zijn aangeboden, tenzij het bepaalde in lid 19 toepassing vindt of een overdracht toegestaan is onder de SHA.
13.2
De Aandeelhouder die één of meer van zijn Aandelen wil overdragen - hierna te noemen de "Aanbieder" - stelt de Directie daarvan in kennis. De kennisgeving vermeldt het aantal en de aanduidingen van de Aandelen waarop de voorgenomen overdracht betrekking heeft, alsmede – voor zover bekend - de naam van de Persoon aan wie de overdracht wordt beoogd en de overeengekomen prijs of wijze waarop de prijs zal worden vastgesteld.
Het tijdstip waarop deze kennisgeving door de Directie wordt ontvangen, wordt hierna in dit artikel aangeduid als het "Aanbiedingstijdstip".
13.3
Zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk binnen zeven (7) dagen na het Aanbiedingstijdstip, deelt de Directie de inhoud van de in lid 2 bedoelde kennisgeving mede aan alle mede-Aandeelhouders van de Aanbieder. Aan hen komt, behoudens het bepaalde in de volgende zin, het recht tot koop van de aangeboden Aandelen toe, met inachtneming van het hierna in dit artikel bepaalde. Aan Aandelen die de Vennootschap of een Dochtermaatschappij houdt, is dit recht tot koop niet verbonden.
13.4
Zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk binnen vier (4) weken na ontvangst van de in lid 3 bedoelde mededeling, dienen de Aandeelhouders aan wie het recht tot koop van de aangeboden Aandelen toekomt, aan de Directie mede te delen of zij hun recht tot koop uitoefenen en, zo ja, voor welk aantal van de aangeboden Aandelen. De Aandeelhouders van wie de Directie binnen gemelde termijn van vier (4) weken - hierna aan te duiden als de "Aanmeldingstermijn" - de mededeling heeft ontvangen dat zij hun recht tot koop uitoefenen, worden hierna in dit artikel aangeduid als de "Gegadigde(n)".
13.5
Indien er Gegadigden zijn en er geen loting, als bedoeld in lid 7, behoeft te geschieden, wijst de Directie de aangeboden Aandelen zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk binnen zeven (7) dagen na het verstrijken van de Aanmeldingstermijn aan de Gegadigden toe. De toewijzing geschiedt op de in de leden 6 tot en met 8 te omschrijven wijze en kan nimmer leiden tot het gemeenschappelijk verkrijgen van één of meer Aandelen.
13.6
Ter berekening van het aantal Aandelen waarop iedere Gegadigde zijn recht tot koop kan uitoefenen, wordt het aantal Aandelen dat alle Gegadigden tezamen op het Aanbiedingstijdstip hielden, gedeeld door het aantal aangeboden Aandelen. De aldus verkregen uitkomst wordt hierna aangeduid als de "Toewijzingsfactor". Aan iedere Gegadigde wordt een zodanig aantal van de aangeboden Aandelen toegewezen als overeenkomt met het aantal malen dat de Toewijzingsfactor geheel is begrepen in het aantal Aandelen dat hij op het Aanbiedingstijdstip hield, behoudens het hierna bepaalde.
Heeft een Aandeelhouder verklaard zijn recht tot koop uit te oefenen op een geringer aantal Aandelen dan het aantal dat hem overeenkomstig het vorenstaande zou kunnen worden toegewezen, dan wordt hem dat geringere aantal Aandelen toegewezen. Vervolgens wordt, ter toewijzing van de dan nog resterende Aandelen, voor de overige Gegadigden opnieuw een Toewijzingsfactor bepaald, en wel door het aantal Aandelen dat die overige Gegadigden tezamen op het Aanbiedingstijdstip hielden, te delen door het aantal nog niet toegewezen Aandelen, welke procedure zoveel malen als nodig is wordt herhaald.
13.7
Het aantal of restaantal Aandelen dat niet vatbaar is voor toewijzing overeenkomstig het bepaalde in lid 6, wordt toegewezen krachtens loting, te houden tussen de Gegadigden aan wie bij eerdere toewijzing minder Aandelen werden toegewezen dan zij wilden kopen.
Om de toewijzing van elk in de loting betrokken Aandeel wordt afzonderlijk geloot. De lotingskansen worden bepaald door de onderlinge - evenredige - verhouding van het aantal Aandelen waarop voor iedere deelnemer aan de loting nog geen toewijzing plaatsvond. Degene aan wie bij loting een Aandeel wordt toegewezen, loot niet verder mee.
De loting wordt door de Directie zo spoedig mogelijk gehouden, doch uiterlijk binnen twintig (20) dagen na het verstrijken van de Aanmeldingstermijn. De Aandeelhouders tussen wie de loting geschiedt, worden door de Directie in de gelegenheid gesteld bij de loting aanwezig te zijn.
13.8
Indien er geen Gegadigden zijn of indien er niet voor alle aangeboden Aandelen gegadigden zijn, is de Algemene Vergadering, met Gekwalificeerde Meerderheid, bevoegd de (overblijvende) Aandelen toe te wijzen aan één of meer door de Algemene Vergadering met gekwalificeerder meerderheid aan te wijzen Personen die zich bereid hebben verklaard en in staat zijn de (overblijvende) Aandelen te kopen. De (overblijvende) Aandelen, of één of meer daarvan, kunnen ook aan de Vennootschap of een Dochtermaatschappij worden toegewezen, mits een zodanige verkrijging niet in strijd is met de wet en/of de Statuten en de Aanbieder heeft verklaard ermee in te stemmen dat de overdracht aan de Vennootschap of een Dochtermaatschappij zal geschieden.
De hiervoor in dit lid bedoelde aanwijzing en toewijzing dienen zo spoedig mogelijk te geschieden, doch uiterlijk binnen dertig (30) dagen na het verstrijken van de Aanmeldingstermijn.
13.9
Zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk binnen zeven (7) dagen na de voltooiing van de toewijzingsprocedure stelt de Directie de Aanbieder en alle overige Aandeelhouders in kennis van de uitkomst daarvan. De kennisgeving bevat de namen en adressen van degenen aan wie de toewijzing geschiedde en het aantal Aandelen dat aan ieder van hen is toegewezen.
Na ontvangst van bedoelde kennisgeving heeft de Aanbieder, onverkort zijn recht als bedoeld in lid 15, tien (10) dagen de tijd om de Directie schriftelijk te laten weten of hij zijn aanbod intrekt wegens de onaanvaardbaarheid van de Personen aan wie de toewijzing geschiedde overeenkomstig het bepaalde in lid 8. De Directie doet van de ontvangst van de in de vorige zin bedoelde kennisgeving onverwijld mededeling aan al degenen aan wie de toewijzing geschiedde en aan alle (overige) mede-Aandeelhouders van de Aanbieder.
Indien de Aanbieder zijn aanbod op voornoemde grond heeft ingetrokken, is hij niet bevoegd de aangeboden Aandelen of één of meer daarvan over te dragen.
13.1
Indien alle aangeboden Aandelen zijn toegewezen en de Aanbieder zich niet heeft teruggetrokken of zich niet heeft verklaard binnen de hiervoor in lid 9 bedoelde termijn, wordt de prijs van de toegewezen Aandelen door de Aanbieder en de Personen aan wie de toewijzing geschiedde - hierna tezamen ook te noemen de "Belanghebbenden" - in onderling overleg vastgesteld. Hebben zij daarover geen overeenstemming bereikt binnen dertig (30) dagen na de termijn als bedoeld in de eerste zin van dit lid, dan geschiedt de prijsvaststelling van de toegewezen Aandelen door drie (3) onafhankelijke deskundigen, tenzij de Belanghebbenden binnen zeven (7) dagen na afloop van voormelde termijn van dertig (30) dagen overeenstemming hebben bereikt over de benoeming van een ander aantal dan drie (3). De benoeming van de deskundige(n) geschiedt door de Belanghebbenden in onderling overleg; hebben zij daarover geen overeenstemming bereikt binnen veertien (14) dagen na afloop van de hiervoor in dit lid bedoelde termijn van dertig (30) dagen, dan wordt één onafhankelijke deskundige, op verzoek van de meest gerede partij, benoemd door de voorzitter, of diens plaatsvervanger, van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants.
13.11
Indien één onafhankelijke deskundige is benoemd, heeft deze het recht alle boeken, bescheiden en overige gegevensdragers van de Vennootschap in te zien. De Directie verschaft hem alle door hem verlangde inlichtingen en verleent hem alle door hem gewenste medewerking ten behoeve van de te verrichten prijsvaststelling(en).
Indien meer onafhankelijke deskundigen zijn benoemd, dienen zij één van hen aan te wijzen ter uitoefening van de hiervoor in dit lid vermelde rechten en bevoegdheden.
Zowel één onafhankelijke deskundige als meer onafhankelijke deskundigen worden hierna aangeduid als de "Onafhankelijke Deskundige".
13.12
Tenzij de Belanghebbenden anders overeenkomen, wordt de prijs van de aangeboden Aandelen vastgesteld naar de toestand per de laatste dag van het kalenderkwartaal dat voorafgaat aan de datum waarop de Onafhankelijke Deskundige is benoemd.
De prijs dient voor elk aangeboden Aandeel, naar evenredigheid van het daarop gestorte (deel van het) nominale bedrag, gelijk te zijn, behoudens voor zover sprake is van waardedrukkende factoren ten gevolge van bijvoorbeeld een Pandrecht en/of Vruchtgebruik dat op één of meer van de aangeboden Aandelen rust.
13.13
De Onafhankelijke Deskundige is verplicht de door hem vastgestelde prijs aan de Directie op te geven, die dan verplicht is deze prijs onverwijld mede te delen aan de Belanghebbenden en aan alle overige Aandeelhouders.
13.14
Zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk binnen dertig (30) dagen na ontvangst van de in lid 13 bedoelde mededeling van de Directie, dient iedere Persoon aan wie één of meer van de aangeboden Aandelen werden toegewezen, aan de Directie mede te delen hoeveel Aandelen hij tegen de vastgestelde prijs zal kopen, bij gebreke waarvan zijn recht tot koop vervalt. De aldus vrijvallende Aandelen gelden dan, onverminderd het bepaalde in lid 16, nog eenmaal als aangeboden aan de Personen die de in de eerste zin van dit lid bedoelde mededeling tijdig hadden gedaan, waarbij het eerste recht tot koop toekomt aan diegenen van hen aan wie eerder geen volledige toewijzing geschiedde. Voor het overige zijn de leden 3 tot en met 9 van overeenkomstige toepassing ten aanzien van de vrijvallende Aandelen. Een prijsvaststelling vindt niet opnieuw plaats.
13.15
De Aanbieder is steeds bevoegd zijn aanbod, mits geheel, in te trekken, doch uiterlijk tot het tijdstip waarop dertig (30) dagen zijn verstreken na de datum waarop hem definitief bekend is geworden tegen welke prijs hij hoeveel van de aangeboden Aandelen kan overdragen aan Personen aan wie de toewijzing geschiedde, en aan wie van hen. Indien de Aanbieder zijn aanbod intrekt, is hij niet bevoegd de aangeboden Aandelen of één of meer daarvan over te dragen.
13.16
Binnen dertig (30) dagen na het verstrijken van de termijn waarbinnen de Aanbieder zijn aanbod kon intrekken, moeten de toegewezen Aandelen worden geleverd aan de Gegadigden, die - tenzij partijen anders overeenkomen - verplicht zijn tot gelijktijdige betaling van de koopprijs. Indien een overeenkomst tot levering van de Aandelen wordt ontbonden of vernietigd, dienen de aldus vrijvallende Aandelen nog eenmaal, met overeenkomstige toepassing van het bepaalde in lid 14, te worden aangeboden, met dien verstande evenwel, dat die Aandelen binnen acht (8) dagen nadat zij zijn vrijgevallen, moeten zijn toegewezen, geleverd en betaald.
13.17
Zodra vaststaat dat na toepassing van het bepaalde in de leden 14 en/of 16 niet alle aangeboden Aandelen zijn afgenomen tegen contante betaling, voor zover partijen over de betaling niet anders overeenkwamen, is de Aanbieder - tenzij hij zijn aanbod voordien heeft ingetrokken - gedurende drie (3) maanden bevoegd de aangeboden Aandelen, mits alle, over te dragen. Indien hij in zijn in lid 2 bedoelde kennisgeving één of meer Personen noemde aan wie hij wil overdragen, kan hij de aangeboden Aandelen slechts aan hem/hen overdragen, met dien verstande dat indien hij de aangeboden Aandelen aan de hiervoor bedoelde Personen wil overdragen tegen een lagere prijs dan de vastgestelde prijs, hij gehouden is de aangeboden Aandelen eerst opnieuw tegen deze lagere prijs aan te bieden overeenkomstig het bepaalde in dit artikel.
13.18
De kosten die zijn verbonden aan de prijsvaststelling door de Onafhankelijke Deskundige komen ten laste van de Aanbieder, indien deze zijn aanbod intrekt na de prijsvaststelling, en ten laste van de Vennootschap in alle overige gevallen.
13.19
Het bepaalde in de leden 2 tot en met 18 blijft uitsluitend buiten toepassing:
(a) indien alle mede-Aandeelhouders van de Aanbieder schriftelijk hebben verklaard in te stemmen met een door hem voorgestelde overdracht van Aandelen, mits de overdracht plaatsvindt binnen drie (3) maanden nadat de laatste toestemming daartoe is ontvangen;
(b) indien een Aandeelhouder één of meer van zijn Aandelen overdraagt aan zijn echtgenoot, zijn geregistreerde partner of aan zijn bloedverwanten in de rechte nederdalende lijn of aan één of meer van hen; of
(c) indien een Aandeelhouder één of meer van zijn Aandelen overdraagt aan een mede-Aandeelhouder of aan de Vennootschap.
(…)
13.28
Alle Berichtgeving ingevolge dit artikel geschiedt bij deurwaardersexploit of per brief tegen bewijs van ontvangst.".

3.Het verzoek en het verweer

3.1.
Monsoon verzoekt de rechtbank (samengevat en voor zover van belang), bij beschikking, voor zover mogelijk uitvoerbaar bij voorraad om:
I. te bepalen dat en binnen welke termijn tot verkoop en overdracht van de aandelen zal worden overgegaan en op welke wijze en onder welke voorwaarden deze verkoop zal dienen plaats te vinden, een en ander met inachtneming van hetgeen in randnummer 55 van het verzoekschrift aan de orde is gesteld, inclusief de daarin bedoelde dwangsom;
II. Magic Micro te veroordelen in de (na)kosten van dit geding, te vermeerderen met de wettelijke rente over de (na)kosten.
3.2.
LioniX en LIDP voeren gemotiveerd verweer tegen het verzoek van Monsoon.
3.3.
Op de stellingen en verweren van Monsoon, LioniX en LIDP zal hierna voor zover van belang nader worden ingegaan.

4.De beoordeling

4.1.
Het verzoek is gedaan binnen de in artikel 474g van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering (Rv) gestelde termijn en het beslag is volgens de wettelijke vereisten en formaliteiten gelegd en betekend. Van eerder gevestigde rechten op aandelen, zoals bedoeld in artikel 474f Rv, is niet gebleken.
4.2.
Monsoon beschikt over een executoriale titel op grond van het arbitraal vonnis en de beschikking van het gerechtshof van 4 juli 2023. Magic Micro heeft tot nu toe niet voldaan aan haar betalingsverplichtingen. Monsoon heeft dan ook belang bij de verkoop van de in beslag genomen aandelen om zich op de opbrengst daarvan te kunnen verhalen. Nu tegen de verkoop van de aandelen op zich geen bezwaren zijn ingebracht en de rechtbank niet is gebleken van zwaarwegende gronden die zich tegen een verkoop van de aandelen verzetten, zal de rechtbank bepalen dat tot verkoop kan worden overgegaan.
4.3.
De rechtbank stelt vast dat LioniX en LIDP op zichzelf geen bezwaren hebben geuit tegen de aanstelling van [naam 1] en [naam 2] als zijnde de met de executie belaste (toegevoegd) gerechtsdeurwaarder(s). [naam 1] en [naam 2] hebben zich daartoe bereid verklaard.
wijze van verkoop en overdracht en termijnstelling
4.4.
Op grond van artikel 474g lid 3 Rv dient de rechtbank in de beschikking te bepalen op welke wijze en onder welke voorwaarden de verkoop en overdracht dient te geschieden. Ten aanzien van de verkoop en levering van aandelen geldt ingevolge artikel 474g lid 4 Rv als uitgangspunt dat zoveel mogelijk de wettelijke en statutaire bepalingen inzake vervreemding en overdracht in acht dienen te worden genomen.
4.5.
Monsoon heeft de rechtbank primair verzocht om de in artikel 13 van de statuten van LioniX neergelegde blokkeringsregeling (en de wettelijke aanbiedingsregeling van artikel 2:195 lid 1 van het Burgerlijk Wetboek (BW)) geheel buiten beschouwing te laten. Zij doet daarbij een beroep op artikel 2:195 lid 7 BW. LioniX en LIDP hebben daartegen verweer gevoerd.
4.6.
Van wettelijke en statutaire bepalingen kan volgens lid 4 van artikel 474g Rv slechts worden afgeweken voor zover deze de verkoop onmogelijk maken. Dat de opbrengst door inachtneming van deze bepalingen (tot op zekere hoogte) lager kan uitvallen, zal voor lief moeten worden genomen. Wettelijke en statutaire bepalingen, zoals de blokkeringsregeling, brengen mee dat waar toepasselijk, eerst een kandidaat-koper moet worden gezocht aan de hand van de toepasselijke statutaire aanbiedings- of blokkeringsregeling voor het kan komen tot openbare verkoop. Voor aandelen in een besloten vennootschap geldt dat de rechtbank - desgevraagd - op grond van artikel 2:195 lid 7 BW wettelijke en statutaire bepalingen inzake de overdracht buiten toepassing kan verklaren waar de belangen van de executant dit bepaaldelijk vorderen en de belangen van anderen daardoor niet onevenredig worden geschaad. Dit laatste criterium heeft voorrang op de maatstaf van artikel 474g lid 4 Rv. [1]
4.7.
De rechtbank is van oordeel dat de belangen van Monsoon in dit geval bepaaldelijk vorderen dat de blokkeringsregeling buiten toepassing wordt gelaten. De belangen van LioniX en LIDP worden daarmee naar het oordeel van de rechtbank niet onevenredig geschaad. De rechtbank overweegt daartoe als volgt.
4.8.
LioniX en LIDP betogen dat LioniX in acute liquiditeitsnood verkeert, althans in (ernstige) financiële moeilijkheden zit. Monsoon heeft dit betwist en stelt dat LIDP actief heeft toegelaten dat LioniX wordt geconfronteerd met een liquiditeitskrapte, om zo de waarde van de aandelen te drukken. LIDP poogt Monsoon te dwingen de aandelen tegen liquidatiewaarde aan LIDP te verkopen. In dit verband acht Monsoon van belang dat uit door LioniX afgegeven stukken blijkt dat LIDP in aandeelhoudersvergaderingen vijf financieringsvoorstellen heeft geblokkeerd. Deze voorstellen hadden vergelijkbare of zelfs voor LioniX gunstiger voorwaarden dan het voorliggende voorstel van Oost-NL voor de verstrekking van financiering, waarnaar LIDP verwijst.
4.9.
Wat er ook zij van de redenen waarom bepaalde financieringsvoorstellen niet zijn geaccepteerd en ook indien LioniX en LIDP zouden worden gevolgd in hun betoog dat LioniX in zwaar weer verkeert, feit is dat de blokkeringsregeling zoals opgenomen in de statuten van LioniX moeilijk te rijmen is met de uitgangspunten van executoriale verkoop en het streven naar een maximale opbrengst. Op grond van artikel 13 van de statuten van LioniX is Monsoon voor de executoriale verkoop van de aandelen afhankelijk van de medewerking van LIDP als medeaandeelhouder, dat als potentiële gegadigde belang heeft bij een lage prijs. Verder is de in de statuten neergelegde blokkeringsregeling tijdrovend en (vermoedelijk) kostbaar, aangezien met een zeer grote mate van waarschijnlijkheid de prijs van de aandelen door één of meer deskundigen vastgesteld moet worden. Het minnelijke traject dat Monsoon en LIDP (en LioniX) hebben doorlopen heeft niet tot overeenstemming over de prijs geleid en het is niet de verwachting dat alsnog overeenstemming zal worden bereikt. De kosten van de deskundige(n) zijn (in beginsel) voor rekening van LioniX, dat naar eigen zeggen in zwaar financieel weer verkeert.
Verder bevatten de statuten diverse in acht te nemen termijnen. Een langdurig en kostbaar traject, waarbij het nog maar de vraag is of er een verkoop van de aandelen tot stand komt, is niet in het belang van Monsoon. Nu er, naar de stelling van LioniX en LIDP, kennelijk al geruime tijd een impasse is op aandeelhoudersniveau, is een tijdrovend traject ook niet in het belang van LioniX en LIDP. Ten slotte is in lid 12 van de blokkeringsregeling een waarderingsmoment van de aandelen opgenomen. Naar het oordeel van de rechtbank staat deze bepaling op gespannen voet met het streven naar een maximale opbrengst. Gelet op hetgeen Monsoon in dit verband naar voren heeft gebracht, is het naar het oordeel van de rechtbank voorstelbaar dat bij Monsoon het vermoeden rijst dat handhaving van de blokkeringsregeling niet resulteert in een zo hoog mogelijke opbrengst.
4.10.
Dit alles afwegende, is de rechtbank van oordeel dat het belang van Monsoon om haar vordering via een voorspoedige executie op Magic Micro te verhalen tegen een zo hoog mogelijke opbrengst zwaarder weegt dan de belangen van LioniX en LIDP. De rechtbank zal dan ook de blokkeringsregeling van de statuten buiten toepassing verklaren.
4.11.
LIDP heeft in dat geval verzocht om de blokkeringsregeling ten behoeve van de executieverkoop door Monsoon in te richten op de wijze zoals verwoord onder randnummer 72 van haar verweerschrift. Dit komt neer op een versoepeling van de termijnen en het laten waarderen van de aandelen door één deskundige. Monsoon heeft bezwaren geuit tegen dit verzoek van LIDP. In haar ogen komt dit neer op een verkapte uitstotingsvordering.
4.12.
Naar het oordeel van de rechtbank komt de door LIDP voorgestelde (versoepelde) blokkeringsregeling onvoldoende tegemoet aan Monsoons gerechtvaardigde belangen. Het voorstel houdt namelijk in dat Monsoon de aandelen aan LIDP moet verkopen voor een door één deskundige vastgestelde prijs op een vastgesteld waarderingsmoment, zonder dat Monsoon de mogelijkheid heeft om af te zien van verkoop van de aandelen voor die prijs. Nog daargelaten dat het niet kunnen afzien van de verkoop van de aandelen een nieuw element is ten opzichte van de in de statuten opgenomen blokkeringsregeling, waarvoor in deze procedure een wettelijke grondslag ontbreekt, kan van Monsoon niet worden verlangd dat zij (op voorhand) afziet van deze mogelijkheid. Bovendien wordt er niet tegemoet gekomen aan de (gerechtvaardigde) bezwaren van Monsoon tegen het waarderingsmoment.
4.13.
De rechtbank kan op grond van artikel 474g lid 3 Rv naar bevind van zaken en op zodanige wijze dat de beste opbrengst wordt verkregen, vaststellen hoe de verkoop dient te geschieden. In ieder geval omvat dit de bevoegdheid te bepalen dat de verkoop onderhands kan plaatsvinden. [2]
4.14.
De rechtbank onderkent het belang van LIDP (en daarmee ook van LioniX), mede gezien de sector waarin LioniX actief is, om de aandelen als eerste aangeboden te krijgen als waarborg voor het besloten karakter van LioniX. De rechtbank ziet ook in dat de persoon van de koper van de aandelen voor LIDP (en daarmee ook voor LioniX) van groot belang is voor de toekomst van LioniX. Om aan deze belangen tegemoet te komen, zal de rechtbank bepalen dat LIDP een termijn van twee maanden na de datum van deze beschikking wordt gegund om de aandelen middels een (onderhands) bod te kunnen verwerven. De acceptatie dan wel afwijzing van een eventueel door LIDP te doen bod staat ter vrije beoordeling van Monsoon.
Indien LIDP binnen deze termijn van twee maanden na de datum van de beschikking geen, althans geen door Monsoon geaccepteerd bod, heeft uitgebracht, mag er gedurende een termijn van zes maanden een onderhands bod worden uitgebracht door andere partijen dan LIDP, waarbij de gerechtsdeurwaarders het door hen ontvangen hoogste bod schriftelijk ter kennis van LIDP dienen te brengen en haar gedurende twee weken in de gelegenheid dienen te stellen om een hoger bod uit te (laten) brengen.
4.15.
De termijn waarbinnen de onderhandse verkoop en overdracht van de aandelen moet plaatsvinden zal de rechtbank bepalen op één jaar na de datum van deze beschikking, dus op 2 augustus 2025, met dien verstande dat indien nodig, op verzoek, deze termijn kan worden verlengd. Een dergelijk verzoek moet de rechtbank op uiterlijk 2 augustus 2025 hebben bereikt. De rechtbank ziet aanleiding om de mogelijkheid van verlenging te bieden, omdat (onder meer) niet in te schatten is hoe lang bepaalde processen duren, te meer nu de Wet Vifo van toepassing is. Indien onderhandse verkoop en overdracht van de aandelen niet heeft plaatsgevonden op uiterlijk 2 augustus 2025 en er niet tijdig een verlengingsverzoek is gedaan, moet de verkoop van de aandelen openbaar plaatsvinden. De openbare verkoop en overdracht van de aandelen dient dan uiterlijk op 2 augustus 2026 te geschieden, met dien verstande dat, indien nodig, op verzoek deze termijn kan worden verlengd om de hiervoor vermelde reden. Met deze termijnstellingen volgt de rechtbank LioniX en LIDP niet in hun bezwaren op dit onderdeel. De rechtbank acht het, ook gezien de door LioniX en LIDP ingenomen standpunten omtrent de meldplicht in het kader van de Wet Vifo en de daaraan gekoppelde termijnen, niet zeer waarschijnlijk dat het gehele executietraject binnen zes maanden kan plaatsvinden. Om het executietraject te bespoedigen heeft de rechtbank wel aanleiding gezien om de termijn waarin anderen dan LIDP een onderhands bod kunnen uitbrengen te bepalen op zes maanden.
kwaliteitseis
4.16.
Hoewel Monsoon in het verzoekschrift alleen in het kader van het subsidiaire verzoek heeft verzocht om terzijde stelling van de in artikel 6.5 van de statuten van LioniX opgenomen kwaliteitseis, heeft zij tijdens de mondelinge behandeling verklaard dat haar verzoek zodanig moet worden begrepen dat dit mede onderdeel is van het primaire verzoek. Gelet op de wijze waarop het verzoek is ingericht zal de rechtbank dat verzoek zo opvatten. In dat kader acht de rechtbank van belang dat LIDP zich daar, gelet op het verwoorde in randnummer 75 van het verweerschrift, ook niet formeel/procedureel tegen verzet. LIDP verzet zich wel op inhoudelijke gronden tegen terzijdestelling van de kwaliteitseis.
De rechtbank wijst het verzoek om terzijdestelling van de kwaliteitseis af. Naar het oordeel van de rechtbank biedt de wet niet de mogelijkheid om onder gebruikmaking van lid 7 ook een kwaliteitseis buiten toepassing te verklaren. [3]
vaststelling van nadere voorwaarden en procedureregels door de gerechtsdeurwaarders
4.17.
LioniX en LIDP hebben bezwaren geuit tegen het verzoek van Monsoon te bepalen dat de gerechtsdeurwaarders zo nodig nadere voorwaarden en proceduregels met betrekking tot de onderhandse dan wel openbare verkoop kunnen vaststellen om een zo hoog mogelijke opbrengst te realiseren. Deze bezwaren volgt de rechtbank niet.
Het is een gebruikelijk verzoek en zal dan ook worden toegewezen. Het valt niet in te zien dat de gerechtsdeurwaarders daarmee carte blanche wordt gegeven, nu het executietraject voldoende (wettelijk) is ingekaderd.
bevoegdheid van de gerechtsdeurwaarders om fases van het executietraject vroegtijdig te beëindigen
4.18.
LioniX en LIDP verweren zich tegen het verzoek van Monsoon te bepalen dat de gerechtsdeurwaarders de bevoegdheid hebben om fases van het executietraject vroegtijdig te beëindigen. De rechtbank wijst dit verzoek van Monsoon af, reeds omdat Monsoon in haar verzoekschrift niet (voldoende) heeft toegelicht waarom zij hier een gerechtvaardigd belang bij zou hebben.
medewerking verlenen en verstrekking van informatie
4.19.
Monsoon stelt dat zij er recht op en belang bij heeft dat alle voor de verkoop nodige informatie door LioniX ter beschikking wordt gesteld aan de gerechtsdeurwaarders. Dit is volgens haar nodig om een eerlijk en transparant biedingsproces op te zetten. LioniX en LIDP verzetten zich hier tegen. Zij stellen dat daartoe geen wettelijke verplichting bestaat.
4.20.
De rechtbank overweegt hierover als volgt. De rechtbank is van oordeel dat zij op grond van artikel 474g lid 3 Rv voorwaarden kan stellen. Een dergelijke voorwaarde kan ook een (zekere) verstrekking van informatie omvatten. Voor opbrengstmaximalisatie is het noodzakelijk dat bij het executoriale verkoopproces de informatie waarover LioniX beschikt door de gerechtsdeurwaarders kan worden verstrekt aan potentiële kopers. Mede gelet op het belang van Monsoon bij het verkrijgen van een zo hoog mogelijke opbrengst voor de aandelen, is LioniX in het kader van dit executietraject jegens Monsoon gehouden alle redelijkerwijs relevante informatie waarover zij nu beschikt of de beschikking kan krijgen, op eerste verzoek te verstrekken aan de gerechtsdeurwaarders. De rechtbank zal daarom dit aan LioniX bevelen op straffe van verbeurte van een dwangsom, waarvoor de basis gelegen is in de zorgvuldigheidsnorm (artikel 6:162 BW). Omdat het bedrijfsgevoelige informatie kan betreffen, en gelet op de sector waarin LioniX opereert en het van toepassing zijn van de Wet Vifo, moeten de gerechtsdeurwaarders de door LioniX te verstrekken informatie vertrouwelijk behandelen. Zij mogen deze informatie niet delen met Monsoon. Ook mogen zij de informatie alleen delen met potentiële kopers na het sluiten van een met voldoende waarborgen omklede geheimhoudingsovereenkomst met daarin de sanctie van een contractuele boete ten gunste van LioniX, waartoe een derdenbeding dient te worden opgenomen. Bij twist over de redelijkheid van het informatieverzoek kunnen partijen zich wenden tot de rechtbank.
SHA
4.21.
In haar pleitnota verzoekt Monsoon om de nader vermelde overdrachtsbeperkende bepalingen van de SHA voor de volledigheid terzijde te schuiven. Nog daargelaten dat Monsoon dit niet heeft verzocht in (het petitum van) haar verzoekschrift, bestaat er geen aanleiding om dit verzoek toe te wijzen. De bepalingen in een aandeelhoudersoverkomst gelden slechts tussen de partijen bij die overeenkomst en kunnen geen goederenrechtelijke werking hebben ten aanzien van de aandelen waarop zij betrekking hebben.
Monsoon is geen partij bij de SHA en is (als derde) daarom bij de verkoop van de aandelen niet aan (de bepalingen in) die overeenkomst gebonden.
overige nevenverzoeken
4.22.
De rechtbank stelt vast dat zowel LioniX als LIDP geen bezwaren hebben tegen de verzoeken van Monsoon zoals verwoord onder VII., IX. en X. in randnummer 55 van het verzoekschrift van Monsoon, zodat de rechtbank deze verzoeken zal toewijzen.
proceskosten
4.23.
De omstandigheid dat Magic Micro niet vrijwillig aan het arbitraal vonnis heeft voldaan, maakt executie daarvan via de onderhavige procedure noodzakelijk. Magic Micro zal derhalve in de proceskosten van Monsoon worden veroordeeld. Deze kosten begroot op € 688,- aan griffierecht en 1.228,- aan salaris van de advocaat (2 x € 614,- tarief II). De nakosten en de wettelijke rente over de (na)kosten zullen op na te melden wijze toegewezen worden.

5.De beslissing

De rechtbank
5.1.
bepaalt dat alle ten laste van Magic Micro in executoriaal beslag genomen aandelen (hierna: de aandelen) in LioniX ter executie kunnen worden verkocht, met inachtneming van hetgeen hierna is bepaald;
5.2.
wijst de heren [naam 1] en [naam 2] , (toegevoegd) gerechtsdeurwaarders bij het gerechtsdeurwaarderskantoor [bedrijf] te [vestigingsplaats 2] , dan wel een door een van hen aan te wijzen vervangende (toegevoegd) gerechtsdeurwaarder verbonden aan dit kantoor, aan als gerechtsdeurwaarders met de executie belast;
5.3.
bepaalt dat de verkoop van de aandelen zal geschieden met inachtneming van de wettelijke en statutaire bepalingen ter zake van vervreemding van aandelen, waarbij de statutaire blokkeringsregeling, zoals opgenomen in artikel 13 van de statuten van LioniX, en de wettelijke aanbiedingsregeling van artikel 2:195 lid 1 BW geen toepassing hebben bij de executieverkoop;
5.4.
bepaalt dat aan LIDP een termijn wordt gegeven van twee maanden, ingaande per datum van deze beschikking, om een (onderhands) bod uit te brengen op de aandelen, waarvan de acceptatie of afwijzing ter vrije beoordeling staat van Monsoon;
5.5.
bepaalt dat na afloop van de onder 5.4. genoemde termijn andere partijen dan LIDP gedurende een termijn van zes maanden een onderhands bod kunnen uitbrengen, waarbij de gerechtsdeurwaarders het door hen ontvangen hoogste bod schriftelijk ter kennis van LIDP dienen te brengen en haar gedurende twee weken in de gelegenheid dienen te stellen om een hoger bod uit te (laten) brengen;
5.6.
bepaalt dat de onderhandse verkoop en overdracht van de aandelen dient plaats te vinden uiterlijk op 2 augustus 2025;
5.7.
bepaalt dat de onder 5.6. genoemde termijn, indien nodig, op verzoek van de meest gerede partij door de rechtbank kan worden verlengd, en dat het verzoek hiertoe uiterlijk op
2 augustus 2025 de rechtbank moet hebben bereikt;
5.8.
bepaalt dat als voor het verstrijken van de onder 5.6. genoemde termijn van één jaar niet tijdig een verlengingsverzoek is gedaan, de verkoop en overdracht van de aandelen openbaar moet plaatsvinden vóór of op uiterlijk 2 augustus 2026, met dien verstande dat deze termijn indien nodig, op verzoek, kan worden verlengd, en dat het verzoek hiertoe de rechtbank uiterlijk op 2 augustus 2026 moet hebben bereikt;
5.9.
bepaalt dat de gerechtsdeurwaarders zo nodig nadere voorwaarden en procedure-regels met betrekking tot de onderhandse dan wel openbare verkoop kunnen vaststellen, om een zo hoog mogelijke opbrengst te realiseren;
5.10.
bepaalt dat Magic Micro en LioniX medewerking moeten verlenen aan verkoop en levering van de aandelen en beveelt LioniX op eerste verzoek van de gerechtsdeurwaarders binnen twee weken aan hen alle naar hun oordeel voor waardering, verkoop en overdracht van de aandelen relevante financiële en overige gegevens en bescheiden betreffende LioniX ter beschikking te stellen, met
inachtneming van het overwogene in rechtsoverweging 4.21omtrent de vertrouwelijkheid, het (niet) delen van deze gegevens, de geheimhoudingsover-eenkomst (met contractuele boete en derdenbeding), op straffe van een verbeurte van een dwangsom van € 10.000,- voor elke dag dat LioniX niet geheel of niet tijdig aan een door de gerechtsdeurwaarders gedaan verzoek voldoet, zulks met een maximum van € 500.000,- per door de gerechtsdeurwaarders gedaan verzoek;
5.11.
bepaalt dat alle ten aanzien van de vervreemding aan Magic Micro toekomende rechten en op haar drukkende verplichtingen worden uitgeoefend en nagekomen door de gerechtsdeurwaarders;
5.12.
bepaalt dat de levering van de aandelen dient plaats te vinden volgens de in artikel 474h Rv weergegeven procedure en niet via de in artikel 6.1 van de statuten voorgeschreven notariële akte;
5.13.
bepaalt dat de kosten van de executie ten laste van de opbrengst zullen worden gebracht;
5.14.
veroordeelt Magic Micro in de proceskosten van deze procedure. De proceskosten aan de zijde van Monsoon worden begroot op € 688,- aan griffierecht, € 1.228,- aan salaris van de advocaat, de nakosten van € 178,-, te vermeerderen met € 92,- plus de kosten van betekening als Magic Micro niet tijdig aan de veroordeling(en) voldoet en de beschikking daarna wordt betekend;
5.15.
veroordeelt Magic Micro in de wettelijke rente als bedoeld in artikel 6:119 BW over de (na)kosten als deze niet binnen veertien dagen na aanschrijving zijn voldaan, tot aan de dag van volledige betaling;
5.16.
verklaart deze beschikking tot zover uitvoerbaar bij voorraad;
5.17.
wijst af het meer of anders verzochte.
Deze beschikking is gegeven door mr. K.J. Haarhuis en in het openbaar uitgesproken op
2 augustus 2024.

Voetnoten

1.Vgl. MvT, Kamerstukken II 2006/07, 31058, 3, p. 53.
2.MvT, Kamerstukken II 1970/71, 11288, 3, p. 7.
3.Vgl. o.a.: ‘J.D.M. Schoonbrood, ‘Blokkering van aandelen in de BV - 1.1. De ondergrens’, WPNR 202217389’ en ‘A.M. ten Berg, De samenwerking van aandeelhouders ten einde, WPNR 2014/7014’.