4.9.Vechthorst heeft een zwaarwegend belang om op te treden tegen verstoringen van de openbare orde in en rondom de woning. Zij moet als woningstichting instaan voor een rustig woongenot voor omwonenden. Vechthorst heeft gesteld dat in de buurt een grote angst leeft voor de terugkeer van [gedaagde] naar de woning. Dit heeft zij uit onderbouwd aan de hand van anonieme verklaringen van buurtbewoners. Vechthorst heeft toegelicht dat de verklaringen zijn geanonimiseerd, omdat de bewoners bang zijn voor de reactie van [gedaagde] . In de verklaringen staat onder meer het volgende:
-
“Het tweede jaar begon de ellende. Veel muziek overlast. Vuurtje stoken in de tuin meerdere malen. Blowen en alcohol gebruik. Schreeuwen. Meerder malen heeft hij vriendinnetjes gehad waar erg tegen geschreeuwd werd. Politie is meerdere keren bij hem aan de deur geweest. Overlast is met name als hij thuis is.
(…)
Ik volg [gedaagde] op facebook omdat hij alles openbaar heeft staan. Wat hij plaatst is zorgelijk en zo kan je hem volgen als het psychisch niet goed met hem gaat. Het is wachten op dat het een keer goed fout gaat.
De arrestatie van [gedaagde] heeft diepe indruk op me gemaakt. Ik heb alles vanuit mijn slaapkamer raam kunnen zien. En ik dacht op dat moment dat hij daadwerkelijk een vuurwapen had. Daarna ben ik een week goed van slag geweest. Slecht slapen en angstig.
Ik ben bewust alleenstaande moeder van een zoon en ik vrees dat [gedaagde] weer terug komt en het hele gedoe van voor af aan begint. Ik voel me zeer onveilig met hem in de straat.”
-
“De heer [gedaagde] heeft op meerdere momenten overlast veroorzaakt. Hierbij werd er twee keer midden in de nacht (na 12 uur ’s nachts) buiten op straat geschreeuwd en gekrijst (waarschijnlijk onder invloed van drank en/of drugs) door de vriendin in de richting van de heer [gedaagde] . Hierbij is ook de politie langsgekomen. Ook is er een keer een incident geweest waar de heer [gedaagde] in een auto zonder verlichting midden in de nacht aankwam in de straat. Ook hier was even later de politie aanwezig. De exacte data van deze incidenten hebben wij helaas niet meer.”
- (…) Met veel plezier hebben wij hier een aantal jaren gewoond. Toen de bewoner van nummer .. ging verhuizen kwam er een nieuwe bewoner. Dhr. [gedaagde] . In het begin hebben we weinig last gehad. Af en toe wat harde muziek. In de loop der jaren werd dit steeds meer en erger. (…)
In de loop der tijd hebben we meer overlast gekregen. Harde muziek, open vuur op de tegels in de tuin, wietplanten in de tuin, schreeuwen, gooien met messen in de tuin en op onze schutting (waar de kinderen pal achter spelen).
We hebben af en toe een melding gemaakt bij de politie/handhaving. Verder heb ik destijds contact gehad met de begeleider van [gedaagde] . (ik weet niet of hij nu nog een begeleider heeft).
Ten tijde van het uitbreken van de oorlog in de Oekraïne ging [gedaagde] regelmatig die kant op. Hij nam dan vaak een meisje/vrouw mee die een tijdje hier bij hem in woonde. De laatste relatie liep niet zo lekker. Er was veel ruzie en onenigheid tussen de beide personen. De bewuste vrouw had een dochtertje meegenomen en later is gebleken dat dit dochtertje ernstig mishandeld is geweest in de woning. (Van de ruzies zijn geluidsopnames aanwezig gedateerd op 5-10-2024). De ruzies waren dusdanig heftig dat mijn kinderen er bang voor zijn geworden en niet meer in de tuin durfden te spelen.
Dit doet afbreuk aan ons woongenot in eigen huis en perceel. Regelmatig kunnen wij niet in onze eigen tuin verblijven vanwege het lawaai. Een keer wat muziek hoor je mij echt niet over maat dit loopt echt de spuigaten uit. Er is niet altijd contact te leggen omdat hij binnen op de bank zit/hangt en naar het lijkt onder invloed is. (…)
Begin mei 2024 (3-05-2024) heeft er in een van de lokale kranten een bericht gestaan dat de gemeente voornemens is om [gedaagde] uit te schrijven van het huidige adres. Sinds het bericht is geplaatst is [gedaagde] in een keer weer ‘thuis’. Dit keer compleet met harde muziek waarbij wij meerdere meldingen hebben gemaakt bij de politie en de wijkagent. Van de muziek zijn opnames aanwezig. Wij hebben met het mooie weer regelmatig binnen moeten zitten omdat het buiten niet te doen was vanwege de herrie. Ik heb [gedaagde] slechts 1 keer kunnen aanpreken en toen ging de muziek uit. Verder hebben wij geen contact kunnen maken en de politie evenmin.
Op woensdag 22 mei 2024 is de situatie uit de hand gelopen en is [gedaagde] door een arrestatieteam opgepakt. Mede omdat hij een op een echt gelijkend wapen bij zich had. Wij als buren zijn enorm geschrokken hiervan en hebben een angstige avond beleefd. Er is geschoten rond ons huis en er was veel politie op de been. ’s Avonds zegt mijn vrouw tegen mij dat als hij binnenkort weer terug komt wij per direct de woning te koop zetten en vertrekken. Het voelt niet meer veilig als [gedaagde] weer hier zou mogen wonen. (…)”
- “-Als [gedaagde] Thuis is staat het volume van zijn radio zo hard aan, wat wij niet meer in onze eigen tuin/prieel in de tuin kunnen zitten.
-
- In de periode dat zijn vriendin bij hem woonde werd er zoveel geschreeuwd en gehuild, zodat de rillingen je over de rug lopen. Duidelijk hoorbaar werd er op dingen maar ook het meisje geslagen. Volgens ons was het meisje dagelijks in ernstig gevaar. Toen de politie weer eens langs kwam, vertelde de politie dat we geen medelijden met het meisje hoefden te hebben, want dat was zelf ook niet zo’n lievertje. Politie was binnen geweest om te vragen of ze haar mee konden nemen om in veiligheid te worden gebracht. Ze weigerde mee te gaan. Politie vertelde ons dat er werkelijk niet meer heel was in het huis. Op een nacht schreeuwde/huilde Uren lang, ze steeds in het engels dat ze haar telefoon wilde. [gedaagde] had de telefoon de vorige dag bij ons in de tuin gegooid tijdens 1 van hun ruzies. Ik ben toen ’s nachts rond 5 uur naar hun voordeur gegaan in mijn nachtkleding en heb geroepen dat ze naar de voordeur moest komen dat ik de telefoon had gevonden. met de hoop dat [gedaagde] hem niet te pakken kreeg, we hadden het gevoel dat zij daar gevangen zat en geen contact op kon nemen met haar thuisland. Uiteindelijk heb ik de telefoon naar binnen gegooid door het grote gat in het raam van hun voordeur. Hartkloppingen krijg ik nog steeds van de spanningen die daar mee gepaard gingen.
- Hoogte punt is natuurlijk dat hij met een groot wapen voor zijn huis zat, met als gevolg een grote politie actie. Dit was echt het dieptepunt, wij hoeven hem nooit meer in onze buurt te zien. Wat een gevaarlijke man die onvoorspelbaar is. Hij geeft ons het gevoel dat we alles op slot moeten doen en dan zijn we nog niet veilig. (…)”
Uit de verklaringen komt een beeld naar voren dat bij de buurtbewoners al gedurende een langere periode angst leeft voor het gedrag van [gedaagde] en dat dit op 22 mei 24 een kookpunt heeft bereikt. Ter zitting heeft Vechthorst - op vragen van de kantonrechter -toegelicht dat zij op 24 mei 2024 nog wel een laatste kans overeenkomst aan [gedaagde] heeft aangeboden, maar dat haar na het buurtonderzoek dat naar aanleiding van het incident van 22 mei 2024 heeft plaatsgevonden duidelijk is geworden dat de angst in de buurt zodanig is, dat terugkeer van [gedaagde] naar de woning geen optie meer is. Daarmee zou de grote onrust en het grote gevoel van onveiligheid bij de huurders in de directe woonomgeving blijven voortbestaan.