ECLI:NL:RBOVE:2024:3785

Rechtbank Overijssel

Datum uitspraak
16 juli 2024
Publicatiedatum
16 juli 2024
Zaaknummer
08.020288.24 (P)
Instantie
Rechtbank Overijssel
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Strafrecht
Procedures
  • Eerste aanleg - meervoudig
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Diefstal door dochter van haar moeder met gebruik van bankapp

Op 16 juli 2024 heeft de Rechtbank Overijssel uitspraak gedaan in een strafzaak tegen een verdachte die beschuldigd werd van diefstal, meermalen gepleegd. De verdachte, geboren in 1974, werd ervan beschuldigd in de periode van 22 mei 2023 tot en met 30 juni 2023 een totaalbedrag van 87.000 euro van haar moeder te hebben gestolen door gebruik te maken van haar bankapp. De rechtbank heeft op basis van het dossier en de verklaringen van de aangeefster vastgesteld dat de verdachte zonder toestemming geldbedragen van de rekening van haar moeder heeft overgemaakt naar haar eigen rekeningen. De verdachte had toegang tot de bankrekening van haar moeder, maar dit was enkel toegestaan voor het beheren van haar bankzaken, niet voor het overmaken van geld. De rechtbank heeft de verdachte schuldig bevonden aan diefstal en haar veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden en een taakstraf van 240 uren. De rechtbank heeft hierbij rekening gehouden met de ernst van de feiten en de vertrouwensbreuk tussen moeder en dochter. De verdachte heeft geen verantwoordelijkheid genomen voor haar daden en ontkent de beschuldigingen. De rechtbank heeft de proeftijd voor de voorwaardelijke gevangenisstraf vastgesteld op drie jaar.

Uitspraak

RECHTBANK OVERIJSSEL

Team Strafrecht
Meervoudige kamer
Zittingsplaats Almelo
Parketnummer: 08.020288.24 (P)
Datum vonnis: 16 juli 2024
Vonnis op tegenspraak in de zaak van de officier van justitie tegen:
[verdachte],
geboren op [geboortedatum] 1974 in [geboorteplaats],
ingeschreven in de basisregistratie personen op het adres: [adres 1],
overigens zonder bekende vaste woon- of verblijfplaats in Nederland

1.Het onderzoek op de terechtzitting

Dit vonnis is gewezen naar aanleiding van het onderzoek op de openbare terechtzitting van
2 juli 2024.
De rechtbank heeft kennis genomen van de vordering van de officier van justitie en van wat door verdachte en haar raadsman mr. S. Yaprak, advocaat in Enschede, naar voren is gebracht.

2.De tenlastelegging

De verdenking komt er, kort en zakelijk weergegeven, op neer dat verdachte: in de periode van 22 mei 2023 tot en met 30 juni 2023 geldbedragen met een totaalbedrag van 87.000 euro van haar moeder heeft gestolen dan wel verduisterd.
Voluit luidt de tenlastelegging aan verdachte, dat:
zij in of omstreeks de periode van 22 mei 2023 tot en met 30 juni 2023 te Hengelo,
althans in Nederland, één of meer geldbedrag(en) (met een totaalbedrag van 87.000
euro), in elk geval enig goed, dat/die geheel of ten dele aan [slachtoffer], in elk
geval aan een ander of anderen dan aan verdachte toebehoorde(n), heeft
weggenomen met het oogmerk om het zich wederrechtelijk toe te eigenen;
subsidiair althans, indien het vorenstaande niet tot een veroordeling mocht of zou
kunnen leiden:
zij in of omstreeks de periode van 22 mei 2023 tot en met 30 juni 2023 te Hengelo,
althans in Nederland, opzettelijk één of meer geldbedrag(en) (met een totaalbedrag
van 87.000 euro), in elk geval enig goed, dat/die geheel of ten dele aan [slachtoffer],
in elk geval aan een ander of anderen dan aan verdachte toebehoorde(n), en welk
goed verdachte anders dan door misdrijf onder zich had, te weten het beheren van
de mobiel bankieren app van slachtoffer, wederrechtelijk zich heeft toegeëigend.

3.De bewijsmotivering

3.1
Het standpunt van de officier van justitie
De officier van justitie acht de primair tenlastegelegde diefstal wettig en overtuigend bewezen. Hiervoor verwijst de officier van justitie naar de aangifte en de nadien door aangeefster afgelegde verklaringen, het overzicht van de bedragen die in de tenlastegelegde periode van 22 mei 2023 tot en met 30 juni 2023 van de rekening zijn overgeschreven naar verdachte en de zendmastgegevens. Het feit dat verdachte de beschikking had over de rekening van aangeefster door middel van een bankapp maakt niet dat zij het geld rechtmatig onder zich had en daarover kon beschikken.
3.2
Het standpunt van de verdediging
De raadsman heeft vrijspraak van het ten laste gelegde bepleit.
3.3
Het oordeel van de rechtbank
3.3.1
Vaststelling van de feiten en omstandigheden
De rechtbank stelt op grond van het dossier en hetgeen ter zitting is besproken de volgende feiten en omstandigheden vast.
Op 7 juli 2023 heeft aangeefster aangifte gedaan van verduistering gepleegd door haar dochter (verdachte). Aangeefster kreeg elke veertien dagen een papieren overzicht van de bank met al haar banktransacties. Op enig moment heeft verdachte aangeboden aangeefster te helpen met haar digitale bankzaken. Aangeefster heeft hiermee ingestemd. Sindsdien heeft verdachte de beschikking over de bankrekening van aangeefster door middel van een app van de bank op haar telefoon. Aangeefster heeft verdachte geen toestemming gegeven om zonder haar medeweten geld af te schrijven van deze bankrekening. Als aangeefster al enige tijd geen bankafschriften heeft ontvangen neemt zij contact op met de bank om deze op te vragen. Na ontvangst van de afschriften ziet zij dat, er in een korte periode, veel geld van haar rekening is overgeschreven naar de rekening van verdachte. Aangeefster heeft hiervoor geen toestemming gegeven. De bankrekeningen van aangeefster zijn alleen van haar en er is niemand gemachtigd om namens haar overboekingen of betalingen te doen.
In de periode van 22 mei 2023 tot en met 30 juni 2023 hebber er achttien overboekingen plaatsgevonden van bankrekening [rekeningnummer 1] ten name van [slachtoffer] (aangeefster) naar haar eigen bankrekeningen [rekeningnummer 2] en [rekeningnummer 3]. In totaal bedraagt het overgeboekte bedrag 87.000 euro. De overboekingen zijn gedaan via een bankapp, telkens vanaf dezelfde telefoon van het merk en type Samsung Galaxy A71. Verdachte heeft een telefoon van dit merk en type en een abonnement bij T-mobile (nu: Odido). Bij het merendeel van de overboekingen, is gebruik gemaakt van mobiele IP adressen van T-mobile en maakte de telefoon geen verbinding met de zendmast op het [adres 3] welke zendmast het dichtst gelegen is bij het woonadres van aangeefster. Bij de overboeking op 30 juni 2023 maakte de telefoon verbinding met een IP-adres dat behoort bij het woonadres van een vriend van verdachte. Deze overboekingen zijn dus niet gedaan in de woning van aangeefster.
3.3.2
Conclusie
De rechtbank is van oordeel dat wettig en overtuigend bewezen is dat verdachte het tenlastegelegde feit heeft begaan. De rechtbank overweegt daartoe het volgende.
Uit het overzicht van overboekingen blijkt dat in tenlastegelegde periode achttien overboekingen hebben plaatsgevonden vanaf de betaalrekening van aangeefster naar de betaalrekeningen van verdachte. Dat verdachte de overboekingen heeft gedaan steeds op verzoek van aangeefster en dat alle overboekingen, op één na (namelijk de overboeking van 30 juni 2023), in de woning en in aanwezigheid van aangeefster hebben plaatsvonden, wordt ontkend door aangeefster en weersproken door de bewijsmiddelen.
Wanneer de overboekingen daadwerkelijk vanuit de woning van aangeefster waren gedaan, had dit uit de zendmastgegevens moeten blijken. Dat de dichtstbijzijnde mast bij de woning van aangeefster wellicht een enkele keer niet wordt aangestraald, zou nog verklaarbaar kunnen zijn, maar in dit geval is in de grote meerderheid van de gevallen een andere dan de dichtstbijzijnde mast bij de woning van aangeefster aangestraald, hetgeen er naar het oordeel van de rechtbank op duidt dat een aanzienlijk deel van de overboekingen niet heeft plaatsgevonden vanuit de woning van aangeefster, zoals aangeefster ook heeft verklaard. Dit betekent dat verdachte zelfstandig en zonder toestemming gebruik heeft kunnen maken van de inloggegevens van aangeefster, immers was zij in staat om vanaf een andere locatie dan de woning van aangeefster, buiten aanwezigheid van aangeefster overboekingen te verrichten.
De verklaring van verdachte dat (bijna) alle overboekingen gedaan zijn in de woning van aangeefster, in aanwezigheid en met toestemming met toestemming van aangeefster, is gelet op het voorgaande ongeloofwaardig.
De rechtbank overweegt dat de verklaring van verdachte dat zij het, door haar gepinde, contante geld naar haar moeder heeft gebracht geen steun vindt in het dossier. Toen verbalisanten een onverwacht bezoek aan de woning van aangeefster brachten, hebben zij met toestemming van aangeefster in de woning gezocht naar contant geld, maar hebben zij dit niet aangetroffen. In dit verband overweegt de rechtbank ook nog dat verdachte bij herhaling heeft verklaard dat haar moeder (ernstig) dementerend is. Wanneer het daadwerkelijk zou kloppen dat aangeefster dementerend is, hetgeen overigens wordt weersproken door haar zoon, terwijl ook diverse verbalisanten aangeefster zeer scherp noemen, is het op zijn minst opmerkelijk dat je als dochter meewerkt aan geldtransacties die tot gevolg hebben dat de dementerende ouder over een enorm bedrag aan contant geld beschikt en in huis bewaart, terwijl die ouder zeer kwetsbaar is en niet meer in staat zou moeten worden geacht haar belangen te behartigen. De verklaring van verdachte die erop neerkomt dat zij dit deed omdat haar moeder dit nou eenmaal vroeg, is in dat licht weinig deugdelijk.
Gelet op het voorgaande in onderling verband en samenhang bezien, is de rechtbank van oordeel dat verdachte geld heeft gestolen van aangeefster, door zonder toestemming dit geld van de bankrekening van aangeefster over te boeken naar haar eigen bankrekeningen en dit vervolgens ten behoeve van zichzelf te pinnen.
3.4
De bewezenverklaring
De rechtbank acht op grond van de in de bijlage opgenomen bewijsmiddelen waarin zijn vervat de redengevende feiten en omstandigheden waarop de bewezenverklaring steunt wettig en overtuigend bewezen dat verdachte het ten laste gelegde feit heeft begaan, met dien verstande dat:
zij in
of omstreeksde periode van 22 mei 2023 tot en met 30 juni 2023
te Hengelo,
althansin Nederland,
één of meergeldbedragen, met een totaalbedrag van 87.000
euro,
in elk geval enig goed, dat/die geheel of ten dele aan [slachtoffer]
, in elk
geval aan een ander of anderen dan aan verdachtetoebehoorden, heeft
weggenomen met het oogmerk om het zich wederrechtelijk toe te eigenen.
De rechtbank acht niet bewezen wat aan verdachte meer of anders is ten laste gelegd, zodat zij haar daarvan zal vrijspreken.
De in de tenlastelegging voorkomende taal- en/of schrijffouten zijn verbeterd in de bewezenverklaring. De verdachte is daardoor niet geschaad in de verdediging.

4.De strafbaarheid van het bewezenverklaarde

Het bewezenverklaarde is strafbaar gesteld in artikel 310 van het Wetboek van Strafrecht (Sr). Er zijn geen feiten of omstandigheden aannemelijk geworden die de strafbaarheid van het feit uitsluiten. Het bewezenverklaarde levert op:
het misdrijf: diefstal, meermalen gepleegd.

5.De strafbaarheid van verdachte

Er zijn geen feiten of omstandigheden aannemelijk geworden die de strafbaarheid van verdachte uitsluiten. De rechtbank oordeelt daarom dat verdachte strafbaar is voor het bewezenverklaarde feit.

6.De op te leggen straf of maatregel

6.1
De vordering van de officier van justitie
De officier van justitie heeft gevorderd dat aan verdachte een taakstraf van 240 uur en
4 maanden gevangenisstraf voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar wordt opgelegd. De officier van justitie heeft bij haar strafeis rekening gehouden met de ernst van de feiten, de Richtlijnen van het OM en de persoonlijke omstandigheden van verdachte.
6.2
Het standpunt van de verdediging
De raadsman verzoekt de rechtbank om bij het opleggen van een straf rekening te houden met de traumatische ervaringen van verdachte tijdens haar huwelijk. Een gevangenisstraf zal, ook als deze voorwaardelijk wordt opgelegd, psychische klachten bij verdachte veroorzaken. De raadsman benadrukt dat verdachte niet eerder is veroordeeld en verzoekt om bij een bewezenverklaring een taakstraf van maximaal 160 uur op te leggen.
6.3
De gronden voor een straf of maatregel
Bij de strafoplegging houdt de rechtbank rekening met de aard en de ernst van het gepleegde feit, de omstandigheden waaronder dit is begaan en de persoon van verdachte zoals die uit het dossier en tijdens de behandeling ter terechtzitting naar voren zijn gekomen. De rechtbank acht daarbij in het bijzonder het volgende van belang.
De ernst van de feiten
Verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan diefstal door geldbedragen over te maken van de rekening van aangeefster naar haar eigen bankrekening. Dit heeft ze gedaan door gebruik te maken van de bankapp, waarvan haar bejaarde moeder de werking niet begrijpt. Daar heeft verdachte misbruik van gemaakt en dat rekent de rechtbank verdachte aan. Niet alleen omdat zij door haar handelen aangeefster financiële schade heeft toegebracht, maar ook vanwege de inbreuk op de onderlinge vertrouwensrelatie tussen een moeder en haar dochter. Aangeefster heeft verdachte in de jaren voorafgaand aan de diefstal meerdere malen grotere geldbedragen geschonken en haar financieel ondersteund. De rechtbank neemt het verdachte dan ook zeer kwalijk dat zij het vertrouwen van aangeefster heeft geschaad door in een korte periode een groot geldbedrag naar zichzelf over te schrijven. De rechtbank neemt het verdachte ook kwalijk dat zij aangeefster ongefundeerd positioneert als een zwaar dementerende vrouw.
De persoon van verdachte
De rechtbank heeft acht geslagen op een uittreksel uit de justitiële documentatie betreffende verdachte van 18 juni 2024. Hieruit blijkt dat verdachte niet eerder is veroordeeld.
De rechtbank heeft daarnaast kennisgenomen van het reclasseringsadvies van 26 juni 2024. Verdachte ontkent stellig de haar ten laste gelegde feiten. Het is daardoor voor de reclassering niet mogelijk om een delict analyse te maken en criminogene of beschermende factoren aan te wijzen. Er zijn geen aanknopingspunten op basis waarvan de reclassering een plan van aanpak kan opstellen. Ook kan het risico op recidive niet worden ingeschat. De reclassering rapporteert dat verdachte door een gevangenisstraf psychische klachten kan ontwikkelen vanwege haar traumatische ervaringen tijdens haar huwelijk.
Tot slot houdt de rechtbank rekening met de ontkennende proceshouding van verdachte waaruit blijkt dat zij geen enkele verantwoordelijkheid neemt voor haar handelen en het (financiële) leed dat daardoor is veroorzaakt bij haar moeder.
De strafmodaliteit en de hoogte daarvan
Bij het bepalen van de hoogte van de straf heeft de rechtbank acht geslagen op de eis van de officier van justitie en op straffen die in vergelijkbare zaken zijn opgelegd. De rechtbank is van oordeel dat kan worden volstaan met een forse taakstraf en acht een onvoorwaardelijke gevangenisstraf gelet op de justitiële documentatie nog niet geboden. Wel zal de rechtbank een voorwaardelijke gevangenisstraf opleggen om verdachte ervan te weerhouden opnieuw strafbare feiten te plegen.
Alles afwegende acht de rechtbank een taakstraf voor de duur van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van 4 maanden passend en geboden. Vanwege het gemak waarmee in korte tijd een enorm geldbedrag is buitgemaakt van haar vermogende moeder, ziet de rechtbank aanleiding om de proeftijd te bepalen op 3 jaren.
9. De toegepaste wettelijke voorschriften
De hierna te nemen beslissing berust op het hiervoor genoemde wetsartikel. Daarnaast berust deze beslissing op de artikelen 9, 14a, 14b, 14c, 22c, 22d, van het Wetboek van Strafrecht.

10.De beslissing

De rechtbank:
bewezenverklaring
- verklaart bewezen dat verdachte het primair ten laste gelegde heeft begaan, zoals hierboven omschreven;
- verklaart niet bewezen wat aan verdachte meer of anders is ten laste gelegd en spreekt haar daarvan vrij;
strafbaarheid feit
- verklaart het bewezen verklaarde strafbaar;
- verklaart dat het bewezen verklaarde het volgende strafbare feit oplevert:
primair, het misdrijf: diefstal, meermalen gepleegd.
strafbaarheid verdachte
- verklaart verdachte strafbaar voor het bewezen verklaarde;
straf
- veroordeelt verdachte tot een
gevangenisstrafvoor de duur van
4 (vier) maanden;
- bepaalt dat deze gevangenisstraf
in zijn geheel niet ten uitvoer zal worden gelegd, tenzij de rechter later anders mocht gelasten. De rechter kan de tenuitvoerlegging gelasten indien de verdachte voor het einde van de
proeftijd van 3 (drie) jarende navolgende algemene voorwaarde niet is nagekomen:
- stelt als
algemene voorwaardedat de verdachte zich voor het einde van de proeftijd niet schuldig maakt aan een strafbaar feit;
- veroordeelt de verdachte tot een
taakstraf, bestaande uit het verrichten van onbetaalde arbeid voor de duur van
240 (tweehonderdveertig) uren;
- beveelt, voor het geval dat de verdachte de taakstraf niet naar behoren verricht, dat
vervangende hechteniszal worden toegepast voor de duur van
120 (honderdtwintig) dagen.
Dit vonnis is gewezen door mr. T.M. Weeda, voorzitter, mr. B.T.C. Jordaans en
mr. M.A.H. Heijink, rechters, in tegenwoordigheid van S. Wongsokerto, griffier, en is in het openbaar uitgesproken op 16 juli 2024.
Bijlage bewijsmiddelen
Leeswijzer
Deze bijlage maakt deel uit van het vonnis en bevat de bewijsmiddelen.
Wanneer hierna wordt verwezen naar dossierpagina’s, zijn dit pagina’s uit het dossier van politie eenheid Oost-Nederland met nummer PL0600-2023308710. Tenzij hieronder anders wordt vermeld, wordt steeds verwezen naar pagina’s van een in de wettelijke vorm, door daartoe bevoegde personen, opgemaakt proces-verbaal.
1. Het proces-verbaal van aangifte door [slachtoffer], van 7 juli 2023, voor zover inhoudende (pagina 4 tot en met 6):
"Op 7 juli 2023 doe ik, mevrouw [slachtoffer], aangifte van verduistering tegen mijn
dochter [verdachte] van 18 december 1974.
Ik ben een mevrouw op leeftijd maar ik ben zeer goed bij. Ik schrijf altijd alles op
en houd van elke dag een agenda bij. Zo ook van mijn bankzaken. Ik krijg elke
veertien dagen een papieren overzicht van de bank met al mijn banktransacties. Ik
vind dit een fijne manier van bijhouden en ik ben niet heel goed met het digitale
gedeelte dus ik doe het op deze manier.
Mijn dochter, [verdachte], zei mij dat zij het digitale gedeelte wel wilde doen van mijn
bankzaken. Ik heb hiermee ingestemd. Mijn dochter heeft sindsdien een app op haar
telefoon van mijn bankzaken. Zij heeft GEEN toestemming om zonder mijn weten geld bij
of af te schrijven van mijn rekening. De rekening waar zij toegang tot heeft is
alleen van mij.
Mijn argwaan begon toen ik eind mei geen afschrift heb gekregen van de bank. Deze
krijg ik normaal dus om de veertien dagen maar ik heb deze gemist. Ik weet dat mijn
dochter elke ochtend de krant voor mij pakt en deze aan mij geeft. Dit doet ze omdat
ik slecht ter been ben. Daarna is ze ook altijd zo weer vertrokken. Ze heeft geen
tijd voor een bakje koffie. Ik vermoed dat ze de bank heeft gezegd dat ik geen
overzichten meer wil of dat ze deze dus uit de post heeft gehaald bij het pakken van
de krant.
Ik heb de bank gebeld omdat ik al langere tijd geen overzicht had gekregen. Ik heb
hem binnengekregen en ik ben er heel erg van geschrokken. Ik zie namelijk dat er
vanaf mijn rekening meerdere bedragen zijn afgeschreven naar de rekening van mijn
dochter.
De bedragen zijn overgeschreven in de onderstaande hoeveelheid en datum naar
bijstaand rekeningnummer:
- Op 17/5/2023 Naar [rekeningnummer 2] tng [verdachte], hoeveelheid 20.000 euro
- Op 22/6/2023 Naar [rekeningnummer 2] tng [verdachte], hoeveelheid 5.000 euro
- Op 25/6/2023 Naar [rekeningnummer 2] tng [verdachte], hoeveelheid 5.000 euro
- Op 30/6/2023 Naar [rekeningnummer 2] tng [verdachte], hoeveelheid 5.000 euro
- Op 31/6/2023 Naar [rekeningnummer 2] tng [verdachte], hoeveelheid 5.000 euro
- Op 11/6/2023 Naar [rekeningnummer 2] tng [verdachte], hoeveelheid 5.000 euro
- Op 12/6/2023 Naar [rekeningnummer 2] tng [verdachte], hoeveelheid 5.000 euro
- Op 16/6/2023 Naar [rekeningnummer 2] tng [verdachte], hoeveelheid 5.000 euro
- Op 17/6/2023 Naar [rekeningnummer 2] tng [verdachte], hoeveelheid 5.000 euro
- Op 19/6/2023 Naar [rekeningnummer 2] tng [verdachte], hoeveelheid 5.000 euro
- Op 20/6/2023 Naar [rekeningnummer 2] tng [verdachte], hoeveelheid 5.000 euro
- Op 21/6/2023 Naar [rekeningnummer 3] tng [verdachte], hoeveelheid 5.000 euro
- Op 22/6/2023 Naar [rekeningnummer 2] tng [verdachte], hoeveelheid 5.000 euro
- Op 23/6/2023 Naar [rekeningnummer 2] tng [verdachte], hoeveelheid 5.000 euro
- Op 26/6/2023 Naar [rekeningnummer 2] tng [verdachte], hoeveelheid 5.000 euro
- Op 28/6/2023 Naar [rekeningnummer 2] tng [verdachte], hoeveelheid 5.000 euro
- Op 29/6/2023 Naar [rekeningnummer 2] tng [verdachte], hoeveelheid 2.000 euro
- Op 30/6/2023 Naar [rekeningnummer 2] tng [verdachte], hoeveelheid 5.000 euro
Totaalbedrag is dus 107.000 euro die is afgeschreven van mijn rekening naar de
rekeningen van mijn dochter.
Ik heb geen toestemming gegeven om deze bedragen over te schrijven van mijn rekening.
Ik heb mijn rekening laten blokkeren en ik wil graag het geld terug wat mijn dochter
van mij heeft weggenomen.
Aan niemand werd het recht of de toestemming gegeven tot het plegen van het feit."
2. Het proces-verbaal van aanvullend verhoor aangever, van 21 juli 2023, voor zover inhoudende (pagina 25 tot en met 26):
“Ik weet niet hoe [verdachte] het geld van rekening heeft afgeschreven. Ik kan u wel vertellen dat de 20.000 euro die zijn afgeschreven op 20 mei, zijn afgeschreven door [verdachte]. Ik zat tegenover [verdachte] in de slaapkamer. Zij zat op het bed en ik op mijn bureaustoel. Ik kon dus niet op haar telefoon meekijken. [verdachte] mocht met mijn toestemming de bankapp downloaden op haar eigen telefoon. Zij mocht dus met haar eigen telefoon op mijn bankrekening internetbankieren. Om dit voor elkaar te krijgen heb ik op dat moment mijn bankpass in mijn randomreader gedaan en de code ingetoetst. Ik heb de code afgeschermd voor [verdachte], zij kan deze absoluut niet hebben gezien. [verdachte] heeft hierna, terwijl ik tegenover haar zat, 20.000 euro overgemaakt naar haarzelf. Ik wil dit bedrag toch graag in mijn aangifte noemen, omdat [verdachte] dit geld onder voorwaarden van mij mocht overschrijven en die voorwaarden, met betrekking tot de auto, heeft zij zich niet aan gehouden.
U vraagt mij of het kan zijn dat [verdachte] op dit moment misschien op de bankapp heeft ingesteld dat zij voortaan met een pincode inlogt. Dat weet ik niet, ik heb er geen
verstand van. U zegt mij dat om zo'n instelling te wijzigen, je vaak nog een keer
middels de randomreader moet inloggen en u vraagt mij of het kan zijn dat ik dus nog
een keer de code heb ingetoetst in de randomreader. Dat zou best kunnen, dat weet ik
eerlijk gezegd niet meer. Ik was druk met de dingen rondom die auto op te schrijven.
Het kan dan inderdaad zo zijn dat [verdachte] op haar telefoon hierna zelf kon
internetbankieren met mijn bankrekening. Ik zeg u dat ik daar absoluut geen
toestemming voor heb gegeven!”
3. Het proces-verbaal van bevindingen, van 17 november 2023, voor zover inhoudende, zakelijk weergeven (pagina 132 tot en met 135):
Uit de historische gegevens van de telefoon van verdachte is af te leiden dat de telefoon gebruik maakt van Cell-ID’s van de zendmasten aan de [adres 2].
Het adres van aangeefster valt binnen het dekkingsgebied van de zendmast aan het
[adres 3]. Als vanuit de woning van aangeefster gebruik wordt gemaakt van
communicatie via een mobiele telefoon met provider Odido (voorheen T-Mobile), is een Cell-ID aan deze zendmast de “serving Cell”.
In de historische gegevens van de telefoon van verdachte is te zien welke Cell-ID wordt gebruikt als er op de telefoon een overboeking wordt gedaan. In de bankgegevens is vervolgens te zien hoe laat de overboeking werd gedaan en bij welke geldautomaat en hoe laat er werd gepind. Hieruit blijkt dat er meermalen een Cell-ID wordt gebruikt, anders dan het [adres 3], zijnde te gebruiken zendmast bij het adres van aangeefster. Hieronder per overboeking en pintransactie de gebruikte zendmastlocatie.
22 mei 2023
Bij de overboeking om 13:14:22 uur wordt Cell-ID van de zendmast locatie [adres 3] gebruikt. Pintransactie op 22 mei 19:19 uur en 23 mei 09:55 uur aan de Steen bakkersweg te Hengelo. Op 23 mei 17:42:49 uur tot 19:42:49 uur wordt gebruik gemaakt van zendmast locatie [adres 3]. Bovenstaande past in de door T.A.C. beschreven werkwijze uit haar verklaring.
25 mei 2023
Van 07:42:49 uur tot 09:42:49 uur wordt Cell-ID van de zendmast locatie [adres 3] gebruikt. Bij de overboeking om 13:37:58 uur wordt Cell-ID van de zendmast locatie Genselerweg gebruikt. Van 13:42:49 uur tot 15:45:08 uur wordt Cell-ID van de zendmast locatie [adres 3] gebruikt. Pintransactie op 26 mei 10:52 uur aan de Steenbakkersweg. Voor en na het pinnen wordt Cell-ID van de zendmast locatie [adres 3] gebruikt.
Bovenstaande pas in de door [verdachte] beschreven werkwijze uit haar verklaring dat er ook wel eens een dag tussen het overboeken en pinnen/geld brengen zat.
30 mei 2023
Bij de overboeking om 13:07:42 uur wordt Cell-ID van de zendmast locatie Genselerweg gebruikt. Pintransactie op 30 mei 17:11 uur aan de Steenbakkersweg. Zendmast locatie [adres 3], met dekkingsgebied adres aangeefster, wordt niet gebruikt.
31 mei 2023
Bij de overboeking om 10:01:42 uur wordt Cell-ID van de zendmast locatie Beursstraat gebruikt. Pintransactie op 31 mei 16:32 uur aan de Boulevard 1945 te Enschede.
Op 1 juni tussen 12:43:39 uur en 12:44:11 uur wordt een Cell-ID van de zendmast locatie
[adres 3] gebruikt. Deze Cell-ID wordt ook gebruikt tussen 15:45:29 uur en 17:45:29 uur. Bovenstaande past in de door [verdachte] beschreven werkwijze uit haar verklaring dat er ook wel eens een dag tussen het overboeken en pinnen/geld brengen zat.
11 juni 2023
Bij de overboeking om 16:39:14 uur wordt Cell-ID van de zendmast locatie Industrieplein gebruikt. Pintransactie op 11 juni 20:06 uur aan de Steenbakkersweg.
Zendmast locatie [adres 3], met dekkingsgebied adres aangeefster, wordt niet gebruikt.
12 juni 2023
Bij de overboeking om 08:45:27 uur wordt Cell-ID van de zendmast locatie Industrieplein.
Pintransactie op 12 juni 08:52 uur aan de Brinkstraat. Op 13 juni tussen 09:36:06 uur en 11:36:06 uur wordt Cell-ID van de zendmast locatie [adres 3]
gebruikt.
16 juni 2023
Bij de overboeking om 13:10:04 uur wordt Cell-ID van de zendmast locatie Beursstraat gebruikt. Pintransactie op 16 juni 13:28 uur aan de Brinkstraat. Zendmast locatie [adres 3], met dekkingsgebied adres aangeefster, wordt niet gebruikt
17 juni 2023
Bij de overboeking om 14:11:33 uur wordt Cell-ID van de zendmast locatie Hofpassage Enschede gebruikt. Pintransactie op 17 juni 14:20 uur aan de Brinkstraat. Zendmast locatie [adres 3], met dekkingsgebied adres aangeefster, wordt niet gebruikt.
19 juni 2023
Bij de overboeking om 10:45:27 uur wordt Cell-ID van de zendmast locatie [adres 3] gebruikt. Pintransactie op 19 juni 11:02 uur aan de Steenbakkersweg.
20 juni 2023
Bij de overboeking om 08:07:10 uur wordt Cell-ID van de zendmast locatie Vockersweg gebruikt. Pintransactie op 20 juni 08:56 uur aan de Berlagelaan te Almelo.
Zendmast locatie [adres 3], met dekkingsgebied adres aangeefster, wordt niet gebruikt.
21 juni 2023
Bij de overboeking om 06:53 uur wordt Cell-ID van de zendmast locatie Vockersweg gebruikt. Bij deze overboeking wordt €5000,- van de ABN/AMRO rekening [rekeningnummer 1] van aangeefster overgeboekt naarde Rabo rekening [rekeningnummer 3] van [verdachte]. Pintransactie op 29 juni 2023 11:25 uur wordt er € 2000,- gepind aan de Steenbakkersweg te Hengelo.
22 juni 2023
Bij de overboeking om 07:07:12 uur wordt Cell-ID van de zendmast locatie Vockersweg gebruikt. Pintransactie op 22 juni 07:23 uur aan de Steenbakkersweg. Zendmast locatie [adres 3], met dekkingsgebied adres aangeefster, wordt niet gebruikt.
23 juni 2023
Bij de overboeking om 07:52:53 uur wordt Cell-ID van de zendmast locatie [adres 3] gebruikt. Pintransactie op 23juni 08:10 uur aan de Steenbakkersweg. De telefoon gebruikt tussen 07:46:24 uur en 09:46:24 uur zendmast locatie [adres 3].
24 juni 2023
Bij de overboeking om 08:59:45 uur wordt Cell-ID van de zendmast locatie Genselerweg gebruikt. Pintransactie op 24 juni 09:11 uur aan de Brinkstraat Zendmast locatie [adres 3], met dekkingsgebied adres aangeefster, wordt niet gebruikt.
26 juni 2023
Bij de overboeking om 09:27:44 uur wordt Cell-ID van de zendmast locatie Vockersweg gebruikt. Pintransactie op 26 juni 09:45 uur aan de Brinkstraat. Zendmast locatie [adres 3], met dekkingsgebied adres aangeefster, wordt niet gebruikt.
28 juni 2023
Bij de overboeking om 14:14:26 uur wordt Cell-ID van de zendmast locatie Beursstraat gebruikt. Pintransactie op 28 juni 15:32 uur aan de Steen bakkersweg. Zendmast locatie [adres 3], met dekkingsgebied adres aangeefster, wordt niet gebruikt.
29 juni 2023
Bij de overboeking om 12:46:05 uur wordt Cell-ID van de zendmast locatie Vockersweg gebruikt bij een overboeking van €2000,- naar de rekening van [verdachte]
Zendmast locatie [adres 3], met dekkingsgebied adres aangeefster, wordt niet gebruikt.
30 juni 2023
Bij de overboeking om 13:41:41 uur wordt Cell-ID van de zendmast locatie Vockersweg gebruikt. Pintransactie op 30 juni 19:06 uur aan de Brinkstraat. Zendmast locatie [adres 3], met dekkingsgebied adres aangeefster, wordt niet gebruikt.
Uit de bankgegevens blijkt dat er bij deze overboeking gebruik wordt gemaakt van een mobiele telefoon, merk Samsung GalaxySM-A715F (A71). Het gebruikte IPv6-adres is 2a02:a44f:df19::/48. Zie bijlage 1.
Na bevraging van genoemd IP-adres bij KPN, blijkt dit te horen bij het adres [adres 4], zijnde het woonadres van de ex-man van [verdachte]. Zie nader bijlage 2.
4. Proces-verbaal van bevindingen, van 30 augustus 2023, voor zover inhoudende, zakelijk weergeven (pagina 88 tot en met 98);
Betaalrekening [rekeningnummer 2] staat op naam van verdachte.
Betaalrekening [rekeningnummer 1] staat op naam van aangeefster.
Het is te zien dat:
 Op 17 mei 2023 om 12:51 uur een bedrag van 20.000,00 euro van rekening
[rekeningnummer 1] overgemaakt wordt naar de rekening van de verdachte.
 Op 22 mei 2023 om 13:14 uur wordt er weer van [rekeningnummer 1] een bedrag van 5.000,00 euro overgemaakt naar de rekening van de verdachte.
 Op dezelfde dag, 22 mei 2023 maakt de verdachte de 5.000,00 euro over naar een Turkse bankrekening, [rekeningnummer 4] met de opmerking "AARDBEVING ONDERHOUD GELD"
 Hierna wordt er vanaf 19.17 uur tot 19.19 uur bij Geldmaat aan de Steenbakkersweg in Hengelo in drie delen 5.000,00 euro opgenomen.
 Op 23 mei 2023 vanaf 09: 53 uur wordt er weer 5.000,00 euro bij Geldmaat aan de Steenbakkersweg in Hengelo in drie delen opgenomen.
 Op 25 mei 2023 om 13:37 uur wordt er weer van [rekeningnummer 1] een bedrag van 5.000,00 euro overgemaakt naar de rekening van de verdachte. Hierbij is de omschrijving: "aardbeving" te zien.
 Op 26 mei 2023 vanaf 10:50 uur tot 10:52 uur wordt er opnieuw 5.000,00 euro bij Geldmaat aan de Steenbakkersweg in Hengelo in drie delen opgenomen.
 Op 28 mei 2023 wordt de tweede keer 5.000,00 euro overgemaakt naar een
Turkse bankrekening, [rekeningnummer 4] met de opmerking
"EARTHQUAKE SUPPORT"
 Op 29 mei 2023 vanaf 08:34 uur tot 08:37 uur wordt er weer 5.000,00 euro bij Geldmaat aan de Steenbakkersweg in Hengelo in drie delen opgenomen.
 Op 30 mei 2023 om 13:07 uur wordt er weer van [rekeningnummer 1] een bedrag van 5.000,00 euro overgemaakt naar de rekening van de verdachte.
Omschrijving: "vakantiegeld"
 Dit bedrag (behalve 100,00 euro) wordt op dezelfde dag, 30 mei 20-23 vanaf 17:09 uur tot 17;11 uur bij Geldmaat aan de Steenbakkersweg in Hengelo in drie delen opgenomen.
 Op 31 mei 2023 om 10:01 uur wordt opnieuw van [rekeningnummer 1] een bedrag van 5.000,00 euro overgemaakt naar de rekening van de verdachte.
Omschrijving: "vakantiegeld"
 Dit bedrag wordt op dezelfde dag, op 31 mei 2023 vanaf 16:30 uur tot 16:32 uur bij Geldmaat GM Boulevard Enschede in drie delen opgenomen.
 Op 11 juni 2023 om 16:39 uur wordt opnieuw van [rekeningnummer 1] een bedrag van 5.000,00 euro overgemaakt naar de rekening van de verdachte.
Omschrijving: geen
 Dit bedrag wordt op dezelfde dag, op 11 juni 2023 vanaf 20:03 uur tot 20:06 uur bij Geldmaat aan de Steenbakkersweg in Hengelo in drie delen opgenomen.
 Op 12 juni 2023 om 08:45 uur wordt opnieuw van [rekeningnummer 1] een bedrag van 5.000,00 euro naar de rekening van de verdachte overgemaakt.
Omschrijving: "verzorging"
 Dit bedrag wordt op dezelfde dag, op 12 juni 2023 vanaf 08:50 uur tot 08:52 uur bij Geldmaat aan de Brinkstraat in Hengelo in drie delen opgenomen.
 Op 16 juni 2023 om 13:10 uur wordt opnieuw van [rekeningnummer 1] een bedrag van 5.000,00 euro naar de rekening van de verdachte overgemaakt.
Omschrijving: "verzorging/boodschappen"
 Dit bedrag wordt op dezelfde dag, op 16 juni 2023 vanaf 13:26 uur tot 13:28 uur
bij Geldmaat aan de Brinkstraat in Hengelo in drie delen opgenomen.
 Op 17 juni 2023 om 14:11 uur wordt opnieuw van [rekeningnummer 1] een bedrag van 5.000,00 euro naar de rekening van de verdachte overgemaakt. Omschrijving: "kleding"
 Dit bedrag wordt op dezelfde dag, op 17 juni 2023 vanaf 14:18 uur tot 14:20 uur bij Geldmaat aan de Brinkstraat in Hengelo in drie delen opgenomen.
 Op 19 juni 2023 om 10:45 uur wordt opnieuw van [rekeningnummer 1] een bedrag van 5.000,00 euro naar de rekening van de verdachte overgemaakt. Omschrijving: "maagverkleining/operatie"
 Dit bedrag wordt op dezelfde dag, op 19 juni 2023 vanaf 11.00 uur tot 11:02 uur bij Geldmaat aan de Steenbakkersweg in Hengelo in drie delen opgenomen.
 Op 20 juni 2023 om 08:07 uur wordt opnieuw van [rekeningnummer 1] een bedrag van 5.000,00 euro naar de rekening van de verdachte overgemaakt. Omschrijving: "maagverkleining"
 Dit bedrag wordt op dezelfde dag, op 20 juni 2023 vanaf 08:55 uur tot 08:56 uur bij Geldmaat aan de Beerlagelaan in Almelo in drie delen opgenomen.
 Op 22 juni 2023 om 07:07 uur wordt opnieuw van [rekeningnummer 1] een bedrag van 5.000,00 euro naar de rekening van de verdachte overgemaakt. Omschrijving: geen
 Op 22 juni 2023 wordt om 07:22 uur en om 07:23 uur twee keer (2x) bij Geldmaat aan de Brinkstraat in Hengelo 2.000,00 euro opgenomen.
 Op 23 juni 2023 om 07:52 uur wordt opnieuw van [rekeningnummer 1] een bedrag van 5.000,00 euro naar de rekening van de verdachte overgemaakt. Omschrijving: "benzinegeld/overnachting"
 Op 23 juni 2023 om 08:09 uur en om 08;10 uur wordt bij Geldmaat aan de Steenbakkersweg in Hengelo een keer (lx) 2.000,00 euro en een keer (lx) 1.500,00 euro opgenomen.
 Op 24 juni 2023 om 08:59 uur wordt opnieuw van [rekeningnummer 1] een bedrag van 5.000,00 euro naar de rekening van de verdachte overgemaakt. Omschrijving: "verzorging"
 Op 24 juni 2023 tussen 09:10 uur tot 09:12 uur wordt dit geldbedrag in drie delen bij Geldmaat aan de Brinkstraat in Hengelo opgenomen.
 Op 26 juni 2023 om 09:27 uur wordt opnieuw van [rekeningnummer 1] een bedrag van 5.000,00 euro naar de rekening van de verdachte overgemaakt. Omschrijving: "verzorging"
 Op 26 juni 2023 tussen 09:43 uur tot 09:45 uur wordt dit geldbedrag in drie delen bij Geldmaat aan de Brinkstraat in Hengelo opgenomen.
 Op 28 juni 2023 om 14:14 uur wordt opnieuw van [rekeningnummer 1] een bedrag van 5.000,00 euro naar de rekening van de verdachte overgemaakt. Omschrijving: "verzorging"
 Op 28 juni 2023 tussen 15:30 uur en 15:32 uur wordt dit geldbedrag in drie delen bij Geldmaat aan de Steenbakkersweg in Hengelo opgenomen.
 Op 29 juni 2023 om 12:46 uur wordt opnieuw van [rekeningnummer 1] een bedrag van 2.000,00 euro naar de rekening van de verdachte overgemaakt. Omschrijving: "moeder". Dit bedrag wordt om 12:53 uur overgeboekt naar de Rabo rekening van de verdachte: [rekeningnummer 3].
 Op 30 juni 2023 om 13:41 uur wordt opnieuw van [rekeningnummer 1] een bedrag van 5.000,00 euro naar de rekening van de verdachte overgemaakt. Omschrijving: "verzorging moeder"
 Op 30 juni 2023 tussen 19:06 uur en 19:07 uur wordt dit geldbedrag in drie delen bij Geldmaat aan de Brinkstraat in Hengelo opgenomen.
 Op 7 juli 2023 om 13:37 uur wordt 950,00 euro aan contant geld (mogelijk) bij
Geldmaat Markt 2 geld gestort op de rekening van verdachte.
 Hierna volgen tot 12 juli 2023 pinbetalingen van kleine bedragen in Duitsland,
Tsjechië, Hongarije en Turkije en Bulgarije.