2.10.Met betrekking tot de vraag of er sprake is van non-conformiteit van het paard zijn nog de volgende verklaringen van dierenartsen overgelegd:
A.
Een verklaring van dierenarts [dierenkliniek 3] van eind juli 2023 waarin deze als volgt antwoordt (cursief weergegeven) op door [eiser] gestelde vragen:
“…
Ik zal zowel de röntgenbeelden van 11 mei 2022 als de röntgenbeelden van 25 april 2023 via We Transfer naar jou toezenden.
- Zie jij afwijkingen in de röntgenbeelden hals en rug van 11 mei 2022?
Ik zie 2 doornuitsteeksels die elkaar raken ongv mid thoracaal, zogenaamde kissing spines.
- Zie jij (dezelfde of andere) afwijkingen in de röntgenbeelden hals en rug van 25 april 2023?
Ik heb geen fotos’s van de rug van 25 april, alleen hals en echobeelden van de hals.
Ik zie wat haakvorming/vormverandering van het facetgewricht van C6-C7
- Wat is jouw jarenlange praktijkervaring? Kunnen de zichtbare “afwijkingen” in zijn hals en rug de oorzaak zijn van zijn chronische kreupelheden, kramperigheid, etc.etc.?
Dat is zeker mogelijk.
- Zou jij dit paard goedkeuren voor de sport?
Goed of afkeuren doe ik niet, en zou een collega ook niet moeten doen.
Echter er is wel een verhoogd risico op problemen in de toekomst als je met een paard met deze foto’s gaat beginnen en dat soort problemen heb je dus nu begrijp ik.
- Had de verkoper ons vooraf op de hoogte moeten stellen van deze bevindingen in hals en rug?
Als hij daarvan op de hoogte was, zeker wel.
- Kan je in dit geval spreken van “zonder bemerkingen/bevindingen” goedgekeurd voor de sport?
Als je bedoelt zonder verhoogd risico, dan zeker niet.
…
B
Een verklaring van dierenarts [dierenarts 1] , die ook het keuringsrapport van 11 mei 2022 heeft opgesteld, waarin onder meer staat:
…
Bemerkingen:
● 2-de thermografie verslag bevat geen datum
● Bij verschillende data en onderzoeken wordt geen ataxie en kramperigheid vermeld.
● Ik heb mijn bedenkingen bij de combinatie van ataxie en kramperigheid. Bij ataxie is er sprake van slapte en gebrek aan spierspanning, terwijl er bij kramperigheid net een verhoogde spierspanning is.
● De originele röntgenfoto’s zijn pas na 1 jaar bekeken.
Algemene Vragen advocaat:
1. Bij ataxie hangt het af van de mate van incoördinatie of een paard nog bruikbaar is als rijpaard.
Bij Kramperigheid zijn paarden vaak nog bruikbaar. Vooral hoefbeslag kan wel lastig zijn. Van kramperigheid is ook bekend dat het kan ontstaan na langdurige periodes van pijn waarbij het neurologisch systeem langdurig overprikkeld is.
2. Deze aandoening ontstaat vaak acuut (bijvoorbeeld trauma) maar wordt van vaak chronisch en kan progressief zijn. Dit is echter allemaal heel variabel en per geval verschillend.
3. Ataxie kan in alle gradaties voorkomen; van lichte incoördinatie en nog perfect bruikbaar als rijpaard tot parese en paralyse. Dit wil zeggen dat een paard niet standaard onbruikbaar is
4. Overvulde facetgewrichten wijzen op irritatie, overbelasting. Dit kan vaak symptoomloos zijn en onder invloed van allerlei externe en interne factoren getriggerd worden en klachten geven.
Dit geeft zeker niet direct ataxie. Heel erg overvulde facetgewrichten kunnen uiteindelijk welverhoogde druk geven op het ruggenmerg.
5. Oorzaken van Ataxie zijn vaak van traumatische oorsprong waarbij er beschadiging van het ruggenmerg optreedt.
6. Het is een optie om de overvulde facetgewrichten in te spuiten corticosteroïden met de
verwachting dit te doen afnemen en verbetering van de symptomen te bekomen.
Specifieke vragen Advocaat:
1. Deze gradaties vallen binnen de normen waarbij een paard naar mijn mening als dierenarts een positief advies krijgt voor het gebruik als rijpaard.
2. Aangezien paarden levende dieren zijn röntgenfoto's maar voor een korte periode
betrouwbaar. Het lichaam en dus ook gewrichten veranderen door allerlei invloeden en
gebeurtenissen. Hierdoor accepteren verzekeringsmaatschappijen alleen maar foto’s welke
maar maximaal 3 maanden oud zijn. Het paard vertoonde op het moment van de keuring geen gebreken en heeft op dat moment het advies gekregen dat het geschikt was als rijpaard.
3. In het verslag van [dierenkliniek 2] staat bij de beoordeling van de röntgenfoto’s "distale hals wat grof, geen duidelijke artrose" en "Röntgenfoto's bekeken van DAP Oost Nederland met printgegevens [naam paard] van opnamedatum 11/05/2022: Deze beelden van de hals laten hetzelfde beelden zien als op onze hals opnamen". Dus kan men concluderen dat er op de röntgenfoto's geen artrose te zien is.
Ten Aanzien van de diagnose van Drs. [dierenarts 2] en overige stukken:
1. In de verklaring van collega [dierenarts 2] staat niet dat deze bevinden al aanwezig waren op het moment van aankoop. Of zijn conclusie kloppen kan ik geen mening geven want ik ben niet in het bezit van filmmateriaal en de medische beeldvorming waarop hij deze mening gebaseerd heeft.
2. Zoals al aangegeven in mijn chronologisch overzicht is pas in december sprake van ataxie en kramperigheid. Eerdere verslagen en onderzoeken spreken dit zelfs tegen.
3. Zoals al aangegeven in mijn chronologisch overzicht: Thermografie is op locatie
onbetrouwbaar wegens het gebrek aan gestandaardiseerde meetomstandigheden. Dit is
humaan al lang duidelijk en uitgebreid omschreven. Daarom is deze uitslag discutabel wegens de beïnvloeding van vele externe en interne factoren.
Op het beeldmateriaal is er trouwens geen verschil tussen hals links en rechts te zien, terwijl
dit wel in het verslag vermeld wordt.
4. Ja. Extern trauma kan dit veroorzaken
5. Er is geen video en medisch beeldmateriaal aanwezig.
6. Sowieso had de koper dhr. [gedaagde] veel eerder op de hoogte moeten stellen over de gang van zaken. Verder is er een gat tussen juni en september. Is het paard toen beter geweest? Is er toen gereden op het paard? Er is over deze periode geen enkele verslaglegging? Misschien controleren bij de knhs of het paard toen op wedstrijd is uitgebracht?
Zij hebben ook nagelaten om het paard te laten behandelen aan de opgezette
facetgewrichten.
7. Deze zijn al terloops in de tekst vermeld.
C
Een nadere verklaring van dierenarts [dierenarts 2] van 5 februari 2024, die vragen van [eiser] als volgt (cursief aangegeven) beantwoordt:
…
Ik kan me herinneren (en teruglezen patiëntendossier) dat de oorzaak van de lam kreupelheid LV moeilijk te achterhalen was.
Wat was uiteindelijk de oorzaak van de overvulde kogel LV? Is die gevonden? (Ik meen iets te lezen van een ontsteking aan de pees tussen de sesambeentjes? Klopt dat of lees ik dat verkeerd?)
Dit is ongeveer correct. De blessure is een verscheuring van het intersesamoidale ligament, dit is een bindweefsel structuur, die beide sesambeentjes met elkaar verbindt.
De tegenpartij geeft aan dat de oorzaak van een peesontsteking bij de sesambeentjes LV het gevolg is van een trauma en niet door overbelasting van dat been door compensatie van het paard i.v.m. ataxie achterhand .
Wat is uw mening in deze in het geval van [naam paard] ?
(- Indien dit ook kan gebeuren door een trauma, van wat voor trauma zou er dan sprake
kunnen/moeten zijn geweest?)
Een trauma is niet erg waarschijnlijk, omdat er dan ook schade aan andere structuren in de omgeving gevonden zou zijn. Het intersesamoidale ligament ligt ingesloten in tal van andere structuren. De enige mogelijkheid zou een extreme landing op het been kunnen zijn, maar dan is ook nog steeds de verwachting, dat er meer schade zou zijn.
In zijn patiëntendossier staat bij 4-1-2023: "Recht: toch niet helemaal goed LV, heeft ook
wat met de artaxiete maken".
Waarmee volgens u nog meer dan de ataxie?
[naam paard] was op dat moment nog niet vrij van de pijn aan zijn blessure aan het intersesamoidale ligament.
Mijn (stief-/bonus)dochter [naam 2] heeft [naam paard] in de periode van aankoop (23 mei 2022) tot medio aug. 2022 ca 2-3 keer per week ca 20 min dressuurmatig gereden en ca 2 keer per week gelongeerd.
Daarnaast liep [naam paard] overdag in de wei en s'nachts op stal.
Toen namelijk nog in de veronderstelling dat het wijdbeens wegzetten van de achterbenen en kramperigheid achterbenen een kwestie van aansterken van de pezen en spieren van een jong paard betrof. Hierna werd [naam paard] dus (lam) kreupel LV.
Terugkijkend in het patiëntendossier:
- Van eind aug. 2022 t/m 8-11-2022 volledige boxrust gehad.
- Van 9-11-2022 t/m 4-1-2023 dagelijks aan de hand wat stappen.
- Vanaf 4-1-2023 eerst begonnen met 2-3 x per week longeren en daarna ook proberen te stappen en draven onder het zadel
- Consult 25-4-2023 omdat paard nog steeds atactisch liep, beide achterbenen nog steeds fors kramperig en rijden onder het zadel meer atactische problemen gaf en dus eigenlijk niet mogelijk.
N.a.v. conclusie uit röntgenbeelden CD mei 2022 en april 2023 is [naam paard] in overleg met u sindsdien niet meer belast (gelongeerd en/of bereden).
Hij heeft sindsdien alleen dagelijks in een paddock gelopen, ca 10 min aan de hand gestapt of 10 min in de stapmolen gestapt. Blijft atactisch, wijdbeens en kramperig achter, maar is in stap niet meer kreupel geworden LV.
Aangezien het een jong paard is wat "wel graag wil, maar niet kan", laten we hem ca. 1 x per 2 weken even los in een grotere paddock waar hij kan rennen en gek doen en zo zijn energie kwijt kan.
Na ca 5 min wordt hij LV weer kreupel, gaat hij LV zijn been op tillen, begint hij te trillen over zijn hele lijf, en wordt de achterhand slapper/atactischer, dus geeft blijk van overbelasting van zijn lichaam. Dan geven wij hem weer 2 dagen boxrust met Metacam, en dan gaat het wel weer en mag hij weer dagelijks in de paddock en 10 min aan de hand stappen of 10 min in de stapmolen.
Wetende van bovenstaande informatie; Zou er een andere oorzaak hiervoor kunnen zijn dan de geconstateerde afwijkingen in zijn hals en rug? Zo ja, welke?
Ataxie is een lastig probleem, waarbij meer oorzaken mogelijk zijn. Het ontstaan van druk het ruggenmerg is een van de oorzaken en die kan ontstaan door afwijkingen aan de wervelkolom, waar het ruggenmerg doorheen loopt. Zelfs bij sectie is het vaak nog lastig vast te stellen, wat de uiteindelijke oorzaak was.
Deelt u de mening van de heer [naam 3] en/of bent u (ergens) een andere mening toegedaan?
Ik kan mij vinden in de mening van collega [dierenkliniek 3] .
…