Uitspraak
RECHTBANK Overijssel
1.De zaak in het kort
2.De procedure
- de conclusie van antwoord;
- de brief van de rechtbank van 13 juni 2023 waarin is meegedeeld dat een mondelinge behandeling is bepaald;
3.De feiten
(…)
(…)”
Ik schrik van het bedrag van 250k dat ermee gemoeid is.”
(…)
4.Het geschil
5.De beoordeling
Zij verwijst in dit kader naar de artikelen 4.1, 8.1 en 9.1 van de koopovereenkomst. Volgens Omega Groep heeft zij juist vanwege het feit dat bij een overgang van onderneming alle rechten en plichten van rechtswege overgaan op de kopende partij een vrijwaring in de koopovereenkomst laten opnemen en hebben partijen tijdens de onderhandelingen expliciet met elkaar besproken dat Autismehuis zou zorgdragen voor de betaling van alle lasten tot en met 31 december 2022, zonder daarbij onderscheid te maken tussen personele en andere lasten. De aanspraken met betrekking tot het vakantiegeld – die zien op de periode van 1 juni tot en met 31 december 2022 – vallen, zo stelt Omega Groep, onder de door Autismehuis afgegeven vrijwaring, aangezien de aanspraak op vakantiegeld gelet op het bepaalde in artikel 15 en 17 Wet minimumloon en vakantiebijslag en artikel 7.3 van de toepasselijke cao Jeugdzorg maandelijks ontstaat. Op grond van artikel 17 lid 3 Wet minimumloon en vakantiebijslag moet bovendien bij het einde van de dienstbetrekking aan de werknemer het bedrag aan vakantiegeld worden uitbetaald waarop hij op dat tijdstip recht heeft verworven en aangezien de arbeidsovereenkomsten tussen Autismehuis en haar voormalige werknemers door de overgang van onderneming zijn geëindigd, had Autismehuis het vakantiegeld van haar voormalige werknemers per 31 december 2022 moeten afrekenen, aldus Omega Groep. Wat betreft de vakantiedagen stelt Omega Groep zich op het standpunt dat deze op grond van de cao zoveel mogelijk in hetzelfde jaar opgemaakt moeten worden, dat de werknemer echter ook met de werkgever kan afspreken dat hij uren meeneemt naar het volgende jaar en dat uit de door Autismehuis verstrekte informatie en overgelegde arbeidsovereenkomsten niet blijkt dat met de werknemers in kwestie een dergelijke afspraak is gemaakt. Volgens Omega Groep is daarover tussen partijen ook niet gesproken in het kader van de (ver)koop, en is zij er zodoende van uit gegaan dat de werknemers jaarlijks hun vakantie-uren opnamen, althans dat bij het einde van hun arbeidsovereenkomsten met Autismehuis de eventuele aanspraken uit hoofde van de vakantie-uren tot en met 31 december 2022 zouden zijn afgerekend conform het bepaalde in artikel 7:641 BW.
Een taalkundige uitleg van artikel 2.1 van de koopovereenkomst brengt dan ook mee dat met ‘schulden uit de arbeidsovereenkomsten’ gedoeld wordt op aanspraken die reeds vóór de overnamedatum van 1 januari 2023 bestonden. Dit betreft dus niet alleen de aanspraken van de werknemers voor wat betreft de tot die datum opgebouwde en nog niet genoten vakantiedagen, maar ook de aanspraken voor wat betreft het vakantiegeld, aangezien dat vakantiegeld op grond van de cao jeugdzorg maandelijks wordt opgebouwd.
jegens de werknemersen dat artikel 9.1 slechts ziet op de situatie dat onverhoopt mocht blijken dat zij tekort is geschoten in de nakoming van de op haar rustende verplichtingen in verband met bijvoorbeeld de in dat artikel genoemde belastingen, heffingen, afdrachten en betalingen. Volgens Autismehuis blijkt nergens uit dat de vrijwaring in kwestie ook ziet op de vorderingen van de werknemers uit hoofde van vakantiegeld en vakantiedagen. De rechtbank gaat echter niet in dit betoog mee, nu in artikel 9.1 van de koopovereenkomst expliciet en ongeclausuleerd vermeld staat dat Autismehuis Omega Groep vrijwaart voor
iedereaanspraak van de werknemers die verband houdt met de periode tot de leveringsdatum. De rechtbank gaat er dus van uit dat een taalkundige uitleg van artikel 9.1 van de koopovereenkomst ertoe leidt dat Autismehuis Omega Groep heeft gevrijwaard voor de aanspraken van haar voormalige werknemers uit hoofde van het tot 1 januari 2023 verschuldigde vakantiegeld en de tot die datum opgebouwde vakantiedagen.
Omega Groep is naar aanleiding van de ontvangst van de intentieovereenkomst niet aangeslagen op het bepaalde in artikel 2 van die overeenkomst. Integendeel, zij heeft aan Autismehuis laten weten het op zichzelf een prima intentieverklaring te vinden, maar (slechts) moeite te hebben met de hoogte van de prijs voor de overname van het personeel, zo kan uit het hiervoor in r.o. 3.7 tot en met 3.9 genoemde mailverkeer worden afgeleid.
- nakosten
€ 173,00 +