ECLI:NL:RBOVE:2023:4808

Rechtbank Overijssel

Datum uitspraak
28 november 2023
Publicatiedatum
28 november 2023
Zaaknummer
08.267857.21 (P)
Instantie
Rechtbank Overijssel
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Strafrecht
Procedures
  • Eerste aanleg - meervoudig
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Veroordeling voor heimelijk filmen in privé sauna met verborgen camera's

Op 28 november 2023 heeft de Rechtbank Overijssel uitspraak gedaan in een strafzaak tegen een verdachte die schuldig is bevonden aan het heimelijk filmen van bezoekers in zijn privé sauna. De verdachte, eigenaar van een wellnessruimte, heeft tussen 24 januari 2021 en 15 maart 2021 met verborgen camera's opnames gemaakt van gasten zonder hun toestemming. De rechtbank heeft vastgesteld dat de verdachte opzettelijk en wederrechtelijk afbeeldingen heeft vervaardigd van personen die zich in een niet voor het publiek toegankelijke ruimte bevonden. De zaak kwam aan het licht na aangiften van slachtoffers die ontdekten dat zij gefilmd waren. De rechtbank oordeelde dat de verdachte bewust de kans heeft aanvaard dat hij met zijn apparatuur, waarvan de aanwezigheid niet bekend was gemaakt, afbeeldingen zou vervaardigen. De verdachte is veroordeeld tot een taakstraf van 80 uren, met de mogelijkheid van vervangende hechtenis van 40 dagen. Daarnaast zijn de in beslag genomen camera's verbeurd verklaard. De vorderingen van de benadeelde partijen zijn grotendeels niet-ontvankelijk verklaard, omdat zij onvoldoende onderbouwd waren. De rechtbank heeft rekening gehouden met de ernst van het feit en de impact op de slachtoffers, evenals met de persoonlijke omstandigheden van de verdachte.

Uitspraak

RECHTBANK OVERIJSSEL

Team Strafrecht
Meervoudige kamer
Zittingsplaats Almelo
Parketnummer: 08.267857.21 (P)
Datum vonnis: 28 november 2023
Vonnis op tegenspraak in de zaak van de officier van justitie tegen:
[verdachte],
geboren op [geboortedatum] 1963 in [geboorteplaats],
wonende aan [woonplaats].

1.Het onderzoek op de terechtzitting

Dit vonnis is gewezen naar aanleiding van het onderzoek op de openbare terechtzitting van 14 november 2023.
De rechtbank heeft kennis genomen van de vordering van de officier van justitie mr. J. Ijdis en van wat door de raadsvrouw mr. D. Greven, advocaat in Borne, naar voren is gebracht.
Ook heeft de rechtbank kennis genomen van wat namens de benadeelde partijen door
[naam] van slachtofferhulp Nederland is aangevoerd.

2.De tenlastelegging

De verdenking komt er, kort en zakelijk weergegeven, op neer dat verdachte in de periode
24 januari 2021 tot en met 15 maart 2021 in een door verdachte verhuurde sauna heimelijk opnames heeft gemaakt van [slachtoffer 1], [slachtoffer 2], [slachtoffer 3] en/of [slachtoffer 4].
Voluit luidt de tenlastelegging aan verdachte, dat:
hij op één of meerdere tijdstippen in de periode van 24 januari 2021 tot en met 15 maart 2021 te [plaats], (telkens) gebruik makende van een technisch hulpmiddel waarvan de aanwezigheid niet op duidelijke wijze kenbaar was gemaakt opzettelijk en wederrechtelijk van [slachtoffer 1] en/of [slachtoffer 2] en/of [slachtoffer 3] en/of [slachtoffer 4] en/of één of meer andere onbekend gebleven perso(o)n(en) aanwezig in een woning of op een andere niet voor het publiek toegankelijke plaats, te weten in een ruimte die verdachte verhuurde als sauna en/of wellnessruimte, een afbeelding heeft vervaardigd.

3.De voorvragen

De rechtbank heeft vastgesteld dat de dagvaarding geldig is, dat zij bevoegd is tot kennisneming van deze zaak, dat de officier van justitie ontvankelijk is in de vervolging en dat er geen redenen zijn voor schorsing van de vervolging.

4.De bewijsmotivering

4.1
Het standpunt van de officier van justitie
De officier van justitie heeft zich op het standpunt gesteld dat het tenlastegelegde wettig en overtuigend bewezen kan worden verklaard.
4.2
Het standpunt van de verdediging
De raadsvrouw heeft bepleit dat het tenlastegelegde niet wettig en overtuigend bewezen kan worden verklaard nu er gerede twijfel bestaat ten aanzien van het opzet.
4.3
Het oordeel van de rechtbank
Feiten en omstandigheden
De rechtbank heeft op grond van de inhoud van het dossier en het onderzoek ter terechtzitting het volgende vastgesteld.
Verdachte was eigenaar van [bedrijf] in [plaats]. Dit betrof een privésauna met een relaxruimte bij de woning van verdachte. Verdachte verhuurde de wellness vanaf december 2020. Verdachte ontving ongeveer 18 boekingen per week, veelal van stelletjes.
Op 15 maart 2021 hebben [slachtoffer 1] en haar vriend [slachtoffer 2] de wellness geboekt. Op 15 maart 2021 heeft de vader van [slachtoffer 1] melding bij de politie gemaakt dat er zou zijn gefilmd bij de wellness. Wat volgt is een aangifte door [slachtoffer 1] en een verklaring van haar vriend [slachtoffer 2]. Zij verklaren daarin het volgende. Zij zijn op
15 maart 2021 in de middag naar de wellness geweest in [plaats]. Zij hebben bij aankomst een rondleiding gekregen van verdachte en hij heeft hen gewezen op een digitale tijdklok, zodat zij de tijd in de gaten konden houden. Tijdens hun wellnessbezoek hebben [slachtoffer 1] en [slachtoffer 2] op enig moment de digitale tijdklok gepakt en zagen zij dat er aan de achterzijde een SD kaart in de tijdklok zat en dat de die SD-kaart was afgeplakt met zwart plakband. [slachtoffer 1] en [slachtoffer 2] hebben de tijdklokken mee naar huis genomen en zij hebben thuis de beelden op de SD-kaart bekeken. Zij zagen zichzelf en tientallen andere stelletjes naakt op de beelden staan.
Tijdens de doorzoeking in de woning van verdachte zijn op een verborgen plank in een kast twee witte camera’s aangetroffen. Deze camera’s passen in gaten die zijn aangetroffen in kasten, die verborgen waren achter een spiegel. Ook passen deze camera’s in een gat in het plafond in de saunacabine en een gat in het plafond boven het bed. Alle camera’s op de bovenverdieping hadden zicht op het bed.
De opgenomen beelden van de klokcamera konden met de app HDLivecam worden bekeken en de opgenomen beelden van de witte camera’s konden worden bekeken met de Tuya Smartlife app. Via beide apps kon live worden meegekeken met de opgenomen beelden.
Uit onderzoek naar de inbeslaggenomen telefoon van verdachte is gebleken dat verdachte op 18 maart 2021 de apps "HDLivecam” en "Tuya Smartlife" heeft verwijderd. Verder is gebleken dat verdachte op 18 maart 2021 heeft gezocht op “Stiekem filmen mag dat”.
Verder is uit onderzoek aan de in beslag genomen computer gebleken dat verdachte op
25 januari 2021 op bol.com heeft gezocht op ‘spy’ en ‘spy camera wifi met app’. Hij heeft vervolgens de digitale tijdklok met verborgen camera en wifi (klokcamera) aangeschaft. Op 27 januari 2021 heeft verdachte gezocht op ‘spy wekker camera’ en heeft dezelfde tijdklok met verborgen camera nogmaals aangeschaft.
De politie heeft onderzoek gedaan naar de aangetroffen beelden en daaruit is gebleken dat meerdere stellen (man/vrouw) naakt te zien zijn op de beelden, onder wie aangeefster [slachtoffer 1] en haar vriend [slachtoffer 2]. Ook zijn op de beelden meerdere stellen te zien terwijl zij seks hebben.
Naar aanleiding van een persbericht in de krant hebben [slachtoffer 3] en haar man [slachtoffer 4] aangifte gedaan. Zij hebben de sauna op 24 januari 2021 in de middag bezocht. Uit onderzoek is gebleken dat ook [slachtoffer 3] en [slachtoffer 4] naakt op de beelden staan.
Verklaring verdachte
Verdachte heeft bekend dat hij camera’s heeft geplaatst in de sauna en relaxruimte, maar verdacht ontkent dat hij opzet had op het heimelijk filmen in de wellness.
Het oordeel van de rechtbank
De rechtbank stelt voorop dat voorwaardelijk opzet op een bepaald gevolg, te weten het vervaardigen van afbeeldingen, aanwezig is als verdachte bewust de aanmerkelijke kans heeft aanvaard dat dat gevolg zal intreden.
De beantwoording van de vraag of een gedraging de aanmerkelijke kans op een bepaald gevolg in het leven roept, is afhankelijk van de omstandigheden van het geval. Daarbij komt betekenis toe aan de aard van de gedraging en de omstandigheden waaronder deze is verricht. Het zal in alle gevallen moeten gaan om een kans die naar algemene ervaringsregels aanmerkelijk is te achten.
Uit het dossier en het verhandelde ter terechtzitting volgt dat verdachte een tweetal witte camera’s heeft aangeschaft. Na aanschaf van deze camera’s heeft verdachte op zijn computer gezocht op ‘spy’ en op ‘spy camera wifi met app’. Hij heeft vervolgens twee digitale tijdklokken met verborgen camera aangeschaft. Uit de productbeschrijving van deze digitale tijdklok blijkt dat de camera niet te zien is aan de buitenzijde van de wekker. Verdachte heeft de camera’s op meerdere plekken in de saunaruimte en relaxruimte geplaatst en verborgen. Verdachte heeft de camera’s in de relaxruimte zodanig gepositioneerd dat er constant zicht was op het bed. Verdachte heeft verklaard dat de camera bestemd was voor zijn eigen veiligheid en dat hij daar daarnaast een vrij seksleven heeft en daar soms met “gelijkgestemden" camerabeelden van maakte. Die gelijkgestemden waren dan bekend met de aanwezigheid van de camera’s. Verder verklaart hij dat hij wel een keer heeft gezien dat de camera weer op opnemen stond, dat hij toen dacht dat hij op de inbreekstand stond en automatisch opnam, dat hij de beelden toen verwijderd heeft en de camera toen heeft teruggezet naar de standby functie. Dat betekent dat hij aangaat als hij beweging detecteert, aldus verdachte. Verdachte was er dus van op de hoogte dat de camera’s opnames maakten in de sauna en wellnessruimte. Bovendien wordt verdachte in de ten laste gelegde periode ook meermalen zelf voor de camera gezien terwijl hij kijkt naar zijn telefoon.
De rechtbank overweegt dat verdachte niet alleen van zichzelf en “gelijkgestemden”, maar ook van anderen die de wellness huurden afbeeldingen heeft vervaardigd. Er is urenlang beeldmateriaal aangetroffen. Op de geheugenkaart van de witte camera als ook op de SD-kaart van de klokcamera’s zijn beelden aangetroffen waarop aangeefster [slachtoffer 1] en haar vriend [slachtoffer 2] en aangeefster [slachtoffer 3] en haar man [slachtoffer 4] te zien zijn.
De rechtbank overweegt dat aangeefster [slachtoffer 1] en haar vriend [slachtoffer 2] en aangeefster [slachtoffer 3] en haar man [slachtoffer 4] er niet door verdachte van op de hoogte waren gesteld dat zij gefilmd werden.
De rechtbank is gelet op deze feiten en omstandigheden van oordeel dat verdachte met zijn gedragingen bewust de aanmerkelijke kans heeft aanvaard dat hij met zijn apparatuur, waarvan de aanwezigheid niet bekend was gemaakt, afbeeldingen zou vervaardigen van saunabezoekers.
Op grond van het voorgaande acht de rechtbank dan ook bewezen dat verdachte opzettelijk en wederrechtelijk afbeeldingen heeft vervaardigd.
4.4
De bewezenverklaring
De rechtbank acht op grond van de in de bijlage opgenomen bewijsmiddelen waarin zijn vervat de redengevende feiten en omstandigheden waarop de bewezenverklaring steunt wettig en overtuigend bewezen dat verdachte het ten laste gelegde feit heeft begaan, met dien verstande dat:
hij in de periode van 24 januari 2021 tot en met 15 maart 2021 te [plaats], (telkens) gebruik makende van een technisch hulpmiddel waarvan de aanwezigheid niet op duidelijke wijze kenbaar was gemaakt opzettelijk en wederrechtelijk van [slachtoffer 1] en [slachtoffer 2] en [slachtoffer 3] en [slachtoffer 4] en andere onbekend gebleven personen aanwezig in een woning of op een andere niet voor het publiek toegankelijke plaats, te weten in een ruimte die verdachte verhuurde als sauna en/of wellnessruimte, een afbeelding heeft vervaardigd.
De rechtbank acht niet bewezen wat aan verdachte meer of anders is ten laste gelegd, zodat zij hem daarvan zal vrijspreken.
De rechtbank heeft de in de tenlastelegging voorkomende taal- en/of schrijffouten verbeterd in de bewezenverklaring. De verdachte is daardoor niet geschaad in de verdediging.

5.De strafbaarheid van het bewezenverklaarde

Het bewezenverklaarde is strafbaar gesteld in artikel 139f van het Wetboek van Strafrecht (Sr). Er zijn geen feiten of omstandigheden aannemelijk geworden die de strafbaarheid van het feit uitsluiten. Het bewezenverklaarde levert op:
het misdrijf: gebruik maken van een technisch hulpmiddel waarvan de aanwezigheid niet op duidelijke wijze kenbaar is gemaakt, opzettelijk en wederrechtelijk van een persoon, aanwezig in een woning of op een andere niet voor publiek toegankelijke plaats, een afbeelding vervaardigen, meermalen gepleegd.

6.De strafbaarheid van verdachte

Er zijn geen feiten of omstandigheden aannemelijk geworden die de strafbaarheid van verdachte uitsluiten. De rechtbank oordeelt daarom dat verdachte strafbaar is voor het bewezenverklaarde feit.

7.De op te leggen straf of maatregel

7.1
De vordering van de officier van justitie
De officier van justitie heeft gevorderd dat verdachte voor het tenlastegelegde wordt veroordeeld tot een taakstraf voor de duur van 100 uren subsidiair 50 dagen hechtenis.
7.2
Het standpunt van de verdediging
De raadsvrouw heeft primair verzocht verdachte schuldig te verklaren zonder oplegging van straf. Subsidiair heeft de raadsvrouw verzocht verdachte een voorwaardelijke taakstraf op te leggen.
7.3
De gronden voor een straf of maatregel
Bij de strafoplegging houdt de rechtbank rekening met de aard en de ernst van het gepleegde feit, de omstandigheden waaronder dit is begaan en de persoon van verdachte zoals die uit het dossier en tijdens de behandeling ter terechtzitting naar voren zijn gekomen. De rechtbank acht daarbij in het bijzonder het volgende van belang.
Ernst van het feit
Verdachte heeft zich gedurende een periode van twee maanden schuldig gemaakt aan het heimelijk filmen van bezoekers aan een privé sauna en wellness die verdachte verhuurde. Verdachte heeft verborgen camera’s geplaatst in een kast en/of het plafond. Daarnaast had verdachte klokcamera’s in de ruimte geplaatst waarmee hij opnames kon maken. De camera’s waren onder andere gericht op het bed. Op de beelden zijn naakte bezoekers en seksuele activiteiten te zien, die heimelijk door verdachte zijn gefilmd.
De slachtoffers waanden zich veilig en gingen er niet vanuit dat ze gefilmd werden. Verdachte heeft met deze handelswijze een ernstige inbreuk gemaakt op de privacy van de slachtoffers. Door zijn handelen heeft verdachte, zoals blijkt uit de aangiftes en de schriftelijke slachtofferverklaring van [slachtoffer 3], gevoelens van schaamte en onveiligheid bij de slachtoffers veroorzaakt. De ervaring leert dat slachtoffers in dergelijke zaken nog lange tijd gevoelens van onrust en angst ondervinden. De rechtbank rekent dit verdachte aan.
De persoon van verdachte
De rechtbank heeft acht geslagen op een uittreksel uit de justitiële documentatie betreffende verdachte van 16 oktober 2023. Hieruit blijkt dat verdachte niet eerder is veroordeeld voor een soortgelijk strafbaar feit.
Ook heeft de rechtbank kennis genomen van het reclasseringsadvies van 29 november 2022. De reclassering heeft geconcludeerd dat het recidiverisico als laag kan worden ingeschat. Verdachte heeft de wellnessruimte niet meer in zijn bezit en heeft veel last gehad van zijn gedrag. De reclassering heeft geadviseerd een straf op te leggen zonder bijzondere voorwaarden.
Verdachte is door de onderhavige strafzaak en de media-aandacht die daarmee gemoeid ging een groot deel van zijn sociale contacten, waaronder familieleden, kwijtgeraakt. Ook heeft verdachte zijn huis moeten verkopen omdat zijn dorpsgenoten bekend waren met de verdenking en hij naar eigen zeggen van de gemeenschap werd uitgesloten. Deze omstandigheden dienen naar het oordeel van de rechtbank in matigende zin invloed te hebben op de op te leggen straf.
Redelijke termijn
De rechtbank is van oordeel dat het recht van verdachte op een berechting binnen een redelijke termijn als bedoeld in artikel 6, eerste lid, van het Europees Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens en de fundamentele vrijheden is overschreden en dat deze overschrijding verdisconteerd moet worden in de strafoplegging.
De Hoge Raad heeft in zijn uitleg van de redelijke termijn als uitgangspunt genomen dat de behandeling van een zaak in eerste aanleg dient te zijn afgerond met een eindvonnis binnen twee jaar nadat de redelijke termijn is aangevangen.
De redelijke termijn is in dit geval aangevangen op het moment waarop verdachte door de politie als verdachte is aangehouden en verhoord, te weten op 8 juni 2021. De termijn is derhalve met vijf maanden overschreden, zonder dat de verdediging hiervan enig verwijt is te maken. De rechtbank is van oordeel dat deze overschrijding matiging van de op te leggen straf tot gevolg moet hebben.
De op te leggen straf
Alles afwegende is de rechtbank van oordeel dat passend en geboden is aan verdachte op te leggen een taakstraf van 80 uren, te vervangen door 40 dagen hechtenis.
7.4
De inbeslaggenomen voorwerpen
De officier van justitie heeft gevorderd en de rechtbank is van oordeel dat de op de beslaglijst vermelde wifi camera’s (2) en de wekkerradio’s (2) moeten worden verbeurdverklaard, omdat het voorwerpen betreffen met betrekking tot welke het feit is begaan.

8.De schade van benadeelden

8.1
De vordering van de benadeelde partijen
[slachtoffer 3] heeft zich als benadeelde partij gevoegd in dit strafproces. De benadeelde partij vordert verdachte te veroordelen om schadevergoeding te betalen tot een totaalbedrag van
€ 1.199,57, te vermeerderen met de wettelijke rente vanaf het moment waarop de schade is ontstaan. De gevorderde materiële schade bestaat uit de volgende posten:
- opnemen verlofuren € 20,43;
- kleding en aangeschafte lingerie € 67,68;
- kosten geboekte wellnessruimte € 89,00;
- reiskosten doen van aangifte € 22,46.
Ter vergoeding van immateriële schade wordt een bedrag van € 1.000,-- gevorderd.
[slachtoffer 4] heeft zich als benadeelde partij gevoegd in dit strafproces. De benadeelde partij vordert verdachte te veroordelen om schadevergoeding te betalen tot een totaalbedrag van € 1.020,43, te vermeerderen met de wettelijke rente vanaf het moment waarop de schade is ontstaan. De gevorderde materiële schade bestaat uit de volgende post:
- opnemen verlofuren € 20,43.
Ter vergoeding van immateriële schade wordt een bedrag van € 1.000,-- gevorderd.
[slachtoffer 1] heeft zich als benadeelde partij gevoegd in dit strafproces. De benadeelde partij vordert verdachte te veroordelen om schadevergoeding te betalen tot een totaalbedrag van € 1.185,21, te vermeerderen met de wettelijke rente vanaf het moment waarop de schade is ontstaan. De gevorderde materiële schade bestaat uit de volgende posten:
- opnemen verlofuren € 54,48;
- kosten geboekte wellnessruimte € 119,00;
- parkeren politiebureau Oldenzaal € 4,40;
- reiskosten doen van aangifte € 7,33.
Ter vergoeding van immateriële schade wordt een bedrag van € 1.000,-- gevorderd.
[slachtoffer 2] heeft zich als benadeelde partij gevoegd in dit strafproces. De benadeelde partij vordert verdachte te veroordelen om schadevergoeding te betalen tot een totaalbedrag van € 1.000,--, te vermeerderen met de wettelijke rente vanaf het moment waarop de schade is ontstaan. Ter vergoeding van immateriële schade wordt een bedrag van € 1.000,-- gevorderd.
8.2
Het standpunt van de officier van justitie
De officier van justitie heeft gevorderd dat de vorderingen in zijn geheel kunnen worden toegewezen, te vermeerderen met de wettelijke rente en de schadevergoedingsmaatregel.
8.3
Het standpunt van de verdediging
De raadsvrouw heeft primair bepleit dat de vorderingen ten aanzien van de immateriële schade dienen te worden afgewezen dan wel niet-ontvankelijk dienen te worden verklaard, omdat niet is voldaan aan de objectieve maatstaven die gelden voor toewijzing van die schadevordering op basis van de aard en de ernst van de normschending.
Subsidiair heeft de raadsvrouw verzocht de vorderingen ten aanzien van de immateriële schade aanzienlijk te matigen.
Ten aanzien van de materiële schade heeft de raadsvrouw opgemerkt dat de kosten in verband met de verlofuren onvoldoende zijn onderbouwd. De gevorderde schade van de lingerie staat in een te verwijderd verband en komt niet voor vergoeding in aanmerking.
8.4
Het oordeel van de rechtbank
Materiële schade
- reiskosten, parkeerkosten en verlofuren
De rechtbank is van oordeel dat tussen de schadeposten opnemen van verlofuren, parkeerkosten politiebureau en reiskosten naar het politiebureau ten behoeve van de aangifte van het bewezen verklaarde handelen onvoldoende verband bestaat om deze schade als rechtstreekse schade aan te merken, nu niet is gesteld of gebleken dat deze kosten gemaakt zijn voor het vaststellen van aansprakelijkheid of schade, zoals bedoeld in artikel 6:96, lid 2, onder b, BW. Een aangifte strekt ertoe strafrechtelijke opsporing en vervolging van de dader te bewerkstelligen. De enkele omstandigheid dat een eventuele daarop volgende strafrechtelijke veroordeling de grondslag kan bieden voor schadevergoeding (en dit vaak mededoelstelling van het slachtoffer is), maakt niet dat zonder meer gesteld kan worden dat die reiskosten, parkeerkosten en opgenomen verlofuren met dat doel zijn gemaakt. De rechtbank zal de vordering van de benadeelde partijen ten aanzien van deze schadeposten afwijzen.
-
aangeschafte kleding en lingerie en kosten boeken wellnessruimte
De gevorderde schadeposten die verband houden met de aangeschafte kleding en het boeken van de wellnessruimte moeten naar het oordeel van de rechtbank niet-ontvankelijk worden verklaard, nu niet kan worden vastgesteld dat voor dat deel sprake is van rechtstreekse schade. De rechtbank zal de benadeelde partijen voor deze schadepost in de vordering niet-ontvankelijk verklaren.
Immateriële schade
Over de vordering tot vergoeding van immateriële schade overweegt de rechtbank het volgende. Van de in artikel 6:106 BW bedoelde aantasting in de persoon ‘op andere wijze’ – zoals de benadeelde partijen stellen dat hier aan de orde is – is in ieder geval sprake als de benadeelde geestelijk letsel heeft opgelopen. Daartoe dienen concrete gegevens worden aangevoerd, zoals een medische verklaring, waaruit kan worden afgeleid dat in verband met de omstandigheden van het geval psychische schade is ontstaan. Dergelijke gegevens zijn door of namens de benadeelde niet in het geding gebracht.
Maar ook als het bestaan van geestelijk letsel in voornoemde zin niet kan worden aangenomen is niet uit te sluiten dat de aard en de ernst van de normschending meebrengen dat van de hierboven genoemde aantasting in de persoon ‘op andere wijze’ sprake is. In een dergelijk geval zal degene die zich hierop beroept de aantasting in zijn persoon met concrete gegevens moeten onderbouwen. Dat is alleen anders als de aard en de ernst van de normschending meebrengen dat de nadelige gevolgen daarvan voor de benadeelde zo voor de hand liggen dat een aantasting in de persoon kan worden aangenomen.
De rechtbank stelt vast dat door geen van de benadeelde partijen feitelijk is onderbouwd waaruit blijkt van de aantasting in de persoon. Naar het oordeel van de rechtbank is geen sprake van de situatie dat de aard en ernst van de normschending meebrengen dat de nadelige gevolgen daarvan voor de benadeelde zo voor de hand liggen dat een aantasting van de persoon kan worden aangenomen. De rechtbank stelt vast dat in dit geval is nagelaten de immateriële schade voldoende te onderbouwen, terwijl deze gemotiveerd is weersproken. Hierdoor is deze, gemotiveerd betwiste, schade onvoldoende komen vast te staan.
Het in de gelegenheid stellen van de benadeelde partijen om de immateriële schade alsnog nader te onderbouwen levert een onevenredige belasting van het strafgeding op. De rechtbank zal de benadeelde partijen die gelegenheid niet bieden. De rechtbank zal de benadeelde partijen daarom in dit deel van de vordering niet-ontvankelijk verklaren en bepalen dat de benadeelde partijen de vordering in zoverre slechts bij de burgerlijke rechter kan aanbrengen.
Conclusie
De rechtbank is van oordeel dat de vorderingen van de benadeelde partijen in hun geheel niet-ontvankelijk moeten worden verklaard.

9.De toegepaste wettelijke voorschriften

De hierna te nemen beslissing berust op de hiervoor genoemde wetsartikelen. Daarnaast berust deze beslissing op de artikelen 9, 22c, 22d, 33 en 33a Sr.

10.De beslissing

De rechtbank:
bewezenverklaring
- verklaart bewezen dat verdachte het ten laste gelegde heeft begaan, zoals hierboven omschreven;
- verklaart niet bewezen wat aan verdachte meer of anders is ten laste gelegd en spreekt hem daarvan vrij;
strafbaarheid feit
- verklaart het bewezen verklaarde strafbaar;
- verklaart dat het bewezen verklaarde het volgende strafbare feit oplevert:
het misdrijf: gebruik maken van een technisch hulpmiddel waarvan de aanwezigheid niet op duidelijke wijze kenbaar is gemaakt, opzettelijk en wederrechtelijk van een persoon, aanwezig in een woning of op een andere niet voor publiek toegankelijke plaats, een afbeelding vervaardigen, meermalen gepleegd;
strafbaarheid verdachte
- verklaart verdachte strafbaar voor het bewezen verklaarde;
straf
- veroordeelt de verdachte tot een
taakstraf, bestaande uit het verrichten van onbetaalde arbeid voor de duur van
80 (tachtig) uren;
- beveelt, voor het geval dat de verdachte de taakstraf niet naar behoren verricht, dat
vervangende hechteniszal worden toegepast voor de duur van
40 (veertig) dagen;
schadevergoeding
- bepaalt dat de benadeelde partijen [slachtoffer 1], [slachtoffer 2], [slachtoffer 3] en [slachtoffer 4] voor de schadeposten aangeschafte kleding en lingerie en kosten boeken wellnessruimte niet-ontvankelijk zijn in de vordering, en dat de benadeelde partijen de vordering slechts bij de burgerlijke rechter kunnen aanbrengen.
- wijst de vordering van de benadeelde partijen ten aanzien van de schadeposten reiskosten, parkeerkosten en verlofuren af;
de in beslag genomen voorwerpen
- verklaart verbeurd de in beslag genomen voorwerpen, te weten de op de beslaglijst genoemde voorwerpen onder de nummers 1 t/m 4.
Dit vonnis is gewezen door mr. R.G.J. Gehring, voorzitter, mr. B.T.C. Jordaans en
mr. M.A.H. Heijink, rechters, in tegenwoordigheid van M.M. Greven-Diepenmaat, griffier, en is in het openbaar uitgesproken op 28 november 2023.
Bijlage bewijsmiddelen
Leeswijzer
Deze bijlage maakt deel uit van het vonnis en bevat de bewijsmiddelen.
Wanneer hierna wordt verwezen naar dossierpagina’s, zijn dit pagina’s uit het dossier van politie eenheid Oost-Nederland met nummer PL0600-2021423152. Tenzij hieronder anders wordt vermeld, wordt steeds verwezen naar pagina’s van een in de wettelijke vorm, door daartoe bevoegde personen, opgemaakt proces-verbaal.
1.
Het proces-verbaal van aangifte van [slachtoffer 1] mede namens [slachtoffer 2] van 16 maart 2021, met bijlagen, zakelijk weergegeven, inhoudende op pagina’s 21 - 36:
Op 15 maart 2021 ben ik met mijn vriend naar privé sauna [bedrijf] in [plaats] geweest. De eigenaar, een zeker [verdachte], gaf ons een rondleiding. [verdachte] liet ons een digitale tijdklokje zien die op een plankje in de saunaruimte stond. Boven in de slaapkamer stond een zelfde klokje. [verdachte] vertelde ons dat wij hiermee de tijd in de gaten konden houden. Mijn vriend keek wat rond in de ruimte en pakte het wekkertje. Het wekkertje keek met de voorzijde op het bed. Mijn vriend zag toen dat er aan de achterzijde zwart plakband op het wekkertje zat. Dit plakband heeft hij eraf getrokken en kwam tot de ontdekking dat er een SD kaartje in het wekkertje zat. Wij zagen dat er een camera in het klokje zat. Wij zijn naar huis gegaan en hebben de beelden die op de SD kaarten stonden bekeken. Wij stonden naakt op de beelden. Op de beelden zijn tientallen stelletjes te zien die gefilmd zijn in de sauna en in de slaapkamer.
2.
Het proces-verbaal van verhoor getuige [slachtoffer 2] van 17 maart 2021, zakelijk weergegeven, inhoudende op pagina’s 37 - 38:
Op 15 maart 2021 ben ik met mijn vriendin [slachtoffer 1] naar privé sauna [bedrijf] in [plaats] geweest. Ik zag dat in het klokje een camera zat met SD kaart. Thuis hebben wij de beelden die op de SD kaarten stonden bekeken. Wij stonden inderdaad naakt op de beelden. Het gaat hierbij om een 4K wifi remote vision camera wake-up met bewegingsdetector. In de beschrijving staat, spion camera wekker terwijl de spion wekker filmt kunnen de beelden live worden bekeken op een computer of smartphone.
3.
Het proces-verbaal van aangifte van [slachtoffer 3] van 24 juni 2021, met bijlagen, zakelijk weergegeven, inhoudende op pagina’s 193 -198:
Op 24 januari 2021 ben ik samen met mijn man ([slachtoffer 4]) naar de sauna aan de [adres] in [plaats] geweest. Op 11 juni 2021 las ik een artikel op internet over heimelijk filmen in sauna. Ik zag dat het ging om een sauna in [plaats]. Ik heb contact gehad met de politie en ik heb gevraagd of ik ook op de beelden stond. Dit werd bevestigd.
4.
Een aanvullend proces-verbaal van bevindingen van [verbalisant 1] van 12 januari 2022, zakelijk weergegeven:
Naar aanleiding van het persbericht in de krant heeft [slachtoffer 3] zich op 11 juni 2021 telefonisch bij de politie gemeld. [slachtoffer 3] gaf door dat zij en haar man op 24 januari 2021 tussen 13:00 uur en 15:00 uur de sauna in [plaats] hadden geboekt.
Ik verbalisant hoorde van de collega van de afdeling Team Digitale Ondersteuning dat er op 24 januari 2021 tussen 13:00 uur en 15:00 uur een vrouw en een man naakt op beeld stonden die aan de beschrijving voldeden. Ik verbalisant heb vervolgens telefonisch contact opgenomen met [slachtoffer 3] en heb haar doorgegeven dat zij en haar man op beeld stonden.
5.
Het proces-verbaal van bevindingen van verbalisant [verbalisant 2] van 26 maart 2021, zakelijk weergegeven, inhoudende op pagina’s 64 - 65:
Tijdens een doorzoeking aan de [adres] in [plaats] zag ik in de woonkamer een grote kast staan. In deze kast zat een verborgen plank. De voorwerpen die op de plank lagen betroffen een aantal ronde voorwerpen. Van de aanwezige collega's van de digitale recherche, hoorde ik dat de ronde voorwerpen, camera’s betroffen.
6.
Het proces-verbaal van bevindingen van verbalisant [verbalisant 3] van 16 juni 2021, met bijlagen, zakelijk weergegeven, inhoudende op pagina’s 70 - 94:
Tijdens de doorzoeking van de woning aan de [adres] in [plaats], zag ik verbalisant, dat in de deur van de inloopkast een rond gat was geboord. lk, verbalisant, liep de inloopkast in en zag, dat dit gat werd afgedekt door een spiegel aan de zijde van de slaapkamer. Door mij, verbalisant, zijn de inbeslaggenomen camera's erbij gepakt. Beide camera's pasten precies in het gat. Ik, verbalisant, zag, vanuit dit gat, dat ik, verbalisant, zicht had op het bed.
In de ruimte van de sauna en de douche was een kast met twee deuren geplaatst. Ik, verbalisant, zag, dat in de deur een gat was geboord en de spiegel door dit gat zichtbaar was. Door mij, verbalisant, is wederom de inbeslaggenomen camera in het gat aangebracht, ik zag, dat de camera’s precies pasten in dit gat. De camera in deze ruimte was gericht op de douchecabine en sauna.
7.
Het proces-verbaal veiligstellen en onderzoek aan gegevens, van verbalisant [verbalisant 4], van 31 augustus 2021, zakelijk weergegeven, inhoudende op pagina’s 102 - 103:
Aan mij, verbalisant, werd een telefoon een Apple iPhone 7 voor onderzoek ter beschikking gesteld. lk zag een app in de lijst met als titel "HDLivecam". Mij is bekend dat deze app gebruikt kan worden om slimme camera's in te stellen, live weergave en terugkijk mogelijkheid. Ik zag dat op 18 maart 2021 om 15:55:48 de app HDLivecam verwijderd was. Tevens zag ik dat de app "Tuya Smartlife" 4 seconden later, op 18 maart 2021 om 15:55:52 verwijderd was. Ik zag dat dit een applicatie is waar slimme apparaten bediend mee kunnen worden, waaronder ook slimme camera's. Ik zag dat op 18 maart 2021 om 15:47:57 uur gezocht is op: "stiekem filmen mag dat".
8.
Het proces-verbaal van bevindingen van verbalisant [verbalisant 5] van 17 september 2021, met bijlagen, zakelijk weergegeven, inhoudende op pagina’s 144 – 160:
De bestanden die ik bekeken en geanalyseerd heb zijn afkomstig van de navolgende
inbeslaggenomen goederen:
SD -kaart, goednummer [nummer 1];
SD -kaart, goednummer [nummer 2].
Uit de beelden heb ik kunnen opmaken dat verdachte zelf zijn camera heeft ingesteld. Op verschillende fragmenten is te zien dat [verdachte] voor de camera staat met zijn mobiele telefoon in zijn handen. Hierbij wordt de datum en tijd aangepast.
De bestanden na blz. 2 van de bijlage betreffen camerabeelden van de saunaruimte of
Slaapkamerruimte. Bij de analyse van de beelden vond ik camerabeelden van [slachtoffer 1] en haar vriend [slachtoffer 2] als stel 7 op bestand: [bestandsnaam].
In het totaal heb ik meerdere verschillende stellen (man/vrouw) gezien welke naakt
seksuele activiteiten uitoefenen in de sauna/de whirlpool of in de slaapkamer op bed.
9.
Het proces-verbaal van bevindingen van verbalisant [verbalisant 6] van 24 augustus 2021, met bijlagen, zakelijk weergegeven, inhoudende op pagina’s 173 – 180:
Bij de doorzoeking is onder andere een computer in beslag genomen. De gegevensdrager uit deze computer is door mij veiliggesteld en de overgenomen gegevens zijn door mij onderzocht.
Op 25-01-2021 is er bij bol.com gezocht op:
• 'spy'
• 'spy camera wifi met app'
De laatste productpagina die op dat moment bezocht is, is die van een Wifi verborgen camera digitale wekker, die vervolgens is besteld.
Op 27-01-2021 is er bij bol.com gezocht op:
• 'spy wekker camera'
Daarna is er doorgeklikt naar twee productpagina's. De tweede productpagina die bezocht is, is van dezelfde Wifi verborgen camera digitale wekker als die op 25-01-2021 bezocht was, en die is vervolgens besteld.
Ik heb de URL van de productpagina van de Wifi verborgen camera digitale wekker zoals ik die zag in de internetbrowsergeschiedenis van 25-01-2021 en 27-01-2021 gekopieerd en de pagina bekeken op internet. De wekker op de productpagina die ik toen zag lijkt dezelfde te zijn als de in beslag genomen wekkers.
10.
Het proces-verbaal van bevindingen van bevindingen van [verbalisant 6] van 16 juli 2021, met bijlagen, zakelijk weergegeven, inhoudende op pagina’s 181 – 188:
Ik heb tekeningen gemaakt van de benedenverdieping en bovenverdieping van de wellness en daarop aangegeven wat gezien de camerabeelden de meest aannemelijke posities zijn van waar de gevonden beelden gemaakt zijn.
[Afbeelding][Afbeelding]
P2 en P5: Het is zeer aannemelijk dat deze beelden gemaakt zijn door een witte ronde camera en dat die camera uit het zicht geplaatst was achter de spiegel.
P3: Het is zeer aannemelijk dat deze beelden gemaakt zijn door een witte ronde camera via een gat bovenin het plafond van de saunacabine.
P6: Ik zie op de beelden dat de camera op een hoge positie geplaatst was en het bed centraal in beeld stond. Op deze positie heb ik tijdens de doorzoeking een rookmelder zien hangen aan de muur. Op dezelfde plek heb ik ook een gat in de muur zien zitten.
11.
Het proces-verbaal van verhoor verdachte van 8 juni 2021, zakelijk weergegeven, inhoudende op pagina’s 212, 216, 218:
De camera is onder andere voor mijn veiligheid, ik heb daarnaast een vrij seksleven en ik maak daar soms met gelijkgestemden camerabeelden van. Deze mensen zijn op de hoogte van het feit dat ze gefilmd worden.
V: Dus als we je goed begrijpen heb je nooit beelden gezien of bekeken waar saunabezoekers op stonden?
A: Jawel, ik heb een keer gezien dat hij weer op opnemen stond. Ik dacht toen dat hij op
inbreekstand stond en automatisch opnam. lk heb de beelden toen verwijderd. Ik heb hem toen teruggezet naar de standby functie. Dat betekent dat hij aangaat als hij beweging detecteert.