8.De beslissing
- verklaart bewezen dat verdachte het onder 1 primair en 2 ten laste gelegde heeft begaan, zoals hierboven omschreven;
- verklaart niet bewezen wat aan verdachte meer of anders is ten laste gelegd en spreekt hem daarvan vrij;
- verklaart het bewezen verklaarde strafbaar;
- verklaart dat het bewezen verklaarde de volgende strafbare feiten oplevert:
feit 1 primair,het misdrijf: medeplegen van het in de uitoefening van een beroep of bedrijf opzettelijk handelen in strijd met een in artikel 3 onder B van de Opiumwet gegeven verbod, terwijl het feit betrekking heeft op een grote hoeveelheid van het middel;
feit 2,het misdrijf: diefstal waarbij de schuldige het goed onder zijn bereik heeft gebracht door middel van verbreking;
- verklaart verdachte strafbaar voor het onder 1 primair en 2 bewezen verklaarde;
- veroordeelt verdachte tot een
gevangenisstrafvoor de duur van
3 (drie) maanden;
- bepaalt dat deze gevangenisstraf
in zijn geheel niet ten uitvoer zal worden gelegd, tenzij de rechter later anders mocht gelasten. De rechter kan de tenuitvoerlegging gelasten indien de verdachte voor het einde van de
proeftijd van 2 (twee) jarende navolgende algemene voorwaarde niet is nagekomen:
- stelt als
algemene voorwaardedat de verdachte zich voor het einde van de proeftijd niet schuldig maakt aan een strafbaar feit;
- veroordeelt de verdachte tot een
taakstraf, bestaande uit het verrichten van onbetaalde arbeid voor de duur van
200 (tweehonderd) uren;
- beveelt, voor het geval dat de verdachte de taakstraf niet naar behoren verricht, dat
vervangende hechteniszal worden toegepast voor de duur van
100 (honderd) dagen;
- beveelt dat de tijd die de verdachte vóór de tenuitvoerlegging van deze uitspraak in verzekering heeft doorgebracht, bij de uitvoering van de taakstraf in mindering wordt gebracht, waarbij als maatstaf geldt dat voor de eerste zestig dagen doorgebracht in verzekering, twee uren en voor de resterende dagen één uur per dag aftrek plaatsvindt.
Dit vonnis is gewezen door mr. B.T.C. Jordaans, voorzitter, mr. M.A.H. Heijink en
mr. P.M.F. Schreurs, rechters, in tegenwoordigheid van mr. W.H. Bomans-Weekhout, griffier, en is in het openbaar uitgesproken op 3 oktober 2023.
Buiten staat
Mr. P.M.F. Schreurs is niet in de gelegenheid dit vonnis mede te ondertekenen.
Leeswijzer
Deze bijlage maakt deel uit van het vonnis en bevat de bewijsmiddelen.
Wanneer hierna wordt verwezen naar dossierpagina’s, zijn dit pagina’s uit het dossier van politie eenheid Oost-Nederland met nummer PL0600-2021404994 van 4 oktober 2022. Tenzij hieronder anders wordt vermeld, wordt steeds verwezen naar pagina’s van een in de wettelijke vorm, door daartoe bevoegde personen, opgemaakt proces-verbaal.
1. Het proces-verbaal aantreffen hennepkwekerij van 23 oktober 2021 opgemaakt door [verbalisant 1] en [verbalisant 2] , voor zover inhoudende, zakelijk weergegeven (pagina’s 7 tot en met 9):
Een onderzoek op het [adres 2] .
Het bleek dat op genoemd adres een hennepkwekerij aanwezig was, waarvan de planten kennelijk deels waren geoogst. Het perceel betreft een bedrijfspand, namelijk: Autobedrijf met verschillende ruimtes. In een hal waren twee ruimtes gemaakt doormiddel van isolatiewanden.
Na het binnentreden zagen wij het volgende:
- Diefstal stroom vanuit de meterkast
- Hennepresten droogruimte.
Kweekruimte 1
Na het binnentreden zagen wij het volgende: Een in werking zijnde kwekerij met 640 oogstrijpe planten. In totaal stonden er 640 hennepplanten.
Kweekruimte 2
Na het binnentreden zagen wij het volgende: Volledig geoogste kweekruimte met daarin
nog deels hangende drogende hennepplanten. Gezien indeling kweekruimte, identiek aan kweekruimte 1. In totaal stonden er 467 hennepplanten.
Wij constateerden, gezien de waargenomen uiterlijke kenmerken, kleur en vorm, en daarnaast de herkenbare geur, dat de aangetroffen planten hennepplanten waren.
De elektriciteitsvoorziening van de hennepkwekerij is onderzocht door een fraude-inspecteur bij de netbeheerder Enexis, in onze aanwezigheid. Hierbij werd geconstateerd dat de elektriciteitsvoorziening ten behoeve van de hennepkwekerij illegaal werd afgenomen.
2. Het proces-verbaal aanhouding verdachte [verdachte] van 27 augustus 2021, voor zover inhoudende, zakelijk weergegeven (pagina’s 195 en 196):
De fraude-inspecteur gaf bij het zien van de meterkast aan dat er diefstal van de stroom plaats vond doordat er een extra kabel voor de meter was aangelegd. Ik heb deze kabel gevolgd. Deze liep door meerdere ruimtes en door het bedrijf van [verdachte] . Ik zag dat deze verdween door een muur naar een ruimte van het pand waar [verdachte] ons nog geen toegang toe had verschaft.
Ik zag samen met collega [verbalisant 3] dat er een witte softboard tegen de muur stond achter een aanhanger gelijk na de ingang van de garage aan de linkerzijde. Achter dit softboard vonden wij een deur met een schuifslot te openen vanuit het garagebedrijf. Achter deze deur zag ik een lege kantoorruimte waarin zich weer een witte deur betrof naar een ruimte waar ik van vermoedde dat hier de kabel vanuit de meterkast naar toe liep.
Ik zag dat er een hoge wand met lege opgestapelde dozen stond. Ik zag dat achter deze dozen een compleet afgetimmerde ruimte met isolatiewanden aanwezig was. Mij is ambtshalve bekend dat dit veelal wordt gebruikt voor de aanleg van hennepkwekerijen. Ik zag verder een stellage met hierin meerdere goederen bruikbaar voor de vervaardiging van softdrugs. Ik liep naar het einde van de ruimte en kon zo toegang verschaffen tot de inpandig gebouwde geïsoleerde ruimte. Ik zag dat in deze ruimte twee ruimtes waren opgezet. Ik zag dat in één ruimte (1) een in werking zijnde hennepkwekerij aanwezig was met oogstrijpe planten. In de andere ruimte (2) trof ik een ruimte waarin hennepplanten waren gekweekt, deze waren nu aan touwen opgespannen om te drogen.
3. Het proces-verbaal van bevindingen, met fotobijlage, van 31 augustus 2021 opgemaakt door [verbalisant 4] , voor zover inhoudende, zakelijk weergegeven (pagina’s 83 tot en met 85, 104, 110 en 116):
“De verdachte opende met sleutels welke hij uit het Kantoor pakte voor ons de volgende deuren:
1: Deur tussen hal garage [verdachte] en hal 2.
2: Deur tussen hal 2 en gang voor droogruimte.
3: Deur tussen gang voor droogruimte en droogruimte.
4. Deur tussen hal 2 en Hoefsmit ruimte 1.
Nadat verdachte ons had geleid naar de droogruimte troffen wij hier hennepresten aan op knipstoel en luchtontvochtiger. In Hoefsmit ruimte 2 constateerde ik samen met de fraude inspecteur van Enexis dat er diefstal stroom plaats vond. Ik zag dat er een ongeverfde kabel voor de meter was aangesloten en dat deze via het plafond weg liep.
Collega [verbalisant 3] trof een losstaande wit geschilderde plaat welke voor een deur stond achter de aanhanger. Deze deur gaf toegang tot de hal. De deur achter de witte plaat was afgesloten middels een schuifslot welke alleen te openen was vanaf de zijde van Hal garage [verdachte] . Via de hal kwam ik uit in een ogenschijnlijk volstaande hal. In deze ruimte waren twee deuren naar de voorzijde van het pand. Deze deur was slotvast afgesloten en draaide naar buiten. Om bij het handvat van de deur te komen moest een isolatiewand verplaatst worden.
Op 27 augustus 2021 om 10.45 nam ik een plastic handschoen aangetroffen op een krat in kweekruimte 2 in beslag ter waarheidsvinding.
Op 27 augustus 2021 om 10.55 uur nam ik ter waarheidsvinding een gasmasker
aangetroffen aan de wand in de gang voor de kweekruimtes in beslag.
Goederen:
PL0600-2021398670-2582210, kleding en schoeisel, handschoen, kleur groen, Nederland, bijzonderheden plastic handschoen
PL0600-2021398670-2582233, kleding en schoeisel, masker (Gasmasker), Nederland
4. Het proces-verbaal aanvraag benoeming deskundige biologisch sporenonderzoek van 10 mei 2022 opgemaakt door [verbalisant 5] , voor zover inhoudende, zakelijk weergegeven:
Op de plaats delict, [adres 2] , is onderzoek verricht. Hierbij zijn in het kader van de waarheidsvinding stukken van overtuiging veiliggesteld en in beslag genomen.
Sporendragers
Goednummer : PL0600-2021398670-2582210
SIN : AAPG6378NL
Object : Handschoen
Kleur : Groen
Bijzonderheden : Plastic handschoen
Goednummer : PL0600-2021398670-2582233
SIN : AAPG6377NL
Object : Masker (Gasmasker)
5. Het deskundigenrapport Forensisch DNA-onderzoek van The Maastricht Forensic Institute (TMFI) van 4 juli 2022, voor zover inhoudende, zakelijk weergegeven (pagina’s 244 tot en met 246):
Tabel 1 Ontvangen referentiemateriaal