8.De beslissing
- verklaart bewezen dat verdachte het subsidiair ten laste gelegde heeft begaan, zoals hierboven omschreven;
- verklaart niet bewezen wat aan verdachte meer of anders is ten laste gelegd en spreekt hem daarvan vrij;
- verklaart het bewezen verklaarde strafbaar;
- verklaart dat het bewezen verklaarde het volgende strafbare feit oplevert:
subsidiair het misdrijf:medeplegen van een poging tot zware mishandeling;
- verklaart verdachte strafbaar voor het subsidiair bewezen verklaarde;
- veroordeelt verdachte tot een
gevangenisstrafvoor de duur van
10 (tien) maanden;
- bepaalt dat van deze gevangenisstraf een gedeelte van
3 (drie) maanden niet ten uitvoer zal worden gelegd, tenzij de rechter later anders mocht gelasten. De rechter kan de tenuitvoerlegging gelasten indien de verdachte voor het einde van de
proeftijd van 3 jarende navolgende algemene voorwaarde niet is nagekomen:
- stelt als
algemene voorwaardedat de verdachte zich voor het einde van de proeftijd niet schuldig maakt aan een strafbaar feit;
De rechter kan de tenuitvoerlegging ook gelasten indien de verdachte gedurende de
proeftijd van 3 jarende navolgende bijzondere voorwaarden
niet is nagekomen:
- stelt als
bijzondere voorwaardendat verdachte:
- zich na het ingaan van de proeftijd meldt bij de reclassering. Verdachte blijft zich melden op afspraken met de reclassering, zo vaak en zolang de reclassering dat nodig vindt. Verdachte houdt zich aan de aanwijzingen van de reclassering en werkt mee aan huisbezoeken;
- actief deelneemt aan een gedragsinterventie die gericht is op verslaving en middelengebruik, indien de reclassering dit nodig acht. De reclassering bepaalt welke training het precies wordt. Verdachte houdt zich aan de afspraken en aanwijzingen van de trainer/begeleider;
- zich ambulant laat behandelen bij een forensische polikliniek te bepalen door de reclassering. De behandeling start zo spoedig mogelijk. De behandeling duurt de gehele proeftijd of zoveel korter als de reclassering nodig vindt. Verdachte houdt zich aan de huisregels en de aanwijzingen die de zorgverlener geeft voor de behandeling;
- draagt de reclassering op om toezicht te houden op de naleving van de voorwaarden en de verdachte ten behoeve daarvan te begeleiden;
daarbij gelden als voorwaarden van rechtswege dat de verdachte:
- ten behoeve van het vaststellen van zijn identiteit medewerking verleent aan het nemen van één of meer vingerafdrukken of een identiteitsbewijs als bedoeld in artikel 1 van de Wet op de identificatieplicht ter inzage aanbiedt;
- medewerking verleent aan het reclasseringstoezicht, bedoeld in artikel 14c, zesde lid, Sr, de medewerking aan huisbezoeken en het zich melden bij de reclassering zo vaak en zolang als de reclassering dit noodzakelijk acht daaronder begrepen;
- bepaalt dat de tijd die de verdachte voor de tenuitvoerlegging van deze uitspraak in verzekering en voorlopige hechtenis heeft doorgebracht, bij de uitvoering van de gevangenisstraf geheel in mindering zal worden gebracht;
opheffing bevel voorlopige hechtenis
- heft het bevel tot voorlopige hechtenis op met ingang van 30 september 2023.
Dit vonnis is gewezen door mr. B.T.C. Jordaans, voorzitter, mr. J. de Ruiter en mr. C.J. Sangers-de Jong, rechters, in tegenwoordigheid van mr. W.H. Bomans-Weekhout, griffier, en is in het openbaar uitgesproken op 21 september 2023.
Buiten staat
De griffier is niet in de gelegenheid dit vonnis mede te ondertekenen.
Leeswijzer
Deze bijlage maakt deel uit van het vonnis en bevat de bewijsmiddelen.
Wanneer hierna wordt verwezen naar dossierpagina’s, zijn dit pagina’s uit het dossier van politie eenheid Oost-Nederland met nummer PL0600-2023099418. Tenzij hieronder anders wordt vermeld, wordt steeds verwezen naar pagina’s van een in de wettelijke vorm, door daartoe bevoegde personen, opgemaakt proces-verbaal.
1. Het proces-verbaal van aangifte van [slachtoffer] van 5 maart 2023, voor zover inhoudende, zakelijk weergegeven (pagina’s 11 tot en met 14):
Omschrijving aangifte
Feit : Zware mishandeling
Plaats delict : [adres], binnen de gemeente
[gemeente]
Pleegdatum/tijd : Tussen zondag 5 maart 2023 om 13:01 uur en zondag 5 maart 2023
om 14:36 uur
Aangever
Achternaam : [slachtoffer]
Voornamen : [slachtoffer]
Geboren : [geboortedatum 2] 1979
Verklaring
“ Zaterdagavond heeft [medeverdachte] een deur ingetrapt op de eerste verdieping van het complex [locatie 2] aan de [adres], zodat ik daar in een appartement kon slapen. Vanmorgen word ik wakker van het geluid van een deur die open getrapt werd. De deur was wel dicht, maar niet echt op slot. Als je er flink tegen aan duwt of trapt, gaat deze zo open. Ik zag dat [verdachte], hij gebruikt ook de naam van zijn stiefvader [verdachte], naast mij zat op de bank. Ik hoorde hem zeggen: Word wakker, word wakker. Ook [medeverdachte] stond naast die [verdachte] in de kamer. Ik stond op één been mijn schoen aan te trekken en toen begonnen [medeverdachte] en [verdachte] met zijn tweeën op mij in te slaan. Allebei sloegen ze met kracht en met hun vuisten op mij in, op mijn hoofd, in mijn gezicht en op mijn romp. Ik werd een hoek ingeslagen. Ik kon niets terug doen, alleen mijn hoofd maar beschermen met mijn armen en handen. [verdachte] sloeg en trapte mij de hoek in.”
2. Het proces-verbaal van aanvullend verhoor aangever [slachtoffer] van 6 maart 2023, voor zover inhoudende, zakelijk weergegeven (pagina’s 25 tot en met 27):
“Hij is zelf, samen met [medeverdachte], naar mij toe gekomen om problemen te veroorzaken. Toen ik bezig was mijn schoenen aan te trekken begon [verdachte] mij direct te trappen.”
3. Het proces-verbaal van verhoor medeverdachte [medeverdachte] van 5 maart 2023, voor zover inhoudende, zakelijk weergegeven (pagina’s 119 en 122 tot en met 124):
“[slachtoffer] wilde slapen bij ons. Ik heb tegen hem gezegd dat hij in een kamer boven ons kon wonen/slapen. Ik kwam [verdachte] tegen en heb hem uitgenodigd om bij mij te komen chillen. Hij is de hele zondagochtend
[de rechtbank begrijpt: 5 maart 2023]bij mij geweest. Toen ben ik met [verdachte] naar boven gegaan. [verdachte] heeft [slachtoffer] wakker gemaakt. Hij springt uit het bed en hij wil weglopen. [verdachte] wilde [slachtoffer] slaan, maar raakt hem niet. Ik ben naar hem toegelopen. [slachtoffer] werd bang van [verdachte]. Ik zei: "Doe rustig. We komen in vrede”. Ik zag vlucht gedrag bij hem. Ik wilde hem slaan en miste ook. Ik sloeg nog een keer met mijn linker vuist op zijn hoofd en raakte hem nu wel.”
4. Het proces-verbaal van verhoor medeverdachte [medeverdachte] van 6 maart 2023, voor zover inhoudende, zakelijk weergegeven (pagina’s 125, 129 tot en met 132):
“Ik gaf [slachtoffer] een stomp op zijn hoofd. Ik miste hem. Ik gaf hem nogmaals een vuistslag en miste. Ik stompte [slachtoffer] met links met mijn vuist op zijn oog. [slachtoffer] rent de verkeerde kant op. Ik zie dat [verdachte] [slachtoffer] een vuistslag probeert te geven. Ik zag dat deze mis sloeg. Ik merkte toen dat het uit de hand begon te lopen. Door de paniek van [slachtoffer]. Ik zag dat [verdachte] [slachtoffer] nogmaals probeerde te slaan. Ik zag dat hij raak sloeg. [slachtoffer] is met de blote vuist gelsagen op zijn hoofd en nek. Ik mikte op zijn oog maar miste. Ik heb hem geslagen met de vuist tweemaal, 1 keer mis en 1 keer raak.
Ik sta met gebalde vuist tegenover [slachtoffer]. Voor mij is het wel klaar. Ik zie dan dat hij zijn spullen pakt van de tafel. Ik zie in een flits dat [slachtoffer] langs mij loopt, ik liet hem gaan. Ik rende achter hem aan. [verdachte] kwam achter mij aan. Ik heb [slachtoffer] geslagen met mijn linkerhand. Ik had drie ringen om mijn linkerhand.”
5. Een geschrift als bedoeld in artikel 344, eerste lid, onder 4 van het Wetboek van Strafvordering (Sv), betreffende de Forensisch geneeskundige Letselbeschrijving zonder benoeming als deskundige, opgemaakt door W. Duijst forensisch arts bij GGD IJsselland van 7 maart 2023, voor zover inhoudende, zakelijk weergegeven (pagina’s 35 tot en met 37):
Methode van onderzoek
Dit rapport betreft een letselbeschrijving op basis van foto's gemaakt op de spoedeisende hulp door de vriendin van [naam]. De foto's zijn op 05-03-2023 gemaakt.
Letselbeschrijving:
Naar aanleiding van toegestuurde foto's
Lichaamsdeel (uitwendig):
Foto's zijn aangeleverd door politie en gemaakt met eigen camera. Maatlat ontbreekt waardoor geschatte grootte kunnen afwijken van daadwerkelijke grootte. De kwaliteit van de foto's is matig.
Hoofd
3)Onder het linker ooglid tot het jukbeen bevindt zich een matig scherp begrensde, blauw/paarse huidverkleuring met zwellinq met een qeschatte grootte van circa 3,5x2cm.
6)Voor het linker oor bevindt zich een onscherp begrensde, grillig gevormde paars/rode huidverkleuring met aan de bovenzijde een huiddoorbreking met een geschatte totale grootte van circa 4x2,5cm.
7)De binnenzijde van de
[de rechtbank begrijpt: de oorschelp]is paars-blauw verkleurd en vertoont diverse zwellingen.
9)Op het rechter jukbeen overlopend naar de wang bevindt zich roze/rode onscherp begrensde, gezwollen huidverkleuring met aan de neuszijde een onscherp begrensde ovale huiddoorbreking met een doorsnede van circa 3cm.
Soort verwonding (beoordeling):
Uitwendiq:
Letsel1 en
11zijn huiddoorklievingen/wijkende wonden. Een huiddoorklieving kan zowel snijdend als stekend ontstaan door scherp-randige of puntige voorwerpen. Bij een snijwond is de lengte groter dan de wonddiepte en zijn de wondranden scherp zonder kneuzing of schaving. Bij een steekwond is de diepte groter dan de lengte.
Letsel 3, 6 en 7zijn bloeduitstortingen waarvan letsel 3 in combinatie met zwelling en letsel 7 deels met schaafletsel. Bloeduitstortingen ontstaan door de inwerking van stomp uitwendig geweld zoals slaan, schoppen, samendrukken of stoten.
Een zwelling is een onderhuidse ophoping van vocht of bloed. Zwelling kan optreden als gevolg van beschadiging van het weefsel onder de huid en kan ontstaan door de inwerking van stomp uitwendig geweld zoals slaan, schoppen of stoten.
Schaafletsel ontstaat door het schuren van de huid langs een ruw oppervlak of vice versa.
Letsel 9is een zwelling met mogelijke kneuzing van het jukbeen.
Een zwelling is een onderhuidse ophoping van vocht of bloed. Zwelling kan optreden als gevolg van beschadiging van het weefsel onder de huid en kan ontstaan door de inwerking van stomp uitwendig geweld zoals slaan, schoppen of stoten.
Een kneuzing is een beschadiging van onderhuids weefsel door stomp geweld, bijvoorbeeld door vallen of stoten. Hierdoor ontstaat er zwelling, welke weer voor pijnklachten zorgt. De huid blijft aan de oppervlakte meestal intact.