Uitspraak
RECHTBANK Overijssel
[bedrijf 1],
1.de besloten vennootschap [partij B 1],
2.2. de besloten vennootschap [partij B 2],
1.De procedure
2.Inleiding
3.De feiten
tunen. Dat bleek niet mogelijk.
4.Het geschil
in het geval dat de rechtbank tot het oordeel komt dat de overeenkomst tussen [partij B 1] en [partij A] is of wordt vernietigd c.q. ontbonden, veroordeling van [partij A] tot het teruggeven van de Nissan met kenteken [kenteken 1] met toebehoren, op straffe van een dwangsom, als ook tot het afnemen van de Nissan met kenteken [kenteken 2] en daarbij de medewerking te verlenen tot het overschrijven, op straffe van een dwangsom. Daarnaast vordert [partij B 1] dat zij zal worden bevrijdt van haar verplichting tot levering van de Nissan met kenteken [kenteken 2] indien [partij A] deze, nadat de maximale dwangsom is bereikt, nog niet heeft afgenomen. Ten slotte vordert [partij B 1] veroordeling van [partij A] in de proceskosten. Zij vordert dat de rechtbank haar vonnis uitvoerbaar bij voorraad zal verklaren.
5.De beoordeling
“andere toebehoren”. Nu dit door partijen niet nader is gespecificeerd, en om executiegeschillen te voorkomen, zal dit deel van de vordering worden afgewezen.
voorwaardelijkeeis van [partij B 1] niet als reconventionele vordering in de zin van voornoemd artikel kwalificeert, en [partij B 1] daarom ook bij akte van 12 april 2023 geen eisvermeerdering kon indienen, als dat tot gevolg zou hebben dat een
onvoorwaardelijkereconventionele eis onderwerp van geschil zou worden. De rechtbank verwerpt dit bezwaar. In haar conclusie van antwoord
heeft[partij B 1] een reconventionele vordering ingediend. Deze is onderhevig gemaakt aan de voorwaarde dat de rechtbank de vorderingen van [partij A] toewijst, maar dat maakt de vordering niet minder reconventioneel. [partij B 1] kon die vordering dan ook wijzigen of vermeerderen, net zoals dat bij een onvoorwaardelijk geformuleerde reconventionele vordering het geval zou zijn. Bij die latere wijziging/vermeerdering was [partij B 1] niet verplicht dezelfde voorwaarde op te nemen als voor de oorspronkelijke eis geldt. Het bezwaar van [partij A] wordt dus gepasseerd.