ECLI:NL:RBOVE:2023:2639

Rechtbank Overijssel

Datum uitspraak
11 juli 2023
Publicatiedatum
11 juli 2023
Zaaknummer
08.076693.23, 08.090332.23 en 08.074968.23 (gevoegd ttz) (P)
Instantie
Rechtbank Overijssel
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Strafrecht
Procedures
  • Eerste aanleg - meervoudig
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Meervoudige strafzaak tegen verdachte wegens diefstal en poging tot diefstal

Op 11 juli 2023 heeft de Rechtbank Overijssel uitspraak gedaan in een strafzaak tegen een verdachte die werd beschuldigd van meerdere diefstallen en een poging tot diefstal. De rechtbank heeft de verdachte veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier maanden. De zaak betreft drie verschillende parketnummers: 08.076693.23, 08.090332.23 en 08.074968.23. De verdachte werd beschuldigd van het stelen van een (lok)fiets van het merk Cortina, het proberen te stelen van goederen uit een woning in zorgcomplex De Vijverhof, en het stelen van een blikje drinken bij de Spar. De rechtbank heeft vastgesteld dat de verdachte op 18 maart 2023 in Kampen een lokfiets heeft gestolen, en op 16 maart 2023 heeft geprobeerd in te breken in een woning en een fietstas heeft gestolen. De rechtbank oordeelde dat de verdachte zich in een korte periode schuldig heeft gemaakt aan meerdere diefstallen, wat leidde tot de opgelegde gevangenisstraf. De rechtbank heeft ook de vordering van de benadeelde partij niet-ontvankelijk verklaard, omdat de schade onvoldoende was onderbouwd. De in beslag genomen voorwerpen, waaronder een tang en een tas, zijn verbeurd verklaard.

Uitspraak

RECHTBANK OVERIJSSEL

Team Strafrecht
Meervoudige kamer
Zittingsplaats Zwolle
Parketnummer: 08.076693.23, 08.090332.23 en 08.074968.23 (gevoegd ttz) (P)
Datum vonnis: 11 juli 2023
Verstekvonnis in de zaak van de officier van justitie tegen:
[verdachte],
geboren op [geboortedatum] 1980 in [geboorteplaats] ,
zonder bekende woon- of verblijfplaats.

1.Het onderzoek op de terechtzitting

Dit vonnis is gewezen naar aanleiding van het onderzoek op de openbare terechtzitting van 27 juni 2023.
De rechtbank heeft kennis genomen van de vordering van de officier van justitie
mr. L. de Vroome.
Als raadslieden van verdachte zijn ter zitting aanwezig mr. M.K. Bulthuis, advocaat in Groningen voor de zaak onder parketnummer 08. 076693.23 en mr. S.M. Carabain-Klomp, advocaat in IJhorst voor de zaken onder parketnummer 08.090332.23 en 08.074968.23.
De raadslieden zijn niet gemachtigd om namens verdachte ter zitting het woord te voeren.

2.De tenlastelegging

De verdenking komt er, kort en zakelijk weergegeven, op neer dat verdachte:
08.076693.23
Een (lok)fiets heeft gestolen (primair) dan wel dat verdachte een (lok)fiets had, waarvan hij wist of moest vermoeden dat de fiets van misdrijf afkomstig was (subsidiair);
08.090332.23
feit 1
heeft geprobeerd om goederen te stelen uit een woning in een zorgcomplex;
feit 2
een fietstas heeft gestolen;
08.074968.23
een blikje drinken heeft gestolen bij de Spar.
Voluit luidt de tenlastelegging aan verdachte, dat:
Parketnummer 08.076693.23
hij op of omstreeks 18 maart 2023 te Kampen,
- een (lok)fiets (merk: Cortina),
in elk geval enig goed, dat/die geheel of ten dele aan politie Oost-Nederland, in elk geval aan een ander toebehoorde(n) heeft weggenomen met het oogmerk om het zich wederrechtelijk toe te eigenen;
subsidiair althans, indien het vorenstaande niet tot een veroordeling mocht of zou kunnen leiden:
hij op of omstreeks 18 maart 2023 te Kampen,
- een (lok)fiets (merk: Cortina),
althans een goed heeft verworven, voorhanden heeft gehad, en/of heeft overgedragen, terwijl hij ten tijde van de verwerving of het voorhanden krijgen van dit goed wist, althans redelijkerwijs had moeten vermoeden dat het een door misdrijf verkregen goed betrof.
Parketnummer 08.090332.23
1
hij op of omstreeks 16 maart 2023 te Kampen ter uitvoering van het door verdachte voorgenomen misdrijf om in een woning en/of op een besloten erf waarop een woning stond, [adres 1] (zorgcomplex De Vijverhof), alwaar hij, verdachte, zich buiten weten of tegen de wil van de rechthebbende bevond, geld en/of goederen van zijn/hun gading, in elk geval enig goed, dat/die geheel of ten dele aan [slachtoffer 1] , in elk geval aan een ander dan aan verdachte toebehoorde(n) weg te nemen met het oogmerk om het zich wederrechtelijk toe te eigenen:
- door met tassen de woning van die [slachtoffer 1] is binnengegegaan en/of
- de lades van het nachtkastje heeft geopend,
terwijl de uitvoering van dat voorgenomen misdrijf niet is voltooid;
2
hij op of omstreeks 16 maart 2023 te Kampen een fietstas (merk: Newlooxs), in elk geval enig goed, dat/die geheel of ten dele aan [slachtoffer 2] , in elk geval aan een ander toebehoorde(n) heeft weggenomen met het oogmerk om het zich wederrechtelijk toe te eigenen;
Parketnummer 08.074968.23
hij op of omstreeks 15 maart 2023 te Zwolle een blikje drinken, in elk geval enig goed, dat geheel of ten dele aan de Spar, in elk
geval aan een ander toebehoorde(n) heeft weggenomen met het oogmerk om het zich wederrechtelijk toe te eigenen;

3.De voorvragen

De rechtbank heeft vastgesteld dat de dagvaarding geldig is, dat zij bevoegd is tot kennisneming van deze zaak, dat de officier van justitie ontvankelijk is in de vervolging en dat er geen redenen zijn voor schorsing van de vervolging.

4.De bewijsmotivering

4.1
Het standpunt van de officier van justitie
De officier van justitie heeft zich op het standpunt gesteld dat alle ten laste gelegde feiten kunnen worden bewezen.
4.2
Het oordeel van de rechtbank
4.2.1
Parketnummer 08.076693.23: diefstal (lok)fiets
De rechtbank stelt op grond van het dossier en het verhandelde ter zitting het volgende vast.
De lokfiets van het merk Cortina behoort toe aan de Politie Oost-Nederland. De fiets is op
14 maart 2023 afgesloten neergezet in de fietsenstalling van de NS in Kampen.
Op 18 maart 2023 om 12.00 uur heeft de politie de bij de fiets behorende sleutel in het slot van de fiets gestoken. Om 13.45 uur constateert de politie dat de fiets in beweging komt. Op de beelden van de beveiligingscamera van de Albert Heijn is te zien dat de fiets om 13.48 uur door een persoon wordt gestald bij de Albert Heijn in Kampen en dat deze persoon om 18.18 uur de fiets van het slot haalt en op de fiets wegfietst. Om 18.30 uur wordt verdachte aangehouden terwijl hij in het bezit is van de betreffende fiets. Verdachte herkent zichzelf op de beelden van de camera van de Albert Heijn.
Verdachte heeft verklaard dat hij de fiets een uur voor zijn aanhouding heeft gekocht van een Arabier die hij tegen kwam in Zwolle en dat hij dacht dat de fiets ‘eerlijk’ was. De rechtbank acht deze verklaring niet aannemelijk. De verklaring van verdachte vindt ook geen steun in het dossier en wordt bovendien weerlegd door de bakengegevens van de lokfiets in samenhang met de camerabeelden van de Albert Heijn, waaruit volgt dat verdachte al vanaf het begin van de middag over de fiets beschikte. De rechtbank gaat dan ook voorbij aan de verklaring van verdachte.
Gelet hierop en gezien het feit dat de verdachte zeer kort – te weten drie minuten – na het wegnemen van de fiets is aangetroffen in het bezit van de fiets, kan het niet anders zijn dan dat de verdachte de fiets heeft gestolen.
Op grond van het vorenstaande is de rechtbank van oordeel dat wettig en overtuigend bewezen is dat verdachte het primair ten laste gelegde feit onder 08.076693.23 heeft begaan.
4.2.2
Parketnummer 08.090332.23
Feit 1: poging diefstal uit zorgcomplex De Vijverhof
De rechtbank stelt op grond van het dossier en het verhandelde ter zitting het volgende vast.
Kort na een melding van insluiping bij het zorgcomplex De Vijverhof aan de [adres 1] in Kampen houdt de politie op 16 maart 2023 een man aan die voldoet aan het bij de melding opgegeven signalement. Dit is verdachte. Een medewerkster van het zorgcomplex ziet als zij de woning van een bewoner, [slachtoffer 1] , betreedt een onbekende man in de slaapkamer van de bewoner achter het bed vandaan komen en er vandoor gaan. De medewerkster ziet dat laatjes van het nachtkastje in de slaapkamer waar de man bij stond open staan, terwijl deze laatjes anders altijd gesloten zijn. De tas van verdachte is achtergebleven op de kamer van de bewoner en in de tas zat zijn identiteitsbewijs.
Verdachte heeft tegenover de politie verklaard dat hij slechts in de portiek van zorgcomplex De Vijverhof is geweest. Deze verklaring van verdachte vindt zijn weerlegging in de verklaring van de medewerker die een man, naar later blijkt verdachte, zag staan in de slaapkamer van de bewoner en het feit dat verdachte daar zijn tas met daarin zijn identiteitsbewijs heeft achtergelaten. De rechtbank acht de verklaring van verdachte dan ook niet aannemelijk geworden en volgt verdachte daarin niet.
De rechtbank is op grond van het vorenstaande van oordeel dat verdachte de woning van [slachtoffer 1] in het zorgcomplex is binnengelopen en in de slaapkamer in deze woning de laatjes heeft open gedaan in een poging goederen weg te nemen.
Op grond van het vorenstaande is de rechtbank van oordeel dat wettig en overtuigend bewezen is dat verdachte het ten laste gelegde onder 08.090332.23 feit 1 heeft begaan.
Feit 2: diefstal fietstas
De rechtbank stelt op grond van het dossier en het verhandelde ter zitting het volgende vast.
Op 16 maart 2023 stalt de heer [slachtoffer 2] (hierna: [slachtoffer 2] ) zijn fiets bij de Albert Heijn in Kampen. Wanneer [slachtoffer 2] twintig minuten later terug komt bij zijn fiets is zijn zwarte fietstas van het merk Newlooxs met een aapje als sleutelhanger weg. De beelden van de beveiligingscamera bij de Albert Heijn in Kampen tonen een persoon die naar een gestalde fiets loopt en een zwarte tas wegpakt, deze tas op zijn rug doet en wegloopt. De verbalisant die de beelden uitkijkt herkent de persoon op de beelden als zijnde verdachte. Tijdens de aanhouding van verdachte op 16 maart 2023 is hij in het bezit van een zwarte tas van het merk Newlooxs met een aapje als sleutelhanger.
Verdachte heeft verklaard dat de grote zwarte tas die bij hem is aangetroffen tijdens zijn aanhouding van hem is en dat hij deze tas, die hij van iemand heeft gekregen, al vier of vijf dagen heeft.
De verklaring van verdachte dat hij de fietstas een paar dagen eerder heeft gekregen vindt zijn weerlegging in de aangifte en de beelden van de beveiligingscamera bij de Albert Heijn in Kampen. De rechtbank acht de verklaring van verdachte dan ook niet aannemelijk en schuift deze terzijde.
Op grond van het vorenstaande is de rechtbank van oordeel dat wettig en overtuigend bewezen is dat verdachte het ten laste gelegde feit onder 08.090332.23 feit 2 heeft begaan.
4.2.3
Parketnummer 08.074968.23: winkeldiefstal blikje drinken
De rechtbank komt tot bewezenverklaring van het onder 08.074968.23 ten laste gelegde feit op grond van de volgende bewijsmiddelen, waarbij de rechtbank - nu verdachte dit feit heeft bekend en door of namens hem geen vrijspraak is bepleit - conform artikel 359, derde lid, laatste volzin, van het Wetboek van Strafvordering (Sv), zal volstaan met een opsomming van de bewijsmiddelen [1] .
1.
Het proces-verbaal van aangifte van [aangever] van 15 maart 2023, pagina 6;
2.
Het proces-verbaal van verhoor van verdachte van 16 maart 2023, pagina 19,regel 1 en 2, voor zover inhoudende de bekennende verklaring van de verdachte als bedoeld in artikel 359, derde lid, laatste volzin Sv.
4.3
De bewezenverklaring
De rechtbank acht op grond van de opgegeven bewijsmiddelen en de in de bijlage opgenomen bewijsmiddelen waarin zijn vervat de redengevende feiten en omstandigheden waarop de bewezenverklaring steunt wettig en overtuigend bewezen dat verdachte de ten laste gelegde feiten heeft begaan, met dien verstande dat:
Parketnummer 08.076693.23
primair
hij op 18 maart 2023 te Kampen,
- een (lok)fiets (merk: Cortina),
die aan politie Oost-Nederland toebehoorde heeft weggenomen met het oogmerk om het zich wederrechtelijk toe te eigenen;
Parketnummer 08.090332.23
1
hij op 16 maart 2023 te Kampen ter uitvoering van het door verdachte voorgenomen misdrijf om in een woning en op een besloten erf waarop een woning stond, [adres 1] (zorgcomplex De Vijverhof), alwaar hij, verdachte, zich buiten weten of tegen de wil van de rechthebbende bevond, geld en/of goederen van zijn gading, die geheel of ten dele aan [slachtoffer 1] toebehoorden weg te nemen met het oogmerk om het zich wederrechtelijk toe te eigenen:
- door met tassen de woning van die [slachtoffer 1] is binnen gegaan en
- de lades van het nachtkastje heeft geopend,
terwijl de uitvoering van dat voorgenomen misdrijf niet is voltooid;
2
hij op 16 maart 2023 te Kampen een fietstas (merk: Newlooxs), die geheel of ten dele aan [slachtoffer 2] toebehoorde heeft weggenomen met het oogmerk om het zich wederrechtelijk toe te eigenen;
Parketnummer 08-074968.23
hij op 15 maart 2023 te Zwolle een blikje drinken, dat geheel of ten dele aan de Spar
toebehoorde heeft weggenomen met het oogmerk om het zich wederrechtelijk toe te eigenen.
De rechtbank acht niet bewezen wat aan verdachte onder 08.076693.23 primair, onder 08-090332.23 feit 1 en feit 2 en onder 08.074968.23 meer of anders is ten laste gelegd, zodat zij hem daarvan zal vrijspreken.
De in de tenlastelegging voorkomende taal- en/of schrijffouten zijn verbeterd in de bewezenverklaring. De verdachte is daardoor niet geschaad in de verdediging.

5.De strafbaarheid van het bewezen verklaarde

Het bewezen verklaarde is strafbaar gesteld in de artikelen 45, 310 en 311 van het Wetboek van Strafrecht (Sr). Er zijn geen feiten of omstandigheden aannemelijk geworden die de strafbaarheid van de feiten uitsluiten. Het bewezen verklaarde levert op:
08.076693.23 primair en 08.090332.23 feit 2 en 08.074968.23telkens het misdrijf: diefstal;
08.090332.23 feit 1het misdrijf: poging tot diefstal in een woning door iemand die zich aldaar buiten weten of tegen de wil van de rechthebbende bevindt.

6.De strafbaarheid van verdachte

Er zijn geen feiten of omstandigheden aannemelijk geworden die de strafbaarheid van verdachte uitsluiten. De rechtbank oordeelt daarom dat verdachte strafbaar is voor de bewezen verklaarde feiten.

7.De op te leggen straf of maatregel

7.1
De vordering van de officier van justitie
De officier van justitie heeft oplegging gevorderd van een gevangenisstraf van vier maanden met aftrek van de tijd die verdachte in voorarrest heeft doorgebracht.
7.2
De gronden voor een straf of maatregel
Bij de strafoplegging houdt de rechtbank rekening met de aard en de ernst van de gepleegde feiten, de omstandigheden waaronder deze zijn begaan en de persoon van verdachte, zoals die uit het dossier en tijdens de behandeling ter terechtzitting naar voren zijn gekomen. De rechtbank acht daarbij in het bijzonder het volgende van belang.
Verdachte heeft zich in een periode van vier dagen schuldig gemaakt aan drie diefstallen en een poging daartoe. Nadat verdachte een blikje drinken uit de Spar heeft gestolen, is hij aangehouden en verbleef hij een nacht op het politiebureau. Slechts enkele uren nadat verdachte de volgende dag door de politie werd heengezonden, heeft hij de fietstas van [slachtoffer 2] gestolen en vervolgens ook geprobeerd bij zorgcomplex De Vijverhof zijn slag te slaan. Een paar dagen later heeft verdachte een lokfiets gestolen. Het spreekt voor zich dat diefstallen ergerlijke feiten zijn die financiële schade en overlast voor betrokkenen veroorzaken. Daar komt bij dat in geval van diefstallen uit woningen ook sprake is van een inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van de bewoner. Met zijn gedrag heeft verdachte er bij herhaling duidelijk blijk van gegeven zich hiervan niets aan te trekken. Dit rekent de rechtbank verdachte aan.
Uit een uittreksel van de Justitiële Documentatie (het strafblad) van verdachte van
6 juni 2023 volgt dat hij eerder voor vermogensdelicten waaronder zakkenrollerij en winkeldiefstal is veroordeeld. Dit weegt in het nadeel van verdachte mee in de strafmaat.
De rechtbank stelt vast dat verdachte ongewenst vreemdeling is verklaard vanwege het plegen van vele strafbare feiten en dat verdachte inmiddels het land is uitgezet.
Gelet op het vorenstaande kan naar het oordeel van de rechtbank niet anders worden gereageerd dan met het opleggen van een onvoorwaardelijke gevangenisstraf. De rechtbank acht, alles afwegende, de straf die door de officier van justitie is gevorderd te weten een gevangenisstraf van vier maanden met aftrek van de tijd die verdachte in voorarrest heeft gezeten, passend en geboden.
7.3
De in beslag genomen voorwerpen
De officier van justitie heeft het standpunt ingenomen dat de in beslag genomen voorwerpen verbeurd verklaard moeten worden.
De rechtbank is van oordeel dat de op de beslaglijst vermelde tang en tas Lacosta met twee geprepareerde dozen moeten worden verbeurd verklaard, omdat het voorwerpen betreffen die aan verdachte toebehoren en het voorwerpen betreffen die tot het begaan van het misdrijf zijn vervaardigd of bestemd.

8.De schade van benadeelde

8.1
De vordering van de benadeelde partij - 08.090332.23
[slachtoffer 2] heeft zich als benadeelde partij gevoegd in dit strafproces. De benadeelde partij vordert verdachte te veroordelen om schadevergoeding te betalen tot een totaalbedrag van
€ 40,00 (veertig euro), te vermeerderen met de wettelijke rente vanaf het moment waarop de schade is ontstaan. De gevorderde materiële schade bestaat uit de volgende post:
- herstellen ritssluiting fietstas/rugtas € 24,00.
Ter vergoeding van immateriële schade wordt een bedrag van € 16,00 gevorderd.
8.2
Het standpunt van de officier van justitie
De officier van justitie heeft het standpunt ingenomen dat de vordering van [slachtoffer 2]
niet-ontvankelijk moet worden verklaard, omdat de vordering onvoldoende is onderbouwd.
8.3
Het oordeel van de rechtbank
De vordering heeft betrekking op het onder 08.090332.23 feit 2 ten laste gelegde. De opgevoerde schade is onvoldoende komen vast te staan, omdat de gestelde schade niet voldoende is onderbouwd. Het in de gelegenheid stellen van de benadeelde partij om deze schadeposten alsnog nader te onderbouwen levert een onevenredige belasting van het strafgeding op. De rechtbank zal de benadeelde partij die gelegenheid niet bieden.
De rechtbank zal de benadeelde partij daarom in de vordering niet-ontvankelijk verklaren en bepalen dat de benadeelde partij de vordering slechts bij de burgerlijke rechter kan aanbrengen.

9.De toegepaste wettelijke voorschriften

De hierna te nemen beslissing berust op de hiervoor genoemde wetsartikelen. Daarnaast berust deze beslissing op artikel 57 Sr.

10.De beslissing

De rechtbank:
bewezenverklaring
- verklaart bewezen dat verdachte het onder 08.076693.23 primair, onder 08-090332.23 feit 1 en feit 2 en onder 08.074968.23 ten laste gelegde heeft begaan, zoals hierboven omschreven;
- verklaart niet bewezen wat aan verdachte meer of anders is ten laste gelegd en spreekt hem daarvan vrij;
strafbaarheid feiten
- verklaart het bewezen verklaarde strafbaar;
- verklaart dat het bewezen verklaarde de volgende strafbare feiten oplevert:
08.076693.23 primair en 08.090332.23 feit 2 en 08.074968.23telkens het misdrijf: diefstal;
08.090332.23 feit 1het misdrijf: poging tot diefstal in een woning door iemand die zich aldaar buiten weten of tegen de wil van de rechthebbende bevindt;
strafbaarheid verdachte
- verklaart verdachte strafbaar voor het onder 08.076693.23 primair, onder 08-090332.23 feit 1 en feit 2 en onder 08.074968.23 bewezen verklaarde;
straf
- veroordeelt verdachte tot een
gevangenisstrafvoor de duur van
4 (vier) maanden;
- bepaalt dat de tijd die de verdachte voor de tenuitvoerlegging van deze uitspraak in verzekering heeft doorgebracht, bij de uitvoering van de gevangenisstraf geheel in mindering zal worden gebracht;
schadevergoeding
- bepaalt dat de benadeelde partij: [slachtoffer 2] (08.090332.23 feit 2): in het geheel niet-ontvankelijk is in de vordering, en dat de benadeelde partij de vordering slechts bij de burgerlijke rechter kan aanbrengen;
- bepaalt dat de benadeelde partij en de verdachte ieder de eigen kosten dragen en begroot deze kosten op nihil;
de in beslag genomen voorwerpen
- verklaart verbeurd de in beslag genomen voorwerpen, te weten een tang en een tas Lacosta met twee geprepareerde dozen.
Dit vonnis is gewezen door mr. M.T. Bos, voorzitter, mr. G.H. Meijer en mr. S.H. Peper, rechters, in tegenwoordigheid van D.A.C. Brockotter, griffier, en is in het openbaar uitgesproken op 11 juli 2023
Buiten staat
Mr. M.T. Bos en de griffier zijn niet in de gelegenheid dit vonnis mede te ondertekenen.
Bijlage bewijsmiddelen
Leeswijzer
Deze bijlage maakt deel uit van het vonnis en bevat de bewijsmiddelen.
Wanneer hierna wordt verwezen naar dossierpagina’s, zijn dit pagina’s uit het dossier van politie eenheid Oost-Nederland met nummer PL0600-2023120269 (ten aanzien van parketnummer 08.076693.23) en met nummer PL0600-2023128462 (ten aanzien van parketnummer 08.090332.23). Tenzij hieronder anders wordt vermeld, wordt steeds verwezen naar pagina’s van een in de wettelijke vorm, door daartoe bevoegde personen, opgemaakt proces-verbaal.
Ten aanzien van parketnummer 08.076693.23
1.
Het proces-verbaal van aanhouding van verdachte van 18 maart 2023, voor zover inhoudend, zakelijk weergeven, pagina 9 van 49:
Op 18 maart 2023 om 18:30 uur, werd door ons te Kampen, aangehouden als verdachte:
Achternaam: [verdachte]
Voornamen: [verdachte]
Geboren: [geboortedatum] 1980
Geboorteplaats: [geboorteplaats]
Om 18:30 uur konden wij verbalisanten [verbalisant 1] en [verbalisant 2] de verdachte op de Cortina lokfiets laten stoppen en hebben de verdachte aangehouden.
2.
Het proces-verbaal van bevindingen van 18 maart 2023, voor zover inhoudend, zakelijk weergegeven, pagina 22 en 23 van 49:
Op 14 maart 2023plaatste ik, verbalisant [verbalisant 1] medewerker van politie Kampen, in de fietsenstalling van de NS te Kampen een Cortina herenfiets voorzien van een track/trace systeem. Op 18 maart om 13:45 uur gaf het track/trace systeem een alarmmelding van beweging.
Ik zag op het tracke-trace systeem dat de Cortina lokfiets richting de supermarkt Albert Hein bewoog. Ik zag dat de Cortina lokfiets om 13:48 uur tot stilstand kwam bij de supermarkt Albert Heijn.
Ik zag aan de gevel van de supermarkt Albert Heijn een bewakingscamera aanwezig was en dat die gericht stond op de gestalde fietsen. Ik heb de bewakingscamerabeelden gevorderd bij de Albert Heijn en zag op de bewakingsbeelden een voor mij onbekende persoon met de Cortina lokfiets liep en deze stalde tussen andere fietsen. Ik zag dat de persoon de Cortina lokfiets op slot zette en weg liep richting het NS-station.
De lokfiets is eigendom van heterdaadtechniek van de Politie Oost-Nederland.
3.

Het proces-verbaal van bevindingen van 18 maart 2023, voor zover inhoudend, zakelijk weergegeven, pagina 32, 35 – 36 van 49:

In proces-verbaal 2023120009 diefstal Cortina lokfiets had ik bewakingsbeelden gevorderd van de supermarkt Albert Heijn De Arend 2 te Kampen. Ik zag dat de verdachte [verdachte] ook de Cortina lokfiets om 13:48 uur stalde bij de supermarkt Albert Heijn.
4.
Het proces-verbaal van verhoor verdachte van 19 maart 2023, voor zover inhoudend, zakelijk weergegeven, pagina 40 van 49:
(V= verbalisant, [verdachte] = verdachte)
V: Ik toon jou 4 foto' s die van een bewakingscamera die zijn genomen van de supermarkt Albert Heijn nabij het NS-station Kampen-Zuid. Herken jij de persoon op de foto' s?
[verdachte]: Dat ben ik
Ten aanzien van parketnummer 08.090332.23:
Feit 1:
1.
Het proces-verbaal van aangifte van [aangever 2] van 16 maart 2023, voor zover inhoudend, zakelijk weergegeven, pagina 19 van 68:
Ik doe aangifte namens mijn cliënt van diefstal. Ik ben medewerker bij zorgcomplex de Vijverhof. Op 16 maart 2023 liep ik alvast naar mijn cliënt haar woning. Ik zag dat er een man in de slaapkamer achter het bed vandaan kwam en naar mij toeliep. Ik vertelde de man dat hij hier niet hoorde. Ik pakte zijn tassen vast en liep met de man binnendoor naar de centrale hal. Ik voelde dat de man zich probeerde los te rukken. De man rukte zich los, waarbij ik zijn tassen vasthield en deze van hem aftrok. Ik greep de man met mijn rechterhand bij de kraag van zijn trui vast. Ik hoorde dat de trui een scheurend geluid maakte.
Ik zag dat de man via de hoofdingang naar buiten rende.
2.
Het aanvullend proces-verbaal, losbladig, met nummer PL0600-2023116811-6 van 16 maart 2023, voor zover inhoudend, zakelijk weergegeven:
AANVULLING PV AANGIFTE:
Ik zag dat de laatjes van het nachtkastje in de slaapkamer, waar de verdachte bijstond, openstonden. Ik weet dat deze laatjes altijd gesloten zijn.
3.
Het proces-verbaal van aanhouding verdachte van 16 maart 2023, voor zover inhoudend, zakelijk weergegeven, pagina 7 en 8 van 68:
Op 16 maart 2023 kregen wij het verzoek van de meldkamer om te gaan naar het verzorgingstehuis aan de Vijverhof in Kampen. Aanrijdend hoorden wij dat de verdachte zich mogelijk schuldig had gemaakt aan de insluiping. Wij hoorden dat de verdachte er als volgt uitzag: man, licht getint, blauwe trui, zwarte broek. Wij hoorden dat de trui van de verdachte mogelijk gescheurd zou zijn. Ik, verbalisant, zag op de Broedersbroeksweg een persoon lopen welke geheel aan het signalement voldeed. Ik zag dat hij een zwarte jas onder zijn arm droeg en een zonnebril op had. Ik besloot een foto van de persoon te maken. Ik deelde deze foto met collega [verbalisant 3] , welke ter plaatse was bij de Vijverhof. Ik hoorde van collega [verbalisant 3] dat ik de juiste persoon staande had. Ik hoorde dat er een tas van de persoon, welke ik staande had gehouden, achter was gebleven op een kamer van een bewoner bij de Vijverhof en dat er in deze tas een identiteitsbewijs zat van deze persoon. Ik hoorde van collega [verbalisant 3] dat het ging om: [verdachte] , [verdachte] , geboren op [geboortedatum] 1980.
4.

Het proces-verbaal van verhoor verdacht van 16 maart 2023, voor zover inhoudend, zakelijk weergegeven, pagina 61:

O: Nogmaals: U wordt verdacht een poging tot diefstal (insluiping), gepleegd op 16 maart 2023 aan de [adres 2] in [plaats 2] . Dit betreft een verzorgingstehuis.
V: Wat kun je me zelf vertellen over het feit waar je van wordt verdacht?
[verdachte]: (…) Vervolgens ben ik naar binnen gegaan. (..) Een kwam een vrouw aan, ik ben naar buiten gegaan.
Feit 2:
1.
Het proces-verbaal van aangifte van [slachtoffer 2] van 23 maart 2023, voor zover inhoudend, zakelijk weergegeven, pagina 41 van 68:
Op 16 maart 2023, omstreeks 15:25 uur, fietste ik naar de Albert Heijn aan de Lovinkstraat 20-22 in Kampen om boodschappen te doen. Ik parkeerde mijn fiets in een nisje, aan de rechter zijkant van de Albert Heijn. Ik ben ongeveer 20 minuten de winkel in geweest om boodschappen te doen. Ik heb om 15:46 uur mijn boodschappen afgerekend bij de Albert Heijn. Daarna liep ik direct terug naar mijn fiets en zag ik dat mijn zwarte fietstas van het merk Newlooxs niet meer aan mijn bagagedrager vast zat. Aan de tas zat een aapje als sleutelhanger.
2.
Het proces-verbaal van bevindingen van 27 maart 2023, voor zover inhoudend, zakelijk weergegeven, pagina 57 van 68:
Ik, verbalisant [verbalisant 1] , verklaar het volgende:
Aangever [slachtoffer 2] , had zijn fiets met aan de bagagedrager een zwarte tas bevestigd
bij de supermarkt Albert Heijn te Kampen. Aangever [slachtoffer 2] , kwam terug bij zijn fiets en zag dat de tas niet meer aanwezig was. Bewakingsbeelden zijn gevorderd en daarop was te zien dat een persoon de tas van de fiets wegpakte.
Ik heb op zaterdag 18 maart 2023, verdachte [verdachte] , aangehouden ter zake heling van
een lokfiets. Ik heb herkende de persoon van de diefstal fietstas dan ook als verdachte
[verdachte] .
Ik heb de bewakingsbeelden uitgekeken en van mijn bevindingen enkele screenshots gemaakt en die bij dit proces-verbaal bijgevoegd.
15:43:11 uur: Ik zag dat de verdachte een fiets stalde in een fietsenrek bij de supermarkt Albert Heijn.
15:43:20 uur: Ik zag dat de verdachte wegliep bij de fiets en richting de ingang van de supermarkt Albert Heijn liep. Ik zag dat de verdachte geen tas in het bezit had.
15:44:06 uur: Ik zag dat de verdachte naar een gestalde fiets liep. Ik zag dat de verdachte een zwarte tas van de gestalde fiets wegpakte. Ik zag dat de verdachte wegliep bij de gestalde fiets en daarbij de zwarte tas voor zich hield.
15:44:13 uur: Ik zag dat de verdachte de tas om de schouders deed.
15:44:23 uur: Ik zag dat de verdachte zijn eigen gestalde fiets pakte en daarbij de weggepakte rugtas op de rug had.
3.
Het proces-verbaal van bevindingen van 16 maart 2023, voor zover inhoudend, zakelijk weergegeven, pagina 36, 38, 40 van 68:
De betreffende schoudertas die verdachte [verdachte] bij zich had zat in de zwarte rugtas.
Foto' s van de zwarte rugtas worden toegevoegd aan dit proces verbaal genaamd:
Zwartetas1 en zwartetas2.
Afbeelding
Afbeelding

Voetnoten

1.Wanneer hierna ten aanzien van parketnummer 08.074968.23 wordt verwezen naar dossierpagina’s, zijn dit pagina’s uit het dossier van de politie eenheid Oost-Nederland met nummer PL0600-2023115254. Tenzij hieronder anders wordt vermeld, wordt steeds verwezen naar bladzijden van een in de wettelijke vorm, door daartoe bevoegde personen, opgemaakt proces-verbaal.