3.5.[eiser] schakelt vervolgens een expertisebureau in voor een bouwkundig oordeel. [X] heeft op 5 juli 2022 een onderzoek uitgevoerd naar de oorzaak van het kraken van de vloer, in aanwezigheid van beide partijen. Op 28 juli 2022 heeft [X] een rapport uitgebracht waarin onder meer het volgende is opgenomen:
(…) Bevindingen:
De woning is gebouwd in de jaren zeventig van de vorige eeuw, hierbij is de voorgevel op het westzuidwesten gesitueerd. De begane grond en de verdiepingsvloer zijn gerealiseerd in beton. Bij de aankoop van de woning door [eiser] was de begane grondvloer voorzien een vloerverwarming waarover plavuizen waren aangebracht. De overloop op de eerste verdieping was voorzien van een gelijmde, zachte vloerbedekking. De overige ruimten (met uitzondering van de badkamer) op de eerste en tweede verdieping waren voorzien van laminaat. De betonnen constructievloeren op de eerste en tweede verdieping zijn voorzien van een cementdekvloer.
De bestaande plavuizenvloer op de begane grond is door [gedaagde] geëgaliseerd en behandeld met een primer waarna de pvc vloer middels (vol)verlijming is aangebracht. De vloer op de overloop is door [gedaagde] geschuurd waarbij de oude lijmresten zijn verwijderd. Hierna is de vloer op de eerste verdieping behandeld met een primer, waarna ook hier de pvc vloer (vol)verlijmd is aangebracht. Desgevraagd deelde [gedaagde] ons mede voor aanvang van de werkzaamheden de vloeren te hebben gecontroleerd op het vochtpercentage. Hierbij waren geen afwijkingen gemeten.
Na aankoop van de woning en gedurende de ‘opknap’ werkzaamheden aan de woning door [eiser] zijn er geen gebreken aan de vloeren geconstateerd door [eiser] . Ook [gedaagde] verklaarde desgevraagd voor het aanbrengen van de pvc vloer geen gebreken te hebben geconstateerd. Ook niet in de zin van een ‘hol’ klinkende cementdekvloer.
In de slaapkamer aan de voorgevelzijde heeft [gedaagde] tijdens zijn tweede inspectie een strook van de pvc vloer losgemaakt op een positie waar [eiser] de meeste hinder ondervond van een ‘krakende’ vloer. Ter plaatse stelden wij vast dat de constructieve betonvloer van een cementdekvloer was voorzien met een dikte van circa 13 millimeter (foto 2). Normaliter bedraagt de minimale dikte van een cementdekvloer 30 millimeter, ook in de jaren zeventig van de vorige eeuw.
Het kraken wordt ons inziens veroorzaakt door ‘knarsende’ zandkorrel tussen de cementdekvloer en de constructieve betonvloer.
Bij het kloppen op de vloeren in de kamers op de eerste verdieping aan de voor- en achtergevelzijde stelden wij auditief vast dat er sprake is van het delamineren van de (dunne) cementdekvloer ten opzichte van de betonnen constructievloer.
Beantwoording van de onderzoeksvragen:
1. Is er sprake van een gebrek aan de pvc vloeren? Zo ja, waar bestaan deze uit?
Wij hebben geen gebrek aan de pvc vloer geconstateerd. Wel is er sprake van een gebrek tussen de onderlinge aanhechting van de cementdekvloer op de constructieve betonnen verdiepingsvloer. De cementdekvloer ligt op meerdere posities los op de betonvloer.
2. Wat is de oorzaak van deze gebreken?De oorzaak kan ons inzien tweeledig zijn. Zo kan de betonnen constructievloer niet goed ‘aangebrand’ zijn met cement voordat de cementdekvloer is aangebracht bij de bouw van de woning. Hierdoor zal hechting van de cementdekvloer aan de betonvloer in de loop van de tijd verminderen en losraken.
De pvc vloer is (vol)verlijmd op de cementdekvloer aangebracht. Het valt niet uit te sluiten dat door stralingswarmte op de pvc vloer de, te dunne cementdekvloer eveneens wordt opgewarmd. De pvc vloer vormt een homogeen geheel met de cementdekvloer. Door een optredend verschil in de oppervlaktespanning tussen de cementdekvloer en de betonnen constructievloer zal de cementdekvloer losraken, delamineren van de betonvloer.
Het huidige gebrek van de ‘krakende’ vloer kan niet worden hersteld. Op de hele eerste verdieping dient de pvc vloer en de onderliggende cementdekvloer te worden verwijderd.
Hierna zal er een nieuwe cementdekvloer moeten worden aangebracht waarop vervolgens een nieuwe pvc bedekking kan worden gelegd. (…)”