Uitspraak
RECHTBANK OVERIJSSEL
uitspraak van de meervoudige kamer in de zaak tussen
[eiser] , te [woonplaats] , eiser,
het college van burgemeester en wethouders van Almelo, verweerder,
Procesverloop
Op 23 september 2021 heeft de rechtbank het onderzoek heropend. De enkelvoudige kamer heeft de zaak verwezen naar een meervoudige kamer.
Overwegingen
Eiser ontving sinds november 2011 zorg van zorgaanbieder stichting [naam Stichting] [naam] ( [naam Stichting] ) , op basis van een CIZ-indicatie, laatstelijk op grond van het overgangsrecht tot en met 3 november 2019. Eiser is bekend met ASS. Eiser heeft een indicatie voor beschermd wonen op grond van de Wmo 2015. Eiser woonde (sinds 2013) ten tijde van het bestreden besluit samen met zijn echtgenote en drie minderjarige kinderen in een woning van [naam Stichting] . Eiser ontvangt een Wajong-uitkering. De echtgenote van eiser ontvangt een WIA-uitkering. De huur en de overige kosten van het verblijf worden door verweerder aan [naam Stichting] vergoed, eiser betaalt een bijdrage.
Verweerder heeft in dit telefoongesprek ingestemd met dit verzoek.
De commissie heeft begrip voor het standpunt van verweerder dat zij geen reële mogelijkheid ziet [naam Stichting] te verplichten eiser zorg aan te bieden. Wel kan eiser zorg ontvangen van een andere aanbieder naar keuze. Omdat eiser met zijn bezwaar niet kan bereiken dat hij alsnog zorg krijgt van [naam Stichting] , is het bezwaar volgens de commissie niet-ontvankelijk vanwege gebrek aan procesbelang. Met aanvulling van de motivering heeft verweerder bij het bestreden besluit, conform het advies van de commissie, de bezwaren van eiser ongegrond verklaard voor zover gericht tegen de duur van de indicatie en niet-ontvankelijk voor het overige.
Deze bepalingen zijn opgenomen in een bijlage bij deze uitspraak.
Beslissing
Rechtsmiddel
Artikel 1:3, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht (Awb)
Artikel 4:36 van de Awb1. Ter uitvoering van de beschikking tot subsidieverlening kan een overeenkomst worden gesloten.
Artikel 2.3.2 Wmo 2015
Artikel 2.3.5 Wmo 2015
Artikel 2.3.6 Wmo 2015
Artikel 2.3.9 Wmo 2015
- beschermd wonen is toezicht en begeleiding;
- gericht op het bevorderen van zelfredzaamheid en participatie, het psychisch en psychosociaal functioneren, stabilisatie van een psychiatrisch ziektebeeld, het voorkomen van verwaarlozing of maatschappelijke overlast of het afwenden van gevaar voor de cliënt of anderen;
- bestemd voor personen met psychische of psychosociale problemen, die niet in staat zijn zich op eigen kracht te handhaven in de samenleving;
- indien nodig aangevuld met het wonen in een accommodatie van de zorginstelling.
Voorbeelden van zwaarwegende redenen zijn (niet-limitatief):
- Een ernstige mate van bedreiging of intimidatie die de situatie onwerkbaar maakt, omdat de persoonlijke veiligheid of vrijheid van de zorgverlener en/of medecliënten in gevaar is. Deze situatie kan ontstaan vanuit de cliënt, maar ook vanuit de handelwijze van familie en/of naasten van de cliënt.
- Een onherstelbaar verstoorde vertrouwensrelatie met de cliënt.
- Hygiënische omstandigheden die ernstige gezondheidsrisico's opleveren voor de medewerker en/of medecliënten.
- Het niet nakomen van essentiële verplichtingen of regels, ook niet na herhaaldelijk (schriftelijk) aandringen of waarschuwen door aanbieder.
Artikel 4.1 Verordening maatschappelijke ondersteuning Almelo
1.Het college draagt er zorg voor dat minimaal de uitvoering van de wettelijke kwaliteitseisen worden opgenomen in de contracten met de aanbieders.
(…)Uitvoeringsovereenkomst beschermd wonen 20197. Duur en meldingsplicht
- een ernstige mate van bedreiging of intimidatie die de situatie onwerkbaar maakt, omdat de persoonlijke veiligheid of vrijheid van de zorgverlener en/of medecliënten in gevaar is. Deze situatie kan ontstaan vanuit de cliënt maar ook vanuit de handelwijze van familie en/naasten van de client;
- een onherstelbaar verstoorde vertrouwensrelatie met de client.
- Hygiënische omstandigheden die ernstige gezondheidsrisico’s opleveren voor de medewerker en/of medecliënten.
- Het niet nakomen van essentiële verplichtingen of regels, ook niet na herhaaldelijk (schriftelijk) aandringen of waarschuwen door aanbieder.
- Het belang van de cliënt ten opzichte van de belangen van andere cliënten.
- Wordt het gedrag van de cliënt (mede) veroorzaakt door de aandoening van de cliënt.