In deze zaak, die zich afspeelt in Almelo, heeft de Rechtbank Overijssel op 10 augustus 2022 uitspraak gedaan in een civiele procedure tussen Woningstichting Domijn en Dura Vermeer Infra Regionale Projecten B.V. De zaak betreft de aansprakelijkheid van Dura Vermeer voor schade die is ontstaan door wateroverlast in woningen van Domijn, veroorzaakt door het afsluiten van een rioolbuis. Op 3 september 2018 hebben werknemers van Dura Vermeer de rioolbuis afgesloten ter voorbereiding op werkzaamheden. In de nacht van 4 september 2018 viel er een aanzienlijke regenbui, waardoor het riool overstroomde en twaalf woningen van Domijn onder water kwamen te staan. Domijn vorderde een schadevergoeding van Dura Vermeer op grond van onrechtmatige gevaarzetting, omdat Dura Vermeer volgens haar onvoldoende voorzorgsmaatregelen had getroffen om wateroverlast te voorkomen.
De rechtbank oordeelde dat Dura Vermeer aansprakelijk was op grond van onrechtmatige gevaarzetting, zoals vastgelegd in artikel 6:170 BW. De rechtbank stelde vast dat Dura Vermeer als deskundig opdrachtnemer verantwoordelijk was voor het treffen van adequate voorzorgsmaatregelen en dat zij had verzuimd om voldoende maatregelen te nemen om overstroming te voorkomen. De rechtbank overwoog dat Dura Vermeer had moeten voorzien dat er een aanzienlijke kans op overstroming bestond, vooral gezien de weersvoorspellingen. De rechtbank was echter van mening dat Domijn niet had aangetoond dat de wateroverlast niet zou zijn opgetreden zonder de rioolafsluiting, en dat het aan Domijn was om dit causale verband te bewijzen.
De rechtbank besloot om een deskundigenonderzoek te bevelen om te beoordelen of de wateroverlast daadwerkelijk was veroorzaakt door de afsluiting van de rioolbuis. Partijen werden in de gelegenheid gesteld om zich uit te laten over de wenselijkheid van een deskundigenbericht en de te benoemen deskundigen. De zaak werd aangehouden voor verdere beslissingen.