ECLI:NL:RBOVE:2021:3624

Rechtbank Overijssel

Datum uitspraak
20 september 2021
Publicatiedatum
28 september 2021
Zaaknummer
270795 FARK 21-2217
Instantie
Rechtbank Overijssel
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Strafrecht
Procedures
  • Beschikking
Rechters
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Toewijzing zorgmachtiging voor een 43-jarige man met psychische stoornissen

Op 20 september 2021 heeft de Rechtbank Overijssel, locatie Zwolle, een beschikking gegeven in een zaak betreffende een zorgmachtiging voor een 43-jarige man, geboren in Sierra Leone. De officier van justitie had verzocht om een zorgmachtiging, omdat de man lijdt aan een schizofreniespectrum- en andere psychotische stoornissen, evenals middelgerelateerde- en verslavingsstoornissen. Deze aandoeningen leiden tot ernstig nadeel, waaronder levensgevaar en de algemene veiligheid van personen of goederen in gevaar. De rechtbank heeft vastgesteld dat er geen mogelijkheden voor passende zorg op vrijwillige basis zijn en dat verplichte zorg noodzakelijk is.

Tijdens de mondelinge behandeling op 17 september 2021 zijn de betrokkene, de officier van justitie en deskundige G. Bekedam gehoord. Betrokkene heeft aangegeven geen enkele vorm van begeleiding of behandeling te willen en heeft zelfs gedreigd een levensdelict te plegen indien er een zorgmachtiging zou worden afgegeven. De rechtbank heeft geconcludeerd dat de in het zorgplan genoemde zorg onvoldoende is om het ernstig nadeel weg te nemen en heeft daarom besloten dat er ook een andere vorm van verplichte zorg moet worden verleend, namelijk toezicht op de betrokkene.

De rechtbank heeft de zorgmachtiging verleend, die bij voorraad uitvoerbaar is en geldig vanaf de dagtekening. De machtiging moet binnen twee weken ten uitvoer worden gelegd. Tegen deze beschikking staat beroep in cassatie open bij de Hoge Raad, in te stellen door een advocaat binnen drie maanden na de uitspraak.

Uitspraak

beschikking
RECHTBANK OVERIJSSEL
Afdeling Strafrecht
Locatie: Zwolle
Zorgmachtiging (artikel 2.3, eerste lid, Wet forensische zorg (Wfz) jo. art. 6:5, aanhef en onderdeel a, Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz))
Rekestnummer: 270795 FARK 21-2217
Beschikking van de rechtbank op het door de officier van justitie ingediende verzoek tot het verlenen van een zorgmachtiging als bedoeld in artikel 6:4 Wvggz, ten aanzien van:
[verdachte] ,
geboren op [geboortedatum] 1978 te [geboorteplaats] (Sierra Leone),
wonende op het adres [adres] ,
verblijvende in PI Zwolle, Huub van Doornestraat 15, 8013 NR Zwolle,
hierna te noemen: betrokkene.

1.Procesverloop

1.1.
De officier van justitie heeft verzocht een zorgmachtiging ten behoeve van betrokkene te verlenen. Dit verzoekschrift is op 6 september 2021 bij de rechtbank binnengekomen. Bij het verzoekschrift zijn de volgende bijlagen gevoegd:
  • de medische verklaring;
  • de zorgkaart inclusief de bijlagen;
  • het zorgplan inclusief de bijlagen;
  • de bevindingen van de geneesheer-directeur;
  • de politiegegevens en de strafvorderlijke en justitiële gegevens van betrokkene die relevant kunnen zijn voor de beoordeling van het ernstig nadeel.
1.2.
De mondelinge behandeling van het verzoek heeft plaatsgevonden op 17 september 2021 in het gebouw van de rechtbank Overijssel op de locatie Zwolle.
1.3.
Ter zitting zijn aanwezig en worden gehoord:
  • betrokkene;
  • de officier van justitie;
  • de deskundige G. Bekedam, verpleegkundig specialist GGZ bij Transfore (gehoord per videoconferentie, waarbij sprake is van een directe beeld- en geluidsverbinding met de rechtbank).

2.Standpunt van het Openbaar Ministerie

De officier van justitie heeft de rechtbank verzocht een zorgmachtiging te verlenen. Ten aanzien van de verschillende vormen van zorg en de op te leggen duur heeft de officier van justitie verwezen naar het verzoekschrift.

3.Standpunt van betrokkene

Betrokkene heeft aangevoerd dat het verzoek moet worden afgewezen, hij wil absoluut geen enkele vorm van begeleiding of behandeling. Betrokkene heeft te kennen gegeven terug te willen keren naar Sierra Leone en verzoekt de Nederlandse autoriteiten dat te bewerkstelligen. Hij verzoekt in detentie te blijven totdat hij kan terugkeren naar zijn geboorteland. Nederland behoeft geen cent meer aan hem te spenderen. Mocht er toch een zorgmachtiging worden afgegeven dan zal hij niet schromen een levensdelict te plegen.

4.Beoordeling

4.1.
Uit de overgelegde stukken en het behandelde ter zitting is gebleken dat betrokkene lijdt aan een schizofreniespectrum- en andere psychotische stoornissen en middelgerelateerde- en verslavingsstoornissen.
4.2.
Deze stoornissen leiden tot ernstig nadeel, gelegen in:
levensgevaar, ernstig lichamelijk letsel, ernstige psychische, immateriële of financiële schade, ernstige verwaarlozing of maatschappelijke teloorgang;
de situatie dat betrokkene met hinderlijk gedrag agressie van anderen oproept;
de situatie dat de algemene veiligheid van personen of goederen in gevaar is.
4.3.
Om:
ernstig nadeel af te wenden;
de geestelijke gezondheid van betrokkene te stabiliseren;
heeft betrokkene verplichte zorg nodig.
4.4.
Gebleken is dat er geen mogelijkheden voor passende zorg op vrijwillige basis zijn. Om die reden is verplichte zorg nodig. De in het verzoekschrift genoemde vormen van zorg zijn gebaseerd op het zorgplan en het advies van de geneesheer-directeur.
De volgende vormen van zorg worden voor na te noemen duur verzocht:
Vorm van zorg
Duur
toedienen van vocht
6 maanden
toedienen van voeding
6 maanden
toedienen van medicatie
6 maanden
het verrichten van medische controles
6 maanden
het verrichten van andere medische handelingen en therapeutische maatregelen, ter behandeling van een psychische stoornis, dan wel vanwege die stoornis, ter behandeling van een somatische aandoening
6 maanden
beperken van de bewegingsvrijheid
6 maanden
Insluiten
6 maanden
aanbrengen van beperkingen in de vrijheid het eigen leven in te richten, die tot gevolg hebben dat betrokkene iets moet doen of nalaten, waaronder het gebruik van communicatiemiddelen
6 maanden
opnemen in een accommodatie
6 maanden
4.5.
De voorgestelde verplichte zorg is evenredig en naar verwachting effectief. Bij het bepalen van de juiste zorg is rekening gehouden met de veiligheid van betrokkene en met de voorwaarden die noodzakelijk zijn om deelname van betrokkene aan het maatschappelijk leven te bevorderen.
De in het zorgplan genoemde zorg zal naar het oordeel van de rechtbank het ernstig nadeel evenwel onvoldoende kunnen wegnemen. Daarom zal de rechtbank bepalen dat er eveneens een andere vorm van verplichte zorg moet worden verleend. Deze zorg bestaat uit het uitoefenen van toezicht op betrokkene. De rechtbank bepaalt dat het zorgplan hieraan moet worden aangepast.
4.6.
Er zijn geen minder bezwarende alternatieven die hetzelfde beoogde effect hebben.
4.7.
Wat door betrokkene als verweer is aangevoerd maakt dit niet anders.
4.8.
De rechtbank komt tot de conclusie dat is voldaan aan de criteria voor en doelen van verplichte zorg als bedoeld in de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg. De zorgmachtiging zal dan ook worden verleend.
4.9.
De verschillende vormen van zorg kunnen voor de hieronder gestelde termijnen worden toegepast. Deze termijnen zijn noodzakelijk om het doel van verplichte zorg te realiseren.

5.Beslissing

De rechtbank:
Wijst toehet verzoek van de officier van justitie en
verleent een zorgmachtigingten aanzien van
[verdachte] ,
geboren op [geboortedatum] 1978 te [geboorteplaats] (Sierra Leone),
inhoudende dat bij wijze van verplichte zorg de volgende maatregelen kunnen worden getroffen:
Vorm van zorg
Duur
toedienen van vocht
6 maanden
toedienen van voeding
6 maanden
toedienen van medicatie
6 maanden
het verrichten van medische controles
6 maanden
het verrichten van andere medische handelingen en therapeutische maatregelen, ter behandeling van een psychische stoornis, dan wel vanwege die stoornis, ter behandeling van een somatische aandoening
6 maanden
beperken van de bewegingsvrijheid
6 maanden
insluiten
6 maanden
aanbrengen van beperkingen in de vrijheid het eigen leven in te richten, die tot gevolg hebben dat betrokkene iets moet doen of nalaten, waaronder het gebruik van communicatiemiddelen
6 maanden
opnemen in een accommodatie
6 maanden
De in het zorgplan genoemde zorg zal naar het oordeel van de rechtbank het ernstig nadeel onvoldoende kunnen wegnemen. Daarom zal de rechtbank bepalen dat er eveneens een andere vorm van verplichte zorg moet worden verleend. Deze zorg bestaat uit het uitoefenen van toezicht op betrokkene. De rechtbank bepaalt dat het zorgplan hieraan moet worden aangepast.
Deze zorgmachtiging is bij voorraad uitvoerbaar. De machtiging is geldig vanaf dagtekening en moet binnen twee weken ten uitvoer worden gelegd.
Deze machtiging is op 20 september 2021 gegeven door
mr. G.H. Meijer, rechter,
in tegenwoordigheid van mr. K. Offerein-Hulshoff, griffier,
en door de rechter ondertekend.
De griffier is niet in de gelegenheid deze machtiging mede te ondertekenen.
Tegen de beschikking van deze rechtbank staat voor verzoeker beroep in cassatie bij de Hoge Raad open,
in te stellen door een advocaat middels het indienen van een verzoekschrift bij de griffie van de Hoge Raad,
binnen drie maanden na de dag van de uitspraak van deze beschikking.