4.4Het oordeel van de rechtbank
De rechtbank acht op grond van relevante feiten en omstandigheden zoals die blijken uit de inhoud van de hierna weergegeven bewijsmiddelen wettig en overtuigend bewezen dat verdachte de tenlastegelegde feiten heeft begaan.
De rechtbank overweegt daartoe het volgende.
Uit een uittreksel van de inschrijving bij de Kamer van Koophandel met betrekking tot veehoudersbedrijf ‘ [veehouderij] ’ blijkt als volgt.
Rechtsvorm: Eenmanszaak.
Vestigingsadres: [adres] .
Datum inschrijving: 30 december 2014 (tevens datum start onderneming).
Bedrijfsactiviteit: Houden van melkvee; overige vleesveehouderij, zoogkoeienbedrijf; fokken en houden van melkvee en rundvee.
Eigenaar: [verdachte] , geboren [geboortedatum] 1964.
Uit het proces-verbaal van bevindingen van de NVWA en de veterinaire verklaring van toezichthoudend dierenarts, drs. [dierenarts NVWA] , blijkt ten aanzien van hun bevindingen tijdens het controlebezoek op 21 april 2021 het volgende.
(A)
Verbalisant [verbalisant] zag in de ligboxenstal bij de melkkoeien meerdere runderen met poot/klauwproblemen. Er liepen meerdere runderen met te lange klauwen. [verbalisant] zag twee runderen die extreem kreupel waren, die op drie poten liepen; zij belastten één poot niet (de runderen met de merken met werknummers 4226 en 4301). Zij waren dusdanig kreupel dat zij van het overige vee afgezonderd hadden moeten zijn, om rustig te kunnen herstellen en op een passende wijze te kunnen worden verzorgd.
[verbalisant] zag bovendien dat in de ligboxenstal meer runderen aanwezig waren die kreupel waren en/of te lange klauwen hadden, te weten de runderen met de werknummers: 4185, 4280, 4289, 4211, 4212, 4165 en 4179.
[verbalisant] constateerde dat bij de melkkoeien in de ligboxenstal 41 runderen stonden terwijl sprake was van 38 ligplaatsen. Enkele box-afscheidingen waren verschoven, waardoor drie van die ligplaatsen niet gebruikt konden worden als ligplaats. Voor 41 runderen waren dus 35 ligplaatsen beschikbaar.
De NVWA heeft de werknummers genoteerd van de koeien waarbij op het eerste oog overduidelijke klinische gebreken waren te zien. Als oorzaak voor de klinische gebreken bij de runderen werden management-technische zaken geconstateerd zoals: overbezetting, besmettelijke klauwaandoeningen, doodlopende stukken, looproute-gebreken (onder andere te smalle paden).
De ligboxenstal bood onvoldoende mogelijkheid voor de koeien met de klauwproblemen om te herstellen (geen ziekenboeg/ zachte ondergrond).
(B)
[verbalisant] zag in de jongveestal dat runderen in die stal, aan de linkerkant, en de kalveren in de strohokken geen schone, droge en hygiënische ligplaats en huisvesting hadden.
Aan de linkerkant in die jongveestal werden in een hok met ligboxen en, tussen de ligboxen en het voederhek, op een roostervloer tien stuks jongvee en een stier gehouden. [verbalisant] zag dat boven de roostervloer een laag dunne mest lag van enkele centimeters en hij zag dat de ligboxen bevuild waren met natte mest.
In de jongveestal werden in vier strohokken respectievelijk zes, vier, drie en twee kalveren gehuisvest. De bodem van de hokken was grotendeels bedekt met een laag natte mest. Slechts hier en daar was een klein beetje stro zichtbaar. De hokken waren te nat en de kalveren waren aan de knieën, buiken en poten aan de onderkant bevuild, met opgedroogde en met natte mest.
Ook in de ligboxenstal hadden meerdere melkkoeien niet de beschikking over een schone, droge en hygiënische ligplaats. In de ligboxen lag veel mest en de roostervloer tussen de ligboxen was bevuild met veel mest, vermengd met stro.
( C)
Tijdens de controle werd geconstateerd dat in de ligboxenstal sprake was van oude, beschimmelde, warme en stinkende voerresten in de voerbakken van de kalveren in de twee strohokken met twee keer twee kalveren. Onder vers voer zaten oude voerresten.
Bij aanvang van de controle werd in de jongveestal aan de linkerkant gezien dat op de voerplaatsen van de runderen plastic folie lag, waar de runderen van aan het vreten waren.
(D)
Tijdens de controle werd verder nog gezien dat voor de kalveren in vier strohokken in de jongveestal en in de ligboxenstal geen water beschikbaar was. In de strohokken stonden respectievelijk zes (midden voergang), twee (rechts achterin), twee (op voergang in de ligboxenstal) en nog eens twee (op voergang in de ligboxenstal) kalveren.
In twee hokken stonden speciekuipen, bestemd voor het verstrekken van water. Deze waren leeg. In de twee strohokken in de ligboxenstal stonden helemaal geen bakken voor water.
Ten aanzien van het verweer.
De rechtbank houdt bij haar oordeel rekening met de inhoud van het schrijven van verdachte van 10 augustus 2021, en de daarbij toegezonden bevindingen van, onder meer, de dierenartsen drs. [dierenarts] , drs. [dierenarts] en oud praktiserend dierenarts [dierenarts] . De bevindingen van deze dierenartsen doen evenwel niet af aan de bevindingen van de toezichthouder van de NVWA en drs. [dierenarts NVWA] naar aanleiding van hun (onaangekondigde) bezoek op 21 april 2021 vanaf 13:05 uur, die steun vinden in het aanvullend proces-verbaal van bevindingen van de officier van justitie.
Uit het dossier blijkt dat de bevindingen van de dierenartsen [dierenarts] , [dierenarts] en Cremers (mede) zien op de situatie zoals aangetroffen tijdens dan wel ná het controlebezoek van de NVWA, waarbij duidelijk is dat nog tijdens het bezoek van de NVWA – en vóór het arriveren van dierenarts [dierenarts] – de situatie door verdachte en/of mevrouw [naam] in meerdere opzichten is aangepast/verbeterd. De runderen zijn tijdens de inspectie immers alsnog voorzien van nieuw strooisel, voer en water, zo blijkt uit het proces-verbaal van de officier van justitie.
Ook hetgeen verdachte heeft aangevoerd met betrekking tot de notities in het logboek ‘bekappen’ en met betrekking tot een door de NVWA meer dan twee maanden later, op 1 juli 2021, afgelegd controlebezoek – toen geen tekortkomingen (meer) zijn geconstateerd – kan niet afdoen aan de op 21 april 2021 door de NVWA geconstateerde tekortkomingen met betrekking tot een aantal - basale - vereisten op het gebied van de verzorging van runderen.
De verweren worden gelet op het voorgaande verworpen.