Uitspraak
RECHTBANK OVERIJSSEL
1.Het onderzoek op de terechtzitting
mr. S. Leusink-Dijk en van hetgeen door de raadsvrouw mr. J. Klomp, advocaat te Enschede, naar voren is gebracht.
2.De tenlastelegging
3.De voorvragen
4.De bewijsoverwegingen
Diefstal elektriciteit
Medeplegen
5.De strafbaarheid van het bewezenverklaarde
6.De strafbaarheid van verdachte
7.De op te leggen straf of maatregel
8.De toegepaste wettelijke voorschriften
9.De beslissing
gevangenisstrafvoor de duur van
2 (twee) maanden.
- In de woning op meerdere plekken restjes van hennepplanten werden aangetroffen op de trappen en op overloop
- op zolder een droognet met daarin nog resten van droge henneptoppen werd aangetroffen
- de filterdoeken van de koolstoffilters in de kweekruimtes ernstig vervuild waren. Bij het verplaatsen van de ophangbevestiging bleek dat op de plaatsen waar deze ophangbevestiging was aangebracht, het filterdoek een lichtere kleur vertoonde ten opzichte van de kleur van het overige filterdoek. Het is aannemelijk dat de vervuiling van het filterdoek in de kwekerij is opgetreden nadat het koolstoffilter in de kwekerij was opgehangen. De vervuiling van het filterdoek treedt pas na langere tijd op en veroorzaakt kleine stofdeeltjes, voornamelijk afkomstig van het droge kweekmedium waarin hennepplanten worden gekweekt en van het vrijkomende stof bij het
- er sprake was van een kalkafzetting en erge mate van algenafzetting op de dompelpomp en in het waterreservoir zelf;
- er sprake was van een stofafzetting op de in de kweekruimtes aanwezige apparatuur;
- er sprake was van verkleuring van het houtwerk waaraan de assimilatielampen aan waren opgehangen. De verkleuring was ontstaan door inwerking van licht en warmte
- volgens de melding er in oktober 2018 al een henneplucht was waargenomen bij de woning. Sterke henneplucht komt meestal vrij bij het oogsten of drogen van hennep of in enkele gevallen wanneer er oude verzadigde filters worden gebruikt.
- door een medewerker van de woningstichting de Woonplaats die bij de ontmanteling van de kwekerij kwam kijken werd medegedeeld dat hij door de buurt was aangesproken dat er in oktober een henneplucht had gehangen bij de woning en dat er in december ook weer een henneplucht had gehangen rond de woning.
- er met hennepresten vervuilde kleding werden aangetroffen
- met hennepresten vervuilde klapstoelen werden aangetroffen
- in de woonkamer een stofzuiger stond. Na inbeslagname is de stofzuiger op inhoud onderzocht. Hierbij werden een aanzienlijke hoeveelheid aan hennepresten aangetroffen.
- er met hennepresten vervuilde scharen werden aangetroffen
- in de uitblaasruimte sprake was van schimmelvorming
- onder de aangetroffen kratten resten van oudere hennepbladeren en wortels werden aangetroffen
- er een met hennepresten vervuilde weegschaal werd aangetroffen op de eerste verdieping
- uit informatie van de woningstichting bleek dat bij overdracht van de woning aan de verdachte [verdachte] op 17 oktober 2017 er sprake was van een stand van de watermeter met 178 m3 verbruikt water. Op 21 februari 2019 bleek dat volgens watermeter dat er totaal was afgenomen 6371 m3 water. In de periode gelegen tussen 17 oktober 2017 en 21 februari 2019 werd volgens de watermeter 6193 m3 water verbruikt. Volgens het NIBUD is navolgend waterverbruik per woning normaal; 1 persoon 46 m3 per jaar, 2 personen 93 m3 per jaar, 3 personen 135 m3 per jaar en 4 personen 163 m3 per jaar. Uit het vorenstaande blijkt dat er extreem veel water is verbruikt in de genoemde periode tengevolge van hennepteelt middels opticlimates. 6193 m3 water is een waterverbruik voor een gezin van 4 personen gedurende 56 jaar er sprake was van diefstal van elektrische energie voor de kweekruimte.
Gesproken met de bewoner van perceelnummer [nummer] . Deze gaf aan dat sinds de bewoners van 57 kwamen wonen direct alle ramen werden geblindeerd. Dit zou omstreeks de zomer van 2018 zijn.
Bij controle van de netcomponenten (hoofdleiding, aansluiting en meetinrichting) van Enexis Netbeheer B.V. en de installaties in de meterkast van het genoemde pand heeft de fraude-inspecteur het volgende vastgesteld:
Uit onderzoek bleek dat er een illegale aansluiting na de hoofdbeveiliging was gemaakt in de hoofdaansluitkast. Er was een illegale elektriciteitskabel aangelegd die buiten de elektriciteitsmeter om liep naar de elektrische installatie in het betreffende pand en voorzag de aangesloten installatie van elektriciteit. Om deze aftakking te kunnen realiseren is het noodzakelijk geweest dat het door Enexis Netbeheer verzegelde deksel van de hoofdaansluitkast gedemonteerd is of is geweest. De door Enexis Netbeheer aangebrachte zegels zijn dus verwijderd, vervangen en of gemanipuleerd. Hiervoor heeft Enexis Netbeheer geen toestemming verleend.