Uitspraak
RECHTBANK OVERIJSSEL
FINEPRO,
wonende te [woonplaats] ,
PAYROLL SELECT MANAGEMENT B.V.,
gevestigd en kantoorhoudende te Deventer,
1.De procedure
2.De feiten
3.Het geschil
4.De beoordeling
“Je moet per direct stoppen met bellen voor ons. Ik laat t weten als de situatie verandert.”en de reactie van Finepro met “
Ok. We houden contact”zijn daarvoor inhoudelijk onvoldoende. Het voorstel van Payroll (ofwel: de instructie, want daar is eigenlijk sprake van) is qua essentialia en qua voorwaarden niet voldoende bepaald. Er blijkt niet uit onder welke voorwaarden (bijvoorbeeld “we betalen in die tijd niet uit”) Payroll zich dan zou willen verbinden. De reactie van Finepro op het bericht kan ook niet worden gezien als een aanvaarding van de uitleg die Payroll nu aan dit bericht geeft, namelijk een tijdelijk stopzetten van de uitvoering van de overeenkomst zonder vergoeding. Finepro had op basis van de berichten niet hoeven verwachten dat Payroll de uitvoering van alle wederzijdse verplichtingen op kon schorten, totdat het haar uitkwam om de verplichtingen weer te doen herleven of de overeenkomst te beëindigen. Gezien de omstandigheden in verband met de uitbraak van corona en gezien het feit dat beide berichten via Whatsapp werden verstuurd, leek het stopzetten van de werkzaamheden door Finepro meer een crisismaatregel. Evenzo kon Payroll uit de reactie, bestaande uit
“Ok. We houden contact”, redelijkerwijs niet afleiden dat Finepro de wil had in te stemmen met een tijdelijk, maar onbepaald uitstel van de werkzaamheden zonder betaling, gevolgd door een opzegging. Payroll mocht redelijkerwijs ook niet verwachten dat de wil van Finepro daarop gericht was. Uit de strekking van het bericht blijkt niet dat Finepro een andere keuze had dan te stoppen met zijn werkzaamheden voor Payroll. Gelet op het voorgaande kan het feit dat Finepro zijn verplichtingen niet heeft uitgevoerd en gedurende die tijd geen facturen heeft gestuurd, niet tot het oordeel leiden dat Finepro het aanbod tot de gestelde nadere overeenkomst heeft aanvaard. Bovendien zou het handelen van Payroll, dat wil zeggen het stopzetten van alle verplichtingen uit de overeenkomst, gevolgd door de opzegging, feitelijk leiden tot een verkapte, per directe opzegging van de zijde van Payroll. Door het sluiten van overeenkomsten voor bepaalde tijd en het opnemen van een opzegtermijn in de overeenkomst hebben partijen die mogelijkheid juist bewust uit willen sluiten. Gelet op het bovenstaande kan een nadere overeenkomst tussen partijen, inhoudende het tijdelijk niet uitvoeren van de overeenkomst zonder vergoeding, niet worden aangenomen. Overigens is ook niet gesteld of gebleken dat Payroll een beroep doet op een wettelijk opschortingsrecht, zodat ook dat geen grond is voor het tijdelijk stopzetten van de opdracht.