ECLI:NL:RBOVE:2020:3638

Rechtbank Overijssel

Datum uitspraak
3 november 2020
Publicatiedatum
4 november 2020
Zaaknummer
08-048025-19 (P)
Instantie
Rechtbank Overijssel
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Strafrecht
Procedures
  • Eerste aanleg - meervoudig
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Veroordeling voor het runnen van een hennepkwekerij en diefstal van elektriciteit

In deze zaak heeft de Rechtbank Overijssel op 3 november 2020 uitspraak gedaan in een strafzaak tegen een 58-jarige man, die werd beschuldigd van het runnen van een hennepkwekerij in Vroomshoop en het illegaal aftappen van elektriciteit. De rechtbank heeft vastgesteld dat de verdachte op 29 november 2018 in zijn woning een professioneel ingerichte hennepkwekerij had, bestaande uit vijf kweekruimtes met in totaal 471 hennepplanten en een aanzienlijke hoeveelheid gedroogde marihuana. Daarnaast bleek dat de elektriciteitsinstallatie in de woning was gemanipuleerd, waardoor er illegaal 161.612 kWh elektriciteit was afgenomen van Enexis Netbeheer B.V.

Tijdens de rechtszitting op 20 oktober 2020 heeft de officier van justitie, mr. P. Koreman, gevorderd dat de verdachte schuldig werd bevonden aan de tenlastegelegde feiten. De verdediging, vertegenwoordigd door mr. J.M. Keizer, pleitte voor vrijspraak, met de stelling dat de verdachte niet verantwoordelijk was voor de hennepkwekerij, maar dat deze door een andere persoon was opgezet. De rechtbank heeft echter geoordeeld dat de verdachte wel degelijk verantwoordelijk was voor de hennepkwekerij en de diefstal van elektriciteit, gezien de omvang en professionaliteit van de kwekerij en de manipulatie van de elektriciteitsmeter.

De rechtbank heeft de verdachte veroordeeld tot een taakstraf van 200 uur, met de mogelijkheid van vervangende hechtenis van 100 dagen bij niet-nakoming. De rechtbank heeft ook de teruggave gelast van een in beslag genomen personenauto en een geldbedrag aan de verdachte. De uitspraak is openbaar gedaan en de rechtbank heeft de relevante wetsartikelen toegepast, waaronder artikel 311 van het Wetboek van Strafrecht en de Opiumwet.

Uitspraak

RECHTBANK OVERIJSSEL

Team Strafrecht
Meervoudige kamer
Zittingsplaats Almelo
Parketnummer: 08-048025-19 (P)
Datum vonnis: 3 november 2020
Vonnis op tegenspraak in de zaak van de officier van justitie tegen:
[verdachte],
geboren op [geboortedatum] 1962 in [geboorteplaats] ,
wonende aan [adres 1] .

1.Het onderzoek op de terechtzitting

Dit vonnis is gewezen naar aanleiding van het onderzoek op de openbare terechtzitting van 20 oktober 2020.
De rechtbank heeft kennis genomen van de vordering van de officier van justitie mr. P. Koreman en van hetgeen door verdachte en de raadsman mr. J.M. Keizer, advocaat te Amsterdam, naar voren is gebracht.

2.De tenlastelegging

De verdenking komt er, kort en zakelijk weergegeven, op neer dat verdachte, al dan niet samen met een ander:
feit 1:beroeps- of bedrijfsmatig hennep aanwezig heeft gehad of heeft geteeld;
feit 2:elektriciteit heeft gestolen.
Voluit luidt de tenlastelegging aan verdachte, dat:
1
hij op of omstreeks 29 november 2018 te Vroomshoop, gemeente Twenterand, tezamen en in
vereniging met een of meer anderen en/of alleen, in de uitoefening van een beroep of bedrijf,
opzettelijk heeft geteeld en/of bereid en/of bewerkt en/of verwerkt, in elk geval opzettelijk
aanwezig heeft gehad (in een pand gelegen aan [adres 2] aldaar)
- een hoeveelheid van (in totaal) ongeveer 471, althans een groot aantal hennepplanten en/of
delen daarvan en/of
- een hoeveelheid van ongeveer 10.400 gram en/of 23.800 gram, althans een grote hoeveelheid hennepplanten en/of delen daarvan,
in elk geval een hoeveelheid van meer dan 30 gram van een materiaal bevattende hennep, zijnde hennep een middel vermeld op de bij de Opiumwet behorende lijst II, dan wel aangewezen krachtens artikel 3a, vijfde lid van die wet, welke hoeveelheid meer bedraagt dan de bij algemene maatregel van bestuur bepaalde hoeveelheid van een middel (te weten - in totaal - ongeveer 471, althans meer dan 200 hennepplanten en/of 34.200 gram, althans meer dan 500 gram hennep);
2
hij in of omstreeks de periode van 22 februari 2018 tot en met 29 november 2018 te
Vroomshoop, gemeente Twenterand tezamen en in vereniging met een of meer anderen, althans alleen, een grote hoeveelheid elektriciteit (161.612 kWh), in elk geval enig goed, dat geheel of ten dele aan een ander dan aan verdachte en/of zijn mededader(s) toebehoorde, te weten aan Enexis Netbeheer BV, heeft weggenomen met het oogmerk om het zich wederrechtelijk toe te eigenen, terwijl verdachte en/of zijn mededader(s) zich de toegang tot de plaats van het misdrijf heeft/hebben verschaft en/of die weg te nemen elektriciteit onder zijn/haar/hun bereik heeft/hebben gebracht door middel van braak en/of verbreking.

3.De voorvragen

De rechtbank heeft vastgesteld dat de dagvaarding geldig is, dat zij bevoegd is tot kennisneming van deze zaak, dat de officier van justitie ontvankelijk is in de vervolging en dat er geen redenen zijn voor schorsing van de vervolging.

4.De bewijsoverwegingen

4.1
Het standpunt van de officier van justitie
Het standpunt van de officier van justitie is dat wettig en overtuigend bewezen kan worden dat verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan het onder 1 en 2 tenlastegelegde en dat hij deze feiten samen met zijn echtgenote heeft gepleegd.
4.2
Het standpunt van de verdediging
Volgens de raadsman kan het onder 1 tenlastegelegde voor wat betreft het aanwezig hebben van hennepplanten wettig en overtuigend bewezen worden, waarbij er geen sprake was van medeplegen. Voor het onder 1 tenlastegelegde telen, bereiden, bewerken en/of verwerken van hennep en de onder 2 tenlastegelegde diefstal van elektriciteit, bepleit de verdediging vrijspraak. Deze feiten worden door verdachte ontkend en zijn gepleegd door een andere persoon die de bovenverdieping van de woning van verdachte huurde.
4.3
Het oordeel van de rechtbank
Vaststelling van feiten en omstandigheden
Op 29 november 2018 treft de politie op de bovenverdieping in de woning van verdachte een hennepkwekerij in vijf volledig ingerichte kweekruimtes aan. De vloeren en wanden van de ruimtes waren bekleed met folie en er waren onder meer assimilatielampen, transformatoren, kunststofkachels, koolstoffilters, temperatuurventilatieregelaars, een waterreservoir, ventilatoren, voedingsstoffen, een weegschaal, knipscharen, een shredder en hennepafval aanwezig. In de tuin van de woning lagen resten tuinaarde met wortelvoetjes van hennepplanten. In twee van de vijf ruimtes stonden in totaal 471 potten met hennepplanten van ongeveer een tot twee weken oud. In de andere drie ruimtes lagen henneptoppen te drogen. In totaal werd in de ruimtes 34.200 gram marihuana aangetroffen, bestaande uit 10.400 gram goed droge marihuana en 23.800 gram lichtvochtige marihuana.
De zich op de begane grond van de woning bevindende elektriciteitsinstallatie was gemanipuleerd door middel van drie illegale aftakkingen na de hoofdbeveiliging en verzwaring van de hoofdzekeringen in de hoofdaansluitkast. De door Enexis aangebrachte verzegeling van de deksel van de hoofdaansluitkast was verwijderd, vervangen en/of gemanipuleerd. Er was in totaal 161.612 kWh aan elektriciteit buiten de meter om verbruikt.
Overwegingen en conclusie rechtbank
Verdachte ontkent dat hij deze kwekerij heeft aangelegd en in stand heeft gehouden.
Op grond van het voorgaande concludeert de rechtbank dat zich in de woning van verdachte een omvangrijke en professioneel opgezette hennepkwekerij bevond, ten behoeve waarvan elektriciteit van Enexis werd gestolen door middel van verbreking. De rechtbank is van oordeel dat verdachte voor deze feiten verantwoordelijk is. De hennepkwekerij met vijf kweekruimte en gemanipuleerde elektriciteitsmeter bevonden zich in de woning die hij met zijn echtgenote bewoonde. Verdachte en zijn vrouw verbleven dagelijks in de woning zodat het volstrekt onwaarschijnlijk is, zoals verdachte wil doen voorkomen, dat hij langere tijd niet in de gaten heeft gehad dat er een hennepkwekerij in zijn woning was aangelegd, dat er mensen in en uit liepen en dat hij niets geroken heeft. Buiten dat is van onderhuur van (een deel van) de woning of betrokkenheid van een onbekend gebleven derde persoon op geen enkele wijze gebleken. De rechtbank acht dan ook wettig en overtuigend bewezen dat verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan het opzettelijk exploiteren van een hennepkwekerij en het daarvoor illegaal aftappen van elektriciteit in zijn woning, ten behoeve van geldelijk gewin. Gelet op de omvang en professionaliteit van de kwekerij is de rechtbank eveneens van oordeel dat er sprake is van beroeps- of bedrijfsmatige teelt.
Dat bij deze feiten sprake was van een nauwe en bewuste samenwerking tussen verdachte en een of meer anderen kan op basis van de inhoud van het dossier en het verhandelde ter terechtzitting niet worden vastgesteld, zodat hij van het onderdeel medeplegen wordt vrijgesproken.
4.4
De bewezenverklaring
De rechtbank acht op grond van vermelde bewijsmiddelen wettig en overtuigend bewezen dat verdachte de onder 1 en 2 tenlastegelegde feiten heeft begaan, met dien verstande dat:
1
hij op
of omstreeks29 november 2018 te Vroomshoop, gemeente Twenterand,
tezamen en in
vereniging met een of meer anderen en/of alleen,in de uitoefening van een beroep of bedrijf,
opzettelijk heeft geteeld en/of bereid en/of bewerkt en/of verwerkt,
in elk geval opzettelijk
aanwezig heeft gehad(in een pand gelegen aan [adres 2] aldaar)
-
een hoeveelheid van (in totaal)ongeveer 471,
althans een groot aantalhennepplanten en
/of
delen daarvan en/of
-
een hoeveelheid vanongeveer 10.400 gram en
/of23.800 gram
, althans een grote hoeveelheidhennepplanten en/of delen daarvan,
in elk geval een hoeveelheid van meer dan 30 gram van een materiaal bevattende hennep,zijnde hennep een middel vermeld op de bij de Opiumwet behorende lijst II, dan wel aangewezen krachtens artikel 3a, vijfde lid van die wet, welke hoeveelheid meer bedraagt dan de bij algemene maatregel van bestuur bepaalde hoeveelheid van een middel (te weten - in totaal - ongeveer 471
, althans meer dan 200hennepplanten en
/of34.200 gram
, althans meer dan 500 gramhennep);
2
hij in
of omstreeksde periode van 22 februari 2018 tot en met 29 november 2018 te
Vroomshoop, gemeente Twenterand
tezamen en in vereniging met een of meer anderen, althans alleen,een grote hoeveelheid elektriciteit (161.612 kWh),
in elk geval enig goed,die geheel of ten dele aan een ander dan aan verdachte
en/of zijn mededader(s)toebehoorde, te weten aan Enexis Netbeheer BV, heeft weggenomen met het oogmerk om zich die wederrechtelijk toe te eigenen, terwijl verdachte
en/of zijn mededader(s) zich de toegang tot de plaats van het misdrijf heeft/hebben verschaft en/ofdie weg te nemen elektriciteit onder zijn
/haar/hunbereik heeft
/hebbengebracht door middel van
braak en/ofverbreking.
De rechtbank acht niet bewezen wat aan verdachte meer of anders is ten laste gelegd, zodat zij hem daarvan zal vrijspreken.
De rechtbank heeft de taalfouten in de tenlastelegging verbeterd in de bewezenverklaring. De verdachte is daardoor niet geschaad in de verdediging.

5.De strafbaarheid van het bewezenverklaarde

Het bewezenverklaarde is strafbaar gesteld in artikel 311 van het Wetboek van Strafrecht (Sr) en de artikelen 3 en 11 van de Opiumwet. Er zijn geen feiten of omstandigheden aannemelijk geworden die de strafbaarheid van de feiten uitsluiten. Het bewezenverklaarde levert op:
feit 1
het misdrijf:
in de uitoefening van een beroep of bedrijf opzettelijk handelen in strijd met een in artikel 3 onder B van de Opiumwet gegeven verbod, terwijl het feit betrekking heeft op een grote hoeveelheid van het middel;
feit 2
het misdrijf:
diefstal, waarbij de schuldige het weg te nemen goed onder zijn bereik heeft gebracht door middel van verbreking.

6.De strafbaarheid van verdachte

Er zijn geen feiten of omstandigheden aannemelijk geworden die de strafbaarheid van verdachte uitsluiten. De rechtbank oordeelt daarom dat verdachte strafbaar is voor de bewezenverklaarde feiten.

7.De op te leggen straf of maatregel

7.1
De vordering van de officier van justitie
De officier van justitie heeft gevorderd dat aan verdachte een taakstraf wordt opgelegd voor de duur van 200 uren, bij niet of niet volledig verrichten te vervangen door 100 dagen hechtenis. Het beslag dient ten behoeve van de ontnemingsvordering te worden gehandhaafd.
7.2
Het standpunt van de verdediging
Volgens de raadsman dient bij de bepaling van een straf er rekening mee te worden gehouden dat sprake is van het aanwezig hebben van 471 hennepplanten op één dag, dat verdachte slechts nadeel heeft gehad van de kwekerij, dat verdachte geen strafdocumentatie heeft en dat hij medewerking heeft verleend aan het onderzoek. Daarbij past een taakstraf van 60 uur.
7.3
De gronden voor een straf of maatregel
Bij de strafoplegging houdt de rechtbank rekening met de aard en de ernst van de gepleegde feiten, de omstandigheden waaronder deze zijn begaan en de persoon van verdachte zoals die uit het dossier en tijdens de behandeling ter terechtzitting naar voren zijn gekomen. De rechtbank acht daarbij in het bijzonder het volgende van belang.
Verdachte heeft een grote en professioneel opgezette hennepkwekerij geëxploiteerd, waarin naast 471 jonge planten, ook een grote hoeveelheid hennep en hennepresten zijn aangetroffen. Daarvoor had verdachte de volledige bovenverdieping van de door hem gehuurde woning aangewend. Ook heeft verdachte illegaal elektriciteit afgenomen waardoor er niet alleen schade voor de netbeheerder is ontstaan, maar ook een potentieel brandgevaarlijke situatie in de woning is gecreëerd. Verdachte heeft daarbij gehandeld uit financieel gewin en is voorbij gegaan aan het feit dat verdovende middelen zoals hennep schadelijk zijn voor de volksgezondheid en vaak leiden tot verschillende vormen van criminaliteit. De rechtbank rekent dit verdachte aan.
De rechtbank houdt bij de strafoplegging in het voordeel van verdachte rekening met het feit dat hij niet eerder is veroordeeld voor een strafbaar feit. Verder houdt de rechtbank rekening met de tijd die is verstreken tussen de strafbare feiten en de berechting daarvan, als gevolg waarvan verdachte langere tijd in onzekerheid heeft verkeerd.
De rechtbank heeft ten slotte ook gekeken naar de door het Landelijk Overleg Vakinhoud Strafrecht (LOVS) ontwikkelde oriëntatiepunten voor straftoemeting
Gelet op het vorenstaande acht de rechtbank een taakstraf van 200 uren, bij niet of niet volledig verrichten te vervangen door 100 dagen hechtenis, passend en geboden.
7.4
De inbeslaggenomen voorwerpen
De rechtbank zal de teruggave gelasten aan verdachte van:
  • een personenauto (merk: Volvo, model: XC60, chassisnummer: [nummer] ), en
  • een geldbedrag van € 1.480,00,
aangezien dit beslag niet vatbaar is voor verbeurdverklaring of onttrekking aan het verkeer en het belang van strafvordering zich niet tegen teruggave verzet.

8.De toegepaste wettelijke voorschriften

De hierna te nemen beslissing berust op de hiervoor genoemde wetsartikelen. Daarnaast berust deze beslissing op de artikelen 22c, 22d en 57 Sr.

9.De beslissing

De rechtbank:
bewezenverklaring
- verklaart bewezen dat verdachte het tenlastegelegde heeft begaan, zoals hierboven omschreven;
- verklaart niet bewezen wat aan verdachte meer of anders is ten laste gelegd en spreekt hem daarvan vrij;
strafbaarheid feit
- verklaart het bewezenverklaarde strafbaar;
- verklaart dat het bewezenverklaarde de volgende strafbare feiten oplevert:
feit 1 het misdrijf: in de uitoefening van een beroep of bedrijf opzettelijk handelen in strijd met een in artikel 3 onder B van de Opiumwet gegeven verbod, terwijl het feit betrekking heeft op een grote hoeveelheid van het middel;
feit 2 het misdrijf: diefstal, waarbij de schuldige het weg te nemen goed onder zijn bereik heeft gebracht door middel van verbreking;
strafbaarheid verdachte
- verklaart verdachte strafbaar voor het onder 1 en 2 bewezenverklaarde;
straf
- veroordeelt verdachte tot een
taakstraf, bestaande uit het verrichten van onbetaalde arbeid voor de duur van
200 (tweehonderd) uren;
- beveelt, voor het geval dat verdachte de taakstraf niet naar behoren verricht, dat
vervangende hechteniszal worden toegepast voor de duur van
100 (honderd) dagen;
de inbeslaggenomen voorwerpen
gelast de teruggave aan verdachte van:
- een personenauto (merk: Volvo, model: XC60, chassisnummer [nummer] ), en
- een geldbedrag van € 1.480,00.
Dit vonnis is gewezen door mr. A.M.G. Ellenbroek, voorzitter, mr. C.C.S. Bordenga-Koppes en mr. A.M. van Diggele, rechters, in tegenwoordigheid van E.P. Endlich, griffier, en is in het openbaar uitgesproken op 3 november 2020.
Buiten staat
Mr. C.C.S. Bordenga-Koppes is niet in de gelegenheid dit vonnis mede te ondertekenen.
Bijlage bewijsmiddelen
Leeswijzer
Deze bijlage maakt deel uit van het vonnis en bevat de bewijsmiddelen. Wanneer hierna wordt verwezen naar dossierpagina’s, zijn dit pagina’s uit het dossier van de politie Oost-Nederland, district Twente, basisteam Twente-Noord, met nummer PL0600-2018562349 van 24 maart 2020. Tenzij hieronder anders wordt vermeld, wordt steeds verwezen naar bladzijden van een in de wettelijke vorm, door daartoe bevoegde personen, opgemaakt proces-verbaal.
1.
Het proces-verbaal aantreffen hennepkwekerij van 13 december 2018, (pagina’s 4 t/m 12) inhoudende, zakelijk weergegeven:
Op 29 november 2018 zagen wij dat op het adres [adres 2] in Vroomshoop, gemeente Twenterand een hennepkwekerij met planten aanwezig was.
Kweekruimte 1
Na het binnentreden zagen wij het volgende:
In de eerste kweekruimte werd een volledig ingerichte kweekruimte aangetroffen. Wij
zagen dat de kweekruimte een afmeting van 495 cm x 365 cm had. De totale
kweekoppervlakte betrof 18 m2. Wij zagen dat de wanden bekleed waren met zwart/wit
plastic. Wij zagen dat de vloer bekleed was met vijverfolie. Wij zagen dat er 241
vierkante plastic plantenpotten met een afmeting van 13x13x13 cm in de kweekruimte
stonden. Wij zagen dat de plantenpotten gevuld waren met jonge hennepplanten en met
potaarde. De hennepplanten hadden een hoogte van ongeveer 15 cm en waren ongeveer één
tot twee weken oud.
Boven de planten hingen 13 armaturen met assimilatielampen met een vermogen van 600
Watt, deze waren bevestigd aan metalen dunne buizen, welke in hoogte verstelbaar
waren. Wij zagen dat er 13 transformatoren met een vermogen van 600 watt in een
inbouwkast bij de schuine wand lagen. Wij zagen dat er één (1) koolstoffilter in de
kweekruimte hing, deze was bevestigd middels spanbanden. Wij zagen dat er één (1)
kunststof kachel met een vermogen van 2000 watt in de kweekruimte stond. Wij zagen
dat er in de ruimte één (1) temperatuurventilatieregelaar aan de wand hing.
Wij zagen dat er 126 ronde plantenpotten, met een diameter van 26 cm, opgestapeld in
een hoek van de kweekruimte stonden. Wij zagen dat er op deze gestapelde
plantenpotten bossen kaalgeknipte hennepstelen lagen. Wij zagen dat de plantenpotten
gevuld waren met potaarde. Wij zagen dat er afgeknipte stelen met wortelvoet in deze
plantenpotten zaten. Toen wij deze uit de potaarde trokken zagen wij dat de
wortelvoeten bosvorming waren en dat er nog stekblokjes zichtbaar waren.
Wij zagen dat de luchtverversing werd geregeld middels een luchtafzuiginstallatie.
Wij zagen dat de aanvoer van de schone lucht afkomstig was van buiten, via
afgetimmerde schuine kanten via het dak. De vervuilde lucht werd door middel van één
slakkenhuis met een vermogen van 370 watt, welke in de kweekruimte hing, afgevoerd
via de afgetimmerde badkamer naar buiten.
In totaal stonden er 241 hennepplanten. De gemiddelde hoogte van de planten was
ongeveer 15 cm. Per m2 stonden er 15 planten.
De plantenbakken waren gevuld met teelaarde.
In de kweekruimte bevond zich 1 koolstoffilter
In totaal hingen er in de kweekruimte 13 assimilatielampen.
De luchtverversing en luchtafvoer werd geregeld door een aan- en afzuiginstallatie.
Kweekruimte 2
In de tweede kweekruimte werd een volledig ingerichte kweekruimte aangetroffen. Wij
zagen dat de kweekruimte een afmeting van 296 cm x 240 cm had. De totale
kweekoppervlakte betrof 7 m2. Wij zagen dat de wanden bekleed waren met zwart/wit
plastic. Wij zagen dat de vloer bekleed was met vijverfolie.
Wij zagen dat er een gedeelte van het vloeroppervlak was vrijgemaakt. Wij zagen dat
er op dit vrijgemaakte deel kranten lagen waarop henneptoppen lagen te drogen.
Wij zagen dat er een shredder, van het merk Wolfgarten, naast de gedroogde
henneptoppen stond. Voor deze shredder lag een berg hennepafval op de grond met daar
bovenop bossen kaalgeknipte hennepstelen lagen.
In de kweekruimte hingen drie (3) armaturen met assimilatielampen met een vermogen
van 600 Watt, deze waren bevestigd aan metalen dunne buizen, welke in hoogte
verstelbaar waren. Wij zagen dat er drie (3) transformatoren met een vermogen van 600
watt in een inbouwkast bij de schuine wand lagen. Wij zagen dat er twee (2) kunststof
kachels met een vermogen van 2000 en 45 watt in de kweekruimte stond. Wij zagen dat
er één (1) ventilator met een vermogen van 50 watt stond. Wij zagen dat er één
waterreservoir in de kweekruimte stond. Wij zagen dat er naast het waterreservoir één
(1) dompelpomp, met een onbekend gebleven vermogen, op de grond lag. Achter en naast
het waterreservoir lagen diverse lege 5-liter-jerrycans van voedingsstoffen.
Wij troffen in deze kweekruimte nog 16 niet-aangesloten assimilatielampen met een
vermogen van 600 watt, één (1) niet-aangesloten slakkenhuis met een vermogen van 147
watt, één (1) niet-aangesloten snelheidsregelaar, één (1) weegschaal, diverse (deels)
gevulde flacons met voedingsstoffen en een doosje met negen (9) knipscharen en twee
(2) flesjes L Oreal olie aan. Tevens stonden er in deze kweekruimte 59 ronde
plantenpotten, met een diameter van 26 cm, opgestapeld in een hoek van de kweekruimte
stonden. Wij zagen dat deze plantenpotten gebruikt maar geheel leeg waren.
In totaal hingen er in de kweekruimte 11 assimilatielampen.
De luchtverversing en luchtafvoer werd geregeld door een aan- en afzuiginstallatie.
Kweekruimte 3
Wij zagen dat de toegang van de kweekruimte was voorzien van een stuk vijverfolie met
aan de onderzijde een panlat bevestigd, zodat dit als een soort gordijn fungeerde.
In de derde kweekruimte werd een volledig ingerichte kweekruimte aangetroffen. Wij
zagen dat de kweekruimte een afmeting van 420 cm x 307 cm had. De totale
kweekoppervlakte betrof 12,9 m2. Wij zagen dat de wanden bekleed waren met zwart/wit
plastic. Wij zagen dat de vloer bekleed was met vijverfolie.
Wij zagen dat er een groot gedeelte van het vloeroppervlak was vrijgemaakt. Wij zagen
dat er op dit vrijgemaakte deel kranten lagen waarop henneptoppen lagen te drogen.
In de kweekruimte hingen 11 armaturen met assimilatielampen met een vermogen van 600
Watt, deze waren bevestigd aan metalen dunne buizen, welke in hoogte verstelbaar
waren. Wij zagen dat er 11 transformatoren met een vermogen van 600 watt in een
inbouwkast bij de schuine wand lagen. Wij zagen dat er één (1) koolstoffilter in de
kweekruimte hing, deze was bevestigd middels spanbanden. Wij zagen dat er in de kweekruimte één (1) kunststof ventilatoren stond, met een vermogen van 45 Watt.
Wij zagen dat er in de kweekruimte een schakelbord aan de wand hing. Wij zagen dat de
tijdschakelaar was ingesteld op een 18-uur cyclus (15:00-12:00 uur). Wij zagen dat er
een hygro/thermometer in de kweekruimte hing.
Wij zagen dat er 92 ronde plantenpotten, met een diameter van 26 cm, opgestapeld in
een hoek van de kweekruimte stonden. Wij zagen dat er op deze gestapelde
plantenpotten bossen kaalgeknipte hennepstelen lagen. Wij zagen dat de plantenpotten
gevuld waren met potaarde. Wij zagen dat er afgeknipte stelen met wortelvoet in deze
plantenpotten zaten. Toen wij deze uit de potaarde trokken zagen wij dat de
wortelvoeten bosvorming waren en dat er nog stekblokjes zichtbaar waren.
Wij zagen dat de luchtverversing werd geregeld middels een luchtafzuiginstallatie.
Wij zagen dat de aanvoer van de schone lucht afkomstig was van buiten, via de
afgetimmerde schuine kanten via het dak. De vervuilde lucht werd door middel van één
slakkenhuis met een vermogen van 386 watt, welke in de kweekruimte hing, afgevoerd
via de afgetimmerde badkamer naar buiten.
Wij troffen in deze kweekruimte nog één (1) niet-aangesloten transformator met een
vermogen van 600 watt aan. De plantenbakken waren gevuld met teelaarde.
In totaal hingen er in de kweekruimte 11 assimilatielampen. In de kweekruimte bevond zich 1 koolstoffilter. De luchtverversing en luchtafvoer werd geregeld door een aan- en afzuiginstallatie.
Kweekruimte 4
Wij zagen dat er, aan de rechterzijde naast de trap, één waterreservoir in de stond. In de vierde kweekruimte werd een volledig ingerichte kweekruimte aangetroffen. Wij
zagen dat de kweekruimte een afmeting van 340 cm x 308 cm had. De totale
kweekoppervlakte betrof 10,5 m2. Wij zagen dat de wanden bekleed waren met zwart/wit
plastic. Wij zagen dat de vloer bekleed was met vijverfolie.
Wij zagen dat er een groot gedeelte van het vloeroppervlak was vrijgemaakt. Wij zagen
dat er op dit vrijgemaakte deel kranten lagen waarop henneptoppen lagen te drogen.
Wij zagen dat er 69 ronde plantenpotten, met een diameter van 26 cm, opgestapeld in
een hoek van de kweekruimte stonden. Wij zagen dat er op deze gestapelde
plantenpotten bossen kaalgeknipte hennepstelen lagen. Wij zagen dat de plantenpotten
gevuld waren met potaarde. Wij zagen dat er afgeknipte stelen met wortelvoet in deze
plantenpotten zaten. Toen wij deze uit de potaarde trokken zagen wij dat de
wortelvoeten bosvorming waren en dat er nog stekblokjes zichtbaar waren.
In de kweekruimte hingen 9 armaturen met assimilatielampen met een vermogen van 600
Watt, deze waren bevestigd aan metalen dunne buizen, welke in hoogte verstelbaar
waren. Wij zagen dat er 9 transformatoren met een vermogen van 600 watt in een
inbouwkast bij de schuine wand lagen. Wij zagen dat er één (1) koolstoffilter in de
kweekruimte hing, deze was bevestigd middels spanbanden. Wij zagen dat er drie (3)
kunststof kachels met een vermogen van 2000 watt in de kweekruimte stonden. Wij zagen
dat er in de ruimte één (1) temperatuurventilatieregelaar aan de wand hing.
Wij zagen dat er twee (2) ventilator met een vermogen van 45 en 4 watt stonden.
Wij zagen dat er een hygro/thermometer in de kweekruimte lag.
Wij zagen dat er in de kweekruimte een schakelbord aan de wand hing. Wij zagen dat de
tijdschakelaar was ingesteld op 16:00-12:00 uur. Wij zagen dat er een
hygro/thermometer in de kweekruimte hing.
Wij zagen dat de luchtverversing werd geregeld middels een luchtafzuiginstallatie.
De vervuilde lucht werd door middel van één slakkenhuis met een vermogen van 370
watt, welke in de kweekruimte hing, afgevoerd via de afgetimmerde schuine kanten via
het dak naar buiten.
De plantenbakken waren gevuld met teelaarde.
In totaal hingen er in de kweekruimte 9 assimilatielampen.
In de kweekruimte bevond zich 1 koolstoffilter.
De luchtverversing en luchtafvoer werd geregeld door een aan- en afzuiginstallatie.
Kweekruimte 5
In de vijfde kweekruimte werd een volledig ingerichte kweekruimte aangetroffen. Wij
zagen dat de kweekruimte een afmeting van 340 cm x 411 cm had. De totale
kweekoppervlakte betrof 14 m2. Wij zagen dat de wanden bekleed waren met zwart/wit
plastic. Wij zagen dat de vloer bekleed was met vijverfolie.
Wij zagen dat er 230 vierkante plastic plantenpotten met een afmeting van 13x13x13 cm
in de kweekruimte stonden. Wij zagen dat de plantenpotten gevuld waren met jonge
hennepplanten en met potaarde. De hennepplanten hadden een hoogte van ongeveer 15 cm
en waren ongeveer één tot twee weken oud.
Boven de planten hingen 11 armaturen met assimilatielampen met een vermogen van 600
Watt, deze waren bevestigd aan metalen dunne buizen, welke in hoogte verstelbaar
waren. Wij zagen dat er 11 transformatoren met een vermogen van 600 watt in een
inbouwkast bij de schuine wand lagen. Wij zagen dat er één (1) koolstoffilter in de
kweekruimte hing, deze was bevestigd middels spanbanden. Wij zagen dat er twee (2)
kunststof kachels met een vermogen van 2000 watt in de kweekruimte stonden. Wij zagen
dat er één (1) ventilator met een vermogen van 40 watt stond. Wij zagen dat er in de
ruimte één (1) temperatuurventilatieregelaar aan de wand hing.
Wij zagen dat er 93 ronde plantenpotten, met een diameter van 26 cm, opgestapeld in
een hoek van de kweekruimte stonden. Wij zagen dat de plantenpotten gevuld waren met
potaarde. Wij zagen dat er afgeknipte stelen met wortelvoet in deze plantenpotten
zaten. Toen wij deze uit de potaarde trokken zagen wij dat de wortelvoeten bosvorming
waren en dat er nog stekblokjes zichtbaar waren.
Wij zagen dat de luchtverversing werd geregeld middels een luchtafzuiginstallatie.
De vervuilde lucht werd door middel van één slakkenhuis met een vermogen van 370
watt, welke in de kweekruimte hing, afgevoerd via de afgetimmerde schuine kanten via
het dak naar buiten.
In totaal stonden er 230 hennepplanten. De gemiddelde hoogte van de planten was
ongeveer 15 cm. Per m2 stonden er 15 planten. De plantenbakken waren gevuld met teelaarde. In totaal hingen er in de kweekruimte 11 assimilatielampen. In de kweekruimte bevond zich 1 koolstoffilter. De luchtverversing en luchtafvoer werd geregeld door een aan- en afzuiginstallatie. Wij, verbalisanten, constateerden op grond van onze kennis en ervaring, opgedaan bij eerdere ontmantelingen van hennepkwekerijen, dat het hennepplanten waren.
Wij, verbalisanten, constateerden, gezien de waargenomen uiterlijke kenmerken, kleur en
vorm, en daarnaast de herkenbare geur, dat de aangetroffen planten hennepplanten
betroffen.
Met hennep wordt bedoeld elk deel van de plant van het geslacht Cannabis (hennep),
waaraan de hars niet is onttrokken, met uitzondering van de zaden.
De stroomvoorziening van de hennepkwekerij is onderzocht door [naam 1] ,
fraude-inspecteur bij de netwerkbeheerder Enexis Netbeheer B.V., in aanwezigheid van
mij, verbalisant [verbalisant] . Hierbij werd geconstateerd dat de stroomvoorziening ten
behoeve van de hennepkwekerij illegaal werd afgenomen. Het bleek dat, er een illegale
aansluiting na de hoofdbeveiliging was gemaakt in de hoofdaansluitkast.
2.
Het proces-verbaal van bevindingen eerdere oogsten van 3 december 2018 (pagina’s 46 en 47, zakelijk weergegeven inhoudende:
De in de kweekruimtes aangetroffen marihuana werd in beslag genomen. Hierbij is een scheiding gemaakt tussen droge marihuana en nog licht vochtige marihuana. De in beslag genomen marihuana is getest met een ODV-verdovende middelentest. Hierbij reageerde
de test positief op de aanwezigheid van THC. THC is de werkzame stof in marihuana.
Na weging bleek dat er aan droge marihuana was aangetroffen: 10.400 gram en aan licht vochtige marihuana 23.800 gram. In beide gevallen betreft het hier een nettogewicht.
3.
Het proces-verbaal van aangifte van [naam 2] , namens Enexis, van 14 december 2018 met bijlagen (pagina’s 145,146 en 176), zakelijk weergegeven inhoudende:
Op 29 november 2018 werd diefstal energie aangetroffen in het pand op het adres [adres 2] te Vroomshoop.
Bij controle van de netcomponenten (hoofdleiding, aansluiting en meetinrichting) van Enexis Netbeheer B.V. en de installaties in de meterkast van het genoemde pand heeft de fraude-inspecteur het volgende vastgesteld:
Uit onderzoek bleek dat er een illegale aansluiting na de hoofdbeveiliging was gemaakt in de
hoofdaansluitkast. Er was een illegale elektriciteitskabel aangelegd die buiten de elektriciteitsmeter om liep naar de elektrische installatie in het betreffende pand en voorzag de aangesloten installatie van elektriciteit. Om deze aftakking te kunnen realiseren is het noodzakelijk geweest dat het door Enexis Netbeheer verzegelde deksel van de hoofdaansluitkast gedemonteerd is of is geweest. De door Enexis Netbeheer aangebrachte zegels zijn dus verwijderd, vervangen en of gemanipuleerd.
Hiervoor heeft Enexis Netbeheer geen toestemming verleend.
Uit onderzoek bleek dat de hoofdveiligheden in de aansluitkast van Enexis Netbeheer zijn gemanipuleerd. Contractueel hoort er 3 x 25A in te zitten. Er waren 3 zekeringen met elk een waarde van 63A geplaatst. Door het verzwaren van de hoofdzekeringen is er meer vermogen beschikbaar dan contractueel is overeengekomen met de contractant.
Om deze uitbreiding/verzwaring te kunnen realiseren is het noodzakelijk geweest dat het door Enexis Netbeheer verzegelde deksel van de hoofdaansluitkast gedemonteerd is of is geweest. De door Enexis Netbeheer aangebrachte zegels zijn dus verwijderd, vervangen en of gemanipuleerd. Hiervoor heeft Enexis Netbeheer geen toestemming verleend.
Door de diefstal / verduistering van de energie werd aan Enexis Netbeheer B.V. schade toegebracht. Het totaalbedrag van de schade van de weggenomen energie, arbeidskosten, materiaal en administratiekosten bedraagt € 10.483,49 vrij van B.T.W.
Verbruik elektriciteit: 161.612 KWH.