7.3De gronden voor een straf of maatregel
Bij de strafoplegging houdt de rechtbank rekening met de aard en de ernst van de gepleegde feiten, de omstandigheden waaronder deze zijn begaan en de persoon van verdachte zoals die uit het dossier en tijdens de behandeling ter terechtzitting naar voren zijn gekomen. De rechtbank acht daarbij het volgende van belang.
Verdachte heeft zich, terwijl hij onder invloed van alcohol verkeerde en onder medeneming van een mes, begeven naar de woning van zijn ex-partner en haar nieuwe vriend. De app contacten kort voor het treffen tonen aan dat verdachte van plan was om aangever te treffen en hem een lesje te leren. Niet alleen is het tot een treffen in de woning gekomen, ook heeft verdachte, nadat aangever gevlucht was, in zijn woede nog een ruit van een auto en de ruit van de voordeur van de woning van zijn ex vernield, waar op dat moment ook jonge kinderen aanwezig waren. Wat de impact daarvan is geweest op het gezin, wordt duidelijk uit de uitwerking van het 112 gesprek tussen de ex partner van verdachte en de centraliste. Er was sprake van blinde paniek bij de gezinsleden, helemaal op het moment dat de ruit van de voordeur door verdachte werd vernield. Dat verdachte zich op deze wijze heeft laten gaan, rekent de rechtbank hem zwaar aan.
Bij de strafoplegging houdt de rechtbank er rekening mee dat verdachte van het zwaarste feit 1 integraal wordt vrijgesproken. Dit verklaart ook het forse verschil in strafoplegging ten opzichte van de eis.
Bij haar beslissing heeft de rechtbank verder rekening gehouden met:
- een uittreksel justitiële documentatie betreffende verdachte van 26 oktober 2018;
- een reclasseringsadvies van 22 november 2018, opgemaakt door A.L. te Vaarwerk, reclasseringswerker;
Uit het reclasseringsadvies komt onder meer naar voren dat de reclassering geen mogelijkheden ziet om met interventies of toezicht de risico's te beperken of het gedrag te
veranderen. Verdachte heeft de afgelopen maanden op eigen initiatief hulp gezocht bij zijn
problemen. Een gevangenisstraf zal zwaarwegende negatieve consequenties hebben voor de positieve ontwikkeling die ingezet is. Verdachte heeft reeds besloten het criminele leven te stoppen en, na een heftige periode afgelopen jaar, hulp ingeschakeld om zich verder te ontwikkelen middels aflossing van schulden en een re-integratietraject met betrekking tot de arbeidsmarkt. Verdachte heeft in het verleden kansen laten liggen, echter is hij daarna op eigen initiatief zijn leven positief gaan inrichten en laat hij een positieve ontwikkeling zien. Verdachte is bereid en in staat tot het verrichten van een werkstraf.
Hoewel in zijn algemeenheid vernielingen plegen te worden afgedaan met geldboetes, rechtvaardigen de omstandigheden waaronder de onderhavige vernielingen zijn gepleegd een andere strafafdoening in de vorm van een werkstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf. Deze voorwaardelijke vrijheidsstraf moet worden opgelegd, om verdachte ervan te weerhouden in de toekomst wederom strafbare feiten te plegen omdat het in de lijn der verwachtingen ligt dat verdachte en zijn ex-partner in de toekomst weer contact met elkaar gaan krijgen in verband met de kinderen.
Gelet op het voorgaande acht de rechtbank een werkstraf voor de duur van 30 uur, subsidiair 15 dagen vervangende hechtenis en een voorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van één maand, gedurende een proeftijd van drie jaren, passend en geboden.