Uitspraak
RECHTBANK OVERIJSSEL
1.procedure
2.geschil
3.de procedure na het tussenvonnis
[A](een tante van eiser) verklaarde onder meer dat haar vader en zus in 1972 de woning hebben betrokken. Het is haar niet bekend dat er een strook grond van de gemeente bij het perceel is aangetrokken. Wel verklaarde ze niet anders te weten dan dat het hek altijd op dezelfde plaats heeft gestaan. Zij kwam er elke week tot aan het overlijden van haar zus in 2012. Om op het perceel te komen moest ze door een hek dat goed afgesloten moest worden zodat er geen konijnen in de tuin konden komen.
[B]verklaarde onder meer dat hij sinds 1988 aan de overzijde van het perceel van [X] woont. Hij hielp de tante van eiser weleens met de tuin. Voorop het perceel was een hek, omdat mevrouw [X] geen konijnen of honden in de tuin wilde hebben. De omheining was altijd zo ingegaast zoals het nu was. De enige verandering is dat er vooraan ook gaas stond, dat staat er nu niet meer. Dat is op de plek waar nu parkeerplaatsen zijn. Het is [B] niet bekend dat er wijzigingen zijn geweest in de omheining. Vanaf dat hij er woont is het altijd zo geweest.
[C](een nicht van eiser) verklaarde onder meer dat zij vanaf 1972 naast het perceel woonde waar het hier om gaat en waar voorheen haar opa en tante woonden. Het perceel is omheind met een hek. Vanaf de [straatnaam 1] was er gaas, om konijnen uit de tuin te houden. De omheining is in de beginjaren ’70 geplaatst. Getuige verklaarde dat zij altijd paarden hadden aan de andere kant van dat hek en dat er later bomen zijn geplant. Volgens haar is dat door de gemeente gedaan. Voor zover zij weet is de omheining niet verplaatst.
akte overlegging producties tevens houdende wijziging van eis in reconventieovergelegd.
primaireen verklaring voor recht dat tussen de gemeente Oldenzaal en de rechtsvoorganger(s) van [X] in 1972 één of meerdere gebruiksovereenkomsten tot stand zijn gekomen en dat [X] de grond dus zonder recht of titel en daarmee onrechtmatig in gebruik heeft.
[D], voormalig werknemer van de gemeente Oldenzaal bij de groenvoorziening, verklaarde onder meer dat hij de situatie bij eiser kent. Hij kwam vroeger wel eens bij diens tante, [A] . Er was een hek bij de woning van [A] , maar je kon daar gewoon naar binnen, er zat geen slot op. Het was een poort die open kon. Hij weet niet of het hek ooit is verplaatst. Wel kon hij zich herinneren dat er volkstuinen zijn aangelegd. Die lagen een stukje achter de tuin van [A] .
[E], voormalig chef bij de afdeling Groenvoorziening van de gemeente Oldenzaal, verklaarde onder meer dat hij destijds opdracht had om volkstuinen aan te leggen vlakbij het perceel van [X] . Een stuk van de grond waar de volkstuin moest komen was in gebruik bij [X's] oom. Hij had dochters die de wei gebruikten voor paarden. Op de vraag of getuige iets wist van de grond bij de woning van opa [X] aan de andere kant van de weide, antwoorde getuige ontkennend. Hij kon zich niet herinneren of er een afscheiding naast de weide was die door de dochters van [opa X] werden gebruikt.
[F], werkzaam als toezichthouder bij de gemeente Oldenzaal, heeft tijdens zijn getuigenverhoor 11 foto’s laten zien (luchtfoto’s en foto’s van cyclomedia) van het perceel waar het hier om gaat. Bij de foto’s is uitgelegd wat daarop te zien is over de erfgrens en omheining.