Het remsysteem was weliswaar onbeschadigd echter functioneerde voor het waarschijnlijk niet naar behoren. Het antiblokkeersysteem (ABS) van het remsysteem werkte niet. (…) Wij zagen dat er voldoende remvloeistof in het reservoir aanwezig was en ik (…) voelde dat er voldoende remdruk aanwezig was bij het bedienen van het rempedaal. (…)
Bij controle bleek de stuurinrichting goed te functioneren (…)
M.u.v. van het ABS verkeerde dit voertuig in een voldoende rijtechnische staat van onderhoud en vertoonde geen gebreken die eventueel de oorzaak of van invloed zouden kunnen zijn geweest op het ontstaan dan wel het verloop van het ongeval. (…)
Schade
Wij zagen aan de rechter voorzijde en rechter zijkant van het voertuig recente schade. Wij zagen dat de rechter voorzijde gedeformeerd was. Deze schade was ontstaan doordat de rechter voorzijde van het voertuig was gebotst met de linkerzijkant van de fietser. (…)
Wij zagen dat de het rechterdeel van de motorkap van de bedrijfsauto op tweeplaatsen huidweefsel zichtbaar was. Waarschijnlijk was het huidweefsel afkomstig van de botsing van de bedrijfsauto met de linkerarm van de fietser. (…)
In het rechterdeel van de voorruit, direct naast de rechter A-stijl, was een ster in de voorruit zichtbaar. Waarschijnlijk was deze ster veroorzaakt door de botsing van de bedrijfsauto met het hoofd van de fietser. (…)
Fiets (…)
Het voertuig verkeerde in een voldoende rijtechnische staat van onderhoud en vertoonde geen gebreken die eventueel de oorzaak of van invloed zouden kunnen zijn geweest op het ontstaan dan wel het verloop van het ongeval. (…)
Ter plaatse van het ongeval gekomen, zagen wij dat de fiets in de rechter grasberm, net voorbij de fiets- en voetgangsoversteek, terecht was gekomen. (…)
Wij zagen aan de linkerzijde van het voertuig recente schade. Wij zagen dat de linker zijkant gedeformeerd was. Deze schade was ontstaan doordat de linker zijkant van de fiets had gebotst met de rechter voorzijde van de bedrijfsauto. (…)
Na het verkeersongeval werd de bestuurster van de fiets overgebracht naar de Isala-kliniek in Zwolle alwaar zij op woensdag 14 september 2016 te 11.55 uur kwam te overlijden. (…)
De bestuurster was genaamd: (…) [slachtoffer] (…)
Als conclusie gaf de schouwarts aan: ‘De bestuurster van de fiets was 5 dagen na het ongeval overleden ten gevolge van het tijdens het verkeersongeval opgelopen letsel’. (…)
Aan de hand van aangetroffen sporen werd door ons een snelheidsberekening gemaakt. Uit deze berekening blijkt, dat de bedrijfsauto, merk Volkswagen, met aanhangwagen heeft gereden met een snelheid van minimaal 50 km/h en maximaal 51 km/h. De toegestane maximumsnelheid ter plaatse bedroeg 50 km/h. (…) Uit uitzicht van de bestuurder van de bedrijfsauto werd mogelijk door een heg belemmerd. (…) Het uitzicht van de bestuurder van de fiets werd mogelijk door een heg belemmerd. (…)
Uit de analyse van de faselog, bleek dat de bestuurder van de bedrijfsauto, op vrijdag 9 september 2016, omstreeks 15:03:28 uur, de stopstreep was gepasseerd, terwijl de voor hem geldende verkeerslichten minimaal 3,1 seconden rood licht uitstraalden.
De bestuurster van de fiets, was op vrijdag 9 september 2016, omstreeks 15:04:30 uur, vertrokken vanuit stilstand en de stopstreep gepasseerd, terwijl het voor haar geldende verkeerslicht nog 0,3 seconden rood licht uitstraalde. Het is zeker niet aannemelijk da de fietser al op het kruisingsvlak was op het moment dat haar richting groen licht kreeg. (…)
Ongevalsoorzaak, toedracht en gevolg
Aan de hand van de schades en de aangetroffen sporen werd duidelijk hoe het ongeval had
plaatsgevonden en hoe de voertuigen met elkaar in aanraking waren gekomen. Hierbij bleek
ons dat de bestuurder van de bedrijfsauto met aanhangwagen had gereden over de
Spoolderbergweg, komende uit de richting Zuiderzeestraatweg/Hattem en gaande in de
richting lJsselallee. De bestuurder van de fiets reed over Het Engelse Werk, komende uit de
richting Ruiterlaan en wilde kennelijk bij de fiets— en voetgangersoversteek de
Spoolderbergweg recht oversteken om haar weg in de richting Kamperveen te kunnen
vervolgen. De fiets— en voetgangersoversteek waar het verkeer werd geregeld middels een
verkeersregelinstallatie welke was voorzien van een aanvraagknop en wachttijdvoorspeller
voor fietsers. Een wachttijdvoorspeller is een apparaat dat door middel van oplichtende
lampjes in een tijdbalk een indicatie geeft van de tijd die een fietser maximaal moet wachten
voordat het rode fietsverkeerslicht groen wordt. Een wachttijdvoorspeller is onderdeel van
een V.R.I., maar is slechts een aanvullende voorziening.( …)
Het door de daartoe bevoegde opsporingsambtenaar [verbalisant 3] in de wettelijke vorm opgemaakt en op 6 januari 2017 gesloten proces-verbaal, nummer 2016 446 061, betreffende een proces-verbaal Analyse van een verkeersdelict op basis van gegevens van een verkeersregelinstallatie, zakelijk weergegeven, onder meer inhoudende:
Gelet op het PD-onderzoek naar de werking van de VRI, de verklaringen van getuigen en betrokkenen en de analyse van de VRI gegevens, waren er geen aanwijzingen dat de verkeersregelinstallatie niet naar behoren had gewerkt ten tijde van het ongeval. (…)
Uit deze analyse bleek dat: