2.6Bij e-mail d.d. 18 september 2015 deelt de voorzitter [X] het volgende mee.
Zoals afgelopen maandag in ons gesprek bij v.d. Valk is afgesproken mailen we je hierbij de herindeling van de Turnafdeling binnen Quick Gym.
Deze herindeling is door de turnafdeling opgezet en geaccordeerd door het bestuur. Alle ouders zijn hier reeds middels een brief over geïnformeerd en het zal per 28-09-2015 in treden.
Het doel van deze herindeling is om de kwaliteit van de technische leerlijn te bevorderen en te bewaken. Continue aansturing van turntrainers en alle assistenten. Tevens voorziet deze herindeling in een bevordering van de doorstroom en of terugstroom naar de selecties. En als laatste en zeker niet het minst onbelangrijke is dat deze herindeling van de turnafdeling de betreffende afdeling binnen Quick Gym rendabel zal moeten maken.
Afgelopen maandag hebben we je reeds aangekondigd dat je de uren van [I] zal moeten gaan overnemen wat als direct gevolg heeft dat er voor [I] geen plaats meer is binnen Quick Gym. Dit hebben we in een gesprek met [I] haar reeds medegedeeld.
De uren welke in deze herindeling door jou zouden dienen te worden vervult behelzen in totaal 4,5 uur per week. Het verzoek aan jou is om bij terugkeer je contracturen te reduceren van 6 naar 4,5 uur per week. Indien hierover geen overeenstemming kan worden bereikt dan zullen we moeten gaan kijken om je voor de resterende 1,5 uur in te gaan zetten bij het recreatief turnen dan wel de springgroep.
Graag vernemen we uiterlijk dinsdag 22 september of je kunt instemmen met bovenstaande.
In antwoord hierop bericht [X] bij e-mail d.d. 21 september 2015 de voorzitter het volgende:
Wij hebben het voorstel van Quick gym gelezen. Zoals voorgesteld is dit niet acceptabel. Het vonnis betreft een weder te werkstelling in de eigen functie. Het voorstel betreft een demotie naar een andere functie en minder uren/andere tijden. Zoals aan(ge)geven in ons gesprek, wil ik graag hoofdtrainer blijven, maar ben ik ook bereid om met [N] samen te werken. Hierbij zou ik bijv hoofdtrainer kunnen zijn en [N] technisch hoofdtrainer. Hierna kan zij de nieuwe trainingsinsteek samen met mij vormgeven. Kortom, ik wil graag op dezelfde tijden als voorheen samen met [N] training geven en niet onder haar geplaatst worden.
Ik wil jou verzoeken om uiterlijk aanstaande vrijdag, 25 september, mij te berichten over de weder te werkstelling als hoofdtrainer bij Quick Gym.
Indien niet aan dit verzoek voldoet binnen de gestelde termijn wordt voldaan, dan zal ik mijn advocaat vragen het vonnis te executeren.
De voorzitter reageert hierop met een e-mail d.d. 25 september 2015. Hij bericht [X] alsvolgt:
[…]
Wij zullen instemmen met je terugkeer binnen Quick Gym zoals wij reeds eerder hebben aangegeven. Indien het een belemmering voor je vormt willen wij ook nog wel in stemmen met de term als hoofdtrainer.
[…]
Wij hebben je reeds eerder in kennis gesteld van de herindeling van de turnafdeling binnen Quick Gym.
[..]
Alle betrokkenen, en daartoe ook jij, zullen zich dienen te confirmeren aan deze herindeling. We blijven dan ook bij ons standpunt dat je in deze de uren van [I] zult gaan overnemen. Als compensatie voor de 1,5 uur mindering op je 6 uur per week zullen we je wederom aan de springgroep toevoegen zodat je totale uren op weekbasis 6 uur bedraagt.
[…]
In je mail geef je te kennen dat je niet onder [N] wilt werken. Wij kunnen je mededelen dat dit wel het geval zal zijn bij terugkeer. In artikel 7b staat beschreven dat jij als werknemer verantwoording dient af te leggen aan [L] . Dit hebben wij in de herindeling van het turnplan aangepast en per terugkeer zal je verantwoording dienen af te leggen aan [N] , waarbij [Y] de algehele supervisie heeft gekregen over de turnafdeling binnen Quick Gym.
Wij zullen bij je weder te werkstelling eerst met jou en alle betrokken trainers van de turnafdeling goede werkafspraken maken, alvorens je zult starten met je hervatting van de trainingen.
[…]
In reactie hierop deelt de gemachtigde van [X] bij e-mail d.d. 29 september 2015 de voorzitter o.a. mee:
[…]
Uw voorstel is niet akkoord. Ik zal dit hierna uitwerken.
[…]
De voorzitter deelt daarop bij e-mail d.d. 3 oktober 2015 de gemachtigde van [X] het volgende mee:
[…]
Wij delen u mede dat wij [X] per direct weer in zijn eigen functie te werk zullen stellen. De komst van de vluchtelingen naar Oldenzaal en de noodopvang hebben ervoor gezorgd dat voor de komende week alle lessen van Quick Gym zijn komen te vervallen. De eerste training zal derhalve maandag 12 oktober zijn.
Om alvorens de trainingen om 16.00 te hervatten verwachten wij [X] maandag 12 oktober om 15.00 uur voor een start/werkoverleg.
[…]
Op maandag 12 oktober 2015 is tussen partijen een overleg geweest. Naar aanleiding van dit overleg bericht de gemachtigde van [X] bij e-mail d.d. 14 oktober 2015 de voorzitter het volgende:
Cliënt heeft mij verslag gedaan van het gesprek welke op maandag 12 oktober 2015 heeft plaatsgevonden.
In uw gesprek heeft u, ondanks uw eerdere toezegging dat u cliënt weer in zijn oude functie zou tewerkstellen, aangegeven dat u cliënt slechts aan het werk wilde stellen in een ‘uitgeklede’ functie. Cliënt wordt nog altijd niet als ‘hoofdtrainer’ aan het werk gezet. Cliënt moet (indirect, via een bestuurslid) alsnog rapporteren aan mevrouw [N] en mevrouw [N] zou verantwoordelijk blijven voor de aansturing van alle secties. Ik constateer dat u (nog altijd) feitelijk een situatie tracht te creëren waarbij niet cliënt maar mevrouw [N] de hoofdtrainer is.
Daarbij merk ik op dat nu aan cliënt ineens nieuwe vereisten worden gesteld die voorheen niet aan hem gesteld werden. Zo moet cliënt ineens de voorbereidingen voor de training die hij gaat geven op papier zetten. Dit lijkt mij een onredelijk vereiste en slechts erop gericht om het cliënt moeilijk te maken om zijn werkzaamheden uit te oefenen. Dergelijke pesterijen lijken mij niet gepast.
[…]
Ik verneem het graag wanneer u zich alsnog bereid verklaart om cliënt in zijn eigen functie weer aan het werk te laten.
[…]
Cliënt houdt zich bereid en beschikbaar om zijn werkzaamheden te hervatten.
Tot slot merk ik nog het volgende op. Cliënt heeft een gesprek bijgewoond tussen mevrouw [N] , mevrouw [Y] en een bestuurslid, mevrouw [D] . In dit gesprek heeft mevrouw [Y] zich op een ontoelaatbare en laatdunkende wijze over cliënt uitgelaten. Zo heeft mevrouw [Y] bijvoorbeeld aangegeven dat cliënt ‘wel een hele houtzagerij voor zijn kop moest hebben om terug te willen keren’. U zult begrijpen dat het niet acceptabel is als werknemers zich op een dergelijke wijze jegens een andere werknemer uitlaten.
[…]
Bij e-mail d.d. 16 oktober 2015 bericht de voorzitter de gemachtigde van [X] o.a. het volgende:
[…]
Middels dit schrijven delen wij u mede dat [X] bij Quick Gym terug wordt gezet in zijn oude functie met alle bevoegdheden die aan deze functie verbonden zijn.
Dit houdt in gezien het feit dat volgende week herfstvakantie is dat wij [X] maandag 26 oktober weer in onze sportaccommodatie verwachten voor het hervatten van de trainingen.
[…]
De gemachtigde van [X] reageert nog diezelfde dag met het volgende bericht:
U heeft mij dit vorige week ook beloofd echter dit bleek niet waar te zijn nu u een situatie heeft gecreëerd waarbij cliënt alsnog verantwoording af moet leggen (zij het via een omweg) aan mevrouw [N] . Uw ‘vernieuwde opzet’ is dan ook niet te combineren met het vonnis en de wedertewerkstelling. Mag ik uit uw e-mail begrijpen dat u deze ‘vernieuwde opzet’ dan ook laat varen ?
De voorzitter deelt hierop de gemachtigde mee:
U mag hieruit afleiden dat voor [X] zijn weder te werkstelling inhoud dat hij terugkeert in zijn oude functie en deze kan uitoefenen zoals hij deze ook heeft uitgevoerd voor zijn aangezegde ontslag.
Bij e-mail d.d. 22 oktober 2015 deelt de voorzitter [X] het volgende mee:
Wij hebben op maandag 12 oktober jl. een gesprek gevoerd met je over het hervatten van je werkzaamheden bij Quick Gym. Je hebt je in dit gesprek niet willen schikken in het geven van training op de voorselectie en hebt derhalve die dag geen training verzorgd. Dit vinden wij als bestuur een onjuiste handelswijze van je en keuren dit ten zeerste af.
Op woensdag14 oktober hebben wij een schrijven ontvangen van je raadsman, waarin deze Quick Gym aanzegd tot executie van het vonnis over te gaan indien geen volledige en correcte wedertewerkstelling conform het vonnis zou plaatsvinden.
Op Woensdag 14 oktober heb je wederom verstek laten gaan in het geven van training. Wij hebben je aangegeven je werkzaamheden te hervatten en je hebt zonder reden van opgaaf dit niet gedaan. We geven je hiervoor een officiële waarschuwing.
Nogmaals willen wij je mededelen dat wij conform het vonnis je toe laten tot je werkplek met alle daarbij behorende bevoegdheden.
Wij verwachten je daarom maandag 26 oktober om 15.45 uur in onze sportaccommodatie voor het hervatten van de training aan de bovenbouw A-selectie. Wij verzoeken je de lesvoorbereiding schriftelijk vast te leggen, zoals wij dit ook van andere turntrainers verwachten. Door het bestuur zal hier op worden toe gezien.
[…]
De gemachtigde reageert hierop bij mail van 26 oktober 2015 (om 12:04 uur) met o.a. de volgende mededeling:
[…]
Er is geen sprake van een grond voor een officiële waarschuwing.
In uw berichten geeft u vervolgens meerdere malen weer dat u bereid bent om cliënt in zijn eigen functie weer aan het werk te zetten.
[…]
U komt steeds met nieuwe wijzigingen en eisen. Ook tracht u, zoals ik al meerdere malen heb aangegeven, een situatie te creëren waarbij cliënt feitelijk niet meer als Hoofdtrainer werkzaam is. U tracht een situatie te creëren waarbij cliënt moet rapporteren aan een collega, mevrouw [N] .
Deze situatie is nog altijd kennelijk niet gewijzigd. Zo vraagt u aan cliënt om de training op schrift voor te bereiden en aan u te overleggen. Enige toelichting voor deze wijziging, een dergelijke schriftelijke voorbereiding werd immers eerst niet gevraagd, is niet gegeven. Ik acht deze eis opvallend. Het bestuur heeft namelijk al kenbaar gemaakt dat zij inhoudelijk geen verstand heeft van het turnen. Zij is dan ook niet in staat om de trainingen te beoordelen.
Het is volstrekt onduidelijk welk doel het bestuur heeft met deze eis.
In de gesprekken met cliënt is echter aan cliënt duidelijk gemaakt dat de trainingen, nadat deze op schrift zijn gezet, zouden worden vergeleken met de trainingen van mevrouw [N] en mogelijk zelfs beoordeeld zouden worden door mevrouw [N] .
[…]
Dit valt niet te rijmen met zijn functie, Hoofdtrainer.
[X] heeft zich, conform het verzoek daartoe van de voorzitter d.d. 22 oktober 2015, op 26 oktober 2015 bij Quick Gym gemeld om zijn werkzaamheden te hervatten. Naar aanleiding hiervan deelt de gemachtigde van [X] bij e-mail d.d. 27 oktober 2015 de voorzitter het volgende mee:
Gisteren heeft cliënt, zoals u had verzocht, zich bij u gemeld om zijn werkzaamheden uit te voeren. Hij heeft zelfs, ondanks het feit dat hij hier niet toe gehouden was, de training die hij voornemens was om te geven op papier gezet.
Op het moment dat cliënt aankwam op locatie wachtte u hem daar op. U heeft gevraagd de training die cliënt had voorbereid in te zien. Nadat cliënt zijn voorbereiding op de trianing had laten lezen, heeft u aangegeven dat cliënt deze training niet mocht geven. Cliënt zou alleen training mogen geven aan de groep als hij het trainingsschema van mevrouw [N] over zou nemen. Cliënt mocht zijn eigen training onder geen beding geven en moest zelfs onverrichter zaken weer vertrekken.
Nog diezelfde dag, 27 oktober 2015, deelt de voorzitter [X] via de e-mail mee:
Wederom hebben we moeten constateren dat je weigert terug te keren tot je werkplek en je trainingen te hervatten. Daarvoor geven we je de tweede en laatste officiële waarschuwing.
[…]
Indien je woensdag 28 oktober van 17.30 uur tot 20.30 uur je trainingen niet zult hervatten zullen we dit zien als de zoveelste werkweigering en zal ontslag volgen.
[…]
Bij brief van 28 oktober 2015 deelt de voorzitter [X] het volgende mee:
Met deze brief bevestigen wij dat u met onmiddellijke ingang op staande voet ontslagen bent. De reden hiervoor is als volgt: wij hebben u in onze correspondentie van 27 oktober jl. uw laatste officiële waarschuwing gegeven en u uitdrukkelijk verzocht de werkzaamheden te hervatten. Wij hebben moeten constateren dat u ondanks het feit dat we in dit schrijven u hebben aangegeven dat bij volgende werkweigering ontslag op staande voet zou volgen, u zonder opgaaf van reden woensdag 28 oktober niet op uw werkplek bent verschenen. Hierbij treed u voor de vierde achtereenvolgens keer in verzuim om uw werkzaamheden bij Quick Gym te hervatten en zien dit wederom als werkweigering.
Deze omstandigheden vormen een dringende reden tot ontslag op staande voet volgens artikel 7:678 BW. Op grond daarvan beëindigen wij uw arbeidsovereenkomst met onmiddellijke ingang.
[…]