2.3.Iriszorg heeft een zorgovereenkomst en een huurovereenkomst met [W] gesloten. De huurovereenkomst is aangegaan voor de periode van 1 december 2014 tot en met 31 mei 2016. Voor zover thans van belang bepaalt de huurovereenkomst het volgende.
‘a. Verhuurder is een organisatie voor maatschappelijke zorg. Verhuurder zet zich in voor mensen die de grip op hun leven kwijt zijn of dit dreigen kwijt te raken. Verhuurder biedt onder meer trajecten voor wonen aan jongeren, volwassenen en gezinnen.
b. Huurder behoort tot de onder a. geschetste doelgroep van de verhuurder. Huurder heeft dringend behoefte aan woonruimte. Huurder is echter nog niet in staat om zelfstandig te wonen. Ontwikkelingen in de bestaande woon- en leefsituatie van huurder leiden ertoe dat de verwachting bestaat dat huurder binnen afzienbare tijd wel in staat zal zijn om geheel zelfstandig te wonen.
c. Verhuurder beschikt over woonruimte welke bestemd is voor de doelgroep zoals onder a. vermeld.
d. Huurder staat ingeschreven bij, en wordt begeleid door, de zorginstelling. De zorginstelling is van oordeel dat als voorwaarde voor het bereiken van onder b. vermelde doel allereerst sprake moet zijn van een overgangsfase tussen de bestaande leefsituatie van huurder en het uiteindelijk volledig zelfstandig wonen gaan wonen door huurder. Die overgangsfase betreft een periode van wonen onder begeleiding.
e. De zorginstelling en huurder hebben een zorgovereenkomst gesloten waarin huurder zich bereid heeft verklaard zich strikt aan de daarin vermelde begeleidingsvoorwaarden te zullen houden.
f. Huurder is louter voor onderhavige woonruimte in aanmerking gekomen in het kader van de onder e. genoemde zorgovereenkomst. Huurder heeft hierdoor een voorkeursbehandeling gekregen, gezien zijn persoonlijke achtergrond. Zonder genoemde zorgovereenkomst was verhuurder niet bereid geweest onderhavige huurovereenkomst met huurder aan te gaan en zou huurder niet in aanmerking zijn gekomen voor onderhavige of soortgelijke woonruimte. Gezien een slechts beperkte inschrijfduur of het geheel ontbreken van een inschrijfduur bij de betreffende instantie komt huurder voorlopig ook niet in aanmerking voor woonruimte langs de reguliere weg. Huurder realiseert zich zijn uitzonderingspositie en de bijzondere omstandigheden zoals hier beschreven.
g. Gezien het onder f. vermelde, betekent een tussentijdse opzegging of ontbinding van de zorgovereenkomst door huurder of de zorginstelling, of een beëindiging van de zorgovereenkomst om wat voor reden ook, bijvoorbeeld door het verstrijken van de termijn waarvoor deze is aangegaan of omdat de begeleiding met succes is voltooid, dat ook deze huurovereenkomst zo spoedig mogelijk, tot een einde dient te komen en huurder het gehuurde zal moeten ontruimen, verlaten en opleveren aan verhuurder. Het kan immers niet zo zijn dat huurder van het gehuurde gebruik blijft maken terwijl aan de voorwaarde waaronder hij voor het gehuurde in aanmerking is gekomen, te weten het bestaan van de zorgovereenkomst resp. het nakomen van de daarin vermelde afspraken, niet meer wordt voldaan. De zorgovereenkomst en deze huurovereenkomst zijn derhalve onlosmakelijk met elkaar verbonden (…).
i. In geval van een situatie zoals beschreven onder g. ontbeert huurder een beroep op de huurdersbeschermende bepalingen zoals vermeld in titel 4 van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek, althans handelt huurder in strijd met de eisen van redelijkheid en billijkheid indien hij een beroep doet op die huurdersbescherming. (…)’.