Op vrijdag 8 februari 2013 kregen wij, verbalisanten, informatie verstrekt van dhr. [naam 1],
coördinator Kennispunt Ketentoezicht en tevens coördinator van de buitengewoon
opsporingsambtenaren van de Regionale Uitvoeringsdienst IJsselland-Twente.
Op 5 februari 2013 was op een terrein te Schuinesloot in de gemeente Hardenberg een mobiele puinbreker illegaal in werking. Op dat terrein vonden verschillende activiteiten met puin en grond plaats in strijd met de wet- regelgeving.
De activiteiten waren geconstateerd door de toezichthouder dhr. [naam 2] van de Bestuursdienst Ommen-Hardenberg. Vanuit de gemeente Hardenberg werd ons, verbalisanten, daarna het verslag "Melding geluidsoverlast en illegale activiteiten", opgemaakt door dhr. [naam 2] toegezonden.
Uit dit verslag bleek ons, verbalisanten, het volgende.
Naar aanleiding van een klacht over geluidsoverlast werd op 5 februari 2013 door dhr. [naam 2] een controle uitgevoerd op een terrein kadastraal bekend HDB01, sectie W. perceel nr. 1603 gelegen achter de bedrijven van de Hoogeveenseweg 7c-7d, te Schuinesloot. De eigenaar van het terrein is dhr. [verdachte]. Het terrein heeft volgens het geldende bestemmingsplan buitengebied gemeente Hardenberg de bestemming "agrarisch gebied”
Dhr. [naam 2] trof op het terrein een mobiele puinbreker in werking aan. De bedienaar was dhr. [betrokkene]. Op het terrein werden puin, gebroken puin, slib, bagger, snoeiafval, metaalafval, machines en onderdelen van machines opgeslagen. Er werd een recentelijk aangelegde aarden wal, die diende als terreinafscheiding, aangetroffen. [betrokkene] werd ter plaatse aangesproken en hij was zich bewust van het ontbreken van een vergunning voor de uitgevoerde activiteiten. De herkomst van puin zou volgens [betrokkene] gedeeltelijk van elders (anders dan van het bedrijventerrein aan de Hoogeveenseweg) afkomstig zijn. Een deel daarvan zou ook afkomstig zijn van het buitenland, nl. Kalkar en Itterbeck te Duitsland. De aangetroffen situatie en activiteiten pasten niet binnen het geldende bestemmingsplan en de activiteiten van puinbreken evenmin in een toekomend bestemmingsplan. Er was geen omgevingsvergunning voor de geconstateerde activiteiten verleend.
Op het bedrijventerrein te Schuinesloot, aan de Hoogeveenseweg 7, zijn verschillende bedrijven gevestigd die alle vallen onder de [bedrijf verdachte] Beheer IV B.V. (handelsnaam [bedrijf verdachte] beheer) met als enig verantwoordelijke bestuurder [verdachte], geboren te [geboorteplaats]. op [geboortedag] 1950, wonende [adres], te [woonplaats].
Uit de inventarisatie blijkt dat op het terrein o.a. de volgende (afval)stoffen aanwezig waren
• gemengd puin en gebroken puin circa 2427 m3 ;
• toegepast gebroken puin op en in de bodem van een groot deel van het terrein met een
dikte van ca 20 cm;
• grondopslagen en toegepaste grond in een recent aangelegde aarden wal, totaal circa
2350 m3 ;
• oude metalen waaronder auto-onderdelen zoals een motorblok en accu;
(…)
Volgens opgevraagde gegevens uit het Kadaster is het terrein 1 hectare en 85 are groot en sinds 12 mei 1997 in eigendom van dhr. [verdachte] voornoemd. Uit een historie luchtfoto-overzicht bleek dat het terrein in 1996 nog als agrarisch gebied (weiland) werd gebruikt. Daarna werden steeds meer (opslag) activiteiten waargenomen.
Uit het onderzoek is ons, verbalisanten, gebleken dat zeker een tiental jaren bedrijfsmatige
activiteiten plaatsvinden op genoemd terrein, in strijd met de agrarische bestemming van het
terrein, op basis van het bestemmingsplan buitengebied Hardenberg.
Op het terrein zijn in de loop der jaren bedrijfsmatige activiteiten uitgevoerd op het gebied van opslag van bouw en sloopafval, grond, oude metalen, auto-onderdelen, alsmede bewerking van grond en puin zonder dat daarvoor een milieu-/omgevingsvergunning was. Er was voor de gepleegde activiteiten ook geen melding gedaan bij het bevoegd gezag.
Op het terrein zijn regelmatig afvalstoffen ingenomen en/of opgeslagen, waarvan de herkomst van buiten het terrein en ook buiten het bedrijventerrein Schuinesloot afkomstig was. Het betreft vooral puin en grond van onbekende kwaliteit. Op het terrein lag kennelijk nog puin afkomstig van een eigen bedrijf (de afgebrande hal) van het bedrijventerrein Schuinesloot, puin van particulieren, puin van een agrarisch bedrijf en puin van een bedrijf uit Itterbeck Duitsland.
Er werd geen innamecontrole uitgevoerd. Er werd geen afvalstoffenregistratie bijgehouden. De kwaliteit en herkomst van de afvalstoffen zijn niet bekend.
Er werd de afgelopen jaren meerdere keren puin met behulp van een mobiele breker gebroken op het terrein. Het bedrijf van [verdachte] heeft al jarenlang een mobiele puinbreker tot zijn beschikking.
Er is op 5 februari 2013 met de mobiele puinbreker puin gebroken door personeel van een bedrijf van [verdachte], in opdracht van dhr. [verdachte].
Het breken van puin op het terrein paste niet binnen de regelgeving of mogelijkheden van het
Besluit Mobiel Breken. Op basis van dat besluit kan alleen puin van binnen een slooplocatie worden gebroken aan de hand van de regels uit het Besluit Mobiel Breken. Op het terrein werd jarenlang puin opgebulkt en de herkomst was ook van anderen of van elders afkomstig. Het bevoegd gezag werd bovendien nooit op enige wijze in kennis gesteld van het breken van puin op het terrein.