Bij beëindiging van de TBS met dwangverpleging wordt het risico op terugval in crimineel gewelddadig gedrag als hoog ingeschat. Betrokkene heeft weinig probleembesef, ontkent zijn delicten en stoornis, bagatelliseert zijn verslavingsproblematiek en reageert op diverse situaties buitenproportioneel emotioneel.
Bij beëindiging van de TBS wordt verwacht dat de stressoren die ten tijde van de delicten aanwezig waren onverminderd aanwezig zijn waardoor het risico op terugval in vermogensdelicten hoog is. Wordt betrokkene hierbij in de weg gestaan dan zal hij bedreiging met enig misdrijf tegen het leven gericht en/of geweldpleging niet schuwen.
Het risico kan als acuut aangemerkt worden. Betrokkene beschikt over beperkte interne beschermende factoren en is daardoor, naar verwachting, blijvend aangewezen op externe structuur en begeleiding. Als externe structuur en begeleiding ontbreken, neemt de kans op ontwikkeling van de dynamiek zoals die gold ten tijde van de indexdelicten snel toe.
Er zal door middel van behandeling en resocialisatie toegewerkt worden naar een begeleide woonvorm waar voldoende toezicht, controle en ondersteuning aanwezig is.
Het belangrijkste behandeldoel is het stabiliseren van gedrag en het meewerken aan verschillende onderzoeken. Op dit eerste punt is enige vooruitgang geboekt. Betrokkene functioneert na een erg moeizame start redelijk op de behandelafdeling. Door zijn wisselende toezeggingen komen de beoogde onderzoeken echter niet van de grond waardoor cruciale informatie ontbreekt. Ook gesprekken met een psycholoog, om zijn spanningen te reguleren, heeft betrokkene afgewezen.
De focus van de behandeling ligt, vanwege de vermoedelijk beperkte intellectuele capaciteiten en de ontkenning van delicten, niet op het verkrijgen van inzicht maar op het aanpassen van gedrag.
Ook ligt de focus op het accepteren van toezicht door dit met behulp van externe structuur te laten inslijten. Het uiteindelijke resocialisatiedoel zal gaandeweg duidelijk worden, maar de inschatting is dat het gehele traject de termijn van twee jaar ruim zal overstijgen.
De komende twee jaar zal worden gebruikt voor het zo mogelijk uitbreiden van vrijheden door middel van het aanvragen van begeleid verlof en verdere stabilisatie van gedrag en dagbesteding.
Gezien het gegeven dat betrokkene een belangrijk deel van zijn leven crimineel gedrag heeft vertoond, kan gesproken worden van diep ingeslepen antisociale gedragspatronen. De inschatting is dan ook dat het lang gaat duren voordat deze problematiek dusdanig bewerkt is dat het recidivegevaar substantieel afgenomen is en de dwangverpleging kan worden opgeheven. De prognose is dat het een langdurig traject gaat worden waarbij de inschatting is dat er altijd een vorm van toezicht, structuur en begeleiding (al dan niet in een dwingend kader) nodig blijft.
Wij adviseren derhalve de maatregel van de terbeschikkingstelling met bevel tot verpleging van overheidswege te verlengen voor de duur van twee jaar.