2.22.Er heeft opnieuw een arbeidsdeskundig onderzoek plaatsgevonden op 6 juli 2021. In het definitieve rapport van 3 september 2021 is onder meer het volgende opgenomen:
“2Conclusies:
- Werknemer is op basis van haar actuele belastbaarheid nog steeds niet in staat te achten om het eigen werk als Projectleider te verrichten.
- Het eigen werk is ook niet passend te maken bij de eigen werkgever.
- De organisatie heeft een herinrichting doorgemaakt, hetgeen nu in praktijk vormgegeven wordt. Diverse functies en/of rollen zijn of zullen komen te vervallen of krijgen een andere inhoud. Alle medewerkers binnen de dienst IT dienen een voorkeur voor een betreffende rol aan te geven. Het doel van de re-integratie van werknemer wordt daardoor gericht op de rol van Scrummaster.
- Vanuit de herinrichting is bovengenoemde rol als passend te beschouwen. Deze kan naast de andere 2 functies die in het voorgaande arbeidsdeskundig onderzoek al als passend werden beschouwd, als re-integratiedoel worden gesteld.
- Werknemer is in staat ander passend werk elders te verrichten. Het reeds opgestarte spoor 2 traject, gericht op het vinden van passend werk elders, dient te worden voortgezet. Dit traject dient naast de re-integratieactiviteiten bij de eigen werkgever plaats te vinden. Een tweesporenbeleid dient vervolgd te worden.
(…)
A.2.4 Actuele belastbaarheid
Op 17 mei 2021 vond onderzoek plaats door de bedrijfsarts, mevrouw [G] . De bedrijfsarts stelde de Functionele Mogelijkheden Lijst (FML) op en concludeerde hiermee dat er benutbare mogelijkheden bestaan, ook wel dat er kansen zijn op het verrichten van enige vorm van arbeid. Dit overzicht is bedoeld als handvat bij de re-integratie en de kansen op werkhervatting te benoemen voor werknemer.
Werknemer is in hoofdzaak beperkt ten aanzien van:
I Persoonlijk functioneren
-
Specifieke voorwaarden voor het persoonlijk functioneren in arbeid (is het functioneren in arbeid door de genoemde beperkingen, of het daarop gerichte compensatiegedrag, afhankelijk van specifieke voorwaarden?)
o
aangewezen op werk waarbij hij niet wordt afgeleid door activiteiten van anderen
o
aangewezen op een voorspelbare werksituatie, kan niet flexibel inspelen op sterk wisselende uitvoeringsomstandigheden en/of taakinhoud
o
aangewezen op een werksituatie zonder veelvuldige storingen en onderbrekingen
o
aangewezen op werk zonder veelvuldige deadlines of productiepieken
-
Omgaan met conflicten
o
beperkt, kan een conflict met agressieve of onredelijke mensen uitsluitend in telefonisch of schriftelijk contact hanteren
-
Specifieke voorwaarden voor het sociaal functioneren in arbeid (is het sociaal functioneren in arbeid door de genoemde beperkingen, of het daarop gerichte compensatiegedrag, afhankelijk van specifieke voorwaarden?)
o
aangewezen op werk dat geen leidinggevende aspecten bevat
(..)
BArbeidsdeskundige beschouwing
(…)
3. Kan werknemer ander passend werk bij de eigen werkgever verrichten?
(…)
Nar aanleiding van de herinrichting van de organisatie zijn diverse functies/ rollen gewijzigd, vervallen of ontstaan. Samen met werknemer en werkgever werden de re-integratiemogelijkheden in deze rollen besproken.
Op basis van de toelichting van werknemer en werkgever werd geconcludeerd dat de functie/ rol van
Scrummaster het beste past bij de competenties en werkervaring van werknemer. Maar ook bij haar
actuele belastbaarheid en het nog te verwachten herstel dat zij de komende maanden zal doormaken.
Van werkgever werd informatie ontvangen met betrekking tot de functie van Scrummaster en Agile
coach.
De Scrummaster creëert een prestatiegericht zelfregulerend en dynamisch team dat obstakels voor de
ontwikkelvooruitgang zelfstandig overkomt. Hij/ zij stuurt het team door toepassing van het Agile proces, resulterend in een geoptimaliseerde voortgang via continue verbeteringen. Faciliteert de teamdoelen en ondersteunt de samenwerking met andere teams. De scrummaster is verantwoordelijk voor Scrum events en is continu bezig met verbetering en effectiviteit van het team. Het is een coachende rol, gericht op de samenwerking van een team.
De werkzaamheden bestaan o.a. uit:
-Helpt het team met verbeteringen en het nemen van hun verantwoordelijkheden tijdens het opzetten
van Agile waarden, principes en werkwijzen.
-Ondersteunt de producteigenaar met het beheer van eventuele achterstanden.
-Past teambuilding technieken toe ter verhoging van de prestaties.
-Stimuleert continue 'leren en beroepsontwikkeling' van de teamleden.
-Waarborgt continue kwaliteitsverbetering.
-Ondersteun de zelf gedefinieerde processen en regels binnen het team.
-Faciliteert, waar nodig, team/scrum events
Ik acht de functie van Scrummaster passend voor werknemer. De functie/ rol is qua inhoud voorspelbaar; wie, wat, wanneer. Het betreft geen leidinggevende, maar een coachende rol. Er i sprake van deadlines, maar deze zijn, op basis van het Agileproces, voorspelbaar en manage baar. Conflictsituaties kunnen in het team en tussen teamleden ontstaan. Deze hoeven niet door de Scrummaster te worden opgelost. De Scrummaster benoemt wat hij/zij ziet (dreigende conflictsituatie) en coacht het team in het oplossen daarvan. De verantwoordelijkheid ligt bij de teamleden/ producteigenaar en/of Agile coach.
De functie van Agile coach past qua opleiding, competenties en werkervaring bij werknemer, echter op dit moment nog niet bij haar belastbaarheid. De functie van Agile coach betreft een overstijgende
functie/ rol met veel meer leidinggevende aspecten. De Agile coach geeft functioneel leiding aan de
Scrummaster(s) en producteigenaren. De Agile cultuur dient verder ontwikkelt en geïmplementeerd te worden in de organisatie. De Agile coach verzorgt diverse Agile-trainingen en opleidingen en is
verantwoordelijk voor de implementatie van het gedachtengoed.
Werknemer gaf aan dat zij qua belastbaarheid zover is om deze rol als ontwikkeldoel te zien. Zij sprak wel haar wens uit om daar in de toekomst naar toe te groeien. Indien de belastbaarheid van werknemer verbeterd, kan mogelijk het moment ontstaan dat ook deze functie als passend beschouwd zou kunnen worden. Een herbeoordeling van het arbeidsdeskundig onderzoek of plaatsingsonderzoek kan te zijner tijd en op basis van een actuele belastbaarheid (actuele FML) worden ingezet om de
verplaatsingsmogelijkheden in die functie verder te onderzoeken.
Op basis van deze arbeidsdeskundige herbeoordeling luidt het advies om de rol van Scrummaster toe te voegen aan het interne mobiliteitstraject van werknemer. Het advies aan werknemer en werkgever om de verplaatsingsmogelijkheden in deze functie, al dan niet in het kader van het VIVA-traject, verder te onderzoeken, alsmede de mogelijkheden in terugkeer in het eigen werk te blijven onderzoeken.”