De gemeente verwijt [verweerster] dat zij:
(1) onbevoegd toegang heeft gehad tot een uitgaande mailbox van haar leidinggevende en daarin heeft geklikt op een OneDrivelink die toegang gaf tot een Excelbestand;
(2) - zo is aannemelijk - is betrokken bij een dreig-sms aan haar leidinggevende;
(3) meermaals heeft geweigerd medewerking te verlenen aan het onderzoek en niet open en eerlijk heeft verklaard, ook niet nadat ze met de feiten was geconfronteerd.
5.5.1.Volgens de gemeente is uit onderzoek gebleken dat [verweerster] onbevoegd toegang had tot de uitgaande mailbox van haar leidinggevende en is vastgesteld dat [verweerster] via deze toegang heeft geklikt op de OneDrivelink van het Excelbestand. Uit het onderzoek zou voorts blijken dat zich in de mailbox van [verweerster] noch in die van [D] een aan [verweerster] verzonden e-mail van [D] bevond en dat ook de mail en het Excelbestand die [verweerster] volgens haar zeggen naar haar privé mailadres zou hebben doorgestuurd niet zijn aangetroffen. Wat betreft de verklaring van [verweerster] dat het originele Excelbestand plots op haar scherm is opgepopt zou volgens de gemeente vastgesteld zijn dat dit niet heeft plaatsgevonden omdat daarvan altijd technisch bewijs is terug te vinden en dat bewijs niet is gevonden.
5.5.2.[verweerster] betwist dat zij zich bewust en onrechtmatig toegang heeft verschaft tot een document dat niet voor haar bestemd was. Volgens haar heeft zij een e-mail van [D] ontvangen met daarin de mededeling dat zij wegens haar huidskleur de functie van medior projectondersteuner niet zou krijgen. Bij die mail zat een foto van een Excelbestand en kort daarna popte het ‘originele’ Excelbestand op haar pc op. Door op die link te klikken heeft zij inzage in het bestand gekregen, aldus [verweerster] . Volgens [verweerster] wist zij niet en kon zij ook niet weten dat ze kennelijk nog toegang had tot bestaande e-mailpostbussen vanuit een eerdere functie omdat het account van haar leidinggevende sinds 2017 niet meer zoals voorheen zichtbaar was in haar outlook account.
5.5.3.Overwogen wordt als volgt.
De gemeente baseert haar stelling dat [verweerster] zich onrechtmatig toegang heeft verschaft tot een document dat niet voor haar bestemd was op een intern onderzoek van ICT.
[verweerster] heeft erkend dat zij heeft geklikt op een link die heeft geleid tot inzage in een Excelbestand met daarin de namen van de sollicitanten maar betwist de door de gemeente gestelde wijze waarop zij op deze link heeft geklikt.
5.5.3.1. Als productie 8 is door de gemeente een verklaring d.d. 21 januari 2025 van [E] , technisch (ICT) specialist van de gemeente Eindhoven, overgelegd. In die verklaring geeft [E] een nadere toelichting op vragen van de gemeente naar aanleiding van het ICT onderzoek.
5.5.3.2. Uit dat onderzoek blijkt dat [verweerster] vanuit haar eigen Outlook-bestand op 14 juni 2023 op de link naar het sollicitatiebestand heeft geklikt. Op de vraag van de gemeente hoe dat in de praktijk werkt heeft [E] het volgende verklaard:
“
De permissies waren aanwezig en het toevoegen van een mailbox van een andere gebruiker is redelijk eenvoudig te realiseren in de gebruikersinterface. Het is niet "automatisch" zichtbaar tenzij je "full access" permissies hebt, echter is het toevoegen van een postvak van een gebruiker wel mogelijk wanneer de juiste permissies aanwezig zijn (Dit is een interactieve en bewuste actie). Deze permissies waren aanwezig voor Mevrouw [verweerster] op de mailbox van meneer [B] , en technisch de enige mogelijkheid om deze link te kunnen openen zonder sporen achter te laten van mailwisselingen met deze specifieke link. Dit is ook bevestigd door restanten in haar postvak waar aantoonbaar is dat ze op de link geklikt heeft vanuit haar Outlook.
Om het kort uit te leggen: De link in kwestie is een willekeurige gegenereerde complexe link welke je niet kunt raden en uitsluitend kunt benaderen wanneer je deze op 1 of andere manier hebt ontvangen. Wanneer het digitaal is doorgespeeld zou ik een resultaat kunnen vinden van deze actie, echter is dit NIET terug te vinden.
Een mogelijkheid zou zijn geweest dat het delen van het linkje is gebeurd door het over te schrijven (op papier, dus niet digitaal) en in te voeren in je browser om op deze manier de informatie uit te wisselen. Om deze situatie uit te sluiten heb ik een onderzoek gedaan op haar device en ben tot de conclusie gekomen dat het linkje niet is gedeeld op een digitale manier, en ook niet op een niet digitale manier, maar echt uitgevoerd vanuit haar Outlook.exe proces op haar werklaptop.
Zonder deze link te hebben ontvangen is het alleen mogelijk om dit vanuit haar Outlook te doen wanneer ze toegang heeft tot een mail waar deze link in voorkomt (en deze toegang had ze ook op postvak van meneer S). Wanneer je op deze link klikt vanuit Outlook zal er een restant achterblijven. (..) Hiermee is bevestigd technisch dat de link vanuit haar Outlook.exe is geopend zonder dat ze de link in kwestie in haar eigen postvak heeft staan. Dit is uitsluitend mogelijk door de link te openen vanuit een andere postvak (waar de gebruiker inderdaad permissies op had). Het is niet mogelijk om direct een link uit te voeren vanuit outlook.exe op deze manier. Na het "klikken" op deze link komt de gebruiker in de "access control list" van het betreffende bestand welke initieel werd gezien als "spookgedrag". Omdat mevrouw aangaf dat er opeens "popups" verschijnen op haar device en er geen directe relatie te vinden was ben ik heel ver gegaan om te achterhalen hoe dit is kunnen ontstaan. Gezien mijn functie is "spookgedrag" op onze devices iets wat ik verklaard moet hebben. Onverklaarbare situaties storen mij in mijn functie als technisch (security) specialist. Bovenstaande is de enige verklaring welke past binnen de technische realiteit en hiermee was voor mij het "spookgedrag" ook verklaard. Vanuit technisch oogpunt is 100% duidelijk wat hier is gebeurd.”
5.5.3.3. Op de vraag van de gemeente of het mogelijk is dat zoals door [verweerster] wordt gesteld: de link waarop [verweerster] heeft geklikt plotseling zou zijn ‘opgepopt’ op haar scherm; dat een ICT-specialist van de gemeente in zijn hoedanigheid van 'administrator' de link aan [verweerster] heeft toegestuurd en dat elke ICT medewerker in alle bestanden kan van de gemeente en alles kan wissen, zodat de sporen van de acties van een dergelijke medewerker niet zichtbaar zijn, heeft [E] als volgt verklaard:
“
Het is waar dat beheerders met de juiste permissies (en dit zijn er 2 waarvan ik er zelf 1 ben) zaken kunnen wissen vanuit Exchange (mail) en Teams (sharepoint), echter niet uit het retentiebeleid . Dit is zelfs voor de 2 beheerders met deze permissies niet mogelijk zonder sporen achter te laten. Het is mogelijk dat er een link oppopt, echter niet zonder bewijzen achter te laten op het systeem. Er zijn weinig mensen die weten waar deze bewijzen zich bevinden en hoe deze te manipuleren, laat staan dat ze werkzaam zijn binnen de gemeente Eindhoven en toevallig 1 van de 2 mensen zijn die deze permissies hebben. Het is ook niet mogelijk voor deze beheerders om "bewijzen" achter te laten op haar systeem waaruit blijkt dat het bestand vanuit Outlook is geopend. Dit is terug te vinden in haar "recente bestanden" en in haar Exchange mailbox (zie eerdere screenshot). Dit betekent dat een beheerder deze link heeft laten "oppoppen" en vervolgens extreme (onmogelijk zelfs) moeite heeft moeten doen om bewijzen achter te laten op haar systeem om te laten lijken dat ze het vanuit haar Outlook geopend heeft en dit op een niveau binnen Microsoft heeft aangepast waardoor er restanten bestaan in haar mailbox van deze actie. Nee ... dit is dus niet realistisch op welke manier dan ook. Een beheerder met reguliere permissies heeft nog de kennis of de autorisatie om een actie op zo'n kaliber uit te voeren (deze zullen altijd sporen achter laten namelijk). De mensen welke dit wel kunnen beantwoorden deze mail, en het is belachelijk te noemen dat iemand dit scenario beschrijft, even los van de beweegredenen voor beheerders om dit werkelijk te doen (het betreft een sollicitatie!? Geen hoge classificatie of geheime documenten of andere zaken welke dit kaliber aantrekt?).”
5.5.3.4. De kantonrechter stelt vast dat uit de verklaring van [E] blijkt dat het volgens hem uitgesloten is dat [verweerster] de link (waar ze op heeft geklikt) op een andere manier heeft ontvangen dan via de mailbox van [B] . [E] geeft in zijn verklaring ook aan dat in het device van [verweerster] is te zien dat ze op die manier (via de mailbox van [B] ) heeft geklikt op de link. Dit is een nadere aanvulling van de stellingen van de gemeente. [verweerster] heeft deze bevindingen betwist.
5.5.4.Gelet op voornoemde productie 8 en de bevindingen van [E] daarin is de kantonrechter van oordeel dat de gemeente haar stellingen in het licht van het verweer van [verweerster] voldoende heeft aangevuld. Gelet hierop zal de gemeente in de gelegenheid worden gesteld bewijs te leveren van haar stelling dat [verweerster] via de uitgaande mailbox van [B] op de OneDrive-link van het Excelbestand met daarin de brievenselectie van de sollicitanten op de functie van medior projectondersteuner heeft geklikt.
5.5.5.Indien de gemeente het bewijs (mede) wenst te leveren door schriftelijke stukken of andere gegevens, moet zij deze stukken afzonderlijk in het geding brengen. Indien de gemeente het bewijs wil leveren door het doen horen van getuigen, moet zij dit vermelden en de verhinderdata opgeven van beide partijen en van de op te roepen getuigen. De kantonrechter zal dan vervolgens een dag en uur voor een getuigenverhoor bepalen, waarbij in beginsel wordt uitgegaan van 60-90 minuten per getuige. Partijen moeten bij de getuigenverhoren in persoon aanwezig zijn. Indien een partij zonder gegronde reden niet verschijnt, kan dit nadelige gevolgen voor die partij hebben.
niet open en eerlijk verklaren