ECLI:NL:RBOBR:2024:6766

Rechtbank Oost-Brabant

Datum uitspraak
22 oktober 2024
Publicatiedatum
30 januari 2025
Zaaknummer
C/01/402486 / FA RK 24-101
Instantie
Rechtbank Oost-Brabant
Type
Uitspraak
Procedures
  • Eerste aanleg - enkelvoudig
Rechters
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Voornaamswijziging van een in Nederland geboren kind met toetsing naar Indiaas recht

In deze zaak heeft de Rechtbank Oost-Brabant op 22 oktober 2024 uitspraak gedaan over een verzoek tot wijziging van de voornaam van een minderjarig kind, ingediend door de ouders. De ouders, die de Indiase nationaliteit bezitten en in Nederland verblijven, hebben een verzoekschrift ingediend waarin zij stellen dat de huidige voornaam van hun kind niet in overeenstemming is met de astrologische en religieuze overtuigingen van hun geloof, het hindoeïsme. Zij beweren dat de eerste letter van de voornaam van hun kind moet beginnen met een specifieke letter, zoals bepaald door de astrologische berekeningen op basis van de geboortedatum en -tijd van het kind. De rechtbank heeft vastgesteld dat, hoewel de ouders een verblijfsvergunning hebben, het verzoek op basis van artikel 10:19 van het Burgerlijk Wetboek onderhevig is aan Indiaas recht. De rechtbank heeft echter geoordeeld dat de wijziging van de voornaam van het kind kan worden gelast volgens Nederlands recht, omdat de procedure voor naamswijziging in Nederland verschilt van die in India. De rechtbank heeft uiteindelijk besloten de wijziging van de voornaam van het kind goed te keuren, zodat het kind voortaan de nieuwe voornaam zal dragen. De beschikking is openbaar uitgesproken en kan door belanghebbenden worden aangevochten bij het gerechtshof 's-Hertogenbosch.

Uitspraak

beschikking

RECHTBANK OOST-BRABANT

Familie- en Jeugdrecht
Zaaknummer : C/01/402486 / FA RK 24-1013
Uitspraak : 22 oktober 2024
Beschikking betreffende voornaamswijziging in de zaak van:

1.[verzoeker 1] en

2. [verzoeker 2]wonende te [woonplaats] ,
verzoekers,
advocaat mr. L.J.E. Warbroek.

1.De procedure

1.1.
De rechtbank heeft kennisgenomen van:
- het verzoekschrift (met bijlagen), ingekomen ter griffie van deze rechtbank op
15 februari 2024;
  • het F9-formulier met bijlagen van mr. Warbroek, ingekomen op 5 juni 2024;
  • de brief met bijlagen van mr. Warbroek van 10 oktober 2024;
  • de brief met bijlagen van mr. Warbroek van 21 oktober 2024.
Het verzoek strekt tot wijziging van de voornaam van hun minderjarige kind:
- [minderjarige] , geboren te [geboorteplaats] op [geboortedatum] (hierna: de minderjarige).
1.2.
De mondelinge behandeling heeft plaatsgevonden op 22 oktober 2024. Verschenen zijn partijen en hun advocaat. Partijen zijn bijgestaan door een tolk in de Engelse taal, [naam tolk] (tolknummer [nummer] ).

2.De feiten

2.1.
Uit het huwelijk van verzoekers is de minderjarige geboren.
2.2.
Partijen en de minderjarige hebben de Indiase nationaliteit.
Zij hebben een verblijfsvergunning regulier voor bepaalde tijd.

3.Het verzoek

3.1.
Verzoekers stellen dat zij beschikken over een verblijfsvergunning op grond van artikel 45c Vreemdelingenwet, zodat op grond van artikel 10:17 Burgerlijk Wetboek (BW) Nederlands recht van toepassing is op het verzoek.
3.2.
Verzoekers verzoeken de wijziging van de voornaam van de minderjarige te gelasten, in die zin dat de minderjarige [nieuwe voornaam] [geslachtsnaam] zal gaan heten in plaats van [voornaam] [geslachtsnaam] . Zij stellen dat een zwaarwegend belang bestaat bij dit verzoek.
Verzoekers stellen dat zij aanhangers zijn van het hindoeïsme, waarbij zij aanhangers zijn van de Vedigsche of de Indiase astrologie, ook wel Jyotisha genoemd. Kenmerkend van deze stroming is volgens verzoekers dat tijdens je geboorte je karakter en levenspad wordt beïnvloed door de stand van de planeten en de sterren. Volgens deze stroming wordt de eerste letter van de eerste voornaam van een persoon bepaald op basis van ‘de geboortekaart’, ook wel Kundali/Kundli genoemd. Daarbij speelt de datum en het tijdstip van geboorte, de stand van de planeten en sterren en het sterrenbeeld en de coördinaten van de geboorteplaats een rol. Op basis van die ‘gegeven’ eerste letter kunnen ouders vervolgens een naam kiezen die zij passend achten bij hun kind. Wanneer ouders hun kind een eerste voornaam geven die start met de juiste ‘gegeven’ eerste letter, zal het kind in goede gezondheid en voorspoed verkeren. Wanneer dit niet de juiste voorletter betreft dan kan dit grote gevolgen hebben voor het leven van hun kind, zoals bijvoorbeeld gezondheidsproblemen.
3.3.
De ouders stellen dat zij er door de familiepriester en astroloog over zijn geïnformeerd dat zij op basis van de Kundali/Kundli niet de juiste voorletter hebben gehanteerd voor de eerste naam van hun kind. Gelet op de geboortedatum, de coördinaten, de stand van de planeten en de stand van de sterren had de eerste letter van de eerste voornaam een [letter I] (de klank [klankaanduiding] ) moeten zijn en niet een [letter II] . Verzoekers noemen hun kind daarom vanaf dat moment [nieuwe voornaam] . Verzoekers hebben hun zoon de naam [voornaam] [geslachtsnaam] gegeven omdat het hen niet lukte om op tijd in contact te raken met hun familiepriester en astroloog. Pas wanneer hun zoon de juiste voorletter heeft gekregen, kunnen de familiepriester en de astroloog hun zegeningen geven en hun gebeden doen om ervoor te zorgen dat hij in goede gezondheid en voorspoed zal verkeren. In de beleving van verzoekers zijn de gezondheidsproblemen waarmee hun zoon kampt, het gevolg van zijn huidige officiële voornaam.
3.4.
Nog los daarvan menen verzoekers dat dit samenhangt met de vrijheid van gedachte, geweten en godsdienst (artikel 6 EVRM) en hun recht op eerbiediging van privé-, familie- en gezinsleven (artikel 8 EVRM). Zij menen dat de rechten uit het EVRM op hen van toepassing zijn aangezien zij in een van de verdragsluitende staten wonen, omdat artikel 1 EVRM met zich meebrengt dat de verdragsluitende partijen eenieder verzekert die ressorteert onder haar rechtsmacht de rechten en vrijheid te verzekeren die zijn vastgesteld in de eerste titel van dat verdrag.

4.De beoordeling

Bevoegdheid

4.1.
De Nederlandse rechter is bevoegd om van het verzoek kennis te nemen op grond van artikel 3 Wetboek van Burgerlijke rechtsvordering.
Toepasselijk recht
4.2.
De rechtbank constateert dat partijen niet beschikken over een verblijfsvergunning als genoemd in artikel 10:17 BW, zodat op grond van artikel 10:19 BW Indiaas recht van toepassing is op het verzoek.
Wijziging voornaam
4.3.
Gebleken is dat het naar Indiaas recht mogelijk is om de voornaam te wijzigen, onder andere vanwege religieuze en culturele gebruiken en als gevolg van astrologische of numerologische redenen, zoals in het geval van verzoekers.
Blijkens de informatie in VIND-Burgerzaken geschiedt de naamswijziging door overlegging van de originele kranten (in twee talen) waarin de naamswijziging is gepubliceerd, en een verklaring (Annexure [X] ), behorend bij de paspoortaanvraag.
4.4.
De rechtbank ziet in hetgeen door verzoekers is aangevoerd naar Indiaas recht voldoende grond om de voornaam van de minderjarige te wijzigen. De wijze waarop de voornaamswijziging naar Indiaas recht tot stand komt, heeft in Nederland echter niet het gewenste resultaat. In Nederland komt een voornaamswijziging tot stand doordat van de beschikking een latere vermelding aan de geboorteakte wordt toegevoegd (artikel 1:20a lid 1 BW). De rechtbank zal daarom naar Nederlands recht de wijziging van de voornaam van de minderjarige gelasten.

5.De beslissing

De rechtbank:
5.1.
gelast de wijziging van de voornaam van voornoemde minderjarige van [voornaam] in [nieuwe voornaam] zodat hij voluit komt te heten [nieuwe voornaam] [geslachtsnaam] .
Deze beschikking is gegeven door mr. J. Iding, rechter, tevens kinderrechter,
en in het openbaar uitgesproken in tegenwoordigheid van de griffier op 22 oktober 2024 en op schrift gesteld op 28 oktober 2024.
!NIET VERWIJDEREN, PLAATS VOOR HANDTEKENING SECRETARIS!
!NIET VERWIJDEREN, PLAATS VOOR HANDTEKENING RECHTER!
Conc: JM(OB
Tegen deze beschikking kan, voor zover het een eindbeslissing betreft, -uitsluitend door tussenkomst van een advocaat- hoger beroep worden ingesteld bij het gerechtshof 's-Hertogenbosch
a. door de verzoeker en degenen aan wie een afschrift van de beschikking is verstrekt of verzonden, binnen drie maanden na de dag van de uitspraak
b. door andere belanghebbenden binnen drie maanden na de betekening daarvan of nadat de beschikking hun op andere wijze bekend is geworden.
!NIET VERWIJDEREN, PLAATS VOOR STEMPELS!