Uitspraak
RECHTBANK Oost-Brabant
1.De procedure
- de conclusie van antwoord van Interfood van 8 maart 2023 met producties 1-27,
- de brief van de rechtbank van 22 maart 2023 waarin een mondelinge behandeling is bepaald,
10-12,
- de antwoordakte van Interfood van 7 februari 2024 met producties 28-30,
- de mondelinge behandeling van 28 juni 2024, waarvan door de griffier aantekeningen zijn gemaakt met daaraan gehecht spreekaantekeningen van de advocaten van beide partijen.
mr. Tilanus, vergezeld van de heer [A] ( [functie 1] ), de heer [B] ( [functie 2] ), mevrouw [C] ( [functie 3] ) en de heer
P. Jakobsen (Deense advocaat van Interfood).
2.De feiten
Sales Confirmationheeft nummer [nummer 1] . Op de overeenkomst is op grond van artikel 14 van de toepasselijk verklaarde MPC Conditions Nederlands recht van toepassing.
Sales Confirmationheeft nummer [nummer 2] . Op deze overeenkomst is op grond van de toepasselijk verklaarde MPC Conditions eveneens Nederlands recht van toepassing.
Sales Confirmationheeft nummer [nummer 4] . Op deze overeenkomst is op grond van de toepasselijk verklaarde MPC Conditions Nederlands recht van toepassing.
Sales Contractheeft nummer [nummer 5] . Op deze overeenkomst is op grond van de toepasselijk verklaarde MPC Conditions Nederlands recht van toepassing.
“The trustee has in accordance with the Danish Bankruptcy Act reviewed the bankruptcy estate’s bank accounts etc. (…) The trustee has not been able to identify an operational justification of the payment, and thus the trustee assume that it was make by mistake. Consequently, I ask you to repay the amount to the bankruptcy within 10 days from today.”
“The amounts received relate to deliveries/sales of interfood to customers. Consequently, there is no legal merit to transfer the amounts back to the Estate. We assume that the Estate has access to the underlying book keeping and records of Joko Components A/S. Going further we would as a general principle therefore kindly refer the Estate to its records if further investigations are needed in respect of the operational reasons and intercompany relationships.”
3.Het geschil
alles voor zover mogelijk uitvoerbaar bij voorraad.
Pengereglen(betaalregel) niet tot terugbetaling verplicht is. Tenslotte betwist Interfood de gestelde schending van Deens vennootschapsrecht en onrechtmatige daad.
4.De beoordeling
Koopovereenkomst [D ]: betalingsbevestiging van Nykredit, bank van Joko , met betrekking tot een uitgevoerde betaling, met vermelding van referentienummer [nummer 1] .
Koopovereenkomst [G]: SWIFT-betalingsbevestiging van Union Bank, bank van Joko , met betrekking tot een uitgevoerde betaling, met referentienummer [nummer 5] .
e-mailcorrespondentie tussen Interfood en haar dochtermaatschappij uit Singapore waarin onder verwijzing naar referentienummer [nummer 4] een overzicht wordt gegeven van alle van [F] ontvangen bedragen (waaronder vier betalingen op 12, 16 en 17 februari 2021).
lex concursus), dat het bestaan en de inhoud van de bevoegdheden van de curator bepaalt (HR 24 oktober 1997, NJ 1999, 316, Gustafsen/Mosk). Op het faillissement van Joko is Deens recht van toepassing, zodat deze vordering van de Curator wordt beheerst door Deens recht. Beide partijen hebben de rechtbank geïnformeerd over de inhoud van het relevante Deense recht door overlegging van een opinie van een Deense deskundige; Interfood van Professor K.S. Jensen, de Curator van Professor S.F. Hansen.
“operational justification”had kunnen identificeren voor de betalingen, zodat hij ervan uitging dat de betalingen per ongeluk waren verricht. De Curator verzocht Interfood om de door Joko betaalde bedragen binnen 10 dagen terug te betalen aan de boedel. Interfood werd op dat moment dus al buitengerechtelijk aangesproken vanwege betalingen zonder grondslag. Uit de brief van de Deense belastingdienst van 26 oktober 2021 volgt verder dat de Curator de belastingdienst al op 1 juli 2021, dus negen maanden voor de verzending van de brieven op 4 april 2022, afschriften heeft gezonden van de strafrechtelijke veroordelingen vanwege witwassen en btw-fraude door de bestuurder en de boekhouder van Joko . Uit beide vonnissen blijkt dat onder andere de Deense bankrekening van Joko met nummer [nummer 3] (van waaruit in 2020 ook betalingen aan Interfood zijn gedaan) werd gebruikt om betalingen naar het buitenland te verrichten met gelden die waren ontvangen op grond van fictieve facturen. De rechtbank leidt uit het voorgaande af dat de Curator uiterlijk op 4 april 2022 bekend was met de essentie van het verwijt dat hij in de dagvaarding maakt aan Interfood op grond van de faillissementspauliana. Hij ging er op dat moment immers van uit dat de Transacties niet waren ingegeven door een commercieel doel en was toen ook al geruime tijd bekend met de witwaspraktijken van Joko . De rechtbank ziet niet in hoe de mededeling van Interfood op 4 oktober 2022 dat de Transacties betrekking hadden op leveringen/verkopen door Interfood aan klanten, voor de Curator noodzakelijk was om te kunnen beoordelen of hij een vordering gebaseerd op faillissementspauliana geldend kon maken tegen Interfood (zoals de Curator stelt). Zoals Interfood aanvoert zou die mededeling juist eerder een aanwijzing vormen dat, anders dan de Curator daarvoor had aangenomen, wél sprake was een commerciële rechtvaardiging voor de Transacties.
DIO/IMSen Asser/Kamer & Verhagen 10-III 2022 / [52], [55] e.v.
Erfolgsort). In dit geval is dat het land waar de schuldenaar ( Joko ) is gevestigd die geen verhaal biedt voor de schade die haar schuldeisers (crediteuren in het faillissement) lijden als gevolg van het onrechtmatig handelen door de derde, dus Denemarken .