Uitspraak
1.De procedure
- de brief waarin een mondelinge behandeling is bepaald;
2.De beoordeling
endowed chairen de bijzonder hoogleraar. Voor elk van deze posities geldt een specifieke benoemingsprocedure. Een gewoon hoogleraar wordt benoemd door het College van Bestuur van de [C] , na advisering van het College voor Promoties. De
endowed chairis voorbehouden aan hoogleraren die al als zodanig aan de [C] verbonden zijn en met de
endowed chaireen bijzondere vorm van leerstoel gaan bekleden. Tussen partijen staat niet ter discussie dat dit een bijzondere variant is die in de praktijk weinig voorkomt. Tot slot onderscheiden de Hoofdlijnen de bijzonder hoogleraar die wordt benoemd op een bijzondere leerstoel bij de [C] door een externe instantie of rechtspersoon. Deze benoeming vindt slechts plaats na instemming van het College van Bestuur van de [C] . Dit sluit aan bij artikel 9.53 Wet Howo. Daarin is bepaald dat het college van bestuur van een openbare universiteit rechtspersonen met volledige rechtsbevoegdheid het recht kan geven om een bijzondere leerstoel te vestigen bij die universiteit.
full)
Professor’, wat gelijkstaat aan (gewoon) hoogleraarschap. Een andere aanwijzing voor de benoeming als hoogleraar ziet [eiser] in zijn arbeidsovereenkomst uit 2013, die is gesloten onder de voorwaarde van zijn benoeming als ‘
full Professor’ bij de [C] . Daarbij heeft [eiser] erop gewezen dat hij gedurende enige periode ook is bezoldigd als hoogleraar conform de daarvoor geldende schaal van HL1 en dat hij altijd is geëvalueerd als hoogleraar. [gedaagde] heeft gemotiveerd betwist dat [eiser] ooit is benoemd tot (gewoon) hoogleraar door het daartoe bevoegde College van Bestuur van de [C] . [gedaagde] heeft ook weersproken dat zo een benoeming kan worden afgeleid uit wat [eiser] naar voren heeft gebracht.
Gezien de positieve reactie van het College van Bestuur van de [C] d.d. 7 januari 2013 op het voornemen van het [naam 2] om te benoemen tot houder van de bijzondere leerstoel (…)’. Daaruit volgt dat het [naam 4] voor de benoeming van [eiser] instemming heeft gevraagd aan het College van Bestuur, conform artikel 9.53 Wet Howo en de procedure die volgens de Hoofdlijnen geldt voor de vestiging van bijzonder hoogleraarschap. Uit deze instemming vloeit, anders dan [eiser] betoogt, echter niet voort dat hij door het College van Bestuur is benoemd. Dat dit niet het geval is geweest, blijkt ook uit de brief van het College van Bestuur aan het [naam 4] van 7 januari 2013. Daarin verzoekt het College het [naam 4] expliciet om een afschrift van het benoemingsbesluit dat door het bestuur van het [naam 4] is genomen.
endowed chairvolgt de kantonrechter, gelet op het bovenstaande, ook niet. Hoewel een
endowed chairgelijkenissen vertoont met het bijzonder hoogleraarschap, is een essentieel verschil dat deze bijzondere leerstoel wordt bekleed door een vooraanstaand hoogleraar van de universiteit, zoals [gedaagde] onweersproken heeft aangevoerd. Juist het aspect dat [eiser] hoogleraar bij de [C] zou zijn, wordt gemotiveerd door [gedaagde] betwist en is niet vast komen te staan.
full professor’ kan er evenmin toe leiden dat aan [eiser] de titel van hoogleraar toekomt. Weliswaar is tussen partijen niet in geschil dat deze term in de arbeidsovereenkomst staat opgenomen, maar [gedaagde] beroept zich erop dat dit een vergissing is geweest. Bovendien meent zij dat een onderscheid gemaakt dient te worden tussen de benoeming en de naar aanleiding daarvan gesloten arbeidsovereenkomst.
full professor’ staat opgenomen, kan gelet op het voorgaande niet de conclusie dragen dat daarmee sprake is van hoogleraarschap, omdat de arbeidsovereenkomst niet kwalificeert als benoemingsbesluit. Dat de arbeidsovereenkomst als zodanig door de Managing Director van [gedaagde] is ondertekend, maakt een en ander niet anders. Sprake is van twee afzonderlijke pijlers, waarbij het benoemingsbesluit de titel vaststelt en de arbeidsovereenkomst vervolgens de rechtsverhouding en de daarop van toepassing zijnde arbeidsvoorwaarden tussen partijen onderling weergeeft.