ECLI:NL:RBOBR:2023:939

Rechtbank Oost-Brabant

Datum uitspraak
1 maart 2023
Publicatiedatum
7 maart 2023
Zaaknummer
ZM/IND/98811
Instantie
Rechtbank Oost-Brabant
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Strafrecht
Procedures
  • Eerste aanleg - meervoudig
Rechters
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Verlening van een zorgmachtiging op basis van de Wet forensische zorg en Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg

Op 1 maart 2023 heeft de Rechtbank Oost-Brabant, locatie 's-Hertogenbosch, een zorgmachtiging verleend voor de duur van zes maanden aan een betrokkene, geboren in 1991, die momenteel verblijft in P.I. Vught. De officier van justitie had op 22 februari 2023 een verzoekschrift ingediend voor deze zorgmachtiging, waarbij verschillende bijlagen waren gevoegd, waaronder medische verklaringen en een zorgplan. Tijdens de mondelinge behandeling op 1 maart 2023 waren de raadsman van de betrokkene, de officier van justitie en een deskundige aanwezig.

De betrokkene verzet zich tegen de inwilliging van het verzoek, met name tegen het verplicht innemen van medicatie. De rechtbank heeft vastgesteld dat de betrokkene lijdt aan schizofreniespectrum- en andere psychotische stoornissen, wat leidt tot ernstig nadeel, waaronder risico op lichamelijk letsel en psychische schade. De rechtbank oordeelt dat de huidige maatregelen, zoals voorlopige hechtenis, niet voldoende zijn om het ernstig nadeel weg te nemen. Daarom is verplichte zorg noodzakelijk.

De rechtbank heeft verschillende vormen van zorg goedgekeurd, waaronder het toedienen van medicatie, het beperken van de bewegingsvrijheid, en het insluiten van de betrokkene. De zorgmachtiging is geldig vanaf de dagtekening en moet binnen twee weken worden uitgevoerd. De machtiging is geldig tot 1 september 2023. Tegen deze beschikking staat beroep in cassatie open bij de Hoge Raad, in te stellen door een advocaat binnen drie maanden na de uitspraak.

Uitspraak

beschikking
RECHTBANK Oost-Brabant
Afdeling Strafrecht
Locatie: ‘s-Hertogenbosch
Zorgmachtiging (artikel 2.3, Wet forensische zorg (Wfz) jo. art. 5:17 en art. 5:19 Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz))
Zaaksnummer: ZM/IND/98811
Beslissing betreffende een zorgmachtiging als bedoeld in artikel 2.3 Wfz, ten aanzien van:
[verdachte]
geboren op [geboortedatum] 1991 te [geboorteplaats]
thans verblijvende in P.I. Vught te Vught,
bijgestaan door haar raadsman mr. [naam 1] , advocaat te Eindhoven,
hierna te noemen: betrokkene.

1.Procesverloop

1.1.
De officier van justitie heeft middels een verzoekschrift d.d. 22 februari 2023 verzocht een zorgmachtiging ten behoeve van betrokkene te verlenen. Bij het verzoekschrift zijn de volgende bijlagen gevoegd:
  • de bevindingen van de geneesheer-directeur [naam 2] (psychiater) van de GGzE te Eindhoven d.d. 18 februari 2023;
  • de medische verklaring ten behoeve van de voorbereiding van een Zorgmachtiging d.d. 15 februari 2023 (psychiatrisch onderzoek vond plaats op 14 februari 2023) ondertekend door [naam 3] , psychiater;
  • het zorgplan/behandelplan opgesteld d.d. 7 februari 2023;
  • de zorgkaart opgemaakt d.d. 6 februari 2023, niet ondertekend;
  • de politiegegevens en de strafvorderlijke en justitiële gegevens van betrokkene die relevant kunnen zijn voor de beoordeling van het ernstig nadeel.
1.2.
De mondelinge behandeling van het verzoek heeft plaatsgevonden op 1 maart 2023 in het gebouw van de rechtbank te ’s-Hertogenbosch.
1.3.
Ter zitting van 1 maart 2023 zijn aanwezig en worden gehoord:
  • de raadsman van betrokkene, mr. [naam 1] , advocaat te Eindhoven;
  • de officier van justitie;
  • de deskundige [naam 4] , als zorgverantwoordelijke verbonden aan Novadic-Kentron.

2.Standpunt van het Openbaar Ministerie

De officier van justitie heeft de rechtbank verzocht een zorgmachtiging te verlenen. Ten aanzien van de verschillende vormen van zorg en de op te leggen duur heeft de officier van justitie verwezen naar het verzoekschrift.

3.Standpunt van betrokkene

De betrokkene heeft zich verzet tegen inwilliging van het verzoek. Hij is het met name niet eens met het (verplicht) moeten innemen van medicatie.
De raadsman heeft gewezen op de voorlopige hechtenis waarin betrokkene zich nu bevindt en de dwangmaatregel tot gedwongen medicatie die door de directeur genomen is. Daardoor is er op dit moment geen vrees voor ernstig nadeel. Ten aanzien van de hierna onder 4.3 opgenomen verplichte vormen van zorg refereert de raadsman zich aan het oordeel van de rechtbank.

4.Beoordeling

4.1.
Uit de overgelegde stukken en het behandelde ter zitting is het volgende gebleken:
o uit de medische verklaring en het zorgplan blijkt dat betrokkene lijdt aan schizofreniespectrum- en andere psychotische stoornissen en middelgerelateerde en verslavingsstoornissen
o het gedrag van betrokkene als gevolg van de psychische stoornis, niet zijnde een psychogeriatrische aandoening of een verstandelijke handicap, leidt tot ernstig nadeel, dat bestaat uit of het aanzienlijk risico op:
 ernstig lichamelijk letsel
 ernstige psychische schade
 de situatie dat de algemene veiligheid van personen en goederen in gevaar is.
De rechtbank overweegt daarbij dat de duur van de voorlopige hechtenis en de dwangmaatregel binnen de voorlopige hechtenis niet voldoende zullen zijn om dit ernstig nadeel weg te nemen.
Met het oog op:
 het afwenden van een ernstig nadeel;
 het dusdanig herstellen van de geestelijke gezondheid van betrokkene dat hij zijn autonomie zoveel mogelijk herwint;
 het stabiliseren van de geestelijke gezondheid van betrokkene,
heeft betrokkene verplichte zorg nodig.
4.2.
Gebleken is dat er geen mogelijkheden voor passende zorg op vrijwillige basis zijn. Om die reden is verplichte zorg nodig. De in het verzoekschrift genoemde vormen van zorg zijn gebaseerd op de medische verklaring, het zorgplan/behandelplan en de bevindingen van de geneesheer-directeur.
4.3.De volgende vormen van zorg worden in het plan voor na te noemen duur verzocht:
Toedienen van medicatie, alsmede het verrichten van medische controles of andere medische handelingen en therapeutische maatregelen, ter behandeling van een psychische stoornis, dan wel vanwege die stoornis, ter behandeling van een somatische aandoening.
6 maanden
Het toedienen van medicatie is noodzakelijk voor het stabiliseren van het toestandsbeeld, echter betrokkene is hiervoor niet gemotiveerd. Deze interventie is noodzakelijk om stabilisatie van het toestandsbeeld te bewerkstelligen en voldoet aan de voorwaarden van subsidiariteit, proportionaliteit, doelmatigheid en veiligheid.
Beperken van de bewegingsvrijheid
6 maanden
Deze interventie kan nodig zijn als betrokkene vanuit een toestandsbeeld grensoverschrijdend gedrag of voor zichzelf onveilig of risicovol gedrag laat zien en voldoet aan de voorwaarden van subsidiariteit, proportionaliteit, doelmatigheid en veiligheid.
Insluiten
6 maanden
Deze interventie kan nodig zijn als betrokkene vanuit een toestandsbeeld grensoverschrijdend gedrag of voor zichzelf onveilig of risicovol gedrag laat zien en voldoet aan de voorwaarden van subsidiariteit, proportionaliteit, doelmatigheid en veiligheid.
Uitoefenen van toezicht op betrokkene
6 maanden
Wanneer betrokkene vanuit een toestandsbeeld grensoverschrijdend gedrag of voor zichzelf onveilig of risicovol gedrag laat zien en beperken van de bewegingsvrijheid en insluiten op zijn kamer of in een afzonderingsruimte volstaan niet, waardoor insluiten in een separeerruimte noodzakelijk wordt geacht, dan is ook cameratoezicht noodzakelijk.
Onderzoek aan kleding of lichaam
6 maanden
Deze interventie is bij vermoeden van gebruik noodzakelijk en voldoet aan de voorwaarden van subsidiariteit, proportionaliteit, doelmatigheid en veiligheid.
Onderzoek van de woon- of verblijfsruimte op gedrag-beïnvloedende middelen en gevaarlijke voorwerpen
6 maanden
Betrokkene is bekend met cannabisgebruik voor detentie. Deze interventie is bij vermoeden van gebruik noodzakelijk en voldoet aan de voorwaarden van subsidiariteit, proportionaliteit, doelmatigheid en veiligheid.
Controleren op aanwezigheid van gedrag-beïnvloedende middelen
6 maanden
Betrokkene is bekend met cannabisgebruik voor detentie. Gebruik kan het toestandsbeeld mogelijk negatief beïnvloeden. Deze interventie is bij vermoeden van gebruik noodzakelijk en voldoet aan de voorwaarden van subsidiariteit, proportionaliteit, doelmatigheid en veiligheid.
Opnemen in een accommodatie
6 maanden
Het toedienen van medicatie is noodzakelijk voor het stabiliseren van het toestandsbeeld, echter betrokkene is hiervoor niet gemotiveerd. Medicatie opstarten in een ambulante setting wordt daarom niet als haalbaar gezien. Als betrokkene goed is ingesteld dan kan hij op zorgvuldige wijze en goed voorbereid een ambulant traject ingaan. Deze interventie is noodzakelijk om stabilisatie van het toestandsbeeld te bewerkstelligen en voldoet aan de voorwaarden van subsidiariteit, proportionaliteit, doelmatigheid en veiligheid.
4.4
De rechtbank komt tot de conclusie dat is voldaan aan de criteria voor en doelen van verplichte zorg als bedoeld in de Wvggz. De voorgestelde verplichte zorg is evenredig en naar verwachting effectief. De zorgmachtiging met inbegrip van de vormen van verplichte zorg, zal dan ook worden verleend, zoals hiervoor onder 4.3 omschreven. De rechtbank gaat ervan uit dat er altijd voor het minst ingrijpende, maar adequate middel wordt gekozen.
4.5.
De verschillende vormen van zorg kunnen voor de hieronder gestelde termijnen worden toegepast. Deze termijnen zijn noodzakelijk om het doel van verplichte zorg te realiseren.

5.Beslissing

De rechtbank:
Wijst toehet verzoek van de officier van justitie en
verleent een zorgmachtigingten aanzien van
[verdachte]
geboren op [geboortedatum] 1991 te [geboorteplaats] ,
inhoudende dat bij wijze van verplichte zorg de volgende maatregelen kunnen worden getroffen:
Vorm van zorg
Duur
Toedienen van medicatie, alsmede het verrichten van medische controles of andere medische handelingen en therapeutische maatregelen, ter behandeling van een psychische stoornis, dan wel vanwege die stoornis, ter behandeling van een somatische aandoening.
6 maanden
Beperken van de bewegingsvrijheid
6 maanden
Insluiten
6 maanden
Uitoefenen van toezicht op betrokkene
6 maanden
Onderzoek aan kleding of lichaam
6 maanden
Onderzoek van de woon- of verblijfsruimte op gedrag-beïnvloeden middelen en gevaarlijke voorwerpen
6 maanden
Controleren op de aanwezigheid van gedrag-beïnvloedende middelen
6 maanden
Opnemen in een accommodatie
6 maanden
Deze zorgmachtiging is bij voorraad uitvoerbaar. De machtiging is geldig vanaf dagtekening en moet binnen twee weken ten uitvoer worden gelegd.
Deze zorgmachtiging is geldig voor de duur van 6 maanden, te weten uiterlijk tot 1 september 2023.
Deze machtiging is op 1 maart 2023 gegeven door:
mr. C.A. Mandemakers, voorzitter,
mr. W.M.T. Keukens en mr. C.A. van Rosmalen, leden,
in tegenwoordigheid van mr. C.A.M. Wentholt griffier.
Tegen de beschikking van deze rechtbank staat voor betrokkene en officier van justitie beroep in cassatie bij de Hoge Raad open,
in te stellen door een advocaat middels het indienen van een verzoekschrift bij de griffie van de Hoge Raad,
binnen drie maanden na de dag van de uitspraak van deze beschikking.