Uitspraak
1.De procedure
- de dagvaarding van 27 juli 2022 (met producties);
- de conclusie van antwoord (met producties);
- het tussenvonnis van 13 oktober 2022, waarbij een mondelinge behandeling is bepaald;
- de mondelinge behandeling op 5 april 2023, waarbij gebeld is met mr. Janssen en een nieuwe datum is bepaald voor een mondelinge behandeling;
- de nadere mondelinge behandeling op 3 mei 2023, waarvan door de griffier aantekeningen zijn gemaakt, en waarbij Compaen haar standpunt heeft toegelicht aan de hand van spreekaantekeningen.
“De planten die zijn aangetroffen waren erg groot. Het waren meer struiken/bomen. Vijf kleine planten worden gedoogd. En dan gaat het over planten die minder dan een halve meter hoog zijn. Uit de jurisprudentie blijkt dat deze hennepbomen gewoon teveel en te groot waren. Gezien het geldelijk gewin blijkt uit de jurisprudentie en de Aanwijzing Opiumwet dat deze teelt als beroeps- en bedrijfsmatig kan worden gekwalificeerd. Als ik kijk naar de richtlijnen dan staat hier normaliter 80 uur taakstraf op. Dat vind ik echter te veel, dus ik ga afschalen naar 25 uur. Ik verwacht dat verdachte zijn les nu wel heeft geleerd.”
3.Het geschil
4.De beoordeling
“Het waren meer struiken/bomen”. Verder blijkt daaruit dat de Officier van Justitie de teelt heeft gekwalificeerd als
‘beroeps- en bedrijfsmatig’. Hij heeft daarom een strafbeschikking opgelegd aan [rechthebbende] . Bovendien blijkt uit het schriftelijk verslag dat dat de politie al twee keer eerder hennepplanten bij [rechthebbende] had weggehaald en meegenomen en dat de agent heeft gezegd dat het officieel niet mag. Daarom kon [rechthebbende] er ook niet van uitgaan dat de hoeveelheid/grootte van de hennepplanten binnen de gedooglimiet viel. Op grond van het voorgaande moet aangenomen worden dat sprake is van activiteiten die strafbaar zijn op grond van de Opiumwet. Dat de woning niet is gesloten door de burgemeester, zoals de bewindvoerder aanvoert, doet daar niet aan af.